Bajok, melyek megelőzhetők Balesetek, elhanyagolás, bántalmazás



1 éves életkoron felül a gyermekkori halálesetek legtöbbször külső okok miatt következnek be. Ezeknek nagy része véletlen baleset, de még ezek hátterében is nagyon sokszor gondatlanság, elhanyagolás áll. A csecsemő és kisgyermekkori balesetek nagy része a gyermek otthonában vagy közlekedés során következik be. Soha nem a kisgyermek a hibás!

Néhány tanács a balesetek megelőzésére:
A pólyázón, más bútor tetején egy pillanatig se hagyjuk magára a babát! Ha csak egy pillanatra kell a pólyázótól ellépni, akkor inkább vigyük magunkkal, helyezzük az ágyba, vagy akár a padlóra, de ne hagyjuk felügyelet nélkül a magasban! Egy kisbaba számára a kanapé is magas!!!
A kiságy rácsai között legfeljebb 7 cm távolság legyen és a matrac szorosan töltse ki a kiságyat!
A mozdítható bútorokat, polcokat rögzítsük!
A törékeny tárgyakat helyezzük magasra!
A veszélyes dolgokat (gyógyszer, szúró-vágó szerszámok, vegyi anyagok, tisztító szerek, cigaretta, gyufa, stb.) tartsuk a gyermek számára el nem érhető helyen magasban, vagy elzárva!
Az elérhető konnektorokba tegyünk konnektor dugót, biztosítsuk az elektromos vezetékek szigetelését és csak földelt vezetékkel ellátott elektromos készüléket használjunk! A nem használt készüléket húzzuk ki a konnektorból, ha az a gyermek számára elérhető!
A magas etetőszék veszélyes lehet, ne hagyjuk benne a gyermeket felügyelet nélkül! Használjuk hozzá a biztonsági csatot.
Ne használjunk bébi kompot, mert balesetveszélyes!
Apróbb, vagy szétszedhető tárgyakat ne adjunk a csecsemő, kisded kezébe, mert félrenyelheti, fulladást is okozhat. Magokat (mogyoró, dió stb.) kisebb gyereknek csak darálva adjunk! Más bogyós ételeket (borsó, szőlő) pépes vagy apróra vágott formában adjuk.
Ne akasszunk a kisbaba nyakába láncot, gyöngyöt, zsinórra fűzött cumit, mert a nyakát elszorítva fulladást okozhat!
Étkezéskor mindig legyünk jelen, akkor is, ha már egyedül képes enni!
A lakásban lévő lépcsőt ráccsal zárjuk el.
Lakásban, erkélyen, teraszon, kertben, pancsolóban, fürdőkádban se hagyjuk soha egyedül a gyermeket! Használjuk biztonsági úszóval ellátott dugót a kádban.
Az ablakon kiesést megelőzhetjük biztonsági lánccal, retesszel vagy külső védőráccsal.
Ne engedjük a gyermeket forró tűzhely, kályha, fűtőtest közelébe! Biztonsági szelepes gáztűzhelyet használjuk, lehetőleg a tűzhely belső lángját gyújtsuk meg!
A tűzhelyen lévő nyeles edény nyelét mindig befelé fordítsuk!
Ne tegyünk a földre forró étellel, vízzel teli fazekat, vödröt!
Párologtatáshoz soha ne használjunk forró gőzt, inkább hideg párásítót vagy legegyszerűbb, ha a szobában teregetjük ki a ruhát száradni!
Autóban csak babaülésben, hevederrel rögzítve szállítsunk kisgyermeket, ahogy a jogszabályok előírják, már a kórházból való első hazamenetelkor is.
Soha ne hagyjuk a gyermeket egyedül az utastérben! Jelöljük meg az autót matricával!
A babakocsiban, a legrövidebb út esetén is rögzíteni kell a babát.
Ha már olyan nagy, hogy a szülő kerékpárjára ültethető vagy önállóan „kismotort” hajt, kerékpározik, adjunk rá védősisakot.

