Interjú egy Drogossal 15. része: Az idilli élet, egy pillanat alatt tönkre mehet… ( A lebukás)




Interjú egy Drogossal 15. része: Az idilli élet, egy pillanat alatt tönkre mehet… ( A lebukás)

Sziasztok!

A múlt héten, valaki kérdezte tőlem az Üzenő falamon, hogy ennek az egésznek mi értelme van, meg hogy bolond vagyok…
Amivel amúgy nem is vitatkozok, mert tuti nem vagyok 100-as, és az értelmén is gondolkodóba estem, de a hétvégén, egy emil ráébresztett, hogy azért csak szolgál ez az egész jó célt is! ;-)

A levelet, a weblapom belső levelező rendszerében küldte nekem, egy 29 éves, fiatal tanárnő, ki egy vidéki középiskolában tanít.

Leírta, hogy az osztályába néhány fiatalon észrevette, hogy elkezdtek drogozni, és hogy az egész iskolában is „kezd gomba módjára elszaporodni ez a káros élvezet.”
Az egyik ismerősének beszélt erről, és hogy milyen tanácstalan a dologgal kapcsolatban. Nem tudja, hogy hasson a diákjaira!...
Az ismerőse, azt mondta neki, hogy egyik barátja nem rég elküldött neki egy blog címet. Nézze át az oldalt, hátha talál valami használhatót!
Az oldal, az én weblapom címe volt, s mire a levele végére értem, nagyon Boldog lettem, s bevallom kicsit büszke is voltam, mert azt írta, hogy nagyon tetszett neki néhány rész, s úgy döntött, hogy azokat kinyomtatja több példányban, s szétosztja az osztályában, hol néhány osztályfőnöki óra keretein belül, felolvasnak 1-1 részt, s ki vesézik azt!
Leszűrik a tanulságot, s átbeszélik Mr.X. hol rontotta el, s hogy Ők, hasonló problémákat hogyan oldottak volna meg, hogyan szálltak volna ki, vagy ha van egy ilyen Mr. X. féle ismerősük, akkor hogyan segítenének neki!

Azt írta, hogy már kettő ilyen osztályfőnöki óra lement, s hogy eddig vevők rá a diákok.
Érdekesnek tartják, s elég aktívak. Sok hozzá szólás van a témákhoz. Biztatott, hogy folytassam, s elismerte a bátorságomat, hogy elkezdtem ezt az egészet, s hogy még nem hagytam abba, s reméli, hogy most már be is fejezem!

A levele azon túl, hogy ledöbbentett, s meglepett, (a szavak pozitív értelmében) nagy büszkeséggel töltött el! És kicsit meg is világosodtam…

Szóval kérdés még az, hogy mi az értelme ennek a egésznek?!........

Senkinek nem származhat belőle semmi tréje! Nekem néha meg kell vívnom a magam kis harcát a folytatásért, bár evvel kapcsolatban is elültek már egy ideje a kedélyek. Már így a 15. rész tájékára, mindenki rájött, hogy a történet összes szereplője beazonosíthatatlan maradt, és marad is! Plusz, az ez után következő részek, már nem az üzletről fognak szólni, úgy hogy már senkinek semmi izgulni valója nincs! : ) Ha valaki eddig aggódott, (ami valljuk be érthető) az már fellélegezhet! ;-)

Így utólag köszönöm a türelmüket, s az „engedélyeket”! ;-)

A Tanárnőnek pedig üzenem, hogy bízom abban, hogy írásaimmal, továbbra is segíteni tudom a munkájában, és sok sikert kívánok a drog elleni küzdelemben!...

Hát akkor lássuk a folytatást! ->


Interjú egy Drogossal 15. része: Az idilli élet, egy pillanat alatt tönkre mehet… ( A lebukás)

Riporter:
Történeteid alapján, nekem az jött le, hogy nagyon meg volt szervezve az egész, s Te még is lebuktál! Hogy lehet ez?

Mr.X.:
Erre szokták mondani azt, hogy tökéletes bűntény nincs!
Meg azt, hogy matematikai alapon, előbb utóbb, mindenki bekerül egyszer…
És sokszor, ebben nem az ész, hanem a szerencse dominál! Nagyon sok okos, tapasztalt, és rafinált ember van a börtönökben.

És hát, amit lehetetlen kivédeni, akár milyen okosan is próbálod csinálni, az nem más, mint az emberi tényező!...
A wamzerok (árulók) buktatják meg a legtöbb bűnözőt! Nélkülük semmire sem menne a rendőrség!
Na meg a titkos szolgálatok segítsége nélkül! Ugyanis a mobil telefonok elterjedése miatt, hatalmas lépés előnyre tettek szert a nyomozó hatóságok!

„ A mobilod a legnagyobb Wamzer!”





Ezt bent a börtönbe szokták mondani…
Szinte mindenki ügyében felmerül a mobil telefon! Mit, ha nem is figyelnek előzetesen, de ha elkapnak, és visszanézik a telefonod cella információit, mit a mobilszolgálatoktól kérnek ki, s az alapján percre pontosan meg tudják mondani, hogy merre jártál!
Visszamenőleg nem tudom mennyi időre, de valószinű évekről van szó!
Nekem kettő mobilom volt mikor elkaptak. Az iratismertetésen láttam, hogy miket tudtak meg a telefonomból, minek elmondanám, még a pin kódját sem kérték el! Egyszerűen feltörték…

A telefonból sokan nem tudják, (addig én sem tudtam) hiába törölsz ki egy sms-t, vagy telefonszámot! Azt ki szedik belőle valahogy. Az sms-eket pedig a szolgáltatók, évekig őrzik! Ugyan úgy azt, hogy kivel, mikor, hol, mennyit beszéltél!
Ha rá vannak állva a telefonodra, akkor pedig folyamatosan be tudnak mérni, és hallgatni. Még ha ki van kapcsolva a telod akkor is!

Már értettem, hogy amikor valami komolyabb találkozóra mentem, miért kellett távolról felmutatnom az egyik kezemben a telefonomat, a másikba pedig az akkumulátorát…

Szóval, az emberek, általában e miatt a két dolog miatt buknak le! A mobilok, s a besúgok miatt. (wamzerok)

Én egy vidéki csapat miatt buktam le…
A falu ahol laktak, köztudott volt, hogy az enyém, így mikor a tv-ben, rádióban, meg az újságban írtak az ügyről, a legtöbb ember tudta, hogy baj van, s nagy para lett úrrá odakint!

Az egész dolog úgy volt, hogy egy szép nyári estén az olyan 20 év körüli srácok, kimentek szívni a falut átszelő patakhoz…

A falu őrség már egy ideje figyelte őket, s leadták a drótot a rendőröknek, kik csak a hívásra vártak…
Mikor megtudták, hogy újabb drogos party kezdődik, nagy erőkkel vonultak ki a helyszínre, s fogták meg a 15-20 főből álló brigádot, kik között volt Belügy minisztériumi dolgozó, s olyan is, ki az ügyvédi diplomára készült…

Az autóik, s házaik át kutatása során, a forró nyomosok begyűjtöttek több pipát, jointot (füves cigit), és kábítószer gyanús dolgot, és azok fogyasztásához használt eszközt!



Beszállították Őket a fehérvári, megyei Rendőr főkapitányságra, s megkezdődtek a kihallgatások!
Mondanom sem kell mindenki full be volt szívva, és halálra volt rémülve!...

A furcsa az volt, hogy mint utólag kiderült az iratismertetésnél, azok kik a legidősebbek voltak, s legtapasztaltabbak, s kiket, a legtöbbet tanítottam, na meg még némelyiket nagyon jó barátomnak is tartottam, azok még az előző életükben elkövetett bűneiket is elmesélték! Amivel nekem nem is lett volna nagy bajom, ha nem említik meg a nevemet, s egy másik fehérvári diller nevét is!

Érdekes, hogy a fiatalabbak, kik ugyan tudták kik vagyok, igaz soha nem beszéltem velük, meg nem is ismertem őket, azok hősiesen állták a sarat, s semmit, mondom semmit nem mondtak! Bezzeg a tapasztalt barátok, még olyat is elmondtak, ami nem úgy volt, s igazából nem volt értelme se…

Riporter:
Mi azaz iratismertetés?

Mr.X.:
Egy bűntető ügyet szakaszokra tagolnak!

Először is elkapnak…
Kihallgatások, szembesítések, nyomozás… (Ezt hívják nyomozati szaknak, mit a rendőrség végez! Ha ez lezárul, jön az iratismertetés)

Az iratismertetésben láthatsz először minden ellened felhalmozott bizonyítékot! Olvashatod mindenki vallomását, s a szakértők véleményeit, a házkutatások eredményeit, és más bizonyítékokat…
Ez több nagy vaskós mappa. Az enyém, olyan durván 1000 oldalas lehetett. Ez az ügy nagyságától, és a szereplők számától függ.

Szóval, ezt minden érintett elolvashatja! Vádlottak, ügyvédek, ügyész, és a bíró…
Ekkor lezárul a nyomozati szak, s a rendőrség át adja az ügyet az ügyszeszségnek, hol az iratismertetésen kiadott dossziékból, megírják a vádiratot!

Mibe azt írja le az ügyész, hogy pontosan mivel vádol, miért, s mekkora büntetést kér Rád! ( Rám 5-10 évig terjedőt kért. ) :-S

Ezt a rendőrségi mappát olvassák el a vádlottak, és ügyvédeik is, kik ebből készülnek fel a bíró szakra, mi akkor kezdődik meg, ha elkészült a vádirat!

Az ügyvédek, kitalálják a megfelelő taktikát, s felépítik köré a védelmet! Megbeszélitek, hogy milyen kérdések hangozhatnak el majd a tárgyaláson, s mire, mit, milyen stílusba kell válaszolni!
Megbeszélitek a megjelenéstől kezdve, a stíluson át, mindent! Nagyon sok mindenre kell oda figyelni egy tárgyaláson! Hajszállakon múlhat minden! Egy rossz, vagy flegma stílusban előadott válasz, és borul az egész védelem!...

Fejér megyei Biróság:



Aztán mikor lezajlik pár tárgyalás a bírói szakban, akkor meghozzák az ítéletüket! Ezt az első fokú bíróság hozza meg, ezért ezt első fokú ítéletnek hívják, mi még nem jogerős! Csak akkor érvényes, ha az ügyész is elégedett a ki szabott ítélettel, és a vádlott is!

Ha valamelyik fellebbezz, akkor megy tovább az ügy a 2. fokú bíróságra, hol már 3 bíró van! (Első fokon egy bíró, egy ügyész, két ülnök, egy írnok, az ügyvédek, vádlottak, tanúk, börtönőrök, és a nézők vannak, esetleg a sajtó.)

A másod fokú bíróság újra kezdi tárgyalni az ügyet, és súlyosbíthat, vagy akár enyhíthet is az ítéleten! De akár visszadobhatja nyomozati szakba is az ügyet, hogy a rendőrség gyűjtsön még bizonyítékokat…

Ha a másodfok is elítél, még akkor se biztos, hogy veszve van minden, mert ítélő tábláig lehet vinni az ügyet, bár ilyet csak a Tv-ben hallani, egy-két komolyabb csalás esetén!

Fejér megyei Biróság, egyik tárgyaló terme:



Riporter:
Értem… A Te ügyedben milyen szakértők nyilatkoztak?

Mr.X.:
Azok az informatikusok, kik a telefonokat vizsgálták, akkor a nem is tudom melyik labor, hol a megtalált pakettokat, és kábítószer gyanús dolgokat vizsgálták, akkor igazság ügyi elmeorvos szakértő, pszichiáter, s egy pszichológus szakvéleménye is olvasható volt!
Azt hiszem más nem! Xd : )

Riporter:
: )
Akkor voltak egy páran! : )
És míg meg nem születik a másodfokú ítélet, addig börtönben ül az ember, lehet ártatlanul?!

Mr.X.:
Hát igen előfordulhat! Ismertem rá példát én is!
Az egyik haverom 1 évet ült, azért mert rosszkor volt rossz időben, s rá akartak verni egy rablást! És ilyenkor a rendőrség, hogy javítsa a statisztikát, a környék összes hasonló bűncselekményét rá veri az illetőre, evvel teszi azokat megoldottá!

A poén az, hogy nem neki kell be bizonyítani, hogy Te követted el azokat is, hanem Neked, hogy nem Te voltál! Érted?! Neked, bentről, a börtönből kell bebizonyítanod, hogy 1-2 évvel az előtt, Te nem tetted meg azt, amit ők kitaláltak! pfff…
:@

Erre ők azt szokták mondani, hogy:
„ A közvetett bizonyítékok, s az elkövetés módja alapján, meg alapozott a gyanú, hogy azt is a vádlott követte el!”

És hiába tényleg semmi közöd nincs hozzá, lehetetlen bebizonyítani, hogy nem Te voltál! És a bíróság el szokta fogadni ezt az érvelést!
Így a rendőrség egy csapással, és egy mondattal megoldott 15-20 ügyet, Te pedig 3 évvel többet kapsz… :@




És ha azt mondjátok, hogy úgy kell neki, arra gondoljatok, hogy ez bárkivel előfordulhat! És ártatlanul ülhetsz éveket!

Mint ahogy ez a barátom is! Aki tényleg ártatlan volt! Olyan jámbor lelkű, hogy még ha leköpnéd se valószínű, hogy Neked menne! Rosszkor várta, rossz helyen, Budapesten a buszt, s kiraboltak pár utcával lejjebb egy gyereket! A személyleírás illett rá, így a rendőrök, a helyszíntől nem messze lévő buszmegállóba várakozó barátomat, egyből lekapcsolták!

1 évet ült előzetesbe!!!!! Mire a tanú beismerte, hogy nem is biztos benne, hogy Ö volt… :-s

Jó, kapott kártérítést… 1,5 millió forintot, na de akkor is!!! Mi az a 1,5 millió?! Egy csomó szenvedésért cserébe!
Ö olyan 19-20 éves lehetett, s ártatlan gyerekként, 1 évet eltölteni gyilkosok, és rablók között úgy, hogy még rád akarnak veri 15-20 rablást is, és nem tehetsz semmit… pfff… :-S

Ilyen a magyar jogrendszer! Állsz a buszmegállóban gyanútlanul, aztán egy évet rohadsz a sitten! Tönkre teszik az életedet, s örök nyomot hagynak benned!

Szóval O.K., hogy a börtönökben lévő emberek 90 % valóban bűnös, és megérdemli, hogy ott legyen, de nagyon felkapom a szart, mikor valaki nagyképűen azt mondja, hogy Ö sosem kerülhet oda, mert ilyen, meg olyan becsületes életet él!

Hát először is, szerintem mindenki csinált már olyat, amiért kisebb, vagy nagyobb börtön, esetleg egy felfüggesztette járt volna!
( Nem kell itt nagydologra gondolni! Ha valaki szív egy jointot, s azt tovább adja, már terjesztésnek számit, s ha az akinek tovább adja, még nem töltötte be a 18-at, vagy ezt egy iskola, közelében teszi, akkor a, 5-10 évig terjedő börtön büntetéssel lehet sújtani! )
De mondhatnék még banális dolgokat, miket már tuti mindenki csinált, s ha kiderült volna, akkor neki is lenne már néhány fogdán, vagy börtönben eltöltött éjszakai élménye!

Na de jó, ne is csináljon semmit! Vegyük azt, hogy egy jámbor, becsületes ember, mint amúgy ez a barátom is!
Elég, ha Te is rossz buszmegállóban várod a buszt, s hasonló színű kabátod van, mint a pár utcával lejjebb történt bűncselekmény tettesének!

Egyből bevisznek! És ha csak nincs 5 perccel előbbre valami kő kemény alibit, azon kívül, hogy egyedül vártad a buszt. :-S Úgy be varnak 1-2 évre, mint a szart…
Ugrott a melód, a társadalmi egzisztenciád, mert hát hiába bizonyosodik be az, hogy ártatlan voltál, a környék hol éltél, s a barátaid, mind úgy lesznek, hogy Te voltál!


Subb bass-nek ez a száma, azthiszem ideillö:



Ez alatt több mint valószínű, hogy ott hagy a nőd, vagy a feleséged, mert higgyétek el, mindenkit ott hagynak! Max fél évig bírják…
És kinek most a legnagyobb a szája, hogy Öt megvárná az asszonya, azt hagyná ott legelőször! Erre ezer példát tudnék mondani!...
Ja, és mindenki utálja a cigányokat, de a cigány nők nem hagyják el az emberüket! Minden beszélőn ott vannak, hozzák a gyerekeket… Ha nem an alfa-béta akkor ír levelet, s a család, valahogy mindig összehozza, hogy ha mást nem, dohányt, vagy kávét küldjön a férfinek!

A magyar nők?!… Max fél év utána se levél, se látogatás, se csomag!... És sokszor meg sem magyarázzák, hogy miért… Csak eltűnnek!... :-S

Szóval az idilli élet, egy pillanat alatt tönkre mehet… :-S

Amúgy, a nyomozati szak max. 2 évig húzódhat, addig le kell zárni az ügyet, s egy ember max 3 évig ülhet előzetesbe, ha addig nem tudnak a hatóságok eredményt felmutatni, akkor az ember szabadlábon védekezhet tovább… Esetleg házi őrizet kaphat, mi azt jelenti, hogy nem hagyhatja el a házát, és a rendőrök mindennap, különböző időpontokban mennek ellenőrizni, hogy otthon van e az illető!
Ha nincs, egyből megy vissza a böribe! 3 ilyen házi őrizetes nap, 1 börtön napnak számit, s majd a kirótt büntetéséből le fogják vonni az illetőnek!

Van még a lakhely elhagyási tilalom, ami azt jelenti, hogy nem hagyhatod el a településedet! Ha ezt a feltételt megszeged, akkor irány vissza s sitt… :-S
Ezek a napok, nem számítanak bele a büntetésbe!

Riporter:
Értem… Hát kemény volt ez a sztori, amit a barátodról elmeséltél, s egyben félelmetes az a tudat, hogy ilyen nem csak a filmekben létezik, s egyik percben még szép minden, szerető felség, vagy barátnő, jó munka, stb., mélyeket szippantasz a friss levegőből, miközben a buszra vársz, aztán rendőrautó fékez melletted, kiugranak, letepernek, aztán ülsz 1-2 évet a semmire…

Egyik pillanatról a másikra, tönkre mehet az ember élete, és ezt nem is tudja ki védeni, vagy megelőzni… :-S

/ Ebből a mai részből sokat megtudhattunk a magyar jogrendszerről, s hát ez sem volt szerintem kevésbé tanulságos, mint a többi 14 része az interjúnak!
Olvassátok el az elő részeit is, ha még nem tettétek! Használjátok a csoportos tartalomjegyzéket, ha csak egy bizonyos téma cikkeit szeretnétek egymás alatt látni időrendben!
Egy oldalra 3 bejegyzést tölt be belőlük, aztán már csak arra kell menni, hogy régebbi bejegyzés! ;-)
E rész alatt pedig, arról mesélek mik történtek velem múlt héten! Merre buliztam, milyen filmet néztem, mit főztem, stb… Szóval, olyan My life feeling, egybekötve a recept, és film ajánlómmal! ;-)

Nem sokára találkozunk! Addig is vigyázzatok magatokra!!!! Bocsi a megválaszolatlan levelekért, de a sok buli, meg meló, túlórák, meg edzés, meg házi munka….. :-S De tényleg válaszolok ám mindre! ;-) Előre is köszi a türelmeteket! ;-)

Sziasztok!

Nyomj egy Tetsziket, ha ott van a fotod legelöl, akkor ezt már megtetted egy előző cikkemnél! ;)



-Führer-




1 megjegyzés:

Bartha Flóra írta...

Szia Balázs!Minden tiszteletem a tiéd az összes munkádért amit csinálsz,mert sokaknak segítesz ezzel,épp ezért rengeteg értelme van az írásaidnak.Ne haragudj én nem tudom olyan jól kifejezni magam,épp ezért néha össze-vissza írom le a gondolataimat.Nagyon jól látod a dolgokat és jó hogy mindezt fel is vállalod.Ehhez a részhez fűződően:tényleg idegesítő hogy így működik a Magyar jogrendszer és hogy ennyi hamis és lelketlen ember él köztünk akik képesek esetleg ártatlanul is leültetni az embereket,elvenni az életükből.Tudom nem vigasz de minden rossz ember visszakapja egyszer amit tett,csak az nem biztos hogy ebben az életükben.A gonoszságra nem lehet gonoszsággal válaszolni,mert csak a szeretet energiája old fel minden rosszat.