Közös ügyünk a bántalmazás, elhanyagolás megelőzése

A média révén sokszor megdöbbentő esetek, tragédiák kerülnek nyilvánosságra. A gyermeket óvó, szerető családok nem is értik, hogyan történhet ilyesmi. Általában a tragédiák bekövetkezte előtt a problémás családok környezete érzékeli a bajt, de tapintatból esetleg félelemből nem mer beavatkozni, pedig van segítség! Minden városban, faluban van olyan szakember (gyermekjóléti szolgálat, családsegítő, védőnő, orvos, rendőr), akihez lehet fordulni, vannak anonim segítő telefonszolgálatok is (www.kek-vonal.hu, www.ifjusagi-lelkisegely.hu).
Az elhanyagolásnak különböző fajtái vannak, sokszor ezek együttesen fordulnak elő.
Fizikai elhanyagolás az alapvető fizikai szükségletek, higiénés feltételek, a felügyelet hiánya, az orvosi ellátás késleltetése, az orvosi utasítások be nem tartása, de számos véletlen baleset hátterében is feltételezhető az elhanyagolás. Érzelmi elhanyagolás az érzelmi biztonság, az állandóság, a szeretetkapcsolat hiánya, a gyermek érzelmi kötődésének durva mellőzése, elutasítása. Oktatási-, nevelési elhanyagolás az iskolalátogatási kötelezettség elhanyagolása, vagy az esetleg szükséges speciális képzési, fejlesztési szolgálatok igénybevételének elmulasztása.
Gyermekbántalmazás, ha valaki szándékos sérülést, fájdalmat okoz egy gyermeknek.
A gyermekbántalmazás fajtái közül a legismertebb a fizikai bántalmazás (sérülés okozása, ütés, rúgás, lekötözés, bezárás, rángatás, rázás, el- vagy ledobás, mérgezés, megégetés, leforrázás, fojtogatás). A fizikai bántalmazás speciális formája a megrázott gyermek szindróma. Legtöbbször tudatlanság, rossz szokások okozhatják. Igen gyakori szokás, hogy „játékból” dobálják a kisbabát, aki látszólag még élvezi is azt. Azonban elég egy rossz mozdulat és a baba leeshet vagy a feje hirtelen megrándul. Máskor a gyermek sírását elviselni képtelen, ideges fáradt, kialvatlan szülő/gondozó veszti el a türelmét és a gyermeket erőteljesen megragadva, megrázza abból a célból, hogy hagyja abba a sírást. Az erőteljes rázás hasonló módon okozhat sérülést, mint ami az autó ütközésekor következik be. A sérülékeny csecsemő/kisded koponyáján belül az erek megszakadnak agyvérzés léphet fel, a gerincvelő is sérülhet. Hasonló módon a szemben is felléphetnek vérzések. Az erős megragadástól a bordák is törhetnek.



A megrázott gyermek szindróma (Forrás: Medscape)
A megrázott gyermek szindróma igen alattomos, nehéz felderíteni, mivel nincs külsérelmi nyom, és az esetek kb. 70-80 %-ában halált vagy súlyos maradandó károsodást okozhat.

Kevésbé közismert az érzelmi bántalmazás, a gyermek érzelmeivel való tartós visszaélés, félelemérzet vagy szorongás keltése, megszégyenítés, kigúnyolás, állandó kritizálás, az érzelmi zsarolás, a gyermek kihasználása. Az életkornak, vagy a fejlettségnek nem megfelelő elvárások támasztása (pl. a szobatisztaság idő előtti erőltetése, a képességekhez nem igazodó iskolai követelmények), Az érzelmi bántalmazás súlyos formája, amikor a gyermek tanúja más, gyakran édesanyja bántalmazásának. Ritkább, de igen súlyos a szexuális bántalmazás.
Bántalmazás történhet családon belül és kívül (gyermekintézményben, jogi eljárás során stb.). Igen fontos a média, az internet által elkövetett bántalmazás, sajnos ma már sokszor a gyermekeknek szóló műsorokból is dől az agresszió. Ezért fontos, hogy a kisgyermekek szülő jelenlétében nézzenek TV-t, használják az internetet.
A családon belüli bántalmazás elkövetői a WHO adatai szerint 50%-ban a természetes szülők, 17 %-ban az anya új partnere, 17 %-ban nem családtag, 6 %-ban mostoha szülő és 10 %-ban egyéb rokon, pl. testvér. A bántalmazás/elhanyagolás valamennyi társadalmi rétegben előfordul, okai között szerepelnek szociális tényezők, rossz nevelési szokások, hagyományok, tudatlanság, személyiségi problémák, depresszió (szülés utáni depresszió!), családi kapcsolati zavarok, hajszolt életforma, nehezen kezelhető gyermek, túlzott elvárások, ha a szülő maga is bántalmazott gyermek volt, stb.
A gyermekek bántalmazása/elhanyagolása mindig jelen volt az emberi társadalomban. Sok ismert művészeti alkotás is megörökítette ezt a problémát (pl.: Dickens: Twist Olivér, Móricz Zsigmond: Árvácska). Közismert tény, hogy a történelem legkegyetlenebb diktátorai közül többen bántalmazott gyermekek voltak. Napjaink társadalmi viszonyai között azonban ez már elfogadhatatlan és mind a hazai, mind a nemzetközi jogszabályok tiltják (Gyermekvédelmi törvény, ENSZ határozat a gyermekek jogairól).

Dr Kovács Zsuzsanna
gyermekorvos

Ha itt jártál, kérlek nyomj egy TETSZIKET Te is!Ha a fotód ott van legelöl, akkor ezt már megtetted egy korábbi cikkemnél! -->

Nincsenek megjegyzések: