A gyermekvédelmi kérdőív kérdéseire érkezett válaszok 1.rész



Életfogytiglan börtönbüntetést a gyermeküket brutálisan bántalmazó szülőkre - kérdőív általános adatai

kitöltött kérdőívek száma 2613 db

8 Kérdés volt feltéve a kérdőíven, amit ha ide kattintasz -> KÉRDŐÍV akkor Te is kitölthetsz névtelenül! És csak azokra a kérdésekre kell válaszolni amelyikre szeretnél! Nem muszáj az összesre! Ebben az első részben, az első két kérdésre adott válaszok eredményét másoltam be CENZÚRA nélkül! A cikk legalján véleményezzétek az eredményt!

1.kérdés:
Ön hány év szabadságvesztésre ítélne egy olyan felnőttet, aki fizikailag SÚLYOSAN bántalmaz egy gyermeket (alkalmanként, illetve rendszeresen)?

a kérdésre érkezett válaszok száma 2573


1. 0-3 év 20 szavazat

2. 1-5 év 44 szavazat

3. 2-8 év 100 szavazat

4. 5-10 év 220 szavazat

5. 5-15- életfogytiglan 2206 szavazat

Ha itt jártál, kérlek nyomj egy TETSZIKET Te is!Ha a fotód ott van legelöl, akkor ezt már megtetted egy korábbi cikkemnél! -->


2.kérdés:
Ön szerint a gyermekek lelki terrorban tartásának melyek azok a formái, amelyeket már büntetni kellene (mi számít lelki terrorban tartásnak, hol húzódik a büntethetőség határa)?

a kérdésre érkezett válaszok száma 1232


Megjegyzések
1232. a leki bántalmazás is már nagyon fájó egy gyermeknek!!!De ha még verik is!!!Ha a gyermeken látszik akkor már bizony büntetendő!!!!
1231. A bántalmazás minden formája,különböző túlzott büntetések.
1230. A lelki terror igen nehezen határozható meg, a gyermek személyiségétől is függ. Valamelyikről "lepereg" ugyanaz, ami a másiknak már bántó. Néhány napja láttam egy filmet gyermekszépségversenyről. Hát én néhány anyukát onnan is büntetnék.
1229. Rendszeres félelem ,zsarolás lelki terror.Szekszuális kényszer,gyermekek súlyos testi sértése.
1228. a büntethetőség határa az amikor már látható jelei vannak a lelki terrornak( erre kell a pszichológus)lelki terrorban tartás elég tág fogalom, egyénenként eltérő lehet a reakció, ezért nehéz a bizonyítás (felnőttekre is igaz)
1227. ezt szakembernek kell megállapítani. Szerintem az ami a gyermek természetes magatartását , lelki fejlődését torzítja.
1226. A kicsi bizalmának eljátszásáért kijárna egy szolid deres, persze csak ha tartósan félrevezeti a jövő férfiembereit és asszonyembereit. (Bocs a hülye szavakért, nem a stílusáért, hanem csak a szó szerinti jelentés miatt alkalmazok rossz szavakat!:)
1225. ezt nagyon nehéz igy leirni mert szerintem gyermekenként változó lehet de sok minden kavarog a fejemben mert engem is bántalmaztak fizikailag és lelkileg is egyarránt.szerintem már ott elkezdödik a lelki terror amikor nem teljes jogu embernek nézik a gyermeket ,úgygondolják a szülök hogy neki még nincs saját véleménye vagy nem veszik figyelembe egyálltalán .tudjuk hogy egy kis ember is ember fontosak az érzései a gondolatai és ezekre figyelni kell mert igy lessz EMBER és szerintem a büntethetöség is változó lehet esetenként, nem tudok konkrét dolgot mondani .
1224. szerintem már az is büntethető lenne ha nem ütik de minden nap mindenért kiabálnának a gyermekkel akkor is ha nem tett semmit.Mert már ez is lehet lelki terror ha ez folyamatos.
1223. Szektábajáras, vagy vallási kényszer Szexuális zaklatás szóban
1222. Szektábajáras, vagy vallási kényszer Szexuális zaklatás szóban
1221. Az a baj ezzel a lelki terrorban tartással, hogy évekig lehet úgy csinálni hogy senki ne vegye észre, akik pedig észre veszik tehetetlenek érzik magukat! Saját példámon okulva nagyon nehéz kiszűrni, és kezelni is! Ha azt mondom egy felnőtt aki elvileg okosabb mint egy gyerek és mindent elkövet, hogy 12-hosszú éven keresztül azon legyen minél jobban megkeserítse egy gyerek életét azt hogyan kell büntetni? Létezik-e rá megfelelő büntetés, nem tudom döntse el mindenki!
1220. Nem dicsér, nincs biztatás, nem mesélheti el a napját. Megtiltja, hogy a barátaival találkozzon. Otthon először dolgoznia kell. Fél hazamenni. Hallgat nem panaszkodhat.
1219. Amikor egy gyermek már attól is fél amitől egy "normál" családban élő nem./Az már elgondolkodtató./ Én az ilyen gyermekeket vizsgálatra küldeném és ha a szikrálya is felmerülne annak, hogy bárki is rettegésben tartja, attól eltiltást kérnék. Minden gyermeknek más az ingerküszöbe igy van aki egy hangos kiabálásától is retteg. Az ilyen gyermeknek ez is lelki terror és tönkreteheti ez is egy életre a lelki világát és ezzel az életét is.
1218. megfélemlítés,zsarolás
1217. rendszeres fenyegetés, bezárás akár 1 órára is!
1216. Ezt elég nehéz meghatározni, igazából ki sem tudnám fejezni pontosan, hogy hol a határ.
1215. Ha a gyerekek szeme láttára erőszakolja meg "apuka" anyukát.Amikor a testvérét verik és ő nem tehet semmit ellene,végig kell néznie,vagy hallgatnia.
1214. Lelki terrornak tartom,ha a szülő nem valós Ő általa képzelt dolgokat kényszerít a gyerekre és azok rendszeres meghallgatására.
1213. Lelki terrornak tartom,ha a szülő nem valós Ő általa képzelt dolgokat kényszerít a gyerekre és azok rendszeres meghallgatására.
1212. Ha már a gyereken kék zöld foltok vannak, az már nem egészséges. A gyerekben az is maradandó lelki károkat okozhat, ha a szülők folyamatosan előtte veszekszenek és kiabálnak egymással.
1211. szerintem az is lelki terror amikor egy pici gyereket teljesen elnyomnak nem hagyják kibontakozni a kis akaratát érvényesiteni,azt meg már büntetném aki nagyon fél a vele együtt lakó szülőkkel vagy családtaggal és retteg már csak attól is ha hozzá szólnák,hiába nem bántják testileg szerintem a lelki terror néha rosszabb mint a testi
1210. Véleményem szerint egyáltalán nem kell lelki terrort alkalmazni egyetlen gyermeknél sem .
1209. Amikor a szülők egymást ütik vágják a gyerek előtt,és állandó fenyegetettségben érzi magát a gyermek,ez mellett szeretet nem kap csak zaftos szidalmakat mindkét szülő részéről.Rendszerint őt hibáztatják a családon belüli gondokért. Ezt a fajta bántalmazást is csírájába el kell fojtani,mert ugyan olyan káros tud lenni mint a testi bántalmazás.Mindenképpen könyörtelenül büntetni kell.
1208. Megfélemlítés
1207. érzelmizsarolás,saját akaratunk rákényszeritése a gyerekre,miközben lelkiismeret furdalást váltunk kibelöle.
1206. A gyermek érzelmi zsarolása, amikor a gyermek folyamatosan retteg, szorong, fél a "rossz viselkedése" következményeitől,attól, hogy nevelője bántalmazza, vagy megvonja a szeretetét, ha ő nem az elvárt módon viselkedik.
1205. Amikor minden apróságért megverik a gyereket, és oknélkül állandóan csak a kiabálást kapja a gyerek, normális szót nem.
1204. Bármi!!!!
1203. Rendszeres büntetések, (pl: ételmegvonás,sarokban térdepeltetés, )folyamatos fenyegetés,félelemben tartás....
1202. Elvált szülők alkalmazzák, rendszeresen! BORZALOM! Senki nem csinál semmit!!!!!!!!!!!!!!
1201. Fúú de nehéz kérdés... Elvileg minden szülő a saját elvei és egyéni étékrendszere alapján neveli a gyermekeit, de ha a lelki hatások miatt pszihikailag oly mértékben sérül a gyermek, hogy felnőtt korában önmagára vagy másokra ártó és veszélyes lesz akkor már büntetném a szülőt. De utólag?! Megfogtál ezzel a kérdéssel. Nem tudok értelmes választ adni :S
1200. Már a fenyegetőzés.
1199. VERÉS,MEGFÉLEMLÍTÉS,MOLESZTÁLLÁS,LELKI TERROR,ELHANYAGOLÁS,
1198. A legapróbbat.
1197. verés szíjjal vagy bármilyen eszközzel,de akár egy pofon is elég lenne hogy egy évet kapjon
1196. Érzelmi zsarolás bármely formája, rendkívüli szigor, a gyermek törvényes jogainak korlátozása.
1195. Az érzelmi zsarolás már annak számít. Folyamatos büntetések.(kukoricán térdepelés...)
1194. Nem kellene engedni, hogy a szülők bármilyen szinten és formában bántalmazzák a gyerekeket, mert az csak a saját tehetetlenségük kifejezése.Lehet, hogy nem a gyerekeket kéne nevelni, hanem először a szülőket kéne gyereknevelésre tanítani. Erzsi
1193. ami már lelki terrorba tartás előjelei: tettlegesség(nem a fenékre vagy kézfejre csapásra értendő),olyan idegállapotba kerülés,mint:hányás,remegés,hasmenés,"nem akarok hazamenni"undor,beilleszkedés és viselkedés zavar,epilepszia,dadogás,szemremegés, Családsegítő és iskola pszichológus alkalmazása,nagyobb figyelem fordítása a gyerek viselkedésének megfigyelésére,jogokat a bíróknak és hatalmat a rendőröknek(azonnal intézkedés foganatosítása,védett személy kimentése,ha kell kiszakítása a rossz családi idillből,gyermekotthonok-anyaotthonok moráljának megváltoztatása(ne prostituált és bűnöző képző legyen a hátrányos családból származó viselkedés zava
1192. Minden ember más, a határ az épp eszűség és a barbarizmus között van.
1191. Agyonütlek,megöllek és ilyen hasonló kifejezések használata
1190. ha az a gyermek hosszutavu lelkifejlodeset gatolja az szerintem buntetendo
1189. alkoholizmus, ahol a gyerekek illetve a másik szülő is retteg. Hozzá még az éhezés is.
1188. alkoholizmus, ahol a gyerekek illetve a másik szülő is retteg. Hozzá még az éhezés is.
1187. Szexuális molesztálás,nemi erőszak,gyermek gyilkosság.
1186. nem rendszeres testi bántalmazás. nem egy fenékre ütésre gondolok,hanem ennél nagyobb verésre. nekem két kisgyermekem van.
1185. Gyermek láthatása nagyszűlök részére való megtiltás!!!
1184. Lelki terror éri akkor is a gyereket ha a szülök bántalmazzák egymást,s ebben nö fel a gyermek,ez kihathat az életére is.Számit,h büntessük meg a gyereket,ha rosszat csinál,de úgy,h üssük-verük maradandó nyomokkal,s ne eszközökkel.S ne fenyegessük meg a gyermeket,ne tartsuk sakkban.Sok szülö nem tudja,h miért vállal gyereket,s ha már megvan,nem megfelelöen neveli,mert meggondolta magát,vagy már felesleges neki,ekkor is jönnek a gondok.Netán sír valamiért,v gondja van,akkor megveri,bántalmazza,pedig csak törödni kellene vele,s szeretni.
1183. Lelki terror az, ha a gyereket fenyegetik, hogy ha nem csinál meg valamit akkor kidobják pl. a kedvenc játékát, elajándékozzák a kedvenc játékát, vagy kedvenc élő kutyáit, nem játszhat, amikor akar és azzal amivel szeretne.
1182. A mindennapi ordítozás a büntetgetések minden apró dologért.
1181. Szexuális zaklatás, zsarolás, bezárás a szobába, éheztetés
1180. a büntethetőség határa: amikor a gyermek már érzelmi, lelki sérülést mutat
1179. Lelki terror: Amikor az ember szemébe mondják, hogy nem szeretik őt, nem akarják többet látni. Magyarul: Kidobják otthonról. Amikor megtiltják az embernek, mindazt, ami az életet jelenti. Amikor nem hagyják, hogy kibontakozzon, hogy érvényesüljön az egyéni akarat, az egyéni ötlet vagy gondolat.
1178. szeretethiány, elhanyagolás, nem foglalkozik a gyermekével
1177. Ami a gyermeknek személyiségfejlődédében zavart okoz, nyilván ez személyfüggő, gyermekenként változik, de már az első gyanus jelnél ki kéne vizsgálni az ügyet és a szülőt felelősségre kéne vonni!
1176. lelki és fizikai megalázás
1175. Sajnos ezt nehéz bizonyítani szerintem:(
1174. Én a lelki terror minden formáját ugyan úgy büntetném,mint a fizikait,mert sokszor nagyobb sebet lehet ejteni szóval mint tettel.
1173. Nagyon nehéz meghatátozni, sokszor ki sem derül, csak ha a gyermek más okbol kerül "látótérbe", pl.kórházi kezelés(hasfájás, fejfájás, magatartásproblémák), amelyeket szervi elváltozások nem igazolnak.Ezek után a pszichológusi beszélgetések alkalmával veszik észre a problémákat.
1172. érzelmi zsarolás,megfélemlités,
1171. Például ha valaki napi rendszerességgel megüti gyermekét,mindegy hogy milyen formában,vagy ha lelkileg zsarolja.
1170. Ha félelmet kelt a gyermekben, vagy félelemeben tartja! Ha a gyermek előtt agresszíven viselkedik, dolgokat összetör! Ha rendszeresen ordibál a gyermekkel, lényegtelen dolgok miatt ill. ha a gyermek minden fajta cselekedetében csak a hibát látja és ezt ordítva adja tudtára. Ha rendszeresen alkoholt iszik és ez agressziót vált ki a felnötből, a gyermek szeme láttára.
1169. Ha egy felnöt, mégroszabb esettben egy családtak követ el efajta cselekményt, az a gyermek sorsát nagyrészben meghatároza ,ha egy gyerek folyamatos terrorban él akkor lelkileg olyan szinten sérül amyelyet soha töbet nem tud elfelejteni! Én szerintem minden olyan embernek aki bánt egy ártatlan kisgyermeket annak a minimum hogy életfogytiglant kéne adni!!
1168. Szerintem már a testi fenyítésnél,nem rácsapásról beszélek,hanem fizikai verésről,innentől,s ami meglátszik a gyereken foltok formájában!ennyi!
1167. Lelki terror szerintem az, ha sikerül elérnie a felnőttnek, hogy a gyerek rettegjen tőle. Ez sajnos nagyon könnyű! A gyermek szeretettel való zsarolásától a teljes terrorig, megalázásig terjed. Szerintem minden fajtáját büntetni kellene más-más módon, mivel teljesen mindegy, mivel teszik tönkre a gyereket, ha egyszer tönkreteszik.
1166. Amikor a gyermek fél a szülőktől,mikor nem engedik gyermekként élni,amikor okolják a szülei hibáiért.
1165. a lelki terror kategoriába sorolom aagyermekket megalázo szavakat .. gyagyás ..idiota nyomorék vagy az rád semmit se lehet bizni ..te mindig mindent elrontasz de ide sorolom ha a gyerek álltal készitett dolgokat eltépik lekicsinylik mások előtt megalázzák előtte obcén szavakat mondanak vagy szexuális jeleneteknek a tanuja a médiában közzé tett börzalmak látványa egy szoval a személyiség fejlödésére negativan hato dolgokat az igy nevelt gyermekekböl lesznek a önbecsülés hiányátol önértékelési zavaros állando megerösitést igénylö felnött ezt vagy ugy konpenzálják hogy rendkivul aggressziv a viselkedésük vagy támogatásra van szükségük alkohol drog vagy kezelésre szorulo
1164. A rendszeres bàntalmazàs, ami èrezhetoen kihat a gyermek mindennapjaira, àtformàlja egyènisègèt mindenkèppen buntetendo. Egy atyai pofon fèlèvente okito, utmutato ez szerintem kell is ahhoz, hogy ne kàbszeres begyogyszerezett hatàrokat nem ismero gyerekek legyenek a jovo nemzedeke.
1163. félelemben tartja gyermekét akár már szavakkal is (ez a lelki terror), fizikailag is (ez a testi terror)
1162. Na ez nehéz kérdés, mert lehetséges, hogy ez relatív dolog kissé, főleg az okozónak, az elszenvedő gyermekeknek, pedig minden ami eltér a normálistól már személyiségzavart, sérülést okozhat, akár fizikai, lelki téren, én már büntetném csírájában. Az agresszívítás, terror nem megoldás semmire sem.
1161. Ha pl. azzal fenyegeti a szülő a gyereket, hogy bedugja egy intézetbe mert már nem szeretik vagy már nem akarnak úgymond kínlódni a nevelésével,tanításával. Véleményem alapján ez az a dolog amire már legalább a 15 évnyi börtönbüntetést kiszabnám.Szerintem ez már nagy hatással lehet a gyerek további életére, ami alapján nem biztos, hogy teljes életet tud élni akár felnőtt korában is, mert lelkileg annyira megviselte a gyerekkora.
1160. Szerintem amikor a gyerek nem lehet gyerek. Minden nap kell játszania, és ha ezt megvonják tőle az már lelki terror. Persze kell büntetni, de nem minden nap!
1159. az a pillanat amikor megütöd, már nem jó
1158. Sajnos ez egy elég érdekes kérdés. Szerintem minden olyan hátráltató tevékenység ami a gyermek testi, és lelki, illetve szellemi fejlődését akadályozza! Gondolok itt az alkoholista szülőkre akik nem fordítanak kellő figyelmet gyerekeikre, vagy még akár azokra is akik a karrierjük miatt képtelenek gyerekeikre időt fordítani, lelki terror lehet egyszerű félelem a meg felelésért, ebből is voltak már tragédiák sajnos! Vetett már véget fiatal az életének, mert nem fordítottak elég figyelmet rá, és a család megdöbbenve állt a történtek előtt! A határt talán a pszihológusok tudnák megállapítani, a megtörtént esetek feldolgozása után, pár év tapasztalatára építve.
1157. A büntethetőség határait lehetne feszegetni,de nem a mi kompetenciánk azt megszabni.Holott,az én olvasatomban,még egy hirtelen indulatból elszabadúlt pofon sem helyénvaló.Könnyen üt egy erőfölénybenn lévő felnőtt,kortól függetlenűl.De persze itt van az,hogy nem kell ahoz fizikai fájdalmat okzni,hogy a sérülés ami keletkezik,maradandó legyen.Itt jön a lelki terrór ami szerintem szőrnyűbb, mert maradandó. Egy életen át elkísér.
1156. Minden olyan cselekvés annak számít ami a gyermek lelki fejlődését csorbítja.Amikor már fizikai jelei is vannak a leleki terrornak{bepisilés,kényszeres sírás,remegés stb........}na ilyenkor már 1000%,hogy büntetendő!!!!!!!!!
1155. Sajnos ha valami kinzás megtörténik,csak evekkel késöbb derül ki- ha egyáltalán--és szerintem ezert a határt nehéz megállapitani,mert nem is lehet tudni hogy kezdödött.
1154. Ahol a szabadságban korlátoznak bárkit. Amikor a gyermekeket megillető ellátást korlátozzák, élelem , tisztálkodás. Ahol nem segítik, vagy gátolják a fejlődésben, mind szellemi és mind mentális tekintetben.
1153. Amikor a gyermeket már szavakkal is úgy "bántják" hogy az veszélyezteti a gyerekek fejlődését, akár értelmi akár lelki.
1152. Amikor a gyermeket már szavakkal is úgy "bántják" hogy az veszélyezteti a gyerekek fejlődését, akár értelmi akár lelki.
1151. Lelki terrorral nem tudsz mit kezdeni, mert van gyerek, akinek a zsebpénz megvonása is lelki terrornak számít. Ami az egyiknek terror, az a másiknak még csak jól megérdemelt bűntetés.
1150. félelemben tartás, zsarolás, durva szóhasználat, megalázás,
1149. Mikor a gyermek pszichológus segítségére, gondozására szorul. Mikor szorong, testi tüneteket produkál, pedig szervi baja nincs. Ott a szülőkkel van a baj!!
1148. Hát ezt hosszú lenne kifejteni, és a gyerekek lelki terhelhetősége is különböző. Főleg a kicsi gyerekek terrorizálását büntetném, mert ők még azt sem tudják, hogy lehet ellene tenni. Ja, a következő kérdést kifejtő kérdésként kellene feltenni. Mert bántalmazásnak nem nevezném, azt amikor kaptam 1-2 pofont, amikor persze megérdemeltem. (és nem lettem depressziós) Ma sem kellene ezt bántalmazásként kezelni. Én is elfenekeltem a saját gyerekem, amikor kiszaladt az úttestre, vagy felmászott olyan helyre, ahol már a testi épségét veszélyeztette. Utána persze jött az elmagyarázás is.
1147. Szerintem a lelki zsarolás,hazugságra kényszerítés,a gyermek befolyásolása rossz irányba már lelki terrornak számít.Én úgy gondolom,hogy ezek a dolgok már büntethetőnek számítanak nálam,ha nem is börtönnel de a láthatóság korlátozásával.
1146. nekem is volt egy barátnőm aki egyfolytában verte akkor még nagyon kicsi kisfiát. Mindenért ha bepisilt azért ha megmozdult azért, ha nem evett azért.
1145. fenyegetések, pl: amivel a gyermek szeretteit pl. az egyik szülő, testvér stb. bántalmazása a a fenyegetés eszköze. Ha a gyermek közvetlen környezete ( egyik szülő) alkoholista és ezzel folyamatos feszültségben, félelemben kell felnőni a gyerekeknek. Az ilyen környezetben felnőtt gyerekek biztos lelki sérülté válnak.
1144. folyamatos verés, éheztetés, gúnyolás, minden, ami lelkileg, testileg maradandó emlék marad
1143. A fizikai bántalmazáson túl, én a lelki zsarolást is nagyon nagy problémának érzem. A lelki terror teljesen tönkre teheti a gyerek lelki világát, a tiszta lelki fejlödését és így tovább. Nagyon keskeny itt a járható út.Mivel minden egyes gyermek egy csodálatos kis érző lény és őszinte. S mi lessz belölle az nagyon nagy mértékben függ a szülötől. Ezt szerintem nem lehet megbeszélni 4-5 sorban. Ehezz idő kellene.
1142. mindenkinek máshol húzódnak a határok,de úgy gondolom hogy ha már egy gyermek viselkedése "természetellenes" onnantól már csak egy nagyon jó pszichológusra van szükség és az általa felállított diagnózisra,s a papír alapján már elindítható akár egy büntető eljárás is.
1141. éheztetés,verés,kínzás
1140. ha a gyermek szeretetével vissza élünk, és elhitetjük vele, hogy ha nem azt teszi, amit mi szeretnénk, ő már nem is szerethető
1139. Minden egyes olyan dolog amikor a szülő az önös érdekei elérésére a gyereket "használja fel"
1138. az ha valakit szíjjal ütnek vagy fájdalmas eszközökell bántalmaznak
1137. 1.Valamit rendszeresen megvonni tőle, amiről tudjuk, h szereti és fontos számára (pld. kiskutya, könyv, hobby). Ezt erős, agresszív hangvitellel párosítva. 2. Te semmire nem vagy jó, még ezt sem tudod, te biztosan nem is szeretsz engem... Ezek is a lelki terror formái. Hosszútávon mindenképpen pszichés gondot okoz. Vajon mikor lehet ezt büntetni???
1136. A verés,még ha nincs látható nyoma akkor is lelki terror,de a szavak is okozhatnak legalább olyan lelki problémát mint a pofon!Tehát ha a gyermek fél otthon én azt már büntetném!Legyen az bármilyen lelki terrorban tartás!
1135. Már az is borzalmas,ha nem foglalkoznak a gyermekükkel a szülők.A gyermek azt tehet amit szeretne,ezáltal rossz környezetbe keveredik,és az élete el van rontva.Hány fiatalkorú alkoholistáról és drogosról hallunk,akik mind a szülői szeretet miatt jutottak idáig.Ez elég terror egy gyermeknek,de ez nem büntethető természetesen.
1134. Igazából már azt is büntetném,ha a gyermeket azért büntetik meg tetlegesen,ha rosszabb jegyet visz haza.
1133. Kiskorban még belefér a ne nyúlj hozzá kézrácsaás, de amikor valaki már súlyos sérüléseket okoz - maradandó sérülések(lila foltok, zúzódások esetleg ficam, törés) okoz, az már igenis súlyosan bűntetendő!!!!!!!!!
1132. érzelmi zsarolás,félelemben tartás,fenyegetés
1131. Megalázás szóban, ordítozás, üvöltözés a gyermekkel, bizonyos alapvető szükségletek megvonása, megfélemlítés!!
1130. Megalázás szóban, ordítozás, üvöltözés a gyermekkel, bizonyos alapvető szükségletek megvonása, megfélemlítés!!
1129. durva szavakkal történő szidás, elhanyagolás, fenyegetés rémisztő dolgokkal, magára hagyás, bezárás, megfélemlítés testi fenyítéssel, ijesztgetés,, indokolatlan büntetések, hangulati kiszolgáltatottság, szorongás a szülö ismétlődő, kiszámíthatatlan reakcióitól,
1128. pszihés ráhatással
1127. Erre nehéz válaszolni. Minden ember más, vannak érzékenyebbek és erősebbek. A lelki sérülés fokát egy pszichológus tudja eldönteni igazan. Szerintem akármilyen kismértékű is a terror, büntetni kell, mivel egy gyermek képtelen az önálló védekezésre a felnőttel szemben, tehát kiszolgáltatott.
1126. lelki terror lehet akár már valamely kedves tárgytól való megvonás valamely értelmetlen felnőtti kedvtelés miatt. A határ a büntethető és büntetlen lelki terror között nagyon vékony, de amelyet szakemberek (gyermekpszichológusok pl.) már lehetségesnek ítélnek meg, hogy maradandó lelki sérülést okozhatnak, mindenféleképpen meg kell torolni.
1125. Minden dolog terror, ami állandó félelemben tartja a gyereket, és ezáltal megfosztja az egészséges fejlődéstől. Ne termeljük újra a bántalmazó szülőket. A szülők is nevelésre szorulnak.A bántalmazó szülőknek olyan büntetés kellene, ami kihozza őket abból a sötétségből, amiben élnek, mert fogalmuk sincs, hogy mit cselekednek.
1124. szíjjal való ütést mert az sérti a testi épségét
1123. Tulzott szigor, ráerőszakolni a gyermekre a felnött akaratát, minden kis hibáért szigorú büntetést adni
1122. bizonyos fokú szigort elfogadottnak tartok,de ha a gyermek már nem csak fél,de retteg is,ráadásul testi fenyítéseket is elszenved,már büntetendőnek kellene tekinteni.
1121. bizonyos fokú szigort elfogadottnak tartok,de ha a gyermek már nem csak fél,de retteg is,ráadásul testi fenyítéseket is elszenved,már büntetendőnek kellene tekinteni.
1120. ami tartós szorongást vált ki
1119. nem mindegy milyen koru gyermekröl beszélünk,talán az sem milyen érzékenyek.fel kell nevelnünk őket,ha nincs tekintély akkor is.
1118. életveszélyes fenyegetés érzelmi zsarolás fizikai bántalmazás nemi erőszak fajtalankodás testi sértés valamilyen éles, hegyes, szúró eszközzel
1117. megfélemlítés, megalázás, magukra hagyás....stb
1116. Mindegyik bántalmazást büntetni kell szigorúan.
1115. Mindegyik bántalmazást büntetni kell szigorúan.
1114. Mindegyik bántalmazást büntetni kell szigorúan.
1113. lelki terrornál nincs rosszab. mikor saját szüleid az ő hibájukat rád eröltetik és még bűntudatot is keltenek benned miatta. az odafigyelés megfosztása mintha falnak beszélnél és érdemtelen válasz semmi bizalom irányodba valamint megalázás szóban,hogy szarnak és hülyének érezd magad. az életkedv elvétele.nem az életé hanem a hozzá való kedv folytonos szídással.....
1112. A legsúlyosabb az szerintem amikor egy szülő visszaél a gyermeke szeretetével és úgy terrorizálja!!! Bűntethetőségi határ NINCS!!!
1111. elnyomás.gyerekböl viszahuzodo .nics barátai.figyelmezetö jel. a család látogatás sztociál rész.
1110. t esti fenyítés,büntetés étel és innivaló elvonásával(sajnos egy megtörtént eset,hogy lesoványodott gyermeket kizártak a kutyaolba!),nem negfelelő életminőség biztosítása,pedofilia,terhes nők dohányzása és alkoholizmusa...
1109. A mindennapi bántalmazás!!!
1108. ha már a gyerek fél a saját szüleitől
1107. Nem tudok erre válaszolni, de azt gondolom, hogy gyermektől is függ, mit érez terrornak. Gyermekkoromban napi szintű volt a fizikai bántalmazás, de nálam lelki terror nem működött(szerencsére).A szeretetmegvonás mindenképpen lelki terror! Szerintem sokan "csak" szigorú- vagy fegyelemre nevelésnek hívják a lelki terrort. Ha egy gyermekkel szemben csak elvárások vannak és jóformán a sarokban állás közben nő fel, miközben nincs "kapcsolata" a szülővel azt én lelki terrornak gondolom.
1106. Állandó követés, fenyegetés, zsarolás a szeretet megvonásával.
1105. Mindent büntetnék ami a nem jó a gyereknek!
1104. Szeretet megvonása, állandó ordítozás, folyamatos verbális bántalmazás, önbizalom teljes lerombolása.
1103. Amikor egy kicsi már a szülei látványától is hány, illetve bepisil....
1102. Sajnos általában csak a fizikai bántalmazások bizonyíthatóak, de a lelkiek közül: 1.Szexuális zaklatás, erőszak. 2.Megszégyenítés, krónikus bűntudat kialakíása. 3.Fenyegetés 4.Indokolatlan gondoskodás megvonás. 5.A baráti kör cenzúrázása, kellő indok nélküli betiltása. 6.Közösségi élet korlátozása 7.tanulmányok indolatlan korlátozása
1101. Az mikor a gyemek már megretten ha meghallja a szülő hangját.
1100. Ha egy szülő már azzal tartja gyermekét vagy gyermekeit sakkban,hogy öngyilkos lesz.Szerintem ez felnőtt korában is elkiséri azt a gyermeket és öröké ettől fog rettegni.
1099. egy kézre illetve fenékre ütés belefér,illetve a büntetések (szoba fogság,tv és egyéb megvonások),mert azért bizonyos fegyelmet és tiszteletet kell tanulniuk a gyerekeknek.
1098. fenyegetés,szababság szabályzása,de minden az esettől függ
1097. megalázás,érzelmi zsarolás,sok oktalan kiabálás... De hogy ezeket büntetni lehet-e? Inkább szülő-érettségi felmérést,szülőségre való felkészítő tanfolyamot kellene indítani,KÖTELEZŐ jelleggel!!!
1096. Csúnya szavakkal illeti,mások előtt megalázza.Bár mit csinál a gyerek mindig beleköt,ettől a gyerek csőd tömegnek érzi magát és abban a tudatban él hogy semmire nem alkalmas.Aztán felnőve teljesen értelmetlennek érzi az életét s mindez a kedves agresszív szülő végett.Büntetném 1-5évig tartó szabadság vesztéssel és közmunkával.
1095. A lelki terrorban tartásnak nincsenek külső nyomai,és éppen ezért nehezen bizonyíthatóak.Sajnos ehhez együtt kellene élni azokkal a családokkal,hogy ez bizonyítható legyen.Nekem három gyerekem van,és nálam a gyerek az első. Ezért elítélem azokat akik ilyen módszerekkel teszik tönkre a gyerekeiket.A lelki terror sokszor rosszabb mint a fizikai bántalmazás. Én már csírájában büntetném az ilyen módszereket.
1094. ezt igazán elég nehéz eldönteni kinek mi a bünthetendő. én szerintem kel a gyereknek fegyelem de mértékel.Az már durva hogy ha egyfojtába ütik verik meg ha folytonosan csunyán ,megalázoan beszélnek vele meg ha egyáltalán nem foglalkoznak vele bezárják egy szobába ott hagyák egyedül meg ha olyan dolgokat tesznek a szülök velük ami nem szölőhöz méltó de olyannak nem is kellene gyereket vállalnia.
1093. Bármilyen, rendszeres fenyegetés, amitől a kisgyereknek félnie kell.
1092. El tiltás mindentől,mindenkitől.
1091. gyermekek érzelmi zsarolása
1090. állandó félelem,szorongás,mi lesz ha haza jön?
1089. Lelki terrorban tartásnak én azt számítom, hogy a szülők súlyosan -és rendszeresen- megfenyegetik a gyereket, rosszul bánnak vele, esetleg nem adnak neki enni, vagy adnak, csak pl. romlottat. A büntethetőség határa pedig már ott húzódik, hogy többször is súlyosan lelkileg bántalmazzák a gyermeket. A büntetés pedig... halálra ítélés, vagy kikergetés az országból.
1088. A lelki terrornak semmilyen formája nem elfogadható.
1087. Az állandó családi veszekedés és a gyerekkel való mindennapos ordibálások és fenyegetések.
1086. Egy gyerek lelke nagyon érzékeny,sérülékeny.Minél kisebb egy gyerek,annál rosszabb.Minden gyereknél változó,ki mennyire érzékeny.Ezért nehéz megmondani,hogy mikortól számít lelki terrornak.
1085. Ha egy gyereket,csak ígéretekkel halmozunk el,ez lehet pozitív,és negatív ígéret. Akkor inkább,ne mondjunk semmit. Mert a gyerekek,ösztönösen védekeznek a következményei pedig,igen súlyosak lehetnek. Egy dologban,biztosak lehetünk,akár testi,akár lelki a bántalmazás,a későbbiekben a falba verjük a fejünket,hogy mekkora marhák voltunk!
1084. Lelki terror a gorombaság,ha a gyereknek mindig tudtára adják,hogy elégedetlenek vele,soha nem dicsérik,leintik,ha beszélni akar a dolgairól./Később csodálkoznak rajta,hogy miért nem beszél./Egyáltalán éreztetik vele,hogy értéktelennek tartják, nem szerethetőnek.
1083. Fenyegetés ami már olyan szintű hogy a gyermek már fél a szüleivel találkozni éjjel nem alszik.Nemtörödömség semmibe veszik,és ami a gyermek akár idegi vagy lelki összeomlásáz okozza.Sorolhatnám!!!!!!
1082. mikor a gyermek akarata soha nem érvényesül,mert a szülö hazugságokkal,és fenyegetéssel sakbantartja a gyermeket,mikor a veszekedések,és verekedések a gyermek előtzajlanak,és a gyermek egészséges fejlődését nagyban befolyásolják.én már ekkor is büntetném,nemcsak akkor mikor a gyermek már verve,és brutálisan agyon ütve,hanem a lelki fejlődése is veszéjben van.sajnos nagyon eldurvult ez a világ.
1081. aminek látható jelei vannak akár fizikai vagy lelki jellegü mindegy. igazábol az tudja aki érzett érez ilyet ilyesmit
1080. Nem tudom ki lehet ezt szűrni?
1079. Az összeset.
1078. Sújos testisértés Nemierőszek
1077. Mindenfajta és mindenszintű lelki terrort büntetni kellene !!! Szerintem mindenféle és formájú lelki terror- a gyermek korától függetlenül- büntethető legyen !!! A büntethetőségnek határa az életfogytiglan - habár az embert kell nézni ugye?- -egy menthalhigyenes szakember- itt nincs olyan, hogy kis-, vagy mértékű büntethetőség!!! MINDEN ESETBEN A GYERMEKBÁNTALMAZÁS MEGSZÜNTETÉSE ILL. MEGELŐZÉSE A CÉL !!!
1076. Én úgy gondolom a szülői szigor kell egy bizonyos fokig,mert nem nevelhetünk betörőket!DE ami ezen túl megy akár bántalmazás akár zsarolás,stb azt már büntetni kell.
1075. Félelem,rettegés,amiből később felnőtt korban depresszió lesz.
1074. Megfélemlítés. A határa az lehetne,ha a gyerek a már a szülő látásától,vagy megszólásától is retteg.
1073. Rettegesbe tartás,a gyermekkel való állando orditozás es a nemtörödömseg.
1072. Nem nagyon lehet a határvonalat meghúzni,mindenképpen elítélendő ha egy felnőtt a saját gyenge jellemét a gyermeken vezeti le.A gyermek abból tanul,ahogyan él.Ha ellenséges a légkör,akkor megtanulja a durvaságot.Ha folyton szidják ő is megbélyegez másokat.Ha csúfolják elbizonytalanodik.Tehát ezek mind gátolják a normális szocializálódást.
1071. Egy hangos szó is elég lehet,hogy a gyermeket stresszelje,alkat,egyén függő.Nem lehet általánosítani,ha elveszik akár a kedvenc plüssállatkáját,vagy a sarokba állítják,nem szólnak hozzá,beleverik az orrát a nemszeretem főzikébe,mind mind okozhat maradandó lelki sérülést.
1070. folyamatos ordítozás, testifenyités. trágár szavakkal illetni a gyereket, ill. "minden rossz a te hibád" minden miatad van"
1069. Zsarolás,megalázás.
1068. amikor egy kisgyereket olyanért is bánt a szülö/szülök,amit megsem érdemel mert nem a gyerek tehet sok mindenröl csak éppen vannak olyanok akik nem gondolják végig csak eljár a kezük.
1067. Nagyon nehéz észrevenni kívülállóként a terror eme formáját. Ráadásul a gyermekek is mind másképp állnak a lelki terrorhoz. Nem tudom.
1066. megalázás, szeretetmegvonás, folyamatos és állandó szidalmazás dicséret soha,
1065. Aki a gyereket bántja az nem ember!!!!!!!!!!!!!!!!
1064. Minden gyermek szeretetre születik. volt olyan gyermekével üvöltöző "anyuka", akit a helyszínen szerettem volna pofán vágni. Én már ezt is lelki terrornak tartom és büntetném.
1063. A gyakori látszólagos verések már elég pchiológiai nyomot hagynak egy gyermekben, egész életére. Nem tennék különbséget az alkohol fogyasztás, nem fogysztás alatti bántalmazások között.
1062. gyermek bezárása és felügyelet nélkül hagyása!!!!
1061. verés
1060. Én sokat megéltem ezért inkább nem írom le!
1059. Megfélemlítés,lelki zsarolás.Túlzott,nem indokolt szigor,amivel a szülő igazából a"hatalmát" akarja kifejezni és nem nevelő szándékú. Ha ez a magatartásforma olyan módon hat a gyermek fejlődésére-mind lelki,mind fizikai értelemben-hogy maradandó károsodást okoz,onnantól kellene felelősségre vonni a szülőt.
1058. Bűntetni kellene például azokat a szülőket akik nem teremtik meg az alapvető otthoni létszükségleteket biztosító feltételeket (pl higénia ) és a gyermek min. 8 általános iskolai végzettségéhez szükséges tanulmányi feltételeit, továbbá az alapvető, kötelező orvosi vizsgálatokat is el kellene végeztatni.
1057. Minden, ami a gyerek egészséges lelki fejlődését gátolja, vagy hátráltatja.
1056. Nehéz megállapítani, az állandó fenyegetés már lelki terror, főleg ha a kilátásba helyezett büntetés nem áll arányban a az elkövetett "bűnnel". Egy gyermeket szeretettel kell nevelni, nem fenyegetéssel.
1055. A fizikai-lelki bántalmazástól kezdve a testi-lelki elhanyagoláson át a szexuális bántalmazásig minden nemű gyermek bántalmazást keményen büntetni kellene, és elvileg kell is mert az 1993. évi XXXI.törvényben ( Gyermekvédelmi Törvény)benne foglaltatik a zéró tolerancia elve, amely azt jelenti, hogy a gyermekek mindennemű bántalmazása tilos.
1054. Szándékos éheztetés korlátozzák a víz fogyasztását ha fogyatékos gyermekek rendszeres orvosi vizsgálat nem vitele,alul godozott gyermerek fejlődésének akadályozása.
1053. ahol a gyermek félelemben él.
1052. Amikor a gyermek már fél a szülőtől én kivizsgálnám és bármilyen dolog is van mögötte büntetném!!!!
1051. én sajat tapasztalat alapján mar akkor buntetnék ha az anyuka mar csak kotoszkodesbol is megut egy gyereket.pl:gyerek rajzol és kozben dudolgat magába es erre az anya odamegy es akkorát ráut a gyerekre hogy lefejeli a saját rajzát es ez mindazert mert az anya nem hallja a tv-t.a lelki terror az nálam kezdodik a gyerek fenyegetésénél vagy a családlátogatás megvonásátol egeszen a tettlegessegig.ennek nincs hatara.buntetni kell!!!!!
1050. A családi agresszió minden formáját büntetném, nagyon keményen. Az alkoholista "erős" ember lehet, hogy nem bántja a gyerekét, de megteszi az anyával (apával), ez pedig mindíg nyomot hagy a gyerek mentális egészségén. Ne kelljen egy gyereknek sem félelemben felnőni!!!!
1049. Fogva tartás,fenyegetés,bántalmazás molesztálás
1048. Amikor már tettlegességig fajul a dolog.Mondjuk 1 pofon még nem,de ha már keményebb verést kap a gyerek.Hallottunk már olyat is hogy 22 hónapos csecsemöt a falhoz vagdostak.Szörnyü...
1047. amikor a gyermek egészséges fejlődése zavart szenved, szorong, feszült, visszahúzódó.
1046. Minden ami a gyermek lelki fejlődésének, önbizalmának, biztonságérzetének árt. Ennek határa minden gyermeknél más és más. Ami az egyiknek meg sem kottyan a másiknak okozhat gyötrődést, fájdalmat, és ezt az egyéni érzékenységet kell mindenkinél figyelembe venni!!
1045. Amikor a gyereket szolga ként tartjak
1044. a megfélemlítés minden formája,kiabálás,megalázás stb...Vissza kellene hozni a halálbüntetést!!!!!!
1043. Minden típusát. Legfőképpen a verést büntetném,de a lelki terror sem elhanyagolható.
1042. aZ ÁLLANDÓ FÉLELEMBEN ÉLÉS, FÉLELEMBEN TARTÁS.
1041. A lelki terrorban az a legszörnyűbb hogy utolérhetetlen,hidd el,és romboló hatása évek alatt fejlődik ki!
1040. Fenyegetés, bántalmazás, lelki sérülések okozása.....
1039. A testi fenyítés minden formáját elítélem,de a lelki terror talán még fájóbb a kicsiknek.Sajnos ismerek olyan gyermeket akit a szülei ugyan nem vertek,de állandóan éreztették vele hogy csak púp a hátukon.Annyira ki volt éhezve a szeretetre,hogy majd meg szakadt a szívem érte.Sajnos ez meg is látszik az életén.Most 15 éves és nagyon komoly gondok vannak a viselkedésével.Lázad,csavarog,de csak azt szeretné hogy valaki szeresse.Büntetném a lelki terrort is!!!!!Nagyon keményen!
1038. fizikai bántalmazás,most nem 1 kisebb pofonra gondolok,szexuális zaklatás.
1037. Sajnos ez nagyon szubjektív, pedig legalább olyan veszélyes, mint a fizikai erőszak.A megalázás, megfélemlítés ezernyi formája létezik, s tünetei is sokrétűek:bizonytalanság, labilitás, komplexusok, fóbiák,agresszió,önroncsolás(pl körömrágás),tanulási és kommunikációs zavarok,függőségek(internet, drog, ital, csoki,cigi,játék,evés,...) Szóval ennek elbírálása iszonyúan nehéz és szakavatott gyermek -segítői hátteret feltételez, ez pedig nálunk nincs meg, mint ahogy az sem bevett szokás, hogy segítséget kérjenek az ilyen gyerekek. Iskolai kampányokkal azt lenne fontos terjeszteni, mit kell és nem kell eltűrnie egy gyermeknek,mi számít kóros viselkedésnek egy szülő részéről.Nagyo
1036. A verés az üvöltözés megalázzás
1035. Szerintem a neveléshez hozzátartozik néha néha elpicsázás. büntetés, különben lehetetlené válna a gyermek jó útra terelése.Ám azonban mindennek van határa.
1034. Ez egyenileg valtozo,nagyon kenyes kerdes. Azt gondolom,amikor a gyerek mar nem tiszteli es szereti a szuleit,hanem fel toluk,akkor mar atleptek a hatarvonalat es maradando lelki serulest okoznak a gyerekben.
1033. Ha egy csecsemővel ordibálnak, megütik, megrázzák. (mint a volt élettársam aki ezt tette a gyerekemmel.) Ha a gyereket megalázzák, terrorizálják, ha nem engedik hogy legyen önálló gondolata, véleménye. Ha megvonják tőle a szeretetet, ha nem ölelik és nem dicsérik.
1032. Súlyos, rendszeres testi sértés és ha látszik a gyermeken, hogy zavarodott vagy fél.
1031. verés, zsarolás, szexuális bántalmazás ill minden fzikai és pszichikai bántalmazás
1030. Zsarolás. Fenyegetés. Szerintem ha már egyszer bántalmazza bárhogy a pici gyermeket valaki ki kellene nyírni!!!
1029. folyamatos bántalmazás,ugy testileg mint lelkileg
1028. Nem vagyok pszichologus, nem éltem át hasonlót, és erre igazán nem tudok válaszolni. Talán a szülő saját magával zsarolja a gyermeket? Vagyis fenyegeti, hogy elhagyja?
1027. Megszégyenítés,megalázás!
1026. jó kérdés,azonnal elvenni a gyermeket a szülőtől,a szülőt felfüggesztett börönre ítélném,jobban odakellene figyelni a gyámügynek gyermekvédelemnek,mert ez lenne a dolguk!
1025. Szerintem már az is annak számít ha végig kell néznie egy gyereknek ahogyan egyik szülő veri a másikat.
1024. Ez olyan kérdés aminek határát nem ismerjük. Minden ember más, ezért szerintem határt húzni nem lehet. Nem tudhatjuk az okot és okozat közötti összefüggést. Nem ismerhetjük a gyermekek lelki világát és érzéseit sem. Ez minden gyermekben egyénenként kell vizsgálni szerintem. Azok a gyermekek akikkel nem törődnek, semmibe veszik és éreztetik velük,hogy nem szeretik sokkal súlyosabb lelki válságot okoz. A verés a felnőtt tehetetlenségéből és gyűlöletéből fakad. És ez már klinikai eset. Ez az én saját véleményem.
1023. A lelki terror szerintem elég tág fogalom!Bármi ebbe a körbe tartozik,ami egy gyerek személyiség fejlődését befolyásolja.Én ide sorolnám a megalázást,mert szerintem itt kezdődik!
1022. Bármilyen zaklatást idevennék.
1021. ha éheztetik a gyereket
1020. Ha a gyermek úgy éli meg, hogy a felnőttek mellett félelembe él!!!!
1019. Lelki terrornak tartok minden olyan nevelésnek álcázott megnyilvánulást amit nem a szeretet, hanem az önérdek, egoizmus, lustaság , csalódottság, butaság motivál. Büntetni csak azt lehet ami bizonyítható, nyilvánvaló. Ez az esetek 99 %-ában fizikai bántalmazás aminek látható jelei vannak.A lelki bántalmazást én sokkal súlyosabb cselekménynek tartom. A testi sebek begyógyulnak de a lelki sebek egész életen át elkísérik az embert,drasztikusan befolyásolva személyiségét.A lelki terror jelei nagyon nehezen felismerhetők már csak azért is mert az esetek nagy részében maga a bántalmazott rejtegeti azokat félelemből,bűntudatból vagy szégyenből.Azt gondolom, hogy ha olyan egyszerűen húzni lehetne egy határvonalat , hogy honnan bünte
1018. Bármi büntethető ami a gyerek egészséges lelki fejlődését bármilyen mértékben befolyásolhatja és a rossz irányba tereli, megakadályozva azt h magasabb fejlettségi szintet érjen el a gyerek. Lelki terror alatt már apróbb dolgok is értendők, a kisebb zsarolások édességen, játékon keresztül. Ez is büntetendő lehetne.
1017. A folytonos megalázás, szégyenbehozás, félelemben és rettegésben tartás már nyomot hagy a gyermek személyiségében, nem lesz boldog felnőtt, súlyos terheket, sebeket cipel magával gyermekkorából. Ezért már igenis bűnhődnie kellene valakinek, de azt nagyon nehéz eldönteni, hogy hol húzódik a határ. Legtöbb családon belüli lelki terrorra fény sem derül. Nehéz a családok életébe, viselkedésébe belelátni, beleszólni. Aztán megtörténik a tragédia...
1016. az,hogy büntetésből a sarokban áll pár percet,vagy a seggére csapunk 1 kicsit,az még nem. De a fejét ütni 1 gyereknek,akár 1 kisebb pofon is súlyos következményekkel járhat egészségügyileg,és lelkileg is. De pédául nem rángatnám a kezénél fogva se meg sehogy. De ezeket büntetni,nem tudom,hogy lehetne-e. Nem csak látható sérülések léteznek,márpedig úgy tudom,hogy ha nem látszik meg se történt. Érdekes.
1015. Gonosz szóval jobban meg lehet egy gyereket bántani mint veréssel.
1014. Már a fenyegetés is veszélyes a gyerekekre!Nehéz bizonyítani, de börtönnel büntetném!
1013. szerintem már az is lelki terrornak számít ha napi szinten szavakkal bántják a gyermeket mert ismerek ilyen embert aki ilyen körülmények közt nevelkedik és nagy befolyással van a személyiségére és barátokat sem tud túl könnyen szerezni és semmi önbizalma nincs e bántalmazás miatt ami nagyon hátráltatja az életben, abban h élvezze is az életet és a jövőjére, arra h meg tudjon élni ebben a világban nagyon negatív hatással van, szerintem már ezt is szankcionálni kellene valamilyen büntetéssel
1012. Fenyegezőzések,rendszeres verés,szobafogság,étel megvonás.....
1011. Nem szeretlek,ne bújj hozzám,bárcsak megsem születtél volna,STB rettenetes,mikor megretten egy gyermek a szülő tekintetétől.
1010. A szavakkal könnyebb egy embert bántani mint egy pofonnal.. már a szülő viselkedése, nézése, egy egy mozdulata, megjegyzése is lehet súlyosan bántó egy gyermeknek, de az ilyesmit a törvény nem bünteti, sajnálatos módon, sok gyermeket nem szeretnek és nem nevelnek semmilyen módon, csak be kell menni szinte bármely általános iskolába és meg kell nézni, vagy hallgatni miket beszélnek a gyerekek, milyen szavakat használnak, hogyan bánnak egymással, és máris láthatjuk milyen a magyar családok állapota. Sok gyereket egy egészen különleges módon bántalmaznak, úgy, hogy nem foglalkoznak vele.
1009. Nem tudom.Amelyik gyerek érzékenyebb,arra egy kiabálás is negatívan hat.De ez még nem büntetendő.Valahol onnan számítandó a lelki terror,hogy a gyerek a felnőtt viselkedése miatt visszamarad a fejlődésében,szorong.Büntethetőség?Nehéz dolog.Ki nem kiabált még a gyerekével?Ha tudatosan történik akkor minimum 10 év.Nem tudom,hol lehet határt húzni.A lelki terrornak nincsenek mindig látható jelei,mint a fizikainak.
1008. Már szerintem az állandó ordítozást is lehetne büntetni, mert már az is kihat nagyon az ember lelkére, nemhogy egy gyerekére
1007. Bármilyen helyre való bezárás. Vagy ha minden ok nélkül ordíbálnak vagy megalázzák a gyermeket
1006. Erőszak, megfélemlítés, zsarolás
1005. állandó fenyegetés,félelemben tartás,onnan kellene büntetni,amikortól a gyerekben fizikai jelek mutatkoznak:szorongás,bepisilés,reszketés,tikkelés stb.
1004. Érzelmi zsarolás. nincs határ,a legkisebb is bűn!!!!!!
1003. Nálunk a gyerekek mai napig rettegnek már a hangos szótól is,ahol már bútorok törnek ,éjjel nem lehet pihenni,nappal az anya nélkül hazamenni sem mernek,ott már cselekedni kéne.
1002. Már gyermekkorban is a" szólás és véleménynyilvánítás " tiltása lelki terrornak számít nálam.Büntetni akkor már kellene, ha megfélemlítés bármely eszközét alkalmazzák a gyermekeknél.
1001. FENYEGETÉS BÁNTALMAZÁS. SUJJOSABB BŰNTETÉS A MEGÉRDEMELTNÉL.
1000. Az első komolyabb ütésnél,és itt most nem a sallerra gondolok,melyet a gyerek még kiskorában kap....itt már börtön..de mint tudjuk,ez folytatódik tovább tehát akár kezdhetnénk a villamosszékkel,vagy az életfogytiglannal...
999. Jó kérdés nem is tudok rá most válaszolni!
998. A folyamatos üvöltözés a gyermekkel,a mindig hibáztatása. Illetve ha egyáltalán hozzá sem szólnak, levegőnek nézik, vagy ha soha nem hallgatják meg.
997. bizonyított lelki törés a gyerekben,amely komoly tünetekkel jár/látható,és vizsgálattal kimutatható/
996. Lelki terror a másik féltől való eltiltás!Gyermek szidalmazása trágár beszéddel.Elhanyagolt egészségi állapot el mulasztása!Továbbá saját gyermek kigúnyolása,testi átalakulásának lesese!Túlzott felhívás a szexualitásra melytől a gyermek tele lesz gátlásokkal,mert még nem tudja értékelni ezeket a dolgokat.
995. Rendszeressé vált erőszak, és vagy nemi erőszak
994. Szellemi és fizikai elzárás a külvilágtól! Zsarolással nevelés,melyet igazából még gyermekként nem is ért! családon belüli erösszakkal fenyegetés!
993. nem engedi a barátaival játszani, otthon felnőttek helyett kell dolgoznia szakadt ruhában engedi el játszani, utána megbünteti, hogy nem vigyázott a ruhájára
992. Mindegyik
991. Látható verésnyomok, Csonkolt vagy törött végtagok amit a szülői veréstől szenvedett el a gyermek, Szellemi sérülést vagy halált okozó szülői testi fenyítés!!!
990. Ha bántalmaznak egy kisgyermeket testileg vagy lelkileg én azokat már büntetném keményen!!!
989. pszichikai terror, zsarolás, gondoskodás elmulasztása
988. Ha a gyermeknek meg ,kell dolgoznia azért, hogy enni kapjon. Nem engedik, hogy gyermekkorában igazán gyermekként viselkedjen, ez súlyos lelki terror egy gyermek lelkének, s ezáltal lesz egyre ellenségesebb mind társaival és a körülötte levőkkel szemben. Nem tud kialakulni az az érzésvilága, amely a nyugalmat, szeretetet, békét jelenti számára, ezek az igazán fontos dolgok egy ember, és főleg egy gyermek számára.
987. A gyerekeket nem lehet terrorizálni, sem lelkileg sem másként. Minden cselekmény büntetendő.
986. esetenkénti vagy folyamatos ijesztgetés, zsarolás, fenyegetés, stb.
985. esetenkénti vagy folyamatos ijesztgetés, zsarolás, fenyegetés, stb.
984. Én ezt úgy gondolom: a gyereket valamilyen formában büntetni kell. Inkább lelkileg bántalmazzák a gyereket mint testileg.
983. NEKEM BALÁZS 17-ÉVES KOROMIG AZT KELLETT TENNEM AMIT SZÜLEIM MONDTAK,,SAJÁT VÉLEMÉNYEM SEM LEHETETT,,HÁL ISTENNEK 1975-01-04 MEGISMERTEM DRÁGA JÓ FÉRJEMET-1976 -03 13-ÁN MEGESKÜDTÜNK,,SZERETETBEN ÉLÜNK KÉT LÁNYOM SZÜLETET,,3-UNOKÁM AKIKET IMÁDOK,NAGYON SUJOS BETEGSÉG10.ÉVE VISELEM SZPIHÉSEN EZ IS MEGVISELT ,,DE A GYERMEKKORI AGRESSZIOT,,BUNTETÉSEKET,LELKEM MÉLYÉN MINDIG VISELEM,NAGYON MÉLY SEBEKET HAGY EGY ÉLETRE,,,NADRÁGSZIJ ,,TÉRDELÉS,,VERÉS ,HIT,,REMÉNY SZERETET,.
982. Ez nagyon relatív és akkor rögtön nem is biztos hogy ezt felfogja egy gyerek,de később bizony rájöhet arra hogy ő ennek köszönhetően "sérült",a személyisége, a reakciói...!De ezzel viszont nem mosakodhat egy ember,ha tudja hogy valami nincs rendben vele és akár biztos is benne hogy ezt valaki más hibájából van így,amit tesz azért csakis ő a felelős,a környezet,a körülmények csak befolyásolHATJÁK,ha engedi,de másra nem kenheti a felelősséget.Már itt azokra az agresszorokra gondolok,akik ezzel akarják kimosni magukat a felelősség alól.
981. A lelki terror fogalma ott kezdődik, ahol a mienknek érezzük a gyermeket. A szó rossz értelemben. Lelki terror, ha elveszem a számára fontos tárgyat, személyt. Ha nem nézem embernek.
980. Bántalmazás,nem megfelelő szociális környezet kialakítása,holott a körülmények lehetővé tennék.
979. Számomra az minösülhetne terrornek ha azt a gyereket folyamatossan semmibe veszik.Esetleg állandoan csak szidják és dicséretett sohasem kap akármilyen jól viselkedik. Sajnos az ilyen embrek ellen nem igazán tudnak mit teni.Én bezárnám öket Yv-Szigetére és nem engedném ki öket onnan soha.És mindemelett a szigeten mindigy csak az hallanák: Te semmire nem vagy jó! Mindig csak a gond van veled! STB.
978. már az első lépéseknél a gyerek lelki terrorban érezheti magát.
977. Már a lelki terror is elég kemény nyomot hagynak a gyerekben.Néha még rosszabb is mint a fizikai.Csak egy probléma van vele ki fogja ezt nézni vizsgálni,hogy a gyerekek ne szenvedjenek sem lelkileg sem fizikailag.A lelki terrort nehezebb észrevenni,mint a fizikait és talán erre mégjóbban odakellene figyelni.
976. Nekem már az "akkor nem szeretlek" is sok, persze tudom, hogy a szeretet megvonása nem büntethető. Azt viszont, ha egy gyermeket rendszeresen megaláznak és nem engedik, hogy az egészséges önbizalma kialakuljon, azt büntetném. A szülőket hasonló atrocitásoknak tenném ki hosszú időn keresztül. Minden, ami gátolja a gyermek testi, értelmi, érzelmi, erkölcsi fejlődését, büntetendő. Példákat is írhatnék, de napokig tartana. Évekig a gyermekvédelemben dolgoztam.
975. ?
974. Amikor már fél a gyermek a szülőtől, és minden olyan személytől, akinek a viselkedése egy kicsit is hasonlít hozzájuk, és a gyermek viselkedése megváltozik, olyanokat tesz, amit addig azelőtt soha (bepisil, verekszik, hazudik...). A határ talán ott van, ahol a gyermek lelki sérülést szenved. Persze ez sem a legjobb, mert akkor már bekövetkezik az, amit el kellene kerülni, hogy talán egy életre megtöri a gyermeket.
973. mérhetetlen a lelki terror alkoholista szülő felse fogja mit tesz vagy tett nekik nem adnék gyermeket egyáltalán mit tehetünk a lelki terrort nem csak a szülök okozzák gyermekeiknek közösségek nagyobb gyermekek gyakorolják kissebeken sőt oktató pedagógusok hoznék egy hasonló rendeletet mint a hivatásos nevelőszülőknél orvosi vizsgálat a szülni kívánóknál süt bevezetnék 1-2 éves foglalkozást de sajnos nem lehet iskolából ki se állnak már szülnek fiatalok nincs türelmük vagy épen nincs idejük
972. A szeretet hiánya, az éheztetés, a meg félemlítés, a sorozatos büntetés, a szabadság hiánya!
971. Ha egy gyermeket rendszeresen bántalmaznak,az már pont elég a buntetéshez.Szerintem.
970. -fenyegetőzés a veréssel,mármint a nagyon megveréssel
969. Ez minden gyermekknél más és más lehet!! Ha már lelkileg sérül ott már igen nagy gond van! Egy gyermeknek a szeretet a legnagyobb kincs!!
968. a gyermek látható lelki sérülése. A fizikairól már nem is beszéve
967. Én úgy gondolom, hogy ha nagyon eleven a gyerek, néha a fenekére lehet csapni, ami persze nem igazán érezhető csak hogy érezze ha rossz volt. De én a beszéd híve vagyok inkább! ami ennél drasztikusabb az már mind bűncselekmény és én büntetném!!!
966. Súlyos fizikai bántalmazás mindenképpen! Nem törődik a gyermekkel, éheztetés, lakásban magára hagyva,míg Ő kocsmázik, vagy akár máshova távozik el otthonról. Megverik ha gyengébb jegyet visz haza az iskolából. Jó lenne ha a szomszédok is jobban odafigyelnének, ha valami gyanúsat észlelnek!!
965. bár mijen lelki teror az már büncselekmény föleg a saját gyermekemel szebe
964. az ételmegvonás büntetésből
963. Ez nagyon tág dolog lehet,a különböző társadalmak,kultúrák között.A terror nem szabad,hogy egy atyai pofonnál kezdődjön. Egy gyermek szerencsére még nem tud úgy taktikázni,színészkedni,hogy egy JÓ!!! elhívatott pedagógus ne vegyen észre semmit! A gyermek nem megfelelő ellátása(ruha,étel,felügyelet nélkül hagyás)is már súlyos vétek.
962. Olyan mértékű megfélemlítés, amelytől a gyermek testi, lelki tüneteket produkál.(betegségek, félelem, depresszió stb.)
961. a kiabálás vagy az anyuka bántása amit a gyermek lát.már szerintem ez is lelki terror
960. fizikai és lelki sanyargatás.a lelki talán fájdalmasabb
959. Ordibálás a gyermekkel,s ha nem figyelnek rá eléggé,az is okozhat lelki sérülést.
958. Ez nagyon nehéz .....
957. zsarolás
956. Szerintem az a lelki terror ha folyamatosan szidják a gyereket és állandóan a fejéhez van vágva, hogy ő milyen buta, bamba, szerencsétlen, csúnya és sorolhatnám. Ja, és soha nem hangzik el egy dicséret se! Nem tudom hol a határ...
955. Szerintem az a lelki terror ha folyamatosan szidják a gyereket és állandóan a fejéhez van vágva, hogy ő milyen buta, bamba, szerencsétlen, csúnya és sorolhatnám. Ja, és soha nem hangzik el egy dicséret se! Nem tudom hol a határ...
954. Verbális agresszió, érzelmi zsarolás, pl. bűncselekmény elkövettetése (lopás,drog-árusítás). Vagy akkor, amikor a gyerek társai elleni agressziójának bizonyítottan a szülői minta az egyetlen. Ha már ilyen sok szociális munkás van, dolgozzanak, ne csak adminisztráljanak!
953. Azt gondolom, hogy egy egészségesen, tudatosan nevelt gyermeknek mindent ellehet magyarázni, megfogja érteni, nincs sügség semmilyen terrorra. Ha a szülő úgy gondolja, hogy mégis kell, akkor inkább kérjes segítséget nevelési tanácsadóban! Semmilyen gyermekbántalmazással nem értek egyet! Nincs határ, vagy megtanul valaki gyereket nevelni, vagy nem. Az utóbbi esetben viszont biztosan rossz eszközöket használ, és azt már büntetni kell! Hiszen nem a gyermek kérte az életét, mi akartuk Őt, tehát kötelességünk erőszakmentesen, és lelkiterror mentesen felnevelni! Nem szabad szégyellni segítséget kérni, ha úgyérezzük, k7udarcot vallottunk nevelés terén!
952. örökös fenyegetés szidalmazás,
951. Ha megfélemlíti, éhezteti a gyereket büntetésből.
950. A normális életkörülményeket veszélyeztető testi és lelki bántalmazás.
949. A 'lelki terror' minden formáját / a legapróbbat is ha lehet így fogalmazni../ büntetni kellene, méghozzá súlyosan!! Határ a csillagos ég.. én visszaállíttatnám a halálbüntetést is!!!
948. amikor egy gyermek fél a szülőtől az már terror!
947. Nehéz megfogalmazni, meghúzni a határt. De abban a családban,,ahol a gyerek nem a szülőhöz fut, ha baj van, bántották vagy csak kisebb problémája van, ott már el kellene gondolkodni, hogy nem jó irányba haladnak a dolgok. Úgy gondolom egy normális szülő-gyerek kapcsolatban még ha szidást kap a gyerek, akkor is a apától, anyától várja a feloldozást, a segítséget. Ahol ez nem működik ott a gyerek lelke valamilyen szinten már sérült. Ez elmehet akár a szülőtől való félelemig is.
946. mindent büntetni kéne mert egy gyermeket semilyen formában nem szabad bántani!!!!!
945. Az olyan szülőket büntetném akik nagyon durván megverik gyermeküket,ha a gyermeken látszanak a testi fenyítés jelei,sajnos hallottam már ilyet.
944. Az elhanyagolás, nemtörödömség, felügyeletnélkül hagyni kisgyermeket!!
943. zsarolás,kényszerités,félelemkeltés, erőszak ,
942. Én mindegyik formáját büntetnem mert szerintem csak szeretettel lehet gyereket nevelni.
941. ezekhez a témákhoz gyerekpszichológus jobban tud szólni.
940. Amikor egy gyermeket a saját kis életében, terrorizálnak vagy bántalmaznak.Az én szememben ez egy megbocsáthatatlan bűn.Ha szép szóval nem érünk célt, testi fenyítéssel senki ne tegye,mert gondoljon mindenki arra, hogy mi lenne ha minket felnőtteket, minden helytelen cselekedetért jól megvernének?Két gyermekem van és sosem bántanám őket.
939. A szeretett személy láthatásának megvonása, szabad mozgás megvonása. A személyiségét bántó szavak, a szeretett személyek gyerek előtt való pocskondiázása,ezek mind érzelmi bántások.
938. Alkoholista szülő(-k), és ezzel járó alkoholista magatartás, gyermeknevelésre alkalmatlan aberált jellemű magatartás, a gyermek lelkivilágával szembeni érzéketlenség, és nevelési forma.
937. Alkoholista szülő(-k), és ezzel járó alkoholista magatartás, gyermeknevelésre alkalmatlan aberált jellemű magatartás, a gyermek lelkivilágával szembeni érzéketlenség, és nevelési forma.
936. Alkoholista szülő(-k), és ezzel járó alkoholista magatartás, gyermeknevelésre alkalmatlan aberált jellemű magatartás, a gyermek lelkivilágával szembeni érzéketlenség, és nevelési forma.
935. Szerintem a lelki terror majdnem olyan súlyos, mint a bántalmazás. Az örökös félelemben tartás, a fenyegetettség érzése s.t.b. mind mérgezi a gyermek lelkét, tönkreteszi az idegrendszerét.
934. Ahol súlyos szóbeli fenyegetettség van, az már terror. Ha egy szülő a szavaival hangsúlyozza az ő elnyomó voltát, büntetéseket helyez kilátásba, ha nem 'uralkodásának' elfogadására kerül sor, ha a gyermek pszichés fejlődését azzal is gátolja, hogy annak személyét jelzőivel, megfogalmazás módjával lealacsonyítja, semmibe veszi, az már terror. Rövidebben: ami nem a szeretetteli nevelés formája, és nem a gyermek pozitív fejlődését szolgálja, az már terror.
933. Megfélemlítés, a gyermekektől érzelmi zsarolással kikényszerített cselekedetek, melyek nemhogy az érdekükel szolgálják, hanem destruktív, esetenként maradandó negatív következménnyel jár.
932. A szabadság korlátozása,testi fenyítés
931. Pl. Olyan hibákért okolni a gyermeket, amelyet a korából adódó ismeretek hiánya miatt követ el; elhanyagolás; obszcén szidalmak;
930. Éheztetés, ordibálás folyamatosan, állandó zsarolás vmilyen módon, és egyáltalán aki megfosztja gyermekét életének legszebb éveitől ami többnyire nevetéssel telnek. Persze fegyelmezni kell, de ez nem hasonlítható össze a lelki terrorral.
929. A gyermekek az életük nagy részét az iskolákban töltik.Ez régen is igy volt,CSak akkor voltak úgy nevezett TANITÓK akik nem csak a pénzért jártak be az intézetbe, hanem azért,hogy megpróbáljanak olyan tisztele tudó nemzedéket nevelni mint mi vagyunk.Én 55-évesen tudom hogyan kell moslyogva fogadni mikor leköpnek......
928. Szerintem egy fenékre csapás vagy egy határozott szó még nem gond. De ha már csúnyán beszélünk vele, kigúnyoljuk, negatív jelzőkkel illetjük vagy bármi olyat teszünk , ami nem szeretet vagy megértést sugároz már nem szülőhöz méltó. Kell a határozottság és következetesség,de megfelelő módon. Nekem már az is lelki terrornak számít, ha azzal zsarolja a szülő a gyereket, ha nem ötös a dolgozatra, nem csinálhat ezt vagy azt.
927. Zsarolás(pl:addig nem mehetsz sehova, míg el nem mososgattál, meg nem tanultál,stb.), ordibálás, megfélemlítés.
926. Bántalmazás, éheztetés,erőszak alkalmazása(mint testi mint lelki értelemben),kényszerítés, zsarolás........
925. tartos lelki terror, tartos bantalmazas, a gyermek folyamatos fruszträläsa.
924. állandó fenyegetettség,rettegés, fizikai bántalmakkal való fenyegetettség, zsarolás
923. Azt gondolom, hogy minden olyan "fegyelmezési mód", ami a gyerek félelemben tartásán alapul, már lelki terror. Hiszen ha elmagyarázzuk a gyereknek, hogy mit miért nem szabad (persze ehez kitartás kell és nem elég egyszer), egy idő után megérti. Amikor egy gyerkőcön fizikailag is jelentkeznek a lelki terror tünetei (pl. bepisil, alvászavar, koncentrációs zavar, stb.), azt már minden képpen büntetném.
922. Testi bántalamazás, nemi erőszak, nem törődömség.
921. szerintem bármilyen formái aki bántalmazni mer egy ártatlan védtelen kiszolgáltatott gyermeket
920. Akik kritizálják saját gyermekük kinézetét testi és szellemi adotságait
919. Ezt sajnos nem tudom meg fogalmazni.
918. Sokan azt hiszik tévesen,hogy csak a testi bántalmazás az,ami komolynak számít!Pedig ez nem így van!Ahogy ti is írjátok a lelki terror is ugyan úgy fájdalmas!Az én véleményem az,hogy már a kiabálás,az ok nélküli csúnya beszólások,a mások előtti megalázó beszéd a gyermekkel,már éppen elég a kis lelküknek,hogy megviselje őket egy életre!Szerintem,mikor már a kisgyerek megriad a szülőtől,és remeg a félelemtől,az már épp elég ok,hogy a szülő megkapja a büntetését,ahogy viselkedik vele!Amikor ilyenekről hallok,olvasok felmegy bennem az adrenalin,és legszívesebben elmennék,és a szülőt úgy eligazítanám,hogy megjegyezné egy életre,hogy mit szabad tennie a kisgyerekkel,ha már egyszer vállalt
917. Pl. nem adnak rendesen enni-inni, vagy rosszaságért ételmegvonással büntetnek gyermeket; állandóan ordítanak vele, fenyegetően odalép, elkapja kezét; állandóan azt hallja, hogy hülye, buta, csak miatta házasodtak össze/maradnak együtt a szülők....
916. Amikor a gyermek szemében és viselkedésében látszik a félelem.
915. Ha a gyerek akár csak egy pillanatra is fél a szüleitől akkor az már terror lehet. A folyamatos kiabálás is lehet megnyilvánulása a rossz nevelési módszernek. A tettlegesség már büntetendő lehetne...
914. Atesti bántalmazás minden formálya, hisz nem ez a megoldás.
913. Gyerektől függ, nem lehet általánosítani, hisz minden gyerek más-más személyíség, így azt kizárólag a gyermek személyiségének vizsgálata, megállapítása után lehet kategorizálni.
912. Szerintem már az is lelki terror,ha valaki rendszeresen csak kiabál a gyerekével ettől a gyerek öszerezen és nem érti hogy a szülei miért bának vele ugy ,nem mindig a bántalmazás a testi sértés a legnagyobb trauma egy gyerek számára elég ha semmibe veszik és kutyába se nézik a gyereket. Ez sokszor nagyobb bántalmazás mint a testi! Ha egy pár családot akkar alapitani,gyereket szeretne akkor azt teljes szívéből akkarja és ne azért,hogy csak szenvetese azt az ártatlan kis emberkét. Nem a gyerekek könyörgik magukat a világra!!!
911. Zsarolás,szigorú bűntetés
910. a lelki terrornak több formája van.A legfontosabb mikor a gyerek olyan környezetben nő fel ahol senkiben nem bízhat,kivan téve az őt körülvevő felnőttek esetleges romlott,beteges,életvitelének.CSak azok vállaljanak gyereket akik biztosak abban hogy támogatni tudják őket,mint lelkileg mint fizikailag,hiszen a gyermek egy Isteni ÁLDÁS!!A BOLDOG,KIEGYENSÚLYOZOTT GYERMEK CSAK BOLDOGSÁGOT AD NEKÜNK IS
909. Minden olyan dolog annak számít, amit egy gyermek sérelemként élhet meg!
908. Szerintem a lelki terror ott kezdődik ha pl.:zsaroljuk a gyereket ha nem 4-nél rosszabbat hoz haza az iskolából akkor elveszik tőle a laptopot vagy nem veszik meg neki,azt amit szeretne!pedig arra hogy jól teljesítsen nem kell drasztikusan stresszelni a gyereket!
907. Már a szitkozódást is - ami a gyermekre irányul - büntetendőnek tartom.
906. A fajtalankodásnak vannak fokozatai és minden szintjét büntetném, ha csak gondolatban is eljutnak ide. A lelki terror igen hatásos része,mert a gyerek erről sem beszélhet de ezzel kell együtt élnie. A szülők felelőssége nagy a lelki terrorban de szerintem széles a skála itt is.
905. Ezt hálistennek nem tudom.
904. Hát ez nehéz kérdés és minden családban másképp nyilvánul meg,,de egy biztos ha egy gyerek félelemben nem megfelelő ellátásban részesül azt már valamilyen szinten büntetni kell,,ha nem is börtönnl de valahogy..
903. Minden ami az egészséges fejlődést akadályoz.
902. Én úgy gondolom, h már a szavak is bántalmazásnak számítanak!! Ha már szavakkal bántalmaznak azután következnek a tettek!! Már itt ennél a szakasznál el kéne kezdeni a büntethetőséget!!!!
901. A szülői kegyetlenségnek nincs határa. A lelki terror, amikor a gyerek csak teng-leng a világban, a szülei tudomást sem vesznek róla. Ez az a határ ahol én már büntetnék.
900. Nehéz megállapítani, hogy mi számít enyhe vagy súlyos lelki terronak. Van akinek az enyhe is sok, van aki többet el tud viselni. Gyereke válogatja. Mindenesetre azok, amelyek a kisgyermek korai éveiben már zavart magatartást vonnak maguk után, azokat mindenképpen büntetni kellene, már a lehető leghamarabb, hiszen a későbbiekben csak súlyosbítani fogja a zavart viselkedést és az ebből adódó esetleges ön-és/vagy közveszélyes cselekedeteket.
899. Amikor a gyermeket a szülő folyamatosan félelemben tartja,és büntetéseket helyez kilátásba minden apró csínytevésért hibáért.
898. Ha már valaki fejen üt egy gyereket, már akkor olyan büntetést adnék neki, hogy neki is fájjon. Ha egy gyerek rossz, és a fenekére csapnak, az még nem bűn. Ez kell, mert sajnos a mai világban a gyerekek sem tudják, hogy hol a helyük és meddig mehetnek el. Ha a gyerek arra megy haza nap, mint nap az iskolából/óvodából, hogy édesapja kiabál édesanyjával vagy rossz esetben veri, azt a szülőt rögtön elővenném, mert már ez is lelki terror egy gyereknek. Aki éhezteti gyerekét, azt egyenesen egy olyan fogdába küldeném, ahol se víz, se áram, és enni se kapna hetekig.
897. SZERINTEM MÁR EGY POFON IS LELKI TERROR. NEKEM IS VAN EGY FIAM SOKSZOR FÁRADT AZ EMBER DE SOSE RAJTA TÖLTÖM KI A MÉRGEM SOSE BÁNTOTTAM EZ MIATT.
896. amikor a gyermek olyan szinten fél,hogy be pisil nem mer haza menni az iskolából óvódából.
895. nehéz megítélni, de mindenképpen büntetni kell
894. A rendszeres bántalmazás 14 év alatti gyermekek esetében
893. Amikor a szülő hosszabb idő távlatában gátat szab, korlátozza, rossz irányban befolyásolja a gyermek személyiségfejlődését, amire a környezete is felfigyel.
892. Aki egy védtelen gyermeket bántalmaz,vagy terrorban tart,az nem ép elméjű,és semmi keresni valója a társadalomban.Elzárni,kirekeszteni kell az ilyen embereket egy életre,börtönben vagy zárt intézetben a helyük!
891. szerintem mindegyik formáját büntetni kéne szabály sértés szinten
890. Az érzelmi zsarolás pl.: az öngyilkossággal fenyegetőzés, az ijesztgetés, a sötét helyre történő bezárás...stb.
889. Minden gyermek ártatlan.Tök mindegy ,h bántják.Hol a határ?El sem szabad kezdeni.
888. Ha egy szülő nem gondolja át a gyermekének tettét,és csak adja az esetleges meg nem érdemelt pofonokat,veréseket.A gyermekkel való beszélgetés bár mit is csinált,egy igazi családban meg lehet beszélni.Nálunk jól müködött a családi tanács,ahol mindenkit meg hallgattak bármilyen nagy is volt a baj.Nem mentség,hogy nincs idő,a gyerek az első.
887. Szobafogság, kiabálva fenyítés, megfélemlítés, külvilágtól való eltiltás, teljes ingerhiány.
886. mikor fizikailag,lelkileg,vagy szexuálisan zaklatnak egy gyereket.
885. SAROKBA ÁLLITÁS.
884. Megfélemlítés, ijesztgetés.
883. bármi ami a gyermek lelki fejlődésében, érzelmi világában negatív törést okoz. ez minden gyermeknél alkattól, életkortól stb... változó. már egy kéz vagy hang felemelése is félelmet kelthet és rémületet válthat ki.
882. Ha a felnőtt sajnáltatja magát, ha a gyereket zsarolással kényszeríti szófogadásra.,ha folyamatosan csak parancsokat osztogat, ha a gyereknek nem lehet önálló gondolkodása,egy kicsi sem.
881. Ha a felnőtt sajnáltatja magát, ha a gyereket zsarolással kényszeríti szófogadásra.,ha folyamatosan csak parancsokat osztogat, ha a gyereknek nem lehet önálló gondolkodása,egy kicsi sem.
880. Nem akarom ezt megfogalmazni, hiszen ez szakemberek feladata - annál sokkal komolyabb téma ez, mintsem ledegradáljuk a laikusok szintjére, 3 gyermekes szülőként viszont tudom, hogy egy szülő mindig tele van kétségekkel, ami ezzel együtt nem mentség semmire ami egy gyermeket sért - bánt.
879. zsarolás,zaklatás,másik szülő ellen nevelni,
878. megfélemlítés, fenyegetés, gyermek feletti teljes uralom Ha már pszichés tünetek jelennek meg(visszahúzódás,bepisilés esetleges széklet a bugyiba, közösségben való félelem) akkor alkalmaznám a büntethetőséget.
877. Szerintem minden formáját büntetni kellene. Sokszor azt kívántam, bárcsak megverne, azt jobban viseltem.
876. A nem megfelelő bánásmód, ha nem foglalkoznak vele, ha nem tanítják, nevelik, nem szocilizálják megfelelően. Én, már akkor elvenném a szülőtől a szülői jogait.
875. Gyermek önbizalmát gyengíteni; testi sértés, akár könnyűnek, akár súlyosnak minősülő, mert a könnyű testi sértést elkövető később súlyosan is bántalmazhatja a gyermeket; molesztálás (még ha nem is tettel, de szavakkal is lehet molesztálni)...
874. már a szavakkal való terrorban való tartásért már kéne.
873. lelki terrornak tartom azt is ha mindenért kikap(egy hangos szó,a véleményéért),nem tudja a gyerek kifejteni a véleményét,mert nem hagyják,és ezért késöbb olyan ember lesz aki nem meri a gondolatait,elmondani másoknak,mert fél a következményektől,bár azért ezt törvényesen nem büntetném,és szerintem egy jó helyen jó időben irányzott pofon is kell,de nem mindennap,és csak és kizárólag,ha a szép szó már nem használ. még ezt se tartom törvényesen büntetendőnek,de ha mindennap "ok" nélkül püffőli,hogy a gyereknek állandóan lilafoltok vannak a testén,na azt már büntetném,a sexuáli bántalmazást is. én nem szoktam verni a fiam,de ma nagyon kihúzta a gyufát,és kapott egy maflást,é
872. Testi bántalmazás.
871. A rendszeres szekálás.
870. Szerintem ezt egy hozzáértő szakember tudná megmondani miután megvizsgálta.Lelkileg terrorizált gyermek viselkedése megváltozik.A szakember el tudja dönteni mi az a mérték ami már bántalmazásnak vélhető.
869. Amelyik gyerek nem mer hangosan sirni ott már baj van!!!! Szerinzem az ilyen gyrek azért nem sír hangosan mert azért is kikap, mert ez idegesiti az ilyen BARMOKAT.
868. Drákói szigorral bánni a gyermekekkel, megszégyeníteni mások előtt, megtiltani neki, hogy véleményt mondhasson bármiben.
867. Drákói szigorral bánni a gyermekekkel, megszégyeníteni mások előtt, megtiltani neki, hogy véleményt mondhasson bármiben.
866. Senkinek semmilyen formában nem szabad bármiféle lelki terrort alkalmazni!!!!!
865. szétváglak
864. megfélemlítés, zsarolás,szeretetlenség
863. Nehéz rá válaszolni.
862. társaitól való elkülönítés.sexszuális zaklatás,fizikai bántalmazás.
861. egyértelmüen ,ha fizikailag fenyítik vagy zsarolják,sz tem
860. Az állandó megalázás akár szóban, akár tettben!A gyermek fejlődésében való korlátozás gondolok itt arra, hogy egy kis gyermeket a szülei inkább dolgoztatnak otthon ahelyett hogy segítenék a tanulásban! Én nem azt mondom , hogy a munkából nem tanulnak a gyerekek de én most arra gondolok a mikor tanulás helyett csak a munka van! Tapasztalat!
859. Szerintem a lelki terrort nagyon nehéz definiálni, hiszen különböző érzékenységűek vagyunk. Erről hosszabban kellene gondolkodnom.
858. Nem tudom.Egy gyereket nem szabad terorizálni,mert nem tudja meg védeni magát. Ezért a verés sem megfelelő fenyités.
857. A lelki terrort is büntetném,ha például egy felnőtt zsarolja a gyermeket,vagy korlátozza a szabadságát.
856. Folyamatos fenyegetések,Telefonon keresztüli zaklatás.
855. büntetést érdemel már az a szülő is aki nem érezteti eléggé a gyermekével hogy mennyire fontos hogy ő van.ne a segélyek miatt szüljünk gyereket,hanem mert így akarjuk ha pedig már megvan a gyerek ne éreztessük vele mi pénzbe kerül.tegyünk meg mindent hogy az a gyermek is fontosnak érezze magát.
854. Nem tudom konkrétan ,hiszen a mindennapi életben valamilyen szinten próbáljuk a gyerekeket "sakkban" tartani.Úgy gondolom,hogy ahol már a testi fenyítés kerül kilátásba az lehetne egy kritikai határ,de nem tudom!
853. Rossz voltál, ezért nem szeretlek!-a szóbeli bántalmazás is lelki terror.
852. bezártság,testi bántalmazás
851. A verés, az éheztetés, a szexuális zaklatás és cselekedet ellenük, zsarolás, bűncselekmény elkövetésére felhasználás, különböző kínzási módok kipróbálása.
850. Megfélemlítés
849. Nekem már az ordíbálás sem tetszik. A megfélemlítés minden formáját kellene tiltani, büntetni. Hogy hol a határ, azt nem tudom megítélni pontosan, de alacsonyra tenném a mércét.
848. Minden,ami a gyermek egészséges testi és lelki fejlődését veszélyezteti.
847. Erre nem tudok válaszolni, engem nem tartottak lelki terrorban. Ha folyamatosan megaláznak egy gyereket... Ha nem mer hazamenni, mert rossz jegyet kapott...
846. Lealacsonyítás pl. hülye vagy, semmire sem vagy képes, ez neked úgysem menne, csak nem gondolod, hogy ezt tudod, téged nem lehet szeretni, nem csoda, ha bántanak, és ezek sokszori ismétlése. Illetve a hatalom a gyermek felett, olyan hatalom, amikor már egyáltalán nem döntheti el a gyerek, hogy mit csináljon, nem játszhat, sohasem dönthet ő maga semmiről sem. A bűntethetőség határa szerintem valahol ott húzódik, amikor a gyereknek már semmi bizalma nincs önmagában, amikor szinte rabszolgaként viselkedik otthon, innen ugyanis már kialakulhat egy olyan állapot, hogy a gyereknek esetleg abszolút nem is lesz személyisége. Azt érzi majd normálisnak, hogy ő olyan mint egy rabszolga, és nem is lesz saját akarata sem. Ez inkább az utóbbi, az elhatalmasodás a gyerek felett.
845. fenyegetés
844. Amikor a gyermek hallgat, és nem mer még annak sem szólni,aki szereti, mert már nem bizzik.
843. Családsegítő Szolgálatnál dolgozom, és találkoztam olyan esettel, ahol a nevelőapa a felesége előző házasságban született kislányát Patkánynak becézte, csak a saját gyerekeinek vásárolt, és a kislánynak végig kellett néznie pl. amíg megették a kapott csokit. Ha "hangosan" jött le a lépcsőn, már szobafogságot kapott és még sorolhatnám, és nem léphettünk fel ellene, mert a kislány nem éhezett, nem fázott, az évszaknak megfelelően öltöztették, szép lakásban lakott, nem bántalmazták fizikailag stb. Felhívtam az anya figyelmét, hogy egy normális családban nem így működnek a dolgok, és ő tehet a kislány érdekében, de ő is letagadta. Meggyőződésem, hogy a kis
842. ez elég tág fogalom:mindenkinek más lehet.nekem pl:aki egy csecsemőt meg üt na azt.......nem bezárnám hanem lekötözném,hogy érezze mit érez az a pici csöpség mivel ő még védekezni sem tud..:(( én egytől-egyig mindent oda tartanák persze ha a normákon kivül történik.egy kis fenyités kell de bizonyos normákon belül,hogy a gyermek tudja mit szabad és mit nem!!!!de a többi az már túlzás!!!!!!
841. Szerintem lelki terrornak az számít, ha érzelmi zsarolásról, a lélek csorbításáról van szó. Hogy mi a büntethetőség határa, az nehéz kérdés. Azt hiszem én ezt nem vagyok hivatott eldönteni.
840. szeretetmegvonás, kapcsolattartás korlátozása,hazugság
839. fizikai és lelki terror,mindkettő borzalmas,de a testi erőszak a legrosszabb
838. Néhány "atyai" pofonra igenis szükség van, de ami ezen már túl lép, akár tettleg, akár a gyermek huzamosabb félelemben tartásával, az már büntetendő!!
837. Szerintem már az is bűn ha valaki nem gondoskodik megfelelően a gyermekéről,ide tartozik az étkeztetés ruháztatás és minden alapvető dolog ami a gyermek normális fizikai és szellemi fejlődését segíti. A bántalmazás és a kínzás pedig abszolút bűn. A gyermeket bármilyen formában bántalmazókat büntetni kellene,ugyanis ki hat az egész életére és befolyásolja később a világ felé a nézeteit.
836. Véleményem szerint minden olyan formája, amely hátrányosan befolyásolja a gyermek lelki és/vagy testi fejlődését. Ide tartozik a lelki terror és a rendszeres ütlegelés akkor is, ha nem okoz maradandó testi károsodást.
835. Amikor korlátozva van a szabadságában,és nem teheti azt,ami egy gyermeket megillet,például nem játszhat akkor,amikor ő akar,mert nagyon sok otthoni teendőt bíznak rá.Sajnos nagyon sok gyereknek nincs igazi gyermekkora,mert a háztartást vezeti!!!
834. Szerintem már a tiltástól kezdődik sőt már az is elindítója lehet ha a szülők nem képesek meghallgatni saját gyermeküket.
833. A szeretetmegvonásos büntetés meglátszik a gyereken. Igaz, nem fizikai bántalmazásként, külsőségekben, de amikor egy gyerek azt mondja, nem mer valamit elmondani a szüleinek, noha nem bántják, csak hetekig nem szólnak hozzá miatta, az gyakran sokkal rosszabb egy hatalmas pofonnál.
832. Véleményem szerint lelki terrornak számít, ha a gyereket folyamatosan megalázzák, iskolai eredményeit nem "díjazzák", a véleményét semmibe veszik, higiéniailag nem megfelelő környezetet nyujtanak számára, ha nem kap teret a képességeinek fejlesztésére (szakkör, tábor, sport, kultúra...) Ezek az apróságok már lelki terrornak számítanak szerintem. Más komolyabb esetekben, ha dolgoztatják, verik, vagy a legrosszabb, ha fajtalankodnak vele...de ezt nem kell ecsetelnem azt hiszem.
831. MINDENT.AMI ELVESZI A NYUGALMÁT A GYERMEKKORÁT.AMI MIATT STRESSZBEN ÉL:ÚGY KEL ÉS FEKSZIK NAP MINT NAP.HA ÖRÖKKÉ A SZERETETÉRT IGYEKSZIK,MÉGSEM KAP DÍCSÉRETET,ELISMERÉST.BEZZEG,HA ELRONT VALAMIT.HA A SZERETTEIÉRT KELL RETTEGNIE.TUDNÁM SOROLNI.
830. Amikor a szülő azzal fenyegeti/zsarolja a gyereket,hogy nem fogja szeretni,ha pl. nem lesz jó,nem tesz meg ezt-azt. Mindig bizton tudnia kell a gyereknek,hogy a szülő minden körülmények között szereti! Ez a határ,ami fölött már büntetném a lelki terrort. Testiről is nincs szó.
829. Zsarolás,PL hogy megverlek ha nem teszed meg ezt vagy azt.
828. Ha nem mehet el otthonról,nem lehetnek barátai
827. Magamból kiindulva nálam az anyám mindig azzal fenyegetett hogy a vonat alá veti magát mert rossz vagyok, 6-7 éves voltam.Az apám aki szexuálisan molesztált 6éves koromtól azzal fenyegetett hogy nagyon meg ver ha elárulom valakinek.Én gyermek fejel ezektől nagyon szenvedtem és nyomot hagytak bennem, és a mai napig kísérik az életem.
826. Büntetni kellene mindazon formáit, amikor a gyerek személyiségfejlődését negatív irányba bofolyásolja( öntörvényű lesz, agressziv vagy komform személyiséggé válik).
825. bizonyára többet ér el az ember azzal ha nem testileg hanem lelkileg próbál hatni a gyermekére ezt kisebb elmagyarázással is el lehet érni tapasztalataim szerint két gyermekes család anyai szemmel és nekem használ PL: ha kisebb testvére mellet ugrál megkérdezem csak tőle miért csinálja szeretné ha nem lenne többet miatta a húga és csak neki áll sírni és hozzám bújik miközben bocsánatot is kér szerintem ennyiből is felfogja mert ha legközelebb csak oda nézek mielőtt akarná csinálni leül a kislány mellé és neki áll beszélni hozzá
824. Ezt igy nehez megmondani.
823. Nem tudom mi számit lelki terrornak de ha orvosilag igazolható és súlyosankáros a gyeremek fejlödésére akkor büntetni kell.
822. Ha lelkileg olyan hatást gyakorol a szülő a gyermekre, ami félelemként jelenik meg a gyermek érzelmi világába.Sok módja lehet, akár a gyermek minden napi ellátásának a megvonása büntetés ként, illetve a kaszárnya hang a gyermekkel ami nem emberi és méltó. Szerintem ez már ki meríti a lelki terrort ezt már büntetném itt kezdeném nem várnám meg a pofonokat mert ezután az következik.
821. ok nélküli bántalmazás
820. Ezt nagyon nehéz megfogalmazni. A sarokba küldés is lehet lelki terror, vagy a soha nem engedek meg semmit, vagy állandóan megszidom, büntetem.
819. megfélemlítés, verés, büntetés drasztikus formái
818. megfélemlítés, verés, büntetés drasztikus formái
817. Mivel egy gyermek önmagát nem képes megvédeni,ezért a "0"-toleranciát tartanám helyesnek.
816. hát nem tudom sajnos a faluban van olyan család akinel van egy 6ev kürüli kislány az anya honapokig egyedül hadja az apja a kocsmában es a nagyszülő aki szinten iszik es mozgás korlátozot ő van a kislányal csak kiabálnak vele sokszor tetves szegeny kislány a hivatal ismeri a szülők háteret es nem tesz semit ez teror a javábol es en ezeket bőrtőnbe tenem
815. Bántalmazás, erőszakoskodás
814. Ezt egy pszichológusnak kell eldöntenie szerintem. Ha a gyerek lelki fejlődése sérül.
813. HA a gyereken latszik a verés nyoma és ezt meg is erősiti valaki.vagy ha állandó dejelentés érkezik a szomszédoktól
812. minden amitől több mint 2 percig megrémül
811. Korlátozni személyisége pozitív irányú fejlődését.
810. fizikai bántalmazás, lelki: megfélemlítés
809. szobafogságtól a fizikai bántalmazásig terjedhet.
808. Molesztálás, megfélemlítés, zsarolás.
807. A bezaras, elzaras, lekicsinyles (allando, rendszeres), figyelmen kivul hagyas.... persze sok minden van meg, de hirtelen ezek jutottak az eszembe
806. A gyerekeknek egészséges határokat kell húzni az életben mellyel megtanulják mi a helyes és mi nem. Ha valami rosszat tesznek meg lehet büntetni őket, de szerintem nem érdemes. Inkább szavakkal kell elmondani nekik mi a helyes. A megfélemlítés már szerintem olyan lelki terror, amit nem szabad szó nélkül hagyni.
805. Amikor egy gyereknek azt kell tenni,amitől a legjobban fél retteg.
804. Már az állandó ordítás is terrornak számít. Lelki terror, mely a későbbi személyiségfejlődésében okoz igen nagy károkat.
803. megfélemlítés, rettegésben tartás, önbizalom folyamatos megtörése
802. Zsarolás mindenféle területen...
801. AMIKOR OLYAN CSALÁDBAN NŐFEL AHOL CSAK A DURVA INDULATOK ÉS TRÁGÁL KIFEJEZÉSEK HANGZANAK EL!!ÉS EZ MELLETT ELKEL VISELNI AZ ÜTLEGELÉST IS!!
800. rendszeres verés és elnyomás!
799. megfélemlités,zsarolás
798. már áz elején ámikor ötlegelni kezdi mert áz ugyis továb megy
797. véleményem szerint nem létezik olyan formája amelyet ne kellene megbüntetni.
796. Minden apró, erre utaló jelre oda kell figyelni!
795. Amikor a gyermek már félelemben él,nem szívesen tartózkodik a nevelői(szülei) közelében,mert attól fél,hogy mikor lesz a következő verés,kiabálás,vagy bármi más.1-2 leszidás még elmegy,valahogy nevelni is kell,de a folytonos kiabálás,és verést kmár büntetni kellene,vagy a gyermeket elvenni az ilyen szülőktől.
794. Ha nem mehet és csinálhat azt,amit a korosztályának megfelelő többi gyerek.Gondolok itt a családi házon kívüli játékokra,alkalmakra,mint az ünnepségek.
793. Állandóan lelkiismeretfurdalásban tartani...
792. az állandó ijesztgetés ,fenyegetés
791. Szerintem a gyermekek bármilyen szintű bántalmazása büntetést érdemelne!Legyen az a dajka(ártatlannak tünő)ijesztgetésétől,a nevelő tanár csipkedésétől,a "szülő"hangos szaváig bármi!Egy gyermeket szeretni kell!Szeretetben nevelni,hogy ő maga is szeretni tudjon!
790. Különösen súlyos bántalmazások, mind fizikai, és egyéb
789. Pl: ha rosszul viselkedsz, nem kapsz enni. Olyasmire kényszeríteni, amit sem az ereje, sem a mentális képessége nem bír el!
788. A már bizonyítható terror alkalmazása!
787. ha anyját fenyegiti az apa-mostohaapa, ha bezárja,ha minden lépését figyeli és negatívan minősítí, folyamatosan szídja.
786. Szerintem, nem csak a súlyos testi sérüléseket kell büntetni. A rendszeres verés következtében a könnyű testi sértés már fizikai terrornak számít, és ez sem elfogadható. Lelki terrornak tekintem a szándékos éheztetést, az alultáplásást is.
785. Az üvöltözés, lökdösés,a fizikai bántalmazásól való félelem,a megszégyenités, és minden olyan elvonés amit a körülményekhez képest megkaphat egy gyerek.
784. Állandó verés,sexuális bántalmazás.......
783. zsarolás a kedvenc állatának a megölésével, őt rossz színben feltüntető tulajdonságainak közzététele (ujjszopás, ágyba vizelés, stb.)A jelenlegi szabályozás sajnos csak az sts-nél súlyosabb esetben teszi lehetővé a büntetés kiszabását.
782. Ha egy gyermek nem kap semmi szeretetet,és állandó félelemben él.
781. Már a szeretettel való visszaélés,zsarolás is nagy kihívás egy gyermeknek.Amikor a felnőtt a szeretetért bizonyos cselekedeteket vár el a gyermektől, no az már lelki terror!!!Sajnos ahonnan büntetni kellene,ott már a gyerek azért sérül,mert elveszíti a szülőjét.Ez a 22-es cspdája!!
780. amikor a gyerekben félelmet kelt.
779. Minden formáját büntetném . Nem kell egy gyereket sem megalázni !
778. Ez nehéz kérdés,igazából a lelki terrort bizonyítani nem nagyon lehet,csak a bántalmazást.
777. Szabadság megtiltása,fenyegetés,stb
776. A verés és a félelem keltés.
775. Amikor a gyermek nem kérdezhet rá a miértekre.Nem lehet önáló véleménye.Nem kíváncsiak az érzéseire.Enni adnak ugyan,de nem fogadják el,hogy Ő még egy fejlődő-képes Gyermek,s nem "kis felnőtt"!
774. Mindenféle büntetést lelki terrornak tartok, mert ezzel csak azt mutatják a szülők, hogy én vagyok az erősebb, én mondom meg hogyan viselkedj. A legfontosabbnak a példamutatást, a türelmet és a beszélgetést tartom. Két fiam van! 13 és 16 évesek. Ha legalább az egyik szülő "normális" és határozott működik a dolog.
773. Amikor egy szülő nem beszélget el a gyermekével és nem érdekli, hogy mi foglalkoztatja a gyerekét. Akkor ez visszaüt a gyerek fejlődésére és nem érzi fontosnak magát. Szerintem ez már lelki terror. Nem csak akkor kell foglalkozni a gyerekkel, amikor már szomatikus jelek mutatkoznak!
772. Amikor a szulo minden esetben csak durva kifejezesekkel illeti, emelt hangon, a gyermeket, teljesen mindegy, hogy mit csinalt. Ez mar annak esete, amikor nem tud a gyermek jot tenni. Hozza jarulhat az ok nelkuli fizikai bantanmalzas is.
771. NEM TUDOM NÉHA MI IS RÁSÓZUNK A FIUKRA DE NEM AGYON ÜTJÜK ÉS INKÁBB RÁ KIÁLLTOK EZ SEM JÓ DE INKÁBB MINT VERNI.HA MINDIG AZZAL FENYEGETIK ŐKET MÁR AZZAL IS TUDJÁK TERRORIZÁLNI ŐKET ÉS RETTEGÉSBEN TARTANI.
770. erre nem tudok megfelelő választ adni; nagyon sok ember áldozata a lelki terrornak - köztük én is, de nem büntetném az(oka)t, akik ezt velem tették, mert ők nem értik mit tettek; sajnos a lelki terror és a verés is tapasztalatból szerzett nevelési forma, amit elsődlegesen gyógyítani kéne...
769. szeretet-megvonás
768. Veréssel való kikényszeritése valamely dolognak.
767. Azt tartom annak amikor egy gyermeket folyamatosan feszültségben tartanak, akár Őt fenyegetve akár valamely hozzátartozóját.
766. a szeretetükkel való zsarolás, ami miatt a gyermek már törvénybe ütköző dolgot is megtesz
765. Mindenféle fizikai, és lelki bántalmazás
764. -Amikor a gyermeket ismételten szexuális zaklatással fenyegetik. -Amikor a már súlyosan bántalmazott gyermeket ismételt bántalmazással fenyegetik folyamatosan. -A gyakran előforduló szándékos ételmegvonás és a megszégyenítése a gyermeknek is ide sorolható.
763. Az állandó szóbeli megalázás,félelemben tartás.A határ a sületéstől 14 éves korig terjed,ha a kérdést jól értelmeztem.
762. Szerintem, ha állandó, kemény ütlegelésben részesítik a gyermeket, fogságban tartás és így tovább, már ezt is büntethetnék keményebben, mert a gyermeknek ez örök seb marad. Lelki terror sok fajtaképpen lehet, pl.: keményen elveri a gyermeket ha nem jön haza időben, vagy 1est hoz a suliból, ha még is megcsinálja azt amit a szülő nem engedélyez.
761. Amikor egy gyermeket szigorúbban büntetnek mint az feltétlenül ( a saját érdekét meghaladóan) indokolt.
760. Szerintem látható külsérelmi nyomoknál egyértelműen, viszont alapos vizsgálat kell hogy ezt megállapítsák
759. Szerintem látható külsérelmi nyomoknál egyértelműen, viszont alapos vizsgálat kell hogy ezt megállapítsák
758. Szerintem látható külsérelmi nyomoknál egyértelműen, viszont alapos vizsgálat kell hogy ezt megállapítsák
757. Bántalmazás.lelkiteror,megfélemlítés.
756. Erre a kérdésre sajnos nagyon sokféle variáció van,ezért én nem írok, mert legalább tíz órát ülnék és csak gépelnék.
755. A gyermek nem él nyugalomban , állandó félelemmel küzd,nem mondhatja el gondolatait,bánatát,ütik- verik(bár ez már testi de egyben lelki terror is). A fizikai bántalmazás erőszak és lelki terror egyben.Szeretet helyett állanó verést,félelmet kap a " szüleitől" Nem kapja meg az élethez való alapvető feltételeket(itt a napi étkezés,fürdés,tiszta ruha,mosdás stb.-re gondolok)pedig megkaphatná hiszen nincsenek anyagi problémák a családban.Más elbírálás alá esik a nehéz helyzetben lévő családok esete,akik egyébként szeretetben nevelik a gyermeküketTermészetesen itt is akadnak ilyen esetek ,ilyenkor nem lehet takarózni a szegénységgel.
754. fenyegetés
753. Lelki kiszolgáltatottságának folymatos fenntartása. Saját akarátanak, önbizalmának teljes kiőlése. A haszontalanságának, értéktelenségének folyamatos és állandó belesulykolása. Szeretetvágyának teljes elutasítása.
752. szerintem lelki terror a mindennapi megaláztatás, fenyegetés félelemben tartás büntetést érdemel mindenképpen aki ily módon próbálja "nevelni" a gyermekét. Az ilyen ember miért akar gyermeket nevelni
751. HA a szülő rendszeresen, napi szinten csak ordít a gyermekkel, semmi nem jó neki! Én ezt már büntetném, mert a gyerekből egy beteg, önbizalomhiányos felnőtt lesz, vagy a másik véglet, agresszív vadállaz!
750. A gyermekkel való kiabálás!!Vagy most nem kapsz eszt aszt amaszt mert nem voltál jó!!!Vagy Nem mehetsz sehova mert!!!
749. A lelki terror is büntetendő szerintem,ha ez bizonyítható ugyanolyan súlyossággal kezelném ,mint a fizikai bántalmazást.
748. A fizikai bántalmazást már mindenképp büntetni kell,s véleményem szerint a lelki terror alkalmazása sem vezet sehová,ennél fogva én azt sem hagynám büntetlenül. Igazából nem értem minek szül valaki gyermeket ha bármily módon is bántalmazza. Megkérdőjelezem a szeretet annál az embernél. Szerintem szép szóval, türelemmel többre lehet menni,s így a gyermekből egy egészséges lelkületű felnőtt válik majd.
747. Amikor a gyermek,vagy gyermekek egészséges gondolatait,állandó,negatív gondolatokkal,ostromolják.
746. ordibálás,szobafogság,éheztetés,testi fenyítés rendszeresen
745. Olyan ami nyomot hagy a gyermek lelki,pszihés fejlődésében.
744. Lelki terrorba szerintem már az is belefér,mikor megfenyegetik a gyereket h ha nem lesz kitűnő tanuló akkor ezt és ezt a büntetést kapja.már a fenyegetőzést is lehetne,de igazából a verést azt már elzárással büntetném.elég nehéz ez a téma egyébként,mert amit az egyik büntetne azt a másik még elfogadhatónak tartja.
743. Akármilyen jellegü szexuális zaklatás ,verés
742. Amikor a Gyermekben "alap kozerzetkent" :szorongas,felelem alakul ki.Ok annyira tisztak,hogy tokeletes tukorkent tudjak megmutatni,hogy bannak Veluk. Akinek nem a Gyermeke Boldogsaga az elso az gondolkodjon el!!!
741. Állandó félelemkeltés ÉS: a nem megfelelő fizikai gondoskodást is büntetném!
740. Ha folyamatos a megfélemlítés,fenyegetés.
739. ha egy szülö azért veri a gyermeket mert hisztizik
738. "Kemény" kérdés!!!! Talán a hazugságra történő kényszerítés, vagy "nem beszélhetsz róla" ,??????????? Ezt a problémakört szerintem nagyon nehéz a büntetés szemszögéből megközelíteni.
737. kényszerítés, fenyegetés, fizikai bántalmazás
736. Ez 1 nagyon nehezen megválaszolható kérdés. Úgy gondolom aki már büntethető formában teszi ezt, az már a tetlegességig elmegy.
735. Szeritem bántalmazás után sérülagyermek lelkeis.Ez után már terrorban él!
734. AZ ELHANYAGOLTSÁG.
733. Büntetném ha zsarolják,kihasználják gátlások nélkül a gyerekeket.Még a legapróbb dolog is bűn egy gyerekkel szemben.
732. alkoholizálo szülővel élni,gyermek verés,kiabálás gyermekkel,(xexuális bántalmazás ez halál büntetés. )
731. Sajnos ez nagyon objektív dolog, mert a sokak által alkalmazott (általam is) "apró zsarolás" - nem kapsz csokit, ha nem eszel rendesen - nem tudhatjuk, mit vált ki egy kicsi gyerek lelkében, de semmi esetre sem büntetendő, csak egy rossz próbálkozás arra, hogy belegyömöszöljük a főzeléket a gyerekbe. És itt visszautalnék az előző kérdésre. Mi a súlyos bántalmazás? Amit büntetni tudnak az csak az amikor annyira bántalmaznak fizikailag egy gyermeket, hogy kórházba kerül. De mi van azzal az esettel például amikor akkora pofont kap a gyerek hogy (szó szerint) a fal adja vissza, vagy például vérezni kezd az orra, felreped a szája??? Ezeket ki veszi észre?? Ezzel nem kell orvoshoz fordulni - ezáltal nem lesz büntethető -, de nálam ez már a súlyos bán
730. szerintem a rendszeres veszekedés mer már az is lelkileg sérült gyermek,verés,molesztálás,
729. Minden olyan lelki zsarolás, amely a gyermekekben szorongást vált ki.
728. A lelki terror kegyetln dolog!Ugyan azzal büntetném aki ezt teszi''
727. Mivel gyermekekkel foglalkozom nagyon sok példát tudnék írni.
726. Amikor pl. rettegve és sírva megy a gyerek haza, ha 1-est kapoott az iskolában, mert fél attól, hogy az apja összeveri érte!!! Ezt átéltem 12 éves koromig, amíg szét nem költöztünk!!!
725. Fenyegetik a gyerekeket.
724. Minden olyan dolog ami gátolja a gyermek fejlődését. -zsarolás /intézetbe vitetlek, kiteszlek az utcára, megverlek, stb./ -fél a gyerek /mikor már nem tudja eldönteni mikor csinál jót, illetve rosszat/ -teljesítés /bizonyos dolgok követelése tanulásban és az életben is/ -nem akar haza menni a gyerek / előre fél attól, vajon mi várja otthon/
723. mindennapos kiabálás,verés és fenyegetés már kihat a kicsik lelkére
722. Úgy gondolom, ez nem meghatározható. Mivel már egy igen szigorú nézés és erőteljesebb rászólással is ellehet érni a lelki sérülést. Pláne, ha ezt rendszeresen és tudatosan teszi egy szülő. Így már ezek is elegek a félelem, rettegés, bűntudat, felébresztéséhez és lelki terrorhoz! Amit vagy ki fog heverni, vagy nem, ha felnő és független lesz a szülőktől. De ha ez is eldurvul, annak vannak jelei, amit egy óvónőnek, vagy tanárnőnek már jelenteni kéne!
721. A fizikait mindenképp! Lelkit nagyon nehéz kiszűrni, de egy jó pedagógus észre veszi. Ha állandóan azt mondják a gyereknek, hogy te hülye vagy, bánom, hogy megszülettél, menj csak el úgysem hiányzol senkinek stb. Ezeket a szülőket, akik lelkileg terrorizálják a gyereküket, kötelezném egy bizonyos idejű terápiára, családi pótlékot arra az időre megvonnám. Ha nem változna semmi és a pszicológiai eredmények is alátámasztanák elvenném a gyereket tőlük!
720. Aki egy gyereket bánt akár lelkileg akár testileg az egy patkány és börtönben a helye függetlenül a mértékétől,de inkább halálbüntetés kellene rájuk az ilyeneket ne mi etessük!!!!
719. A gyermek az egy kis emberke ,miszerint emberszámba kellene venni. Egy gyermek rászorul a felnőtt segítségére hiszen nem is dönthet egyedül ,létfenntartásához segítségre van szüksége. Ha pl. van egy félárva gyermek aki teljes mértékben kiszolgáltatott , mert akire számíthatott az már nem tud rajta segíteni , az életben maradott szülő a gyermeken próbálja megtorolni a hibásnak vélt nevelési módszereket . De ki az aki ezt bizonyítani tudja ? A gyermek nem fog vallani a papa v. a mama ellen. Eleve lelki terrorban fog felnőni. Büntethető ?? Lenne!! Ha valaki tudna róla !
718. életveszélyes fenyegetés saját életének kioltásával való fenyegetőzés-lelki terror étel megvonása tásadalmi élettől való teljes eltiltás
717. Rendszeres verés, fenyegetés, napi bántó ,sértő szavak, és cselekedetek, melyek nem gyermek neveléshez való. És persze a gyermekkel való perverzió, mindenki volt gyerek, a sajátjával miért tesz ilyet valaki??
716. HÁT EZ KEMÉNY DIÓ.SZERINTEM HA A GYERMEK BÁRMELY CSALÁDTAGJÁNAK AZ ÉLETÉVEL-VERÉSÉVEL FENYEGETŐZNEK MÁR AZ IS LELKI TERROR.PL:MEGVEREM ANYÁDAT HA NEM TESZEL EZT VAGY AZT.SAJNOS ELŐBB UTÓBB MEGTESZIK AZ ILYEN EMBEREK EZT.
715. Ha a gyerek nem csinálja meg amit mondanak neki és megverik érte rendszeresen.
714. ha vki nem törődik a gyereke érzéseivel,nem beszélget vele,csak fegyelmezi és követel tőle ez már önmagában rossz dolog,bár még nem büntethető.A szavakkal történő bántalmazás is nagyon megalázó,de ilyesmit a legtöbb szülő elkövet és attól még nagyon szereti a gyerekét.Sok szülő nem tudja kimutatni az érzéseit,mert nem tanították meg neki a saját szülei.Sokan már csak akkor ütik meg a gyereküket,ha végképp nem fogad szót.Nekem is eljár néha a kezem,mert rettentő makacs gyerekem van ,de imádom és soha nem tudnám úgy megütni h. baja legyen tőle.95 százalékban dédelgetem ,puszilgatom.beszélgetek,játszok vele.Én azt büntetném aki rendszeresen mindenért veri a gyerekét,mert az nem s
713. Mindenféle lelki terrort!! Egy gyermeket lelkileg nem lehet terrorizálni!!!!!!
712. állandó fenyegetés,verés,zsarolás,
711. Erős fizikai bántalmazás ( 8 napon túl gyógyuló vagy maradandó testi sérülést okozó ), sexuális zaklatás! A büntethetőség határára az első kérdésben feleltem!
710. Főőszerkesztő???
709. Erre nem tudok válaszolni
708. Ha a gyermek folyamatosan szorong mindentől, nem mer dolgokba belevágni, rágja a körmét, furcsán viselkedik, bizalmatlan, vagy túlzottan szeretetéhes. Fel kell figyelni rá. Ha nem mer levetkőzni, szótlan, szégyenli magát. Figyeljünk rájuk. Ha semmibe se veszik az érzelmeit, folyton megszégyenítik, a gyermek nem tud kibontakozni, nincs saját véleménye. Midig fél a következményektől.Szerintem ekkor már utána kell nézni az otthoni háttérnek. Bár a gyerekek, mindig ragaszkodnak a szüleikhez, nehéz bebizonyítani.
707. verés, szidalmazás
706. Ha korlátozzák a személyi szabadságában a gyermeket, minden gyermeknek szüksége van egy bizonyos szabadságra, ha rettegésben tartják, és persze ha fizikailag bántalmazzák minden nap. Aki gyermeket hozz a világra és vállalja a velejáró nehézségeket, kötelessége vigyázni, óvni és segíteni útján, ami türelemmel és kitartással jár egy szülő részéről, persze nem könnyű! 6.hetes kislány anyukája
705. Véleményem szerint már azt is büntetni kellene, ha csupán egy két pofon elcsattan. Az hatalmas lelki károkat okozhat egy kisebb gyereknél.
704. testi bántalmazás
703. Ha a gyerek fél már haza menni,mert valamelyik szülő rendszeresen veri vagy rendszeresen iszik!
702. rettegésben tartás
701. A Magyarországon alkalmazandó jogrendszer nem elég szigorú ilyen ügyekben sajnos. A lelki terror minden gyermek és ember életében mást jelent, hisz nem vagyunk egyformák. Van, akit már csecsemőkorban lelki terror hatása alatt tartják. Ezt nehéz pontosan meghatározni...
700. Szerintem ha megalázzák, kihasználják nem törődnek a gyermek lelki világával, csúnyán beszélnek vele állandó feszültség övezi a gyereket ezek keményen megviselik a gyermek lelkivilágát és kihatnak a felnőtt korban is. A bűntethetőség pl. egy csúnyán beszéléssel felnövő gyereknél 0-2 év, de így tovább a legbrutálisabb a családon belüli erőszak ezért halált adnék.
699. Bár mi ami lelki-testi fejlődését gátolja
698. Az állandó oktalan kiabálás és fenyegetés
697. nincs határ minden ami a gyerek ellen testi és szellemi fejlödésétt akadályoza.
696. Szerintem nagy bűn ha egy gyermeket csak eszközként kezelnek!
695. Szerintem nagy bűn ha egy gyermeket csak eszközként kezelnek!
694. Nagyon nehéz kiszűrni, és megfogalmazni. A lelki terrorban tartott gyerekek,nagyon visszahúzódóak lesznek, és szégyellik ami velük történik.
693. Fenyegetés,( bántalmazással fenyegetik, vagy pl. hogy otthonba adják, ha ez, vagy az nem történik ) Büntethetőség határa? Hát ezt nehéz megmondani, szerintem ha pszichológus/pszichiáter megállapítja, hogy ez fennáll, az már bizonyíték...
692. Amikor több a szabály mint amennyi kellene.Egy gyermeknek legyen gyermekkora.
691. Elváltszülőknél a láthatóság megtagadása ha a gyermek látni szeretné a szülőt!
690. Szerencsére erre nem tudok válaszolni, mert a környezetemben semmi hasonló esetről nem tudok.
689. Bármi egy gyereket nem lehet bántani!
688. érzelmi zsarolás
687. Nálam már ott kezdődik amikor a gyerekként sarokba állítottak vagy mondták,hogy odaadunk a mumusnak.Annak számít a "nem kapsz több csokit,ha......" vagy már "az ugy pofon verlek" és a többiek.........
686. Dolgoztatják,megverik ha nem csinálja amit mondanak nekik.
685. Ha a szülő például iszik /mint az én esetemben volt/és a gyermek attól retteg ,hogy hazaér az apja és kezdődik a hajnalig tartó ordítás és dühödt lökdösődés!Szerintem itt kezdődik! Az elivott pénz hiánya pedig vonzza magával a többi problémát:ápolatlanság,éhezés,fagyoskodás...félelem,gátlás, visszahúzódás. És ez rányomja bélyegét a további életre és a felnőttkorra is!!! A sok hivatali naplopó helyett komoly segítség kellene a nehéz sorsú gyerekeknek.Nálam mindenki végignézte,hogy milyen körülmények között növök fel ,mégsem tett senki SEMMIT!!!Egy életen át hordom a lelkemben a sok csúfolást és megalázást! (köszönöm,hogy leírha
684. Nekem már az sem teccik ha 1 gyerek nem akar enni, nem éhes és azért mert, itt az ideje, ennie kell! Pl.
683. például. molesztálás
682. Lelki terrorért legalább 1.5 évet érdemelnek, amennyiben nem párosul tettlegességgel.
681. SZERINTEM OTT KEZDŐDIK,HA EGY GYERMEK MÁR A SZÜLEITŐL IS RETTEG.A TÖBBIRŐL NEM IS BESZÉLVE !
680. Aki egy gyermeket folyamatosan bántalmazás, illetve lelki terrorban tart, az az én szememben nem ember, és azonnali börtönbüntetésre ítélném. Remélném, hogy a börtönben hasonlókat élne át, mint amit ő művelt egy védtelen gyermekkel, gyermekekkel.
679. Lelki terror: amikor a gyermek fél, netán retteg valamelyik szülőjétől Büntethetőségi határ: a gyermek testi-vagy lelki sérérülésétől függőrn akár életfogytiglanig is
678. Nehéz erre válaszolni, de néha a lelki sebek nehezebben gyógyulnak mint a fizikai.
677. Erre nem tudok válaszolni!
676. Ott kezdődik hogy lelkileg összetöri becsmérli, ki tudja mi mindent mond neki csak hogy ellenne uszitja az anyja ellen, mert nem nyugszik bele hogy a másik boldogul nélküle és talált magának egy társat.
675. ha testileg vagy lelkileg bántalmaznak gyerekeket aminek súlyos következményei lehetnek a későbbiekben
674. A zsarolásnál, a fenyegetésnél kezdődik. "Ha nem teszed ezt vagy azt, akkor..."
673. Ha túl szigorú a szülő,van olyan gyerek aki már megszólalni sem mer.Több családot ismerek ahol a gyerek retteg valamelyik szülőjétől.
672. Túlzott fenyítés, részeges családon belüli erőszak, súlyos testi sértés (8 napon túli)
671. ahol ütnek egy gyermeket
670. ahol ütnek egy gyermeket
669. Amikor többet sír egy gyermek, mint nevet, azt én már lelki terrornak tartom!
668. A lelki terror minden formáit büntetni kell.
667. Szerinte már ott kezdődik, ha egy gyermeket kevésbé, vagy súlyosan testileg bántalmaznak, bár itt akár érthetem a szóban bántalmazást is, igaz az nem minősül büntethetőségnek, viszont a gyereknek egy örök életre lelki sérülést okozhat!!!
666. lelki terrornak tartom amikor a gyereknek vigyázzba kell állnia ha a szülők haza érnek
665. Bántalmazás, terror.
664. Ezt nagyon nehéz megmondani
663. Szerintem, gyereket nem lehet veréssel nevelni.Én2-őt neveltem fel hál istennek,de midig igyekeztem megbeszélni velük a dolgokat és sikerült. A kisfiam 28-án 37,akislányom 6-hóba mult 33éves.A verést megszokják!! Alelki terror néha talán rosszabb ,afelnőtt is fél azsarolástól!!!!!!!!
662. Ha egy ártatlan gyermeket trágár szavakkal illetnek!!! (Én innen kezdeném a büntethetőséget!!!)
661. Lelki zsarolás, szidalmazás, elégedetlenség, káromkodás FIZIKAI BÁNTALMAZÁS!!!
660. Ha fizikailag nem is bántalmazzák de lelkileg is meglehet gyötörni,kínozni. Büntetés.10-15 év. De ez a büntetés a meggyötört lelki állapotát vissza állítja?
659. Trágár beszéd; ha azt látja ahogy a családtagjait bántják;
658. Zsarolás,megfélemlités.
657. nem ehetsz, amíg nem tetted meg!!!, rossz jegyet hoztál, (verés), nem fogadtál szót, se élelem, se stb...., Késtél!!!!!!!!!!! nem szólunk hozzád! ha nem teszed meg vagy nem sikerül akkor nem vagy a gyermekem, stb. stb., stb.,
656. Minden olyan cselekedetet büntetnék ami a gyermeket bántja
655. Pl.durva bántalmazás, megfélemlítés,nemi erőszak,zsarolás,
654. Minden olyan tett cselekedet ami ellen kora fizikai állapota végett nem tud nem mer védekezni.Konkrétan nem tudom megfogalmazni de tudnám büntetni/Nem vagyok szadista /Az ember a legvédtelenebb faj a földön és ezeket a csodálatos lényeket félteni óvni szeretni kell.7 csodálatos unoka mellett nem kell a jogaikat megvédenem mert a szüleik maximálisan teljesitik feladataikat.Nincs mentség a brutalitásra.Kö illetve sóbánya
653. Már az is lelki terror szerintem, ha a szülő azzal fenyegeti gyermekét, hogy nem szereti ha valamit nem csinál, nem tesz meg. A gyerekeknek a legfontosabb a fejlődésükhöz, hogy biztosak legyenek a szüleik feltétel nélküli szeretetében!
652. Minden olyan pszichikai dolog, amellyel a gyermek manipulálása történik a szülő saját önös érdekei miatt. Főként a megfélemlítésre, az érzelmi zsarolásra gondolok, (ha nem teszed meg, akkor Anya/Apa meghal, megbetegszik, elhagy ..., ha rossz leszel, akkor kiteszlek az utcára...stb.) ami bizonyítottan rombolóbb hatású, mintha a gyerek fenekére csapnának.
651. Szerintem a testi sértés nagyon súlyos probléma, de lelki úton is nagyon tönkre lehet tenni valakit és itt beszélhetünk felnőttről és elsősorban gyerekről persze.
650. Ha szavakkal bántalmazzák folyamatosan, ha fizikailag bántalmazzák akár egyszer is.
649. Ezt pontosan meg kell határozni Balázs,
648. Ha korlázották a személyiség fejlődésében, ha nem hagyják véleményét szabadon érvényesíteni, elmondani, ha nem hallgatják meg az örömeit, bánatait, ha folyton a szülői akarat van ráerőltetve. Millió formája van annak ami egy gyermeket terrorban tart. A verésről, kínzásról, ordibálásról, veszekedésről nem is beszélve.
647. Állandó fegyelmezés,büntetés,zsarolás,megszégyenítés stb. Amennyiben ezek a cselekmények valamelyike is naponta előfordul,akkor már a gyermek lelke sérül, amit nevezhetünk lelki terrornak!
646. megfélemlítés, bezárás (kis helyiségbe, szekrénybe)
645. Akit vernek nap mint nap.
644. érzelmi zsarolás
643. Erre nem tudok válaszolni,mert elnem tudom képzelni miképp bántalmazhatnak egy gyermeket!Egy gyermeknek szeretet és biztonság kell!
642. Szakemberekre bíznám ezek eldöntését.
641. Az állandó félelemben, rettegésben tartás és nem utolsó sorban a bántalmazás...
640. Látható,érezhető elfordulás a gyermektől,ha ezt,vagy azt nem tesz meg.
639. A lelki terror sok esetben ugyanúgy súlyos lehet, mint a fizikai. Amíg egy "pofon" hirtelen felindulás, a lelki terror megfontolt dolog. Mindegyiket büntetni kéne, ha a gyermekre nézve bármi káros származik belőle, akár testi, lelki, vagy később a társadalomra kiható hátrány.
638. Fenyegetés, zsarolás, befenyítés már lelki tarrornak számít.Ezek nem is emberek, a legsúlyosabb büntetést adnám nekik. Sajnos szóba jöhet a halálbüntetés is, legvégső stádiumban.
637. étel megvonás orditás
636. egy pofon még nem az de annál nagyobb bántalmazás az már igen
635. Aki egy gyermeket lelki terrorban tart, az már leggyakrabban fizikailag is bántalmazza, hiszen gyengébb nála, számomra ez a kérdés kissé fura. Mindenképp büntetném azokat, akik éheztetik vagy bezárják a gyermekeiket.
634. Ha a gyereket szándékosan létbizonytalanságba tartja, zsarolja, csúfolja a "szülő"
633. Ha egy gyermektől megvonják a játékhoz való jogát..a kirándulást, szabadságot..barátokat.Ha egy gyermeknek olyan mércét állítanak amit nem tud elérni..ezért megaláztatást kap, összehasonlítják másokkal.
632. Ez nehez kerdes. Nem gondolokodtam ezen meg es most hirtelen nem is tudnam kifejteni.
631. A büntethetöseeg hataaraat neheez megszabni, mert a skaala nagyon szeeles. De ha egy gyerek feel a szüleitöl arra oda kellene figyelni mert ott valami nem stimmel
630. Ebben a pillanatban nem tudom megfogalmazni, de töprengek rajta.
629. Állandó stresszben tartás,ütlegelés azért is amit nem ő követett el,az is terrornak számít ha a gyerek anyját ütik.Az állandó ordibálás,üvöltözés.A józan bolond még sokkal rosszabb mint az iszákos,mert a piásnál legalább tudjuk,hogy miért volt.Ha a gyereket örökké verik,nem csak testileg károsodik hanem lelkileg is.Ennél a pontnál már büntetni kellene szerintem.
628. Minden annak számít,ami már túllépi a szülői szigor határát. Itt persze egyértelműen nem a tetlegességre gondolok, csupán szóbeli dolgokra. A tetlegességet mélységesen elítélem, a legsúlyosabb büntetéssel súlytanám azokat a "szülőket" (ha egyáltalán lehet őket így nevezni), akik fizikailag bántalmazza gyermekét!
627. mindenképpen a verés,éheztetés.megalázás összes formája!
626. BRUTÁLIS VERÉS,ÉHEZTETÉS,JÁTÉKTÓL VALÓ MEGVONÁS,KEMÉNY DOLGOZTATÁS,MEGRONTÁS ÉS EZZEL KAPCSOLATOS FENYEGETÉS.
625. Rendszeres megalázást, főleg idegenek, vagy gyermek társai előtt, egyéniségének, akaratának drasztikus elnyomását.Mindennemű tartós negatív lelki ráhatást büntetni kellene, ami rossz irányba viszi a kicsi egyéniségét, deformálja a lelkét.
624. "nem szeretlek!",módszeres büntetési formák ( sötétbe zárás, gyöngyre térdeltetés),"elhagylak", "nem kellesz, mert rossz vagy"
623. kemény, túl szigorú nevelés,nem lehet a gyereknek véleménye,minden csínyért verés, megfélemlítés, sötét helyiségbe zárás,semmi becéző, kedveskedő szó stb.
622. Kényszerítés bizonyos nem természetes dolgokra, zsarolással. Büntethetőség határa 10 év szerintem.
621. Véleménnyilvánítási jog megfosztása, emberi méltóság nélkülözése, irracionális szabadságkorlátozás (természetesen indokolt esetben érthető, például testi épség védelme érdekében), testi fenyítés, érzelmi zsarolás, kényszerítés indokolatlan cselekedetek elvégzésére, valamint a gyermek minden munkájának minőségének oktalanul negatív elbírálása.
620. állandó félelemben tartás, fenyegetés Lányomat az apja azzal zsarolja, hogy válásnál ha ellene beszél- már pedig kellene mert beidéztette- akkor nem támogatja továbbtanulását, sőt - nem fogja elfelejteni, ha olyat mond. = zsarolás Fiam még kiskorú: neki kötelező a lelki terrorban nevelő apjához és annak testvére korú élettársához menni- különben a bíróság büntet- ma már depressziós, mégis a bíróság ezt figyelmen kivül hagyja. Ott csak ülve pisilhet- NÉZIK- 15 éves fiú- a barátnő 24.Nevetséges megaláztatásoknak van kitéve és ha mer szólni (nekem mer és igyekszünk ellene tenni- ezért többször kaptam verést)- akkor annak is következményei vannak. A kötelez!
619. Érzelmi elhanyagolás, érzelmi zsarolás már ebbe a kategóriába kellene hogy tartozzon.
618. A ZSARNOKSÁG,A ZSAROLÁS AZ ELNYOMÁS A SZEMÉLYI SZABADSÁG KORLÁTA ÉS MIND OLYAN LELKI DOLOG AMI A GYERMEK SZEMÉLYI FEJLŐDÉSÉT GÁTOLJA ILLETVE BEKORLÁTOZZA. A TESTI BÁNTALMAZÁS AMIT GYERMEK ELLEN KÖVET EL VALAKI SZÁNALMAS ÉS A GYENGESÉG JELE,BÁR TUDOM,HOGY A MAI TÁRSADALOMBAN KIHALT AZ EMPÁTIA ÉS A SEGÍTSÉG NYÚJTÁS,MINDEN BIZONNYAL RÁLEHET FOGNI ERRE ÉS A PÉNZTELENSÉGRE IS A SZÜLŐKNEK NINCS ELÉG TÜRELMÜK SAJNOS A GYERMEKKEL FOGLALKOZNI,MERT SAJÁT GONDJUKKAL VANNAK ELFOGLALVA(PÉNZTELENSÉG,HÁZ HITEL,REZSI,MEGÉLHETÉS,ALKOHOL,KÁBÍTÓSZEREK,STB....) -AMI MINDEN BIZONNYAL ÚJABB ÉS ÚJABB PROBLÉMÁT VETT FEL! SZERINTEM CSIRÁJÁBA KELLENE ELFOJTANI A DOLGOKAT ÉS MÁR AZ ELSŐ SÚLYOSABB BÁNTALMAZÁS UTÁN MÁ
617. Nincs határ, a gyerekek belül sérülnek leginkább és sajnos maradandó nyomot hagy élete végéig.
616. Alkoholmámorban hazatérve a gyerekeket és előttük anyjukat is nap mint nap le- üvölteni a semmiért,csak azért kiabálni,mert létezünk,és sajnos egy fedél alatt...Talán nincsenek is szavak amivel ki lehetne fejezni a sorozatos megaláztatást,és egy idő után az ember(segítség nélkül)el is hiszi,hogy semmire sem jó,csak lábtörlőnek,és nagyon nehéz felállni ebből a helyzetből...Így lehet rászokni különböző függőséget okozó gyógyszerekre,stb...Ezért szeretném,ha a hasonló sorsú szülők legalább beszélnének egymással,már az is segítség lehet. A gyerekeket nem könnyű kordában tartani,de tapasztalatból tudom,hogy erőszakkal,kiabálással nem sokat érünk el,bár a h
615. nemi erőszak azt kéne legjobban büntetni mert annak a gyereknek soha nem fogják kitörölni az emlékezetéből, hogy amit a szülő csinált vele!Utána azt büntetném aki már úgy megveri a gyermekét h látszik rajta.
614. Amikor egy gyermek már nem tud kommunikálni környezetével,teljesen visszahúzódó, magába fordulóvá lesz, "elveszti gyermek mivoltját". Amikor az un, leleki terror legkisebb, legcsekélyebb jele is megnyilvánul a gyermeken- már büntetni kellene.
613. Fenyegetés, dicséret megvonása,mások büntetésének végig nézetése,ígéretek be nem tartása, teljesíthetetlen feladatok előírása, szeretet megvonása..... ..nem tudom, szerencsés ember vagyok, nem volt benne részem.
612. Nagyon nehezemre esik ezt leírni,de még arra gondolni is hogy hányan bántják a gyermeküket.Ha bármilyen tárgyal megütik a gyermeküket,én már azt is büntetném súlyosan.
611. Szerintem amikor maradandó lelki sérülést vagy fizikai sérülés okozása
610. Véleményem szerint a lelki terrort alkalmazó emberek kifelé egy kedves ,aranyos a családjáért elő emberi képet mutat.Otthon aztán elő jön belőle minden rossz.Ezek az emberek kisebbségi komplexusban szenvednek és otthon igazi vadállattá változnak.Nem verekszenek,de a szavai ami dühből,féltékenységből erednek azokkal a családtagjait a sírba kergeti.Ugyan olyan büntetés kéne rájuk ki róni mintha bántaná fizikailag a családját.Az ilyen gyerekek lelkileg sérülnek és nagyon boldogtalanok.El bújnak,ha tudnak,rettegnek a szülőtől és bizalmatlanná válnak,depressziósok lesznek később.Az ilyen szülő nagyon ártalmas,mert kifelé a jó arcát mutatja és otthon meg egy vadállattá változik és lelkileg tönkre
609. én személy szerint tanár gyerek vagyok. emiatt eléggé hátrányos helyzetbe kerültem kortársamhoz képest mind az iskolában mind a trágyadombi kis falucskámon belül. nagyban hozzájárul egy gyermek személyiségi fejlődésének rombolásához ha egy szemét tanár szándékosan az osztálytársai előtt megalázza azt vagy megérdemelt jegyeinél rosszabbat kap. ez a rosszindulatúság. sok helyen találkoztam olyan emberekkel akik a picsányi kis hatalmuknál vagy a koruknál és testi adottságaiknál fogva próbálnak erőfölényt szerezni sajnos sikerrel a másik fél kiszolgáltatottsága miatt. én amondó vagyok h az ilyen tárgya embereket nyilvánosan meg kéne alázni, szégyenketrecet újra bevezetni vagy megkínozni. de ez c
608. Nálam a gyerekkel hangosan kiabálás is büntethetőnek számítana!!!!!
607. amikor az otthon ,már nem otthon
606. Kezdődik a lelki zsarolással, szeretet megvonással, stb. Ugyanakkor megjegyzendő, hogy az ún. gyökerek mélyebben vannak elásva, ergo attól várhatod el és kaphatsz szeretet (és nem az ellenkezőjét) aki maga is kapott azt, a korai gyermekkori mintákon alapul. Tehát ezért kell, ismétlem, hogy kell következetesen a szeretet ún. hullámhosszán keresztül türelemmel és a vonzataival kezelni az Isten áldásaként kapott gyermekeket.
605. Lelki terort nem lehet semilyen formában alkalmazni ,mert az a gyermekben egy életre nyomot hagy.
604. Érzelmi zsarolás!!! testi,vagy egyéb bántalmazás.
603. Ez nagyon nehéz és összetett kérdés, szerintem ez a téma megérne egy külön "kört"
602. Ez nagyon nehéz és összetett kérdés, szerintem ez a téma megérne egy külön "kört"
601. Én imádom mindkét gyermekemet,és így azt hiszem erre a kérdésre nehéz a válasz. Azt hiszem 3 oldalt is tele lehetne írni.Nagyon összetett ez a kérdés ésnehéz rá válaszolni.
600. ahol már keményebb szavakkal fegyelmezik mint kéne.
599. Éheztetés (akaratos, tehát van mit enni, de büntetésből nem ad élelmet) , állandó fenyegetés fizikai bántalmazásra, bezárva tartják a lakásban. Most ez a három dolog jut eszembe hirtelen, amit már szerintem büntetni lehetne.
598. már az is elég ha látja "szerettei civakodását,bántalmazást az egyik vagy mindkét szülőtöl
597. Szülők szadista lelki és fizikai magatartása!
596. szerintem a gyerek lelki bántalmazása ott kezdődik ha szóval bántalmazzák a gyereket!Innen indul ki a lelki terror!Utánna következik a verés!És innen kellene kezdeni a büntethetőséget mert ezek után csak rosszabb lesz és ha valahol nem húzzuk meg a határt utána már nehéz!
595. A fizikai bántalmazásnál már feltétlenül börtönt adnék az elkövetőnek.A lelki terror büntethetőségét ott kezdeném ha a gyerek már 1 durva szó hallatán is össze rezzen,félve a testi fenyítéstől!Valószínűnek tartom,amelyik gyerek már egy hangos,durva szótól is megijed,Őt már biztosan többször bántalmazták fizikailag is!Hisz állandó rettegésben él,soha nem tudja mikor csinált jót vagy rosszat!
594. amikor egy gyermek sérül, de ennek meghatározása nagyon nehéz, mivel minden kisemer más és más! amikor rendszeres akkor már biztosan büntetni kellene sokszor sajnos a gyermek nem mer beszélni ezekről a dolgokról szerintem valahogy ezt kellene inkább megoldani (tudom nehéz feladat még a szakemberek számára is)
593. nem kell verni egy gyereket
592. szerintem ha gyermeket bántanak az nagyon sulyos ezt csak életfogytiglani büntetésel lehet ezeket az embereket büntetni mert szerintem ez a leggusztustalan dolog
591. pl. zsarolás
590. ha valamivel folyamatosan zsarolja / akár szeretet kérés, vagy csak egyszerűen egy-egy puszi az arcra de a gyerek nem mindig akar adni/, vagy "lekezeli" a gyermekét,
589. Úgy gondolom elég az hozzá, hogy ne vegyék a szülők emberszámba a gyermeküket. Pl. aki úgy gondolja, hogy "a gyerekem a szarom, és ne pofázzon". (Ezt a "szépséges" gondolatot is szülőtől hallottam.) Az a szülőt is büntetném, aki eltűri, hogy a másik üsse, verje a gyermeket. Nem egy-két fenékre ütésről beszélek, mert az szerintem belefér, ha már minden más megoldás nem jött be. Van egy csodálatos fiam, 16 éves, tökéletesnek mondom a kapcsolatunkat, mindent meg tudunk beszélni, jól tanul, és nem kell (kellett) terrorizálnom soha, csak sokat beszélgettünk.
588. Amikor a gyermekre emeli a kezét valamelyik szülő ittas állapotban,vagy akár józanul is!!
587. Ha a gyermek a látványtól a személytől össze retten!!!!!!
586. sok apró dolgok nem tudok elfogulatlanul nyilatkozni erre mert 40 évig voltam óvonő 2 gyereket neveltem minden apró dolgot büntetnék mely gyermek sérelmére követnek el és nagyon radikális lennék!
585. Szerintem, látszik látszik egy gyermeken, ha lelki terrorban van tartva, az a gyermek fél mindenkitől, nem mer az emberek szemébe nézni és ha hangos szót hall vagy egy kéz a magasba lendül összerezzen reflex szerűen védekezik. A büntethetőség határa nálam ott kezdődik, ha egy gyermek nem fejlődik rendesen lelkileg és testileg.
584. sok apró dolgok nem tudok elfogulatlanul nyilatkozni erre mert 40 évig voltam óvonő 2 gyereket neveltem minden apró dolgot büntetnék mely gyermek sérelmére követnek el és nagyon radikális lennék!
583. Rendszeres verés, szülő folyamatos kiszolgálása.
582. Szerintem gyereket veréssel nem igazán lehet nevelni, mert , ha nem ért a szóból akkor verésből sem fog előre jutni vele, csak a szülőt utálja meg... Lehet, hogy ez nem minden gyereknél van , de nekem kettő van 1- 10 éves a másik 24 és nem igazán kaptak 1-1 pofonnál többet , de sajnos ez nálunk is el csattant. A gyerek probálkozik! Sajnos ebben a rohanó világban és a pénztelenségben a szülőknek nincs türelmük, pedig nekünk is kell tudni számolni és nem csak a gyerekeknek!
581. A legapróbb lelki terrorrt is büntetni kellene, mert szerintem ez az évek folyamán csak rosszabbodik
580. Ha a gyerek állandó félelemben él az már lelki terror,nem kell ahoz ütni a gyereket
579. Minden amitől a gyermek megsérül, nem csak fizikailag, de lelkileg is.
578. már az lelki terrornak számít amikor a szülő magához köti a gyereket korlátozza a szabadságát, önállóságát. Meg nehezit az életben való létezést, és szülő függővé válik ez által a gyerek. Aki ha egyedül marad nem tud meg élni és előbb utóbb a szülő után megy a más világra.
577. 14 év felett
576. Rendszeresen napiszinten ordibálás Fenyegetés !!!
575. Minden formáját büntetni kell, nincs kisebb-nagyobb terror, csak terror.
574. Alkoholista szülő, agresszív szülő. Ha ez heti, napi havi rendszerességgel történik, akkor mindenképp, hisz a gyermek egészséges lelki fejlődése nincs biztosítva.
573. Amikor bezárják őket valahova nem engedik el nem adnak nekik enni stb.. Ha az egyik szülő testileg bántalmazza a másikat és ezt a gyermek látja és nem tud ellene tenni.
572. mindennapos fenyegetés, testi fenyitéssel való ijesztgetés, szexuális zaklatás, állandó bezártság,
571. éheztetés,dolgoztatás,testi bántalmazás
570. éheztetés,dolgoztatás,testi bántalmazás
569. Eleve nem szabadna engedni a gyerekek lelki terrorba tartásának egyetlen formáját sem!
568. A gyermek félelembe tartása,mely a megszokott környezetéből való kiszakításának fenyegetése,az állandó fenyegetés,ha valamit nem az elvárásoknak tesz kap büntetést mi lehet testi és lelki.Megvonni a gyermektől azt amit szeret,ez lehet játék,barátokkal való találkozás stb.
567. Mikor a gyermek már olyannyira terror alatt van,hogy nem mer senkihez sem szólni, énképe teljesen torzul, egész nap csak csendben van ,még megszólalni is fél.
566. Veréssel fenyegetőzés, az étel megvonása ha valami rosszat tesz pl.
565. érzelmi zsarolás, szavakkal bántás, önbecsülés rombolása, ezek is vannak olyan súlyosak, mint a testi bántalmazás és egy életen át nem gyógyul a többsége súlyos esetben
564. A verés nem mindig célra vezetö,söt .sokkal többet ér,ha a gyermekkel beszélgetünk,és kis korátol kezdve türelmessen foglalkozunk vele.persze néha nem árt,ha szobafogságot,vagy a sarokba állást alkalmazzuk,de elötte mindig mondjuk el a gyermeknek,hogy miért is kap egy kis büntit.az ütés verés kiabálás,és egyébb fenyitö eszköz nálam már lelki terrornak minösül.
563. ez nagyon nehéz! lelki terrornak tartom a túlzott elvárásokat, ezek büntetését (verés és testi fenyítés, megígért kisállat vagy bármilyen beígért jutalom megvonását)egy gyengébb szellemi képességű gyermekkel szemben! italozó és drogot rendszeresen használó szülői alkalmasságot is felülvizsgálnám és felügyelném!
562. Minden olyan esetben mely a gyermekben riadalmat, félelmet kelt.Megfelelő szakemberek segítségével ezt meg lehet állapítani. Sajnos Magyarországon nagyon kevés szakember van akik ezt eltudják dönteni. A gyermek pszichológusok és óvónők, védőnők nagy részének diplomája egy fabatkát sem ér!!!
561. Minden lelki terrornak számít szerintem, amit a gyerek annak él meg,pl. szeretmegvonással való büntetés, állandó kiabálás, veszekedés a gyermekkel, a szülői problémák kivetítése a gyermekre, vagy a gyerek nyilvános megalázása. Azt gondolom, a lelki terrornak minden formáját bünteti kellene, mert a gyermek személyiségének torzulásához vezet, hiszen egyrészt megsemmisíti a gyermek önbecsülését, másrészt pedig félelemmel, frusztrációval tölti el a gyermeket.
560. Amikor nevelés címén,uralkodnak felettük és tulajdonuknak tekintik őket.
559. A gyerekek bezárása nem tul szép dolog.A lelki terror pedig ami általában a gyerek zsarolása,büntetést érdemel.
558. Amikor a gyerek szorong, nem mer véleményt alkotni, visszahúzódóvá válik. Nem tud beilleszkedni a csoportba. Véleményem szerint, itt kezdődik a lelki terror.
557. Trágár ordibálás, Verés!!
556. Szerintem minden olyan dolog esemény amivel a gyermek maradandó sérüléseket szenved mind lelkileg mind fizikailag.
555. Amikor már a gyerekeket nem nevelik, hanem állandóan csak utasítják, hogy ezt meg azt csinálj és nem elmagyarázzák nekik, hogy miért ezt vagy azt kell csinálni.
554. a zsarolástól, "légy jó, mert ha nem elvitetlek a javítóba, és ha még jó is vagy nem csinálsz semmit, mégis elvernek" "ideges vagyok, nincs kin levezetni a feszültséget, jól elverlek"
553. Ha a szülőnek csak elvárásai vannak a gyerekkel szemben,ő viszont érzelem szegény életet biztosít gyermekének.
552. SZabadságuk korlátozása folyamatos lelki bántalmazás az amely oly fálydalmat okoz a gyermekeknek melytől nem tud felszabadultan játszani,beszélgetni magába fordul álmodozik a nyugodt családról és ez végig kíséri az egész életét.Durva szavakkal a gyermekek elött tőrténő folyamatos agresszió ez már a megfélemlítés ezért már tenni kellene!!!
551. súlyos fenyegetés,zsarolás,Súlyos büntetések
550. Testi és fizikai bántalmazás
549. --Állandó,szükségtelen büntetések,retorziók sorozata. --Ami enyhébb nehezteléssel megoldható,de nem így történik.
548. Egy gyermeket szeretni kell,minden amit mondunk nekik,/csúnya szó/az lelki terrornak számít,most nem sorolnám fel azokat,Német országban és Angliában is már egy pofon miatt is büntethető a szülő,ha a gyermek panaszt tesz,itt Magyar országon csak akkor büntetik a szülőket ha már nagy a baj.
547. nehéz fizikai munka,élethez szügséges feltételek elvonása,gondolok,étel ital elvonásával történő büntetés!!
546. Aki látta az Árvácska című filmet, az tudja mi a válasz.Tudom nem a mi időnkben játszódik, de valószínű hogy ma is aktuális.Gondolok itt a brutális büntetésekre,az éheztetésre,a gondoskodás és szeretet hiányára.Szerintem ezt már büntetni kell.
545. Éheztetés,folyamatos bántalmazás,
544. bántalmazás,a nevelés határait túllépő fizikai tettlegesség. Rendszeres ok nélküli szidalmazás,fenyegetés.
543. Szerintem ha egy felnőtt már meg üt egy gyereket és ha annak nyoma marad!
542. Állandó verés, élelem megvonás,állandó dolgoztatás!!!
541. Ami a gyermek testi és lelki fejlődését negatívan befolyásolja, mindent büntetni, de mindenképpen vizsgálni kellene.Az is lehet, hogy a felnőtnek magának van segítségre szüksége és ez által lehet a gyermekeknek segíteni.
540. Egy gyermek testi és szellemi fejlődését nagyon sok minden befolyásolja. Nagyon megvetem azokat a szülőket, akik például mások előtt megszégyenítik gyermeküket.
539. Elsősorban a szexuális zaklatás, rögtön utána a fizikai bántalmazás.
538. Ha lelkileg bántalmaznak egy ártatlan gyermeket, az majdnem ugyanaz mintha testi verést kapna!!! Talán a lelki bántalmazás még rosszabb a testi verésnél mert azt egy életen keresztül, viselnie kell. Igy marad sok gyermeknek, a lelke sérült!! A büntetés 5-10 év.
537. fenyegetés - ha nem úgy csinálod, ahogy én akarom, bezárlak, nem kapsz vacsorát stb.
536. testi sértés
535. A rendszeres megalázás ide tartozik de a bizonyítása szinte lehetetlen
534. Tudatos, tartós és folyamatos, a gyermek személyiségének károsodását okozó bármilyen cselekmény, akár tettleges, akár verbális.
533. A szülők bármelyike alkoholista ami családon belüli torzsalkodáshoz vagy verekedéshez vezet ami szerintem a gyerek előtt rossz példát mutat.Én az ilyen "szülőtől mindenképpen el venném a gyereket mert szerintem még mindig jobb egy szerető mostoha szülő mint egy szülő névre méltatlan embert,ha az ilyent egyáltalán szülőnek lehet nevezni.
532. ÉHEZTETÉS,MARADANDÓ SÉRÜLÉST OKOZ NEKI,SEXUÁLIS ZAKLATÁS,
531. VALAMELYIK SZÜLŐTŐL VALÓ ELTILTÁS,VAGY ANNAK A GYEREK ELŐTTI FENYEGETÉSE,A GYERMEKRE NÉZVE,AZ EGYIK SZÜLŐTŐL VALÓ TELJES ELIDEGENEDÉS
530. Amikor a gyermeket rettegésben tartják,fenyegetik,zsarolják. Nehéz megmondani,hol a határ.
529. Ez nagyon nehéz dolog,egy embernek eldönteni.
528. kényszermunka, szexszuális zaklatás,rendszeres testi fenyítés,
527. szülői elvárás - szigor;
526. állando verés,kínzás
525. Veréssel való fenyegetés, Ételmegvonás, nem engedjük azok közé akiket igazán szeret.
524. Tudni kell különbséget tenni az állandó bántalmazás és egy atyai pofon között.
523. Állanandó szorongásban,feszültségben tartott gyermekeknél,már büntetni kéne a problémákat okozó személyt!!!!!!!!!!!!!!!!
522. Megalázás, kiabálás, ijesztgetés, gyermek félélmeinek felerősítése.
521. pl:ha a szülö életveszélzesen megfenyegeti gyermekét,ha kezet emel rá,ha szexuális behatás alatt van valameik szülö által,illetve ha csunyán beszélnek és leteremtik a gyermeket.
520. zsarolás,kínzás
519. Ez nagyon nehéz kérdés ugyanis személyenként változó.Azonkivül a jogi háttere sem tisztázott.
518. Mind a testi fizikai és a lelki terrort is büntetném.Nem elég a gyereket"Megverni" ha közben mentálisan is sérül,ami egész életén át elkíséri...ja és ne feledkezzünk meg az édesanyák terrorban tartásáról sem.
517. EZ SOK MINDENTŐL FÜGG
516. EZ SOK MINDENTŐL FÜGG
515. Ha egy gyermek önbecsülését bármilyen formában eltiporják. Ha a gyerek kénytelen elviselni a szülő alkoholizálását.
514. amikor úgy tartja lelki terrorban,hogy a gyerek nem beszélhet róla,mert befenyiti,miközben kifelé a legjobb anyát próbálja mutatni.
513. Az a baj, hogy ez általában ki sem derül! :( A legtöbb esetben a gyerek szégyenli (egy idő után elhiszi, hogy az ő hibája) és nem meri senkinek elmondani, a környezet pedig nem veszi észre, ha gyanakodnak is, inkább elfordulnak...
512. Rendszeres verés, éheztetés,zaklatás,félelemben tartás.
511. Alapvető emberi szükségletek kielégítésének megvonása (étel, ital, alvás, mozgás. Fenyegetés a megvonással. Ijesztgetés bármivel.
510. Egy védtelen és védekezni képtelen gyerek bármilyen nemű bántalmazása ( tettel, szóval ) teljesen elfogadhatatlan. Anyaként tudom, hogy nem könnyű de a fegyelmezést nem lehet ütéssel, kiabálással vagy szeretetmegvonással fenntartani. Aki látható sérülést okoz egy kisgyereken azt én rögtönítélő bíróság elé állíttatnám
509. Szeretet megvonás büntetésként...ez már terror.Ezt nagyon nehéz konkretizálni,hiszen minden ember más,más az érzékenysége.
508. Szeretet megvonás büntetésként...ez már terror.Ezt nagyon nehéz konkretizálni,hiszen minden ember más,más az érzékenysége.
507. 8 napon túli sérülést már büntetni kell illetve minden mást ami bizonyítható. vajon a gyerek vagy az anya szava bizonyíték???
506. A meggyalázástól a durva ütlegelésig...
505. -rendszeres testi fenyítés(folyamatos félelem érzet), -hosszas szidalmazások idegen emberek előtt
504. -rendszeres testi fenyítés(folyamatos félelem érzet), -hosszas szidalmazások idegen emberek előtt
503. Folyamatos szidás, fenyegetés, megalázás, személyes jogainak megsértése, személyiségének, egyéniségének megcsorbítása.
502. Amikor mindentől, és mindenkitől eltiltják a gyereket.Nincs fejlődési lehetőség,nem ismerhet meg más életeket, nincs kiút. Nem tud kihez fordulni segítséget kérni!Ezáltal azt gondolja, hogy ami vele történik az a normális,esetleg magát hibáztatja érte.És ez a későbbiekben kihat az egész életére.(tapasztalatból tudom) Büntetném az olyan felnőtteket is, aki ezt végignézi, végig asszisztálja cselekvés nélkül.(az eset kapcsán a kedves élettárs, és annak édesapja)börtönbe velük is!
501. A rendszeres fenyegetés, lealázás, kiabálás.
500. Minden, ami a gyermek testi és lelki épségét veszélyezteti, legyen az akár az állandó üvöltözés, vagy a kéz állandó ütésre emelése, a tettlegességről nem is beszélve.
499. minden annak számít szerintem ami nem felel meg a családi fogalomnak gondolok arra,hogy az egyik, vagy mindkét szülő iszik rendszeresen,vagy a szülők egymás ellen nevelik a gyermekeiket,és ezáltal a gyerek kétségek között van.
498. a gyerek fél, ha rossz jegyet visz haza, nem mer hazamenni
497. sorozatos tiltások, pl. bezártság,elemi alapvető megvonások,félelemben tartás,stb.ezek már olyan tényezők is lehetnek, amik már túllépik a gyermek-szülő normális életvitelét.
496. Pszichiátrián dolgozom, és sok olyan emberrel találkozom, akinek az életét még gyermekkorában megpecsételték a szülei. 1, Folyamatos szidalamzás, kiabálás, emiatt a gyermek bizalmatlan lesz és félni fog a szüleitől. És itt el is kezdődött minden. Ezután olyan barátokat keres, ahol megmutathatja, hogy ő is valaki és nem csak meghúznia kell magát, mint otthon. A mentális fejlődése máris romokban hever. És ezután jön szépen sorba minden.
495. Erőszakolás,Súlyos testi bántalmazáűs.
494. Ha egy gyerek akkor is megvonásokban részesül, amikor erre semmilyen okot nem adott.
493. érzelmi zsarolás
492. az egészséges nevelés határait átlépőket már biztosan büntetni kellene.
491. A legelső alkalomtól számítva,amikor kezet emel egy gyermekre.
490. Elötérbe hejezet verés fojamatos terorizálása szülö alkoholizmusas maga a testi eröszakfojamatos szoban mondot lekicsinlö bánásmod
489. rendszeres megalázás, kemény és elviselhetetlen korlátok felállitása, verés
488. szerintem minden beletartozik .aki egy ujal is bántsa vagy sanyargassa dolgoztassa szidalmaza vagybármit csinál a drága gyerekel az legyen büntethető
487. Bűncselekménybe kényszerítés, nemi erőszak, folyamatosan ismétlődő verések, 8 napon túl gyógyuló sérülés okozás, anyagi helyzettől független éheztetés.
486. Látható fizikai bántalmazás pl.:verés.Megalázás mások előtt,elnyomás.Szexuális bántalmazás.
485. Lelki terror, ha állandóan félelemben tarják a gyermeket, zsarolják, rákényszerítik mindenféle eszközzel, hogy olyan dolgokat is megtegyen, amelyeket nem szeretne. Veszélybe sodorják az életét szintén zsarolással esetleges tisztességtelen magatartás tanúsítására. Hallgatásra kényszerítik, pl. ha el mered mondani, hogy megvertelek, zaklattalak, stb. akkor agyonütlek/megverem anyukádat v. apukádat, intézetbe adlak stb. Amint bántalmazás történik, biztosan büntetni kell, nem is akármilyen mértékben, de szerintem már a tartós lelki terror alatt tartás, a gyermek félelemben, rettegésben, bizonytalanságban tartása is büntetést érdemelne, hisz ezek nagymértékben befolyásolják a gyermek lelki fejlődését, további élet&#
484. Szerintem a gyermek érzéseinek folyamatos befolyásolása érzelmeinek zsarolásával. Ezt sok szülő észre sem veszi.
483. megalázás,
482.
481. agresszÍv fellépés gyerekekkel szemben,,,
480. fizikai bántalmazás
479. Amikor üvöltözéssel és fenyegetéssel próbál a szülő nevelni.
478. Szerintem ami még elfogadható, ha a fenekére rásózunk a gyermeknek,DE ez nem lehet verés, fizikai bántalmazás, csakis fenyítés! A nagy lányom lassan 13 éves talán 2* csaptam neki oda.Nálam sokkal jobban beváltak a büntetések, pl: tv, számítógép megvonás, ill. egyéb olyan dolgok megtiltása amit szeretne,Aegészen addig amíg a szabályokat be nem tartja. Kicsi korában amikor nem tett rendet nagyon hatásos volt amikor elvettem a játékait egy időre.
477. Ha bezárják a gyereket vagy csúnyán beszélnek vele,sértegetik,szidják :(
476. érzelmi zsarolás szerintem egy gyermek lelkében komoly problémá okozhat ha állandoan minden gond okozojának tüntetjük fel ezt a fajta terrort nehezen ismerjük fel mert kényszerü belsö vivodásait igyekszik mindenki elzárni sulyos depresszios zavarok alakulhatnak ki aki ilyet tesz egy gyermekkel azt büntetni kell
475. Ezt szakértőkkel ( pszichológusokkal, pszichiáterekkel, stb) konzultálnám meg. Nyilván minden idetartozik, ami a gyermek egészséges fejlődését akadályozza, őt indokolatlanul nagy mértékben frusztrálja.
474. Válás esetén,is sok szülő,fajul el odááig hogy lelki terrorba tartja a gyermekét,másik szülővel szemben,sok ilyet tapasztaltam már.Meg is büntetném őket,nem csak pénzel.
473. az álando ok nélkűli bűntetés melynek a mértéke nagyobb a bűnel melyet a gyerkőc elkővetet
472. Mindent annak tartok,amivel egy gyermeket bántani lehet.
471. nálam ott kezdődik a terror ha kérdezek egy kicsitől valamit és előbb végig nézi a szűleit hogy válaszolhasson-e
470. az összes hiszen lelkileg v fizikailag is sérülnek
469. Szerintem,már a csunya beszéd,állandó kiabálás rgy gyerekkel már szörnyü.
468. folyamatos lelki zaklatás akár szavakkal is....
467. zsarolás, fenyegetés bántalmazással, tiltások hada.A gyerekeknek is kell, hogy véleményük legyen, nekik is kell szabadság. De az a baj mikor elérik a 14-15évet akkor ne éljenek vissza ezzel.
466. Egy gyermek lelkét verés nélkül is terrorban lehet tartani.Egy szó néha jobban fáj mint száz ütés,ami ugye nem büntethető.A sorozatos szóbeli megaláztatás pedig tönkre tudja tenni egy kisember lelkét,életét.Ennek viszont fizikai "látszata" nincs,ezért nehezen bizonyítható,szóval a sunyi disznó szülő itt is megússza sajnos!!
465. érzelmi zsarolás
464. pszhikai bántalmazás
463. olyan tevékenységekre kényszeriteni a gyerekeket, amit nem szeretnének tenni, mint, lopás, kéregetés stb
462. Sztem semmi lelkiterrort nem szabad megengedni, főleg nem gyermeken, az egész életét megpecsételi-
461. mindent
460. kiabálás gunyolodás lenézés te semmit nem tudsz pl
459. A gyerekek bárminemű bántalmazása.
458. az már lelki terrornak számít ahol a gyerekek úgy viselkednek mint a "katonák".ahol megfosszák tőlük a gyerekkorukat és dolgoznak robotolnak otthon mint egy felnőtt.
457. Ha gyakran egyedül hagyják őket hosszú időre,ha egy fenékre suhintásnál többet kapnak/hisz ez nem csak fizikailag fáj nekik hanem lélekben is/!Ha ételmegvonással büntetik őket. Ha olyan családban él,ahol az Apa agresszív a szülők sokat veszekednek a gyerek feje fölött,az örökös nyomot hagyhat bennük.Én már az ilyen szülőt is eltávolítanám a gyerek közeléből.Sajnos azt hallottam hogy,a gyámügy az ilyen családoktól elveszi a gyermeket,nem az apát távolítja el,a gyermeket veszi el akár az édesanyjától is,aki csak áldozat ebben a történetben,de mivel nem lép ki a mérges kapcsolatból,veszélyezteti gyermekét!!Hát ezzel mondjuk nem értek egyet,sok anyának nincs hova mennie és fél kilépni!Akko
456. zsarolás kiabálás fenyegetés
455. A családon belüli állandó veszekedés a gyerek előtt. Szerintem az is lelki terror. Ebben nőttem fel, Apám verte Édesanyámat, Én pedig végignéztem, és kiabáltam, hogy "APU NE BÁNTSD ANYUT!". Ma 37 évesen enyhe depresszióval küzdök ezek miatt.
454. A lelki terror ott kezdődik, hogy nem kérdezhet és nem mondhatja el a véleményét. Én a szóbeli megaláztatásért minimum 2 évet adnék, gondolkodni egy magánzárkában, fizikai bántalmazásért minimum 5 évet a legkeményebb zárkatársakkal.
453. az állando kiabálás és pofozás már bántja a gyermek lelkivilágát szerintem
452. ha zsarolja a gyereket,ha szavakkal bántalmazza,lekezeli,semmilyen formában nem ad szeretetet,a szavaival is rettegésben tartja gyereket
451. érzelmi zsarolás
450. Egy-két alakalommal egy kézre csapás, enyhe pofon, szobafogság (nálunk WC be zárás 2-3 perc a hisztik miatt), hideg vizes leöntés még karcosan elmegy de nem rendszeresen! Mikor a gyerek önkívületi állapotba kerül ennyit a nevelés végett kell!!!! DE NEM TÖBBBBBBBBB!!!!!!!!!
449. például azt mondani, ha rossz leszel nem szeretlek, odaadlak másnak, elcseréllek,elvisz a ...,elmegyek haza se jövök hozzád, stb.
448. MINDEN FELNOTTNEK AKI LELKI TERRORBAN TART EGY GYERMEKET UGYAN AZT KENE VISSZ ADNI [ELSZENVEDNI ]AMIT A GYERMEKNEK ,DE LEGALABB A HAROMSZOROSAT.
447. Szerintem a fizikai vagy lelki elhanyagolás ugyanolyan káros, mint a bántalmazás. Egy gyereket nagyon kell szeretni, amit minden nap tudatosítani kell benne, mind szavakkal, mind tettekkel ahhoz, hogy egészséges és boldog felnőtté válhasson.
446. Fenyegetés, verés, állandó korlátozása a gyerek cselekedeteinek, nem odafigyelés a gyerekre
445. Amikor már a gyermek a szó hallatára is megremeg ,látható rajta a rémület.A nem olyan régen bemutatott csecsemő ,akinek csontjai törtek.Egy párhónapos mit tehet,még beszélni sem tud, 4 gyerekem van nem bántottam őket,elég volt,ha azt mondtam haragszom.A jó szóval többet elértem náluk,
444. El van tiltva vérrokonaitól. Állandó megaláztatásban részesül. Folyamatosan csak azt mondogatják neki, hogy soha nem fog elérni semmit sem. Bántalmazással fenyegetik.
443. A fizikai bántalmazást mindenképpen, de sokszor a lelkiterror még jobban ki tudja készíteni az embert. És ha ezt már gyerek-, serdülőkorban át kell élnie egy embernek.....az az egész életére kihat és a legjobb pszichiáter sem tudja orvosolni szerintem. Esetleg egy kicsit halványítani. A kiskorúakkal szemben elkövetett szexuális erőszakot pedig a legdurvábbnak tartom (és kíváncsi lennék, mi megy végbe az ilyen aberált, perverz emberek fejében). Hogy fordulhat meg bárki gondolatában is, hogy 10 év körüli kislányokat molesztáljon? Hogy okozhat ez bárkinek is örömöt? Mi válthatja ki ezt a viselkedést egy emberből? Bár nálam ez már nem az ember kategóriába tartozik. De elég nehéz meghúzni a pontos határt. Egyénenkén
442. megfélemlítés
441. A NEM ÉRDEKEL MI TÖRTÉNIK A GYERMEKKEL NÉZET NEKEM MÁR BÜNTETENDÖ. GYERMEKET NEMZENI MINDENKI TUD DE NEVELNI FELELÖSSÉGGEL JÁR ,AMIT NEM MINDENKI TUD ELVISELNI ILLETVE NÉHA UGY GONDOLJA A GYERMEK EGY TEHER ÉS EZT A TERHET LE AKARJA TENNI.
440. Ha a gyerek retteg, állandóan fél, mégha fizikailag nem is kap ki.
439. Szerintem lelke terrornak számít pl. a folyamatos megalázás, kigúnyolás, kiabálás,a gyerek önbizalmának rombolása, elutasító magatartás a gyerekkel szemben, a szeretet megtagadása stb. de ezeket bizonyítani gyakorlatilag lehetetlen, mivel nincsenek kézzel fogható nyomai -mint pl .a verésnek-, hiába ütköznek ki a gyerek magatartásában a családi ártalmak. Nem kérdés hogy ezek is okozhatnak hasonlóan súlyos problémákat mint a verés, így büntetni is kellene, de ez sajnos nem megvalósítható, esetleg csak szélsőséges esetekben, amikor annyira nyilvánvaló a szülő ártó hatása.
438. Minimum a halálbüntetés!Ha nekik joguk van tönkretenni más életét!!!!
437. Nehéz ügy. Általánosan nem lehet meghúzni határokat ebben az esetben. Minden olyan cselekmény amely nem a gyermek fejlődésének érdekében történik. Csak konkrét esetek lehetnek mérvadóak az ügyben. Arra is figyelni kell, hogy ne essünk át a ló túlsó oldalára. /a testi kényszer alkalmazása a gyengeség jele, lehet hogy van olyan eset ahol nincs mást tenni, de én még egyik kislányommal sem jutott el erre a szintre/
436. Nehéz ügy. Általánosan nem lehet meghúzni határokat ebben az esetben. Minden olyan cselekmény amely nem a gyermek fejlődésének érdekében történik. Csak konkrét esetek lehetnek mérvadóak az ügyben. Arra is figyelni kell, hogy ne essünk át a ló túlsó oldalára. /a testi kényszer alkalmazása a gyengeség jele, lehet hogy van olyan eset ahol nincs mást tenni, de én még egyik kislányommal sem jutott el erre a szintre/
435. Ha egy apa holt részegen megy haza, és a gyerek azt keresi melyik ajtót válassza a menekülésre. Minden olyan dolog lelki terrornak számít, amivel egy gyermeket rettegésben lehet tartani. A bántalmazó felé nincs határa.
434. érzelmi zsarolás
433. A fizikai erőszakon alapuló megfélemlítés minden formáját büntetni kellene.
432. tettlegesség.
431. Természetesen egyetértek a rendes Szülői neveléssel és a szigorral! Mert ,mint szokták mondani: mig hajlitható a fa, addig kell ápolni és alakitani,tehát a rendes szülő is becsületesen tiszteségesen és példa mutatással nevelje a gyermekét, ha tervezte és akarták,hogy legyen az a gyerek!Ha rendszeresen büntetik ,és bánják,és megvonnak a gyerektől fontos dolgokat,és éheztetik, nem szeretik, állandóan a lekivilágába gázolnak,és igy az önbizalma is sérűl! stb.
430. nagyon nehéz bizonyítani,hogy ez a fajta bántalmazás fenn áll-e,vagy sem,hisz minden egyes gyereknek a jelleme más,van aki az egészen apró szidást is nagy traumának éli meg,van aki pedig "fel sem veszi",nem is érti,nem is tudja,hogy áldozata a gyermekbántalmazás ezen formájának.
429. Hát ez nem olyan egyszerű és egyértelmü kérdés, mint amilyennek első olvasásra látszik. Átgondolva már nem tudnék válaszolni.
428. Ott, ahol már a gyermek személyisége sérül! Évekig félelemben tartó terrorizáló szülőket bűntettném. Azok a gyermekek, akiket terrorban tartanak, felnőttkorukban is hordani fogják ezeket a mély sebeket! Megtanulnak ezzel együtt élni, mélyen a lelkükbe zárni, de felejteni azt soha nem tudják, amik gyerekkorukban történtek. Sérült felnőttek válnak belőlük!
427. Bármi ami már tartósan befolyásolja a gyermek mentális és fizikális épségét.
426. szeretetmegvonás,ételmegvonás
425. Mikor a gyermek állandó rettegésben él,viselkedése zavarodott,nem tud koncentrálni,elzárkózik mindenkitől!!
424. Amikor éreztetik veled, hogy nincs semmihez jogod, mindent ki kell érdemelned gyerekként, amikor se lehetőséged, se döntésed.
423. állandó verés,értetlenség, nem oda figyelés
422. ha már látszik a gyereken a verés nyoma, azt már büntetni kéne !!!!!!!!!!!!!!!!!
421. Ezt nagyon nehéz meghatározni. Gyermekek pszichológussal kéne felméretni és ami sérülést okozott neki a normális értékrend kialakulásában ott már büntetni kéne.
420. Ha a gyermeket mindig negatív jelzőkkel iletik pl.:buta vagy,ronda vagy stb..
419. Szeretet hiány, állandó hibák keresése semmi nem jó amit csinál. Szerintem már ezt is kéne büntetni de talán nem börtönnel hanem tanácsadással családgondozással próbálni megoldani.
418. Súlyos testi sértést okozót, Alkoholos befolyás alatt álló személyt, Idegileg labilis személyt,
417. minden ki mondott szó ami a gyermek ,önbizalmát csorbitja már a terror egy formája,minden el NEM ölelt ölelés,sovárgó gyermeki szemek a szerett után, és még sorolhatnám az alapoktól ....személyes tapasztalatom ,hogy ez is terror mert egy egész életre kihat,és nem könnyű "túl" lépni rajta és elfogadni
416. minden ami egy gyereknek fájdalmat okoz rendszeresen!
415. Mely gyerekeket testi lelki és akár sexuálisan zaklatnak. Életfogytiglan és nem engedném soha ki még látogatóba sem. Ilyen ember már nem változik meg ha pár évet kap. Ugy is folytatja tovább még bosszuból is amiért ült.
414. Úgy gondolom mikor egy felnőttnek magát gondoló egyén a saját akaratát és elképzeléseit, lelki terrorjait, pszichikai problémáit akarja egy törékeny, kissé tudatlan gyermekre erőltetni!!!
413. Azok a szituációk a leginkább lélekölők, amikor a szülők házassága halódik-vagy már határoztak is a válásról. A szegény gyerekek vannak ilyenkor "két éles kard" között, velük üzengetnek a drága szülők egymásnak, tekintet nélkül arra, hogy milyen idős is a szegény kisgyerek -ezzel a gyermek lelkében helyrehozhatatlan károkat okoznak. Nagy trauma a választás kényszere a gyermek számára, hiszen neki édesanyja és édesapja egyaránt fontos.
412. Mindenféle képpen a tetlegességig fajuló bántalmazást tartom büntetni valónak.Mikor a gyereket nincs oka verni a szülőnek, még is megteszi.Pár atyai pofon elfér ha gyerek megérdemli..mert sajnos van akivel máshogy nem lehet.De az mikor az apa rendszeresen veri a gyereket az semmi féleképpen nem helyes!!!
411. A lelki terrornak nincs alsó vagy felső határa.nem lehet összetéveszteni a neveléssel járó esetleges szidással!
410. Amiből már hiányzik a szeretet az már maga a terror. Egy gyermek tehet bármit akkor is a gyermeked és ha bántod saját magadat minősíted.
409. az örökös ütlegelés,mindenért verés, én soha nem bántottam gyermekeimet, szép szó, ha nem elég, van megoldás büntetés, valamitől amit a gyermekünk, gyermekeink nagyon szeretnek, vagy nagyon szeretnének
408. Ahol tegyük fel, bántalmazással, vagy pontosabban talán a gyermek szeretteinek bántalmazásával zsarol.
407. az állandó " lehülyézés " , mint ahogy a volt nejem teszi a kislányommal..... Sajnos ezzel kissebségi érzést keltett a gyermekben. Azt hiszi, hogy Ő kevesebb másoknál, hiszen ezt táplálta, táplálja bele az édesanyja. Pffff....
406. Ez összetett kérdés,én apám fizikailag nem bántott,talán 2× kaptam pofont,de lelkileg....egész életemre tönkretett... A kérdésre a válasz az adott szituációtól függ.
405. Olyan testi bántalmazás, amellyel már vérző sebet, illetve lelki terrort alkalmaz bárki is! Halált rá!
404. pll: aki cukoral kinál egy gyermeket és mondja neki, hogy gyere velem kocsikázni van még több cukrom és erő szakoskodik vele egy sötét helyen...
403. Mivel nem értek hozzá csak azt tudom mondani,hogy ez a legsulyosabb bün,mit ember elkövethet.Lelki terror? A hideg is kiráz még a kifejzeés hallatán is.Nagyon sokat gondolkozom ezen,miota nekem is gyermekeim vannak,hogy hogyan segithetnék ilyen munkában a társadalomnak.Elképesztö,hogy szinte minden napra jut valamilyen hir ezzel a témával kapcsolatban.Ha tudnék,segitenék.
402. szerintem a lelki terror semilyen formaban megengedett mivel a gyerekre csak is negativan hathat en buntetnem a legkissebb formalyat is
401. Itt a buntrethetoseg hatarat nehez meghuzni.
400. Hazugságra nevelni, testileg, lelkileg elhanyagolni, éheztetni.
399. Ez nagyon nehéz kérdés !!!
398. Már azokat is büntetném, akik szavakkal, csúnya jelzőkkel illetnek egy gyermeket. Minden gyermekbántalmazót legyen az szóbeli, vagy fizikai, precedens értékűen büntetném, hogy másoknak még csak meg sem forduljon a fejében hasonló cselekedet.
397. szerintem a folyamatos fenyegetőzés, illetve kínzás
396. Egyáltalán ne legyen egy gyermek lelkiterrorban tartva azzal nem érünk el semmit csak rontunk a helyzeten!!!!!
395. Minden ami már büntetésről szól.
394. Amikor már a gyermek viselkedése,személyisége elárulja a problémát,akkor már büntetném.
393. szeretettel zsarolás. Személyiségének semmibevétele, alacsonyabb rendűként kezelése.
392. Szerintem egy ártatlan gyermek bárminemű és szintű bántalmazását,legyen az lelki vagy testi büntetni kellene,nagyon szigorúan és itt nem a börtönbüntetésre gondolok amikor sok esetben jobban élnek a börtönben mint nagyon sokan "idekinnt".Legalább olyan szenvedést amit ők okoznak a gyermekeknek.
391. Folyamatos megalázás,sértegetés,elszigetelés a gyermekektől,saját vélemény ,akarattól megfosztás.
390. Lelki terror: A gyermekek tudatos befolyásolása, a szülő tiszteletbentartrásval. Sok gyermek szüleit maximálisan tiszteletben tartja, ami azt jelenti, hogy hallgat szavára és cselekedeteit a szülei hatására teszi. Sokszor terhes, és bántó, de mégis megteszi hisz a szülő akarata. Ez hosszú évek alatt nagyon mély nyomokat hagy és még felnőtt korban és észlelhető. A büntethetőség talán a testi, fizikai ráhatásnál kezdődik.
389. Ha a gyermek félelembe él, égészséges fejlödését gátolja.
388. fizikai bantalmazas, mindennapos stressz,
387. mindet.Már az is lelki terror,ha a gyermeket zsarolják.PL.:Nem kapod meg ha...
386. Egyáltalán nem szabad egy gyermeket bántani, büntetni kell, amit egy határ megenged.
385. Amikor a gyermek már soha nem kap egy jó szót, az lelki terror.
384. Mint pl:ha a szülők alkoholisták,és a gyerek haza megy a suliból és be vannak rúgva,és nem lát mást mint csak két részeg embert, vagy ha otthon van a gyerek akkor is.Na meg a súlyos bántalmazás.amit szerintem egy gyerek semmiért nem érdemel meg egy szülőtől.vagy ha nincs vele kellő képen foglalkozva,nincs neki karácsony (és itt nem az ajándékra gondolok hanem a szeretetre),mert egy gyereknek szerintem a szeretet a legfontosabb!! Na meg az éheztetés amikor a gyerek sír hogy éhes és nem adnak neki enni!!!!
383. pl. zsarolás a másik szülő bántalmazásával, éheztetés...
382. Lelki terror?Ha a legkisebb dologért is megfenyítik a gyereket és már ott tart a gyerek hogy már mozdulni sem mer,mert fél hogy rákiabálnak vagy kikap.Na én már az ilyen szülőket is becsuknám az tuti.
381. Állandó fegyelmezés a nap 24 órájában. Fenyegetés , zsarolás. /Kisebb büntetések lehetnek, olyanok amik hatnak is a gyerekre.-tv-játék-számítógép megvonása.
380. Már azt büntetném,amikor veréssel probálják elhalkítani a gyereket!Azért gyerek hogy sírjon.
379. súlyos testi sértés,fenyegetés,zsarolás
378. A folyamatos megfélemlítés a testi bántalmazást illetően vagy a másik szülő bántalmazásával való fenyegetés vagy tett, amely egy vagy több éve tart, esetleg alkoholizmussal párosul - ez már mindenképpen büntethetőnek kellene lennie.
377. szerintem,sokszor a szóbeli,bántalmazás rosszabb,mintha a gyermek pelenkájára csapnánk finoman.a szomszédom egy elmebeteg állat három gyermek, segélyből. "kitaposom a beledet,ha a szememelé kerülsz,addig rúgdoslak,ammeddig mozogsz"ez náluk a gyerek nevelés.........
376. Szavakkal is lehet egy gyereket lelkileg terrorizálni, amitől a gyerek elhiszi, hogy tényleg ő a rossz, mert a szülő bele sulykolja ezt.
375. szerintem,sokszor a szóbeli,bántalmazás rosszabb,mintha a gyermek pelenkájára csapnánk finoman.a szomszédom egy elmebeteg állat három gyermek, segélyből. "kitaposom a beledet,ha a szememelé kerülsz,addig rúgdoslak,ammeddig mozogsz"ez náluk a gyerek nevelés.........
374. verés testi eröszak elene lelki teror
373. engem csak lelki terrorban tartottak a szüleim és szigorúan neveltek de nincs viszonyítási alapom, hogy melyik a jobb a testi( ami hála az égnek soha nem volt)vagy a lelki az nagyon hatásos egyébként mert megtanítsokmindenre tudom durván hangzik de mégegyszer hangsúlyoznám soha nem volt testi fenyítés csak 1 hétig levegőnek néztek nem szóltak hozzám stb.de ez szerintem nem volt vészes a verés semmilyen formájával nem értek egyet
372. csak nagyon hosszan tudnám megfogalmazni.
371. Ez nagyon nehéz kérdés.A mi Családunkban ilyen nem volt,ezért nem is tudok érdemleges választ adni.Szakembernek kell lenni,hogy egy gyermeken a jeleket észre lehessen venni.(lelki terror)
370. Bántalmazás, és pedofília minden formája.
369. mindent büntetni kellene ha gyermeket bántanak mindegy hogy milyen formában az nem ember aki agyon veri a gyermekét vagy éhezteti de sorolhatnám tovább
368. Ha ételmegvonással, veréssel zsarolják, azt mindenképpen. De ide sorolnám a mumus-féle ijesztgetéseket, és a szeretetmegvonást, illetve mindent, ami pszichésen rosszul hat a gyermekre.
367. Félelem keltés a gyermekben, kiabálással, szóbeli megalázásal, fenyegetésel.
366. Hamegfosszák a szabdságától és fizikailag is bántalmazzák és nem kapnak semmi szeretetet!!!
365. Szexuális bántalmazás minden formája az, súlyos sérülések verés alkalmával, lelki terror, de ez sajnos bizonyíthatatlan és nem büntetendő.
364. Nem gondoskodik a gyermekéről . nem tartja tisztán nem ad enni és állandóan veri!
363. A gyermekek egészséges testi és lelki fejlődését akadályoztató szülőt büntetni kellene.Aki bántalmazza a gyermekét és nem a szép szó nevelésében segíti a gyermeket az előrejutásban, azt a szülőt börtönbüntetésben részesíteném. Felülvizsgálmám, hogy egyáltalán alkalmas-e szülőnek?
362. Amelyben a gyermekek lelkileg tartósan és mélyen sérülnek. Egy-két vita, esetleg bünti nem okoz problémát, sőt néha kell is, de soha nem szabad túlzásba vinni!!!
361. Lelki terror, mikor a gyerek már egy pillantásból is tudja, hogy meg se merjen szólalni. Ha fél attól, hogy a másik féllel megbeszélje a gondjait, dolgait (legyen az apa vagy anya).
360. Attól a pillanattól kezdve,ahonnan kezet emel súlyosan egy gyermekre.(ezalatt nem a popsira ,és kézre ütést értem!!!!bár ennek is megvannak a formái)
359. Minden fajtáját büntetném, mert a gyereket nevelni és szeretni kell nem pedig terrorban tartani! Szerintem az számít lelki terrornak, ha a gyermek meg van félemlítve és nem mer bizonyos dolgokat megtenni, vagy elmondani. Sajnos a mai rendszerben csak határa van az egésznek, mert sajnos ebben az országban a bűnösöket védi a törvény és a büntetések sem megfelelő mértékűek.
358. ami bármiféle szorongást okoz a gyermeknek
357. Semmilyen formáját nem tartom helyesnek ha valaki bármilyen lelki terrorban tartja a gyermekét
356. Ok nélkül veri a gyerekekét
355. Folyamatos szóbeli megalázás.
354. A lelki terror fogalma és meghatározása igen nehéz. Függ a terrorizált lelki erejétől, érzékenységétől. véleményem szerint az elfordulás, a szeretet megvonása, a másokkal kapcsolatos hátrányos megkülönböztetés az állandó kemény beszéd, van akit teljesen lever, és van olyan is aki nem törődik vele. Úgy gondolom, hogy a büntethetőséget, a lelki terrorban tartott reakcióiból kellene meghatározni. Úgy a mértékét, mint a minőségét.
353. szexuális molesztálás,családi perpatvarok eltitkolása miatti hazugságra kényszerítés
352. Folyamatos bántalmazzással való fenyegetés, súlyos bántalmazás, étel-, illetve italmegvonással való fenyegetés és megvonás.
351. verés, éheztetés
350. fizikai bántalmazás,szülők egymás szóval és tettel való bántalmazása gyermek jelenlétében,ingerszegény környezet stb..
349. ez egyénenként eltérő lehet, helyzettől is függhet, egyáltalán a lelki terror már önmagában büntetendő kell legyen
348. A fizikai kényszer, és fenyegetettséget minden képen.
347. Zsarolás,fenyegetés stb
346. Az állandó fenyegetés,rossz szólások,és megalázás.
345. Az elvált szülők pl.egymásra mutogatnak,a gyerek/ek/pedig szenvednek ettől
344. ijesztgetés, megfélemlítés,
343. ??
342. szerintem a sok verés és pofon
341. Őszintén szólva fogalmam sincs,hála Istennek nem volt ilyenben részem!
340. Már a tekintet is bün! Nem csupán csak a cselekedet vagy akár a szavak!
339. borzalmas nehéz erre válaszolni.szerintem egy gyerek sohasem rossz.nekünk kell rávezetni, ránevelni az életre. aki terrorban tartja gyermekét, bármilyen szinten is, az számomra nem ember. hagyjuk, hogy ők bontakozzanak ki.
338. -A folyamatos fenyegetettség-érzet keltése -Szeretettel-zsarolás -Megjegyzések a gyermek testi-szellemi hibáira/testi hibák felemlegetése,szellemi képességek leszólása/
337. Ha ok nélkül megütjük,mert lelkileg tönkre megy a gyermek! Magát fogja okolni és senkibe se fog megbízni!Nem fog tudni senkit se szeretni,becsülni és értékelni,de magát se!
336. Elhanyagolás, éheztetés, szidalmazás, fizikai bántalmazás....
335. MINDEN FORMÁJÁT.
334. Mindenféle formát büntetnék,a gyerek egy kis értelmes lény és bizony sokat tanulhatunk még mi is tőle.Nekem 3 fiam van 17,13,és 4 éves,soha nem tennék velük ilyet.Aki gyereket bánt vagy félemlit az gyáva ember!!!!Vele egy súlycsoportot kéne keresnie.
333. a folyamatos fenyegetés, ordibálás vele, esetleg sötét szoba sarkába térdelése.
332. Állandó kiabálás vele, szidás, soha semmi nem jó amit ő tesz. Az ilyen gyermek talán nem is tud nevetni, jobb neki bármilyen más közösségben. Sajnos, nem valószínű, hogy belőle boldog felnőtt lesz. Na, az ilyen szülőt/bárkit nem büntetném másképp, min. életfogytiglanival!!
331. Félelemkeltő magatartás a gyerekkel szemben, durvaság, állandó zaklatás és a fizikai fenyítés kilátásba helyezése.
330. fiatalkoruak megrontása épségei
329. Ahol a gyerek nem ütést kap ,hanem szavakkal bánják rendszeresen ,azt is elítélném.Ott a határ ha gyerek semmit nem csinál mégis lehülyézik vagy ettől is rosszabbakat kap napi rendszerességgel.
328. mi számít annak hát le írom az is az ha az iskolában az úgy nevezett tanár is terrorizálja a gyereket,sajnos én ebben nagyon menne vagyok és nem tudok mit csinálni és hová lépni sem már azt is el értük hogy ha azt mondja a lányomnak hogy te úgy nézel ki ebben a csizmában mint egy kurva akkor sem tudok mit tenni meg hiába tanul a lányom 2 tanár el döntötte hogy bár mit csinál akk is meg fog bukni na ez is terror és ezt is büntetném keményen
327. Egy gyerek legyen gyerek az alap szabályokon kívül ne tartasson be senki velük semmit ezért ha büntetést kap én már azt büntetném.
326. mi számít annak hát le írom az is az ha az iskolában az úgy nevezett tanár is terrorizálja a gyereket,sajnos én ebben nagyon menne vagyok és nem tudok mit csinálni és hová lépni sem már azt is el értük hogy ha azt mondja a lányomnak hogy te úgy nézel ki ebben a csizmában mint egy kurva akkor sem tudok mit tenni meg hiába tanul a lányom 2 tanár el döntötte hogy bár mit csinál akk is meg fog bukni na ez is terror és ezt is büntetném keményen
325. szerintem már az is nagyon fáj egy kis gyereknek ha megüti a saját szülei,nem h még 1 idegen is bántsa nem csak testileg de lelkileg is,sokkalfájdalmasabb neki:(
324. Nem csak a testi erőszakot bünteteném hanem azokat is amelyeket szavakkal követnek el!!!!!!
323. Gyerek,molesztálása,fenyegetése.
322. A gyermek mindig játszani szeretne a barátaival és társaival,ha ezt megvonják,az már lelki terror.Soha nem él teljes, egészséges életet később. A lelki terror,ha testi fenyítéssel is párosul az már a nagyon határ!
321. Ezt nem tudnám megmondani talán ott mikor már a gyermeket nem veszik a szülők emberszámba és a kutyájukkal is többet törődnek mint a gyermekkel.
320. lelki terror sokféle lehet....a gyerekeken ez látszik, és a pedagógusoknak a környezetnek felkellene ismernie!!!
319. Ha enyhe "büntikkel" nem tud egy gyereket, pl. tanulásra bíztatni, vagy bármi mást nem tud szép szóval elérni, inkább szakember véleményét kell kérni! Vacsi nélküli alvás; szeretettel való fenyegetés; külön élő szülőtől való eltiltás; és még lenne néhány!
318. az olyan lelki sérülésamelyik befolyásolja azt hogy a gyermekből milyen felnött lesz.
317. folyamatos félelemben tartás, állandó kiabálás és ráncigálás
316. Verés , Kéregetésre kényszerítés, és minden olyan ami a gyermek fejlődését akadályozza.
315. Lelki terrorban főként egy italozó apa tudja tartani a családját. Ebben sajnos nekem is volt részem sok éven keresztül. Börtönnel büntetném de nem csak akkor kellene a hatóságnak közbe lépnie amikor már vér folyik.
314. A gyermeknek a legnagyobb fájdalmat úgy okozuk,ha megfoszuk szeretetünktől,akkor ő is megfossza a szereteit a szeretettől.
313. A lelki terrornak nincsen olyan formája amit büntetés nélkül lehetne hagyni.
312. A rettegésben,félelemben tartás!!!!
311. Az állandó ütlegelés. Az borzalom mikor 1 gyereket ütlegelnek. Agyonra verik. Semmit sem szabad nekik.
310. bármi ami egy gyereknek nem jó és ártanak neki
309. bizonytalan idejű szobafogság,bezárás,kedvenc állat megölése,ajándék tönkre tétele......
308. Ha a gyermeket állandóan szidalmazzák és sohasem jó amit csinál ,korlátozzák a mozgás terét
307. ha a "bántalmazás" után a gyerek "kijózanodva" nem úgy gondolja, hogy "talán szükség volt a fenyítésre, hogy észhez térjen, illetve azt ő maga követelte ki, irreális magatartásával", hanem értetlenül áll a szükségtelen, nem "kiérdemelt" bántalmazással szemben, reszketve gondol arra, hogy mit kell "nem" tennie ahhoz, hogy újra és újra testi fenyítésnek teszik ki, melytől lelke folyamatos készenlétbe helyezkedik a fájdalom elszenvedésére, vagy annak akár csak mimikával való kilátásba helyezésére...
306. bármi ami testileg,lelkileg,vagy érzelmileg hátráltatja a gyereket bármilyen fejlődésben
305. Bárminemű gyermekbántalmazás büntetést érdemel nincs határ!A félelem keltés is lelki terrornak számít,sokszor rosszabb mint a testi fenyítés és hazugságba,valami rossz felé(ital,drog,rossz társaság) terelheti a gyerek útját!
304. Már csak ha úgy közeledik a gyerek felé ahogy nem kellene
303. ahol már fenyegetik őket vagx zsarolják
302. mindet büntetni kell egy gyereket nem lehet terorba tartani. Ha rászólunk oké de mindenek van határa
301. naponta bántalmazás, és nem csak testi sértést értek ezalatt
300. Folyamatos rettegésben élés
299. Folyamatos rettegésben élés
298. Pl.ha érzi a gyerek a szeretethiányt,vagy,hogy pusztán anyagi célok miatt jött a világra.Ha a szüleik csak Önmagukért élnek,a gyerek után csak a pénzt veszik fel,míg a gyerek szó szerinti szegénységben él,éhezik...stb
297. gyermek verése,bántalmazása, fenyegetése
296. A rettegésben tartás és a fenyegetés...
295. megalázás, éheztetés,.........stb életfogytiglan
294. Én is lelki terror áldozata vagyok.Mivel négy évesen végig kellett néznem kishugom halálra verését (apám tette)És azzal terrorizált ha meg mondom a csendőrnek,(rendőrnek),hogy Ő tette akkor az édesanyukámat is megöli.És már igy élek 60éve és nemtudom elfelejteni.és az apám hazugság árán meg uszta a büntetést.én az ilyenekre halált rónák ki.Nem érdemli az ilyen ember az életet.
293. szerintem egy apai pofon még nem számít bűntettnek! csak a nevelés része! de ha már rendszeresen üti veri mert annak az embernek jól esik azt szerintem elég keményen meg kéne büntetni! talán őt is jól meg kéne verni hogy érezze milyen érzés másnak bár más egy kisgyerek mint egy felnőtt!
292. Amikor mindig fenyegetve van egy szegény gyerek semmi nem jó amit csinál vagy is úgy tekintenek rá mint valami tárgyra nem kell ahoz megverni egy gyereket hogy feleslegesnek érezze magát szerintem ez is lelki terror belegondolni is szörnyű hogy mit élhetnek át nap mint nap az ilyen embernek nem való gyerek!
291. Testi zaklatás!Megfelelés céljából állandó ütlegelés,fenyítés.
290. testi sértés
289. fenyegéstől-bántalmazásig
288. Már a csecsemőkortól kezdődően.. A rendö
287. Szidás,komoly veszekedés.Szülők veszekedése,aztán a gyereknek azt mondják,hogy nem mondhatja el senkinek.
286. a rendszeres bántalmazás , szidás ,kiabálás.
285. szerintem ahol mar rosszul erzi magat egy gyerek es fel
284. Véleményem szerint a lelki terror ott kezdődik,ha a kisgyereket megfenyegetik,hogy elveszik a játék ami az ő kedvence. Egy egy kézre csapás nem el ítélendő,de büntetném azt,aki a verést alkalmazza a neveléshez,mivel ez később a gyermekben is agressziót válthat ki.
283. Verés,Nemierőszak
282. Már egy pofon is bün szerintem de ha már több fordul elő az már bántalmazás szerintem.
281. Ha valamit kap ajándékba s annak visszavételével hallgatásra kényszeritik.
280. a leleki terrort szigorúbban büntetném!!! érzelmileg zsarolni egy gyermeket kegyetlen!!! Pénzel megveszik a szeretetet amit nem lehet!!
279. Minden ami a nem összeegyeztethető a gyerek neveléshez.
278. verés,zsarolás
277. Azzal fenyegetni,hogy elhagyom,nem szeretem,ha nem nekem tetszően viselkedik.Nem tudom hol a határ.
276. Véleményem szerint nincs határ. Egyedülálló Anyaként mondhatom, olykor nem könnyű fegyelmezni a gyermeket. De sosem tudnék fájdalmat okozni neki. Bűntetném a tetlegességet, az éheztetést. Ha bezárják a gyermeket, vagy ha felügyelet nélkül engedik, vagy akár küldik az utcára.
275. Azzal fenyegetni,hogy elhagyom,nem szeretem,ha nem nekem tetszően viselkedik.Nem tudom hol a határ.
274. Folyamatos sötét helyre zárás büntetésből, folyamatos ételmegvonás büntetésből.
273. Ha gyereket sűrűn bántalmaznak fizikailag.
272. Fenyegetés elhagyással (állami gondozásba adással), veréssel,
271. Bántalmazás,molesztálás,erőszak,fajtalankodás,félelemben tartás.
270. Már az is nagy vétség, ha egy szülő megvonja a gyermekétől a szabad gondolkodás jogát!
269. szidalmazás lealázásnál
268. a másik szülő bántalmazásának emlitése.
267. NEMKELLENE BÜNTETÉSI HATÁR ! ( FOGAT -FOGÉRT )
266. Zsarolás,bárminemű fajtalankodásra való kényszerítés, szexuális zaklatás,stb...
265. Szerintem az alkoholista szülőket is már valamilyen szankcióval kellene sújtani,mert véleményem szerint a legtöbb estben innen indul ki a fizikai vagy lelki erőszak.Vissza kellene hozni az alkoholisták "kényszer gyógykezelését"!
264. otthoni szexuális zaklatás, fajtalankodás, állandó lelki terror ( folyamatos éhezés, büntetés, megtiltása az életnek minden szép öröme.
263. Nálam már ott ahogy kezet emelnek egy gyerekre..ill.szerethiányban részesül..
262. A testi bántalmazás, amelynek már nyoma is van.
261. Ha az gátolja a gyermek személyiségfejlődését illetve sérti a szabadságjogait.
260. ha meg tiltjáknekik ha valaki akár csak célzást tesz a személyére,megalázza,vagy csak szóban is de lekicsinyli minden tettét,jó szándékátát
259. Szerintem már azt is lelki terrornak élheti meg egy gyermek ha nincs szeretet és béke a szülei között.A gyerekek mindent megéreznek.
258. Egy gyermekkel szemben már az is terror ha folyamatosan tudtára adjuk hogy alárendeltek a felnőttek akaratainak .És ez undorító is!!!
257. nem jó a kérdés attol függ cigány e?
256. Egy pofon belefer a fizikai fenyitesbe, ha a gyerek tulsagosan rendetlen. De elsosorban a szulo hibaja, ha a gyermek fegyelmezetlen, hiszen a szuloknek az lenne a feladata, hogy a gyermek lelkivilagat nem megsertve, mindenrol el tudjanak beszelni a kicsivel, es a gyerek bizalommal fordulhasson a szuleihez. Lelki terror sokfele lehet, igazabol gyermekpszichologust kellene errol kerdezni...
255. ha a gyermek ebből kifolyólag orvosi segítségre szorul.nem tud aludni,enni,állandóan szorongásban van hogy mire kell haza mennie.ha egy gyermeket lelkileg tönkre tesznek azzal az életét teszik tönkre.utána nehéz lesz helyre hozni.
254. pl ha nem csinál meg valamit a gyermek vagy rossz jegyet kap az iskolában és ezért testi fenyítést alkalmaznak nála,de az alkoholizmust is ide sorolnám(saját tapasztalat,rettegtem apámtól,azért imádkoztam hogy ne jöjjön haza)
253. Felneveltem egyedül fiút, de nem volt szükség sem lelki, sem fizikai terrorra!!! Az életkoruknak megfelelően kell bevonni Őket a napi életbe!!!
252. A leki terrorba "belelátni" kivülről nagyon nehéz, és minden ember, gyermek másképp éli meg. VAn aki szimpla nem szólok hozzádot is terrornak érzi a szivében, másokra pedig a néha talán szükségesnek látszó büntetéstől sem rettennek meg. Nagyon összetett kérdés ez.Szerintem teljesen egyéntől függő. Sok sikeres ember is panaszkodik a "rossz zsarnok szüleire, mégis őket dicséri azért amit elért az életben.
251. Zsarolás,fenyegetés,ijesztgetés ezekkel tudnak a lelkükre hatni,ami nagyon szomoru, de szerintem ezeket sajnos nem igazán lehet büntetni,pedig jo lenne, mert ez a fajta rettegés sem jobb mint a fizikai!
250. Bár hol. Ahol testileg bátalmaznak egy gyermeket aminek maradandó nyoma marad a gyermekben egész életében Meg érdemli a büntetést az aki ezt megtette. Ebben az összes testi bántalmazást értem amit egy gyermek ellen elkövethetnek. Az ilyen bántalmazás mély pontot hagy egy gyermek életében, ami kihat az egész hátralévő életére.
249. Szerintem, ha a gyermeket szexuálisan bántalmazzák.Akár rendszeresen, akár 1-2 alkalommal akkor is legalább 15év börtönbüntetés jár neki. De, még a testi bántás is életfogytiglant ér számomra.
248. lelki terror: folyamatos bántalmazás.. zsarolás, fenyegetés, kényszerités dolgokra...
247. Mindegyiket büntetni kéne.
246. Ez egy nagyon jó kérdés. Ez az amire nehéz válaszolni pontosan, mert ahány ember annyi féle lehetőség,de viszont vagy egy pont ahol megkell huzni a határt és azt mondani itt elég. Szerintem ez ott kezdődik, ahol a gyermeket otthol rendszeresen bántalmazzák és fenyegetik.
245. szidalmazás nemálja meg a szülö hogy a gyermek tetteit ne szitkozodásal értékelje.
244. Amikor a gyerek fél a szüleitől, azok reakcióitól, függetlenül attól, hogy "rossz" volt, vagy sem!
243. A lelki terrorban tartás sokszor a fizikai bántalmazásnál is rosszabb,mivel ha olyan érzelmeket táplálunk egy gyermek iránt hogy , ő a kialakult helyzet fő forrása és csak rossz és trágár szavakkal illetjük személyisége megváltozik és ön hibáztatás alakul ki!Úgy éli meg a dolgokat hogy bármit is tesz soha nem fog megfelelni senkinek sem, mivel a legfőbb szerettei teszik ezt vele!Torz világkép alakul ki benne!
242. Fizikai, lelki terror-esetleg fizikai tettlegességgel kényszerítése, nem nevelő hatású, drasztikus, saját igény szerinti viselkedés mód kikényszerítését már büntetni kellene! Mert azért egy kényes helyzetben, egy jól irányzott pofon, nem számíthat "lelki terrornak",hiszen vannak, könnyebben, és nehezebben nevelhető gyermekek, és a határt, mindenkinek meg kell tanulnia...vagy így, vagy úgy...mert az ép egészséges társadalom ettől tud fejlődni!
241. Étel,ital (értsd jól) szándékos megvonása, család, vagy barátok, ismerősök előtti megalázás. Nem az életkornak és fizikumnak megfelelő munkára kényszerítés, amit persze nem tud elvégezni, ezzel porba döngölve önbizalmát. A büntethetőség határa talán élesen nem húzható meg. A súlypont a gyakoriságon és a szándékosságon van.
240. Ezt nehéz meghatározni,példákat felsorolni,hogy most "vonalat húzok" és ettöl már büntetendö. De minden olyan cselekedet ami a gyermekek érzékeny lelkivilágát maradandóan megsérti, büntetést érdemel.
239. gyreken valo uralkodás,bántalmazás,streszelés,ezeknek nincsen határa
238. Szerintem a gyerekek lelki terrorizálásán belül azt is kellene büntetni,pl.,sarokba állás,térdelés,nincs vacsora,takarodj aludni,és még sorolhatnám!!!
237. Hát ezt nem is tudom pontosan meghatározni
236. Lekiterroban tartani egy gyermeket nem lehet,ha mégis abban tarja akkor az elejétől büntetni kell
235. Amikor pl. egy alkoholista kihasználja gyermekét oly módon, hogy esetleg testi fenyítést is alkalmaz ha nem megy el neki alkoholt venni. Az igaz hogy a pénzt odaadja a gyereknek, de az már szégyel elmeni érte.
234. Szerintem minden annak számít, ami a gyermek lelki fejlődését folyamatosan negatív irányba befolyásolja, tehát nem kap pozitív visszajelzést cselekedeteiről, pedig ez lenne az alapja az egészséges gondolkodás és "énkép" kifejlődésének. pl: folyamatos szidás mindenért, zsarolás, rendszeres megfélemlítés.
233. Szerintem az is lelki terrornak számít,ha az a szülő aki veri a gyermekét,szóban fenyegeti,hogy bántani fogja.Mert a gyermek,ha tudja,hogy a szülő mire képes,már a fenyegetésel képes halálra rémíteni a gyermeket.Vagy ha azzal fenyegeti,hogy az anyját fogja bántani,ha nem viselkedik jól.
232. Minden
231. szexuális molesztálás, maradandó károsodások okozása
230. Gyermekek lelkébe típorása nem meg felelő bánásmód a felnőtt hülyesége mellett ne a gyerekeket keljen okolni amiről ők nem tehetnek gyermekeinket segítsük a tisztességes életre való nevelésre.
229. Minek egyáltalán lelki terror? Aki csinálja ezt,minek vállal egyáltalán gyereket?
228. Egy jó időben jó helyen adott SZÜLÖI pofon még megengedhető, de NE tovább
227. Mikor a szülő minden ok nélkül a gyerekén tölti ki a bosszuságát,állandó szigor és kegyetlenség határán neveli a gyerekét megfosztja a gyereki élet örömeitől.
226. Zsarolás érzelmileg !pl-válásnál/
225. Gyalázás.
224. Egy gyerekett nemszabad bántani semmikép se.Azt hogy néha a popsijára ütt a szűlő abbólmár tudja miért kapta.De azt hogy annyira megverjék hogy vérzik,vagy akár a kis fejétt ütik meg az mind bűncselekmény.Nekem minden bántalmazás bűncselekménynek minősűl.Szegénykék nemtehetnek róla hogy megszűlettek.
223. Szidalmazásban ordenáré szavak használata rendszeresen, a másik szülö ellen való nevelés, a zsarolás
222. A gyermekek mindenféle terrorban tartását, fizikai- illetve lelki bántalmazását is büntetni kellene, attól függetlenül, hogy mennyire súlyosak.
221. szerintem lelki terrornak számít az is, ha pl az egyik szülő megfenyegeti a gyereket, ha jelét adja annak, hogy ha nem azt teszi amit ő szeretne, akkor esetleg megveri.
220. Lelki terror mint pl. az én esetemben is,hogy az anyja tiltani akarja a gyereket tőlem,amivel persze nem is csak nekem árt hanem legrosszabb a gyereknek.Mivel a gyerek szeret is velem lenni,és majdnem minden láthatásnál elmondja nekem hogy nem akar hazamenni velem akar lakni.Ennél nagyobb fájdalom nincs is mikor egy 9 éves kisgyerek ilyenről beszél.
219. A test bármeik részének zuzódásától.
218. szerintem már egy pofon is
217. Állandó kiabálás a gyermekre. Negativ értékelése a gyermeknek,szidás, türelmetlenség, dicséret mellőzése,folytonos zsarolás,testi fenyítés, stb.
216. Úgy gondolom a "nevelő célzatú fizikai ráhatás"nem káros,hiszen vannak gyermekek akiket csak rendkívül kemény módszerekkel lehet féken tartani.(Magam is ilyen gyermek voltam)az Édesanyám bizony-bizony sokszor "megvert"mikor rossz fát tettem a tűzre,és az gyakran előfordult.De nem gondolom hogy ez bármilyen rossz hatással lett volna a személyiségemre.Sőt!Azonban a gyermeküket olyan módon bántalmazó szülőket,akik a védtelenségüket nem figyelembe véve,már-már szadista módszerekkel "nevelik"gyermeküket,MAXIMÁLISAN ELÍTÉLEM!!!A lelki terrorral más a helyzet,hiszen az maradandó nyomokat hagyhat egy gyermekben még enyhébb formája is. Balogh Attila
215. Nemi erőszak, verés, kínzás, éheztetés: a testi-lelki terror különböző formáit már büntetni kellene .
214. megfélemlítés, fenyegetés - ezek mind büntetendők.
213. amikor a gyermek rettegve megy haza,mert nem tudja melyik cselekedete mit vált ki a szüleiből
212. amikor a gyermek rettegve megy haza,mert nem tudja melyik cselekedete mit vált ki a szüleiből
211. barmilyen nem megfelelo nevelest eheztetes,koldulasra valo kenyszeritest,felelemben valo tartast vagy megalazast buntetni kellene.
210. Ott ahol foltot hagy, illetve ha látszik a gyermeken a boldogtalanság, kiegyensúlyozattlanság, súlyos depresszió...
209. Soha nem beszélnek vele nyugodtan, még ünnepekkor is csak kiabálnak. Ez egy stresszes helyzet.
208. Ha egy embert, akár gyereket, megfosztanak szabad akaratuktól, a választás lehetőségétől, vélemény nyilvánítástól,már a terrorizálás kezdetén vagyunk. Gyerekeknél igen súlyos, a rendszeres gúnyolás, lekicsinylés,"te nem tudsz semmit, úgy sem érted, semmire sem vagy jó", stb.
207. minden olyan ahol bántanak egy gyereket életfogytig itélném vonatkozik ez a pedofiliára is!!
206. Amikor a gyermeket szeretném megsimogatni és Ő automatikusan összerezzenve a kis kezét a feje fölé tartsa, és amikor nem mer a társaival és a gondozóival beszélgetni.
205. A rendszeres üvöltözés a gyerekkel és folyamatos bántalmazás, ráncigálása a gyereknek.
204. Fegyelmezni kell a gyerekeket, de állandó fenyegetettségben élni, örökre megpecsételi egy gyermek lelkivilágát. Nem kötelezni hanem kérni kell, már kis korban is.
203. amint a gyermek először érzi azt,hogy fél
202. Amikor a szülő zsarolja gyermekét Pl . ha elmondod intézetbe küldlek ott majd ez meg az lessz veled
201. Bármely testi bántalmazás
200. Véleményem szerint ha valaki lelkileg befolyásol félelemben tart egy gyermeket valami féle zsarolással az máris terrorban tartja!Egy gyermeknek joga van a tisztelethez a normális élethez és a saját akarata kinyilvánításához !!!!!
199. érzelmi zsarolás, fizikai bántalmazás.....
198. Szerintem amikor a gyermeket már annyira meg félelmlítik,hogy állandó szorongásban él ez miatt ami kihatással van az életére
197. Minden olyan cselekedet , amikor egy kicsit is sérül a gyerek , lelkileg , vagy fizikailag egyaránt!!!
196. szerintem már a minden napos fenyités űvőltőzés
195. Szerintem ha a gyerek mar ugy beszel,hogy:jaj,jon apu (vagy anyu)es megol ha ezt megtudja - akkor ott mar utana kellene nezni a dolognak.En azt mondom,hogy a csunya szavakat amit a gyereknek mondanak,mar buntetni kellene,gyereket nem veressel es atkozodassal kell nevelni/buntetni,hanem egyszeru munkakra befogni: cipotakaritas,portorles,udvarsopressel,viraglocsolas,!udvaron!,stb kedvenc,altalaban szamitogepezes,idotoltesei helyett.Lelki terror?hat eleg sok gyereknek mar az,hogy valaki ugy uvolt neki mint a sakal,mert az illeto annyira tudatlan,hogy azt gondolja,ez a gyerek lesz a megvaltoja.Egy gyerekem van,soha sem utottem hozza,masfelevesen kapott egy legyintest a ket kis kezere,mert minden szobanovenyt osszetepett,elmagyaraztam neki,hogy ne mosolyogjon,mert ez nem faj,de nagyobbat kap a kezere ha ilyesmi megtortenik ezentul.Soha sem tett tobbe ilyesmiket.Es mindig elmagyaraztam hogy mi miert van es mit lehet es mit nem.Csak ehhez tenyleg turelem kell,lehet minden gyerekkel nem is mu
194. Minden bántalmazást büntetni kellene ,mert nincs nevelő szándékú bántalmazás.
193. 1) Zsarolás (anya/apa nem fog szeretni, ha nem eszed meg a spenótot) 2) Kedvenc játékaik, ruháik megrongálása a gyerek szeme láttára
192. Ezt csak egy gyerek érzi, hogy neki mi számít lelki terrornak!!Sajnos túl sok verziója van, a büntethetőség határa sajnos elég alacsonyan húzódik!!
191. Ott kezdődik, hogy "nem kapsz ezt, vagy azt, vagy nem mehetsz el x vagy y helyre,". Szóval a fenyegetésnél és a büntetésnél kezdődik. Folytatódik a veréssel /persze nem egy-két taslira gondolok/.Sok mostoha, iszákos súlyosan bántalmazza a gyerekeket. Ezt már büntetném.
190. Már a tulzott kiabálás, és büntetések is annak számítanak szerintem. Igaz nevelni kell őket, de nem terrorban, ha nem ész érvekkel. Hisz mi vagyunk a felnőttek ők csak a gyerekek.
189. tettlegesség.,indokolatlan ordítozás
188. Szerintem ha a gyermek lelki atrocitásnak van kitéve,már az is erőszaknak számít,legalább is nálem,mint gyermek szakápolónak!!
187. verés kinzás
186. Semmilyen lelki terrornak,megaláztatásnak nem szabad kitenni a gyerekeket!!!
185. Ha a gyermeket nem emeljük a saját szintünkre,akkor soha nem lessz igazi önbizalma.És ha nincs önbizalom az már egyfajta terror.A GYERMEK MINDÍG VELÜNK EGYEN ÉRTÉKŰ,SEMMIVEL SEM KEVESEBB CSAK TÖBB LEHET!
184. ha egy gyermek összerezzen, mikor akár ránéz az a bizonyos felnőtt, az a lelki, illetve fizikai terror nyilvánvaló jele. egy gyermek, mikor retteg minden találkozástól, (pl fél, hogy mindjárt hazaér, ...) az egy olyan jel, ami nagy bajt jelez. ez a felnőtt által egy olyan "kivívott" érzés a gyermek felől, ami komoly elgondolkodásr aad okot, és én már azt büntetném. egy gyermeknek nincs gyerekkora már ebben a helyzetben. egész életére kihat.
183. zéró tolerancia!
182. kisgyermekekkel dolgozom lassan 30éve,többször tapasztaltam,láttam,elmondta,hogy otthon mi"folyik"Lelki terror?közömbösség,a zsarolás,az elhagyás,majd visszatérés(apa,anya kilép a kapcsból)
181. Napi verés
180. a gyerek fenyegetese,zsaroläsa bärmilyen modon!
179. fenyegetés,ijesztgetés,sötétben tartás...stb... Mindent büntetni kéne!!!!P
178. ez sajna olyan kategoria, amit nem lehetne bizonyitani. Neha nagyon sajnalok egy-egy gyereket (kozlekedes, seta, vasarlas kozben latom), ahogy raszol a szuloje, egeszen osszeomlik a gyerek. lelki terror az is, hogyha ugy nem engedik el valami programra a gyereket, hogy azt mondjak, hogy "en meg segitseg nelkul leszek, amig nem vagy itthon"... Szoval a lelki terror nagyon nehez kategoria.
177. Ha egy szülő korlátokat próbál állítani a gyermeknek, és megmagyarázza azt, hogy mit szabad tenni, és mit nem, akkor az nevelés. Például, ha megtanítja, hogy nem szabad a konnektorokhoz nyúlni, mert az veszélyes, az nevelés. Ha fizikailag bántalmazza, mert úgy gondolja, hogy ez a nevelés, vagy olyan dolgokra kényszeríti, amely nem helyes, szülő feltétel nélküli kiszolgálása, nehéz fizikai munka, szexuális szolgáltatás...stb. az már büntetendő.
176. Súlyos verés,fizikai és lelki terror,
175. Minden ami a gyereknek rossz.
174. Szerintem az már a lelki terror egyik formája, hogy a gyermek már a hazameneteltől is retteg az iskolából, vagy ha meghallja apukája/anyukája hangját, esetleg a kocsiajtó csattanásának hangját, korábbi sérelmeiből kifolyólag.
173. Ha,már fenyegetjűk a gyereket a veréssel!
172. sexuális zaklatás, fizikai bántás
171. Én szeritem már ha egy kisgyerekre valaki kezet emel azt is büntetni kellenne mert utána a kis gyerek is az erőszakot látja azt tanulja meg és én így gondolom hogy ezért tart itt ez a mai világ ahol tart
170. Folyamatos kiabálás, okok nélkül. Esetleg a társadalomból való kitaszítás.
169. Fizikai bántalmazás és kizsákmányolás a gyerekektől olyan dolgot elvárni amit a normál erkölcs is tilt és ezt "természetesnek" venni mondván hogy ne szólj erről senkinek mert....
168. bántalmazás, éheztetés, fogságban tartás.
167. Szerintem már az is lelki sérülést okoz egy kisgyermeknek ha őt ugyan nem,de az édesanyát bántalmazza az apa vagy élettárs. Mindenképpen el kéne szeparálni a gyermekek közeléből az agresszív szülőt.
166. A folyamatos bántalmazás!!!!!!!!!!!Az én véleményem,hogy minden esetben büntetni kellene,az ilyen embereknek ne járjon kegyelem!!!!!!!!!!
165. Széles a skála! De én már onnan büntetnék amikor a gyerekben felmerül a félelem!
164. az számit lelki terrornak amikor a gyereket folyamatosan meg alázzák bárki előtt bármikor. Amikor ok nélkül vagy akár okkal is kiablnak vele. mindent meglehet normális hangon beszélni nem kell a terror.
163. Szerintem ezt a roppant kényes határt mindíg egyedi elbírálásnak kell alávetni
162. Lelki terror a verés mellett a verbális megalázás is, azaz hogy folyamatosan szidja a gyermeket a szülő. Büntethető kellene hogy legyen az éheztetés, és a bezárás is, pláne ha mndezt verés után teszik a gyermekkel, de önnmagában is büntethető kategória kell hogy legyen, hiszen NEM SZERETI az a szülő a gyermekét aki ugyan nem veri agyon, de éhezteti vagy bezárja!!! Az ilyen nem érdemel meg egy kis életet maga mellé. Fontosnak tartom az életfogytiglant vagy halálbüntetést MINDENKÉPPEN azoknak a szülőknek, akik nemi erőszakot követnek el gyermekükkel szemben akár egy alkalommal is. Az a szülő aki ilyeneket művel egy gyermekkel, az szadista és beteg, tehát el kell távolítani a gyermek mellöl. A nevelésnek nincs olyan formája hogy azért
161. Saját tapasztalatom szerint már a komoly veréssel való fenyegetés is olyan módon károsíthatja a gyerkőcöt, hogy az akár élete végéig kihat. Sajnos nagyon nehéz azt a határt megtalálni, amely a gyerkőcnél kárt okoz, hiszen a "kapsz egy pofont" fenyegetés is lehet olyan nevelő hatású, amely nem okoz traumát, de bizonyos hangsúly esetén már rettegést okozhat. Engem a " kinyírom az egész családot" fenyegetés kísért a mai napig, pedig elmúltam 35 éves és apám, aki ezt hangoztatta már nem él. De még ébredek arra, hogy rettegek.
160. Ez elég relatív. Erre nem tudok választ adni.
159. ütés,verés. Az hogy a gyereket megfélemlítésben tartja. Azokat a szülőket büntetik akik agyon verik a gyereküket.
158. rÖGTÖN AHOGY A GYERMEK SZENVED
157. A konkrét formákról (szerencsére) nincsenek tapasztalataim. Mindent ide sorolnék, ami a gyermek lelki és fizikai fejlődését akadályozza, pl. a fegyelmezés, tanulásra való kényszerítés, játéktól eltiltás, munkára kényszerítés, stb. Legsúlyosabban a gyermekek elleni szexuális bűncselekményeket büntetném!!! Akár halállal is!!!
156. A folyamatos fenyegetés is lelki terror!(TAPASZTALAT)
155. mindegyiket egytől-egyig
154. álando kiabálás,így a gyerek már a hangos szó hallatárra ősszerezen stb.
153. Bármiféle pszichikai ráhatással elérni a -többnyire csak a szülő számára megfelelő- eredményt, a gyermeket akarata elleni dolgokra kényszeríteni.
152. Nem kérdőív szerű kérdés. Nem ide való.
151. Ez már egy komolyabb kérdés mert ha nincs kellőképpen behatárolva könnyen vissza lehet vele élni.
150. A mindenapi a rendszeres fenyegetes mar annak szamit.
149. Szerintem az nagyon tág terület,de talán az állandó elégedetlenség, leszólás és lekicsinylés már elég lelki károkat okoz és gúzsba köti a gyereket lelkileg és fizikálisan is.
148. Szamomra ott kezdodik a terrorban tartas lelkileg amikor akaratlanul is megbantjak a gyereket akkor mikor nem tett semmit. Az mar a rosszabbik eset ha a szulo ranez a gyermekere es a gyermek mar attol fel a szulotol...
147. Egy gyerek szeme mindent elárul.Én hiszem és valom, hogy a félmelmet a szemükben semmivel nem lehet összetéveszteni.
146. az állandó fenyegetesek
145. kiabálás a gyerekkel már azt is terrornak tartom hisz nekik is vannak érzéseik
144. Azt gondolom, hogy egy pszichológusnak kellene eldöntenie, hogy az adott gyermek milyen mértékben ér terrorban. Tehát kötelezővé kellene tenni, hogy minden 18 éven aluli egy évben legalább egyszer menjen el egy pszichológushoz, aki felméri a helyzetet, és, ha szükséges, akkor tovább viszi a helyzetet.
143. Na ez az, ami pengeélen táncol..Sztem lelki terror az, ami a felnőttkori magatartássra is negatív hatással bír.De persze, ez is tág határokat mozgat.
142. Ezt nagyon nehéz behatárolni!Szerintem egy gyerekekkel foglalkozó pedagógus,pszichológus tudná legjobban megmondani.
141. A szülőkkel való zsarolás(ha külön élnek), ijesztegetés, megfélemlítés.
140. szeretmegvonás, figyelemmegvonás, félelemkeltés, zsarolás
139. Sokan már kis korukban szóval tartsák terrorban gyermeküket.Ezt nehéz bizonyítani
138. A nemtörődömséggel és azzal,ha nincs szeretve egy gyermek,kortól függetlenül a tiltással!
137. Folyamatos megalázás, félelemben tartás, a gyermek elzárása a külvilágtól akár 2-3 napra, stb... Ezt már keményen büntetni kellene, hogy a felnőttnek a borzasztó dolgokra már esélye sem legyen!!!!!!!!
136. Pl:ha a szülő azzal fenyegetőzik,hogy:"agyon ütlek" vagy "eltöröm a kezedet"és még az én apám olyanokat is mondott amit szégyenlek leírni!
135. Ez a kérdés így nem éppen jó :-) Eleve már az üvöltözéstől lelkileg sérül egy gyerek lelke----a pofonok meg eleve súlyosan fokozzák ezt---Veréssel csak egy primitív elme képes fegyelmezni illetve próbál hatni a társaira itt a gyermekére---én gondolkozás nélkül levágnám a kezét annak aki megüt egy gyereket!
134. folyamatos lelki terror, elhanyagolás(testi-nincs kaja, ruha, lelki-nem foglalkoznak vele)
133. ha az anya már a hasában lévő gyereket is veri;
132. már ott el kezdődik mikor valaki nem kiabál hanem ordítozik a gyerekkel és ettöl neki lesz egy valamilyen szorongása...és utána kezdödik az eröszak!
131. Szerintem minden fajta VESZÉLYEZTETETTSÉG LELKI TERRORNAK Számít, a testi fenyítés is.
130. Ez nagyon nehéz kérdés, hiszen, ha féltjük a gyermekeinket, óvjuk,ők érezhetik ezt lelki terrornak.Hogy mi számíthat annak??? Azt gondolom az, mikor egy felnőtt molesztál egy gyereket, majd megfenyegeti ha elmondja, ez meg ez lesz.
129. Ha a szülők visszaélnek azzal,hogy a gyerek miatt nem válnak,de rosszul élnek ! Hol az apa,hol az anya felhasználja gyermeküket a további együtt maradásért ! Szegény gyerek pedig két tűz között,lelkileg sokat szenved,ami a felnőtté váláskor minden bizonnyal kiütközik valamilyen formában !:(
128. szerintem ha rendszeres kisseb bántalmazások, gyermek "ráncigálása" jogtalan orditozás. az évente egyszer pici dádá a fenékre még belefér, de csak ha télleg nagyon roszat tesz de ezeket is télleg nagyon finomn csak! amúgy kizárt dolog!
127. zsarolás,félelem keltés a gyerekben,már bőrtönt adnék
126. a fenyegetés,a zsarolás,a nem kapsz enni,ha nem csinálod meg....
125. Már az is annak számít , ha valaki belesúlykólja , hogy nem jó semmire vagy minek szülte meg vagy ha éppen a kinézete miatt bántják . Ezért van az a sok depressziós gyerek , akik az utcán vannak inkább .
124. A személyi szabadságában korlátozott gyermek,önbizalmában sértetteket. Büntethetőség határa az életfogytiglan,de előtte kínzást adnék.
123. Amikor nevelés helyett csak az indokolatlan szigort kapja,meghallgatás és dícséret helyett csak a pofonok "beszélnek"...
122. Ha a gyermekkel, vagy gyermek előtt csúnyán beszélnek, alkoholizálnak ill. ittas állapotban törnek zúznak- ez már lelki terror- nem gyereknek való látvány.Már ezt is büntetni kellene- mástnem megvonni a láthatást- egy gyereknek nincs szüksége egy ilyen szülőre.A durvább dolgokról nem is beszélek...
121. Amikor már a szülő állandóan csak negatívumokkal csúnya szavakkal és folyamatos bántalmazással (nem súlyossal,hogy ne vegyék észre) bántalmazza a gyereket.
120. Ezt nagyon nehéz így megfogalmazni, és konkretizálni, ezért nem is olyan erős a büntető rendszerünk ezen a területen. De megoldás mindössze néhány pszichiátert igényel, akik összeállíthatnak egy olyan vizsgálatot, amivel tesztelni lehet a gyermekeket, és kiszűrni, hogy ki az akiben maradandó sérülés van, ki az aki félelelmben él...
119. A folyamatos verés,éheztetés és,hogy nem tisztelik a gyereket!Ha megszülted neveld fel mert felelős vagy érte!!!!
118. A gyermek szidalmazása ,kigunyolása mások előtti megalázása. Közmunka ,de folyamatosság esetén talán 1-2 év börtön és terápia
117. Nehéz a lelki terrorban tartást büntetni, mert nincs kézzelfogható jele, vagyis nem mérhető. De természetesen valahogy jó lenne ezt is kiszürni és tenni ellene. Szerintem a lelki terrorba olyanok tartoznak bele, hogy szabadság megvonása, az önálló akarat teljes porba tiprása, megalázás bármilyen módja például negativ jelzők használata, állandó kiabálás stb.
116. Érzelmi zsarolás,félelem keltés,
115. Szerintem az a legnagyobb terror ha rossz a gyerek és a testvérét vagy az annyát ütik helyette!
114. tetlegesség,lelki terror...ha pszichiáter is alá támasztja a gyermek lelki sérülését
113. Szerintem akkor tartják a gyermeket lelki terrorban ha folyamat azt látja,hogy a szülei veszekednek és ő issza meg a levét,mert rajta vezetik le a feszültséget testi sértéssel. a büntethetőség határtalan ebben!
112. a folytonos megalázás, folytonos - ok nélküli - lelki és fizikai bántalmazás
111. Éheztetés, bántalmazás bármilyen formája
110. Állandó verés és "nem mehetsz sehova"---> terror szerintem!! én ezeket is büntetném. Van oka is persze ennek de van olyan amikor már nincs csak MEGSZOKÁSBÓL ezt csinálják a gyerekkel. És az a legundorítóbb amikor a felnőtt ebben nőtt fel és a gyerekének is ezt adja. Sajnos ez a családomban is van . Semmit nem tudok tenni ellene. Szívem szerint elvitettem volna már a gyerekeket..........
109. A túlzott bántalmazás amit én így jellemeznék mint pl. ostorral akart a mostoha apám engem 12 évesen elverni na meg korbáccsal!Én a saját gyerekeimet csak kiabálva fegyelmezem néha csak rá pöccintek a fenekére a kezemmel!
108. A lelki terrorban tartott gyermeknek sajnos nincs gyermekkora, mert korlátozva van abban, hogy egyáltalán gondtalan legyen, hiszen állandóan fél. A lelki terrorban tartott gyermek elveszti legnagyobb kincsét: Önmagát!!!!! Soha nem mer önmaga lenni, mert állandóan ezt hallja: Te nem vagy erre méltó, hülye vagy ehhez, csúnya vagy és idegölő stb, stb....Egyszerűen nem meri megmutatni magát a világnak. Hogy honnantól büntetném?! Az első olyan megnyilvánulástól a gyermek részéről, ami arra utal hogy Ő kevesebbnek érzi magát a társainál. Szerintem ekkor már kötelező kutakodni, hogy mi állhat a háttérben.
107. Minden, ami a gyermek egészséges(testi,lelki, szellemi) fejlődését gátolja. Már azt is büntetném, aki közömbös egy csecsemővel. A szeretet megvonása egy életre "megnyomorítja" a gyereket. Az ingerszegény környezetben tartott gyermekek szüleit kötelezném egy tanfolyamra, ahol megtanítanám őket, hogyan kell bánni egy gyerekkel. Többnyire a szülő is az otthonról hozott példát alkalmazza, tehát nem volt kitől tanulnia.
106. Engem a szüleim gecikének becéztek,már ez is lelki terror volt,de az,hogy 8 évesen főzzek magamnak,ha enni akarok mert az ősök részegen verekednek mellettem,már az is terror.
105. A kérdés, pontosan értem, de sajnos a lelki terrort sok szülő alkalmazza, és bár én nem értek vele egyet és büntetném is, de személy szerint úgy hiszem, hogy sajnos a lelki terrort se nagyon felfedezni, se nagyon leleplezni nem lehet. Maximum a gyermek lelkiállapotán keresztül tudnánk tájékozódni efelől. De legtöbb esetben a gyermek nem mer szólni, mert talán a szülő, meg is tiltja és fél a gyermek a következményekről. Ettől függetlenül, bármi, ami a gyermek fejlődése szempontjából káros lehet, büntetném, kezdve akár csak azzal, hogy a gyermek olyanért van büntetve, amit nem érdemel meg. Nem tartom szép dolognak, ha a szülők, saját problémáik miatt, (házastársi probléma, pénztelenség) a gyereket b
104. Félelmet kelteni, hogy bántják (fizikailag)Öt vagy bérmelyik szüleit!!Zsarolást érzelmekel!Retegést bár kitöl!Zaklatás bár milyen modon!( szexuálisan)
103. Ha a gyermek fel az egyik szulotol, tehat ha felelem, szorongas van a gyermekben. Mar ekkor lepnunk kellene.
102. a folytonos zsarolás már a gyermeket is meg viseli és itt kezdődnek a gondok
101. A kamrába vagy a fürdöszobába zárás. Ha büntetni kell állitsa sarogba.
100. Amikor azzal zsarolják a gyereket, hogy ha elmondja valakinek azt, hogy bántalmazták bármilyen módon /pl.szexuálisan,/ akkor nagy problémának vetítik le a következményeket. Ahol persze a gyerek sérül szerintük,.
99. Nekem van három unokám, de nincs sem lelki sem testi bántalmazás. A gyermek ember, tehát gondolkodó lény és nem a lelki terror, meg a verés az eszköz a fegyelmezésben, hanem az igaz, megértő szó a szeretet és a megbecsülés, és a gondoskodás. Igaz, ezt meg kell érteni a felnőtt embernek is.
98. lelkileg fenyegeti,alázza
97. Fenyegetés
96. Elsősorban a tanárok és a védőnők feladata lenne hogy figyeljék a családokat kicsit jobban hallgassanak a megérzéseikre, figyeljék az iskolában a gyermekek viselkedését. Ha a gyermeket lelkileg bántalmazzák az legfőképp két módon jelentkezik vagy nagyon megpróbál mindent tökéletesen beállítani a családjáról és kerülni a bántalmazó szülő és a tanár találkozást,családlátogatást vagy pedig teljesen kifordul magából a gyermek, vagy teljesen visszahúzódóvá válik.Minden esetben a gyerek viselkedése ,megjelenése a kulcs például hogyan kezeli a társaival a konfliktust, milyen a szemkontaktusa stb...Onnantól lehetne büntetni hogy több tanú, szomszédok tanárok phszihológus beszámolói v
95. ha fenyegeti a szülő a gyereket olyan dolgokkal amitől fél a gyermek
94. Éheztetés,megaláztatás,elhanyagolás
93. ha a gyermek az otthonában sincs nyugalomban,,az apja folyamatosan kiabál vele ..de az is elég ha azt hallja hogy az apja hogy beszél az édesanyjával..ez kihat a lelki életére..én már ezen esetben is tennék ellene
92. alapvető szükségletek megvonása
91. A normál kereteken kívüli testi-lelki terror.Ami már nem nevelő célzatú.
90. ha soha nem dicsér a szülő, ha minden nap elmondják a gyereknek, hogy nem akarták, nem szeretik, szorongást idéznek elő a gyereknél,
89. Ha egy gyerek boldogtalan otthon, már gond van. Lelki fájdalom mélységét az orvosok tudják megállapítani. Amit egy kis móka, játék nem feledtet, akkor már utána kell járni, hogy mit tesznek a szülők, vagy más-e az oka. Ha a szülők miatt van igenis vonják felelősségre őket.
88. Amikor a gyermek már olyan szinten sérül lelkileg, hogy pszichiátriai segítségre szorul.
87. Maga már a gyermek kék foltjai,félelme hogy nem mert haza menni félelem a veréstől a szülök miatt....
86. Megalázás,zsarolást.Ezek mind mélységes sebeket ejtenek.Személyiség torzuláshoz vezethet.
85. ha észrevehetők a gyermeken viselkedési zavarok,esetleg éjszakai bepisilés,stb...akkor ott már lehet gondolni valamilyen problémára.
84. Kiabálás, fenyegetés (ha ezt vagy azt nem teszed, akkor megverlek, felpofozlak stb.).
83. Amikor kicsi lány voltam,rengeteget rosszalkodtam,3 bátyám volt.Nagyon sokat kergetőztem Édesanyámmal az asztal körül,hogy megússzam a verést.Mai napig amikor nosztalgiázok,mindig mosolyogva gondolok vissza,a gyerekkorom így volt olyan rendkívüli,a csínytevések után az izgalom hogy most kikapok,vagy sem.Na persze nem kell rosszra gondolni,legtöbbször a fenekemre kaptam.Viszont azt már elítélem nagyon ha egy gyereknek a fejét ütik,vagy "segédeszközt" használnak.A gyereknek pedig ne kelljen rettegni a saját szüleitől,akiknek óvni kellene midentől és mindenkitől egy életen át.
82. Már a szóbeli bántalmazást is büntetném,ha az olyan szintű,amely rombolja a gyermek egészséges önbizalmát,visszaveti a fejlődésben és maradandó károsodást okoz a személyiségében.
81. Bármilyen nemű bántalmazást már büntetni kellene.
80. Fenyegetőzés
79. a szexuális bántalmazás, vagyis szexuális dolgokra való zsarolás.veréssel való zsarolás
78. megfélemlítés,lakásból ki nem engedés,rettegésben tartás
77. Szerintem már a szobafogságot is és a "nem kapsz vacsorát,ha ez és az nem lesz"
76. az amikor a gyereken már láccanaka kék foltok vagy nagyon durván meg verte!!!!!!!!!!
75. Állandó verés,figyelmeztetés,megdorgálás,és természetesen a mindentől eltiltás.
74. Szidalmazás megalázás
73. Életveszélyes fenyegetés,Zsarolás.
72. akkor amikor e gyereknek már ideg összeroppanása van , amikor nem mer iskolába menni mert fél h ott is verni fogják, a legaprób szóra sírni kezd mert fáj neki.
71. Hát,szerintem,az is lelki terror,ha egy elvált szülő nem engedi a másik szülőhőz a gyereket,pedig a gyerekek nagyon szeretik az apjukat,és az is a gyerekeket,tehát,az anyánál vannak!!
70. Kiskorú veszélyeztetettsége: minden olyan – magatartás, mulasztás, vagy körülmény következtében kialakult – állapot, amely a kiskorú, értelmi, érzelmi, vagy erkölcsi fejlődését gátolja, vagy akadályozza (Gyvt. 5.§ n) pontja), például bántalmazás a kiskorú jelenlétében, érzelmi zsarolás, lelki terror, stb.
69. Laikusként ezt elég nehéz meghatározni, de óvodában, iskolában hozzáértő emberek felügyelnek a gyerekekre, ők észre vehetik az árulkodó jeleket. Amennyiben a gyermek láthatóan retteg a szülőjétől akkor már - véleményem szerint - beavatkozás szükséges. Amennyiben a szülő nem működik közre a helyzet javításában, vagy közreműködik, de csak látszólag, akkor már jogi útra lenne szükséges térni.
68. A lelki terror minden formában elitélendő!
67. Ha valaki folyamatos ütlegeléssel, bántalmazással lép fel, valamint rettegésban tartja a családtagjait.
66. brutális verés,szidalmazás napi szinten,
65. Már azon megnyilvánulások is amelyekben a gyermek maradandóan sérül.PL:zsarolás a verés kilátásba helyezésével.Ugyanis ezek a gyerekek mindig félni fognak szüleik haragjától és így örökös rettegésben élnek.
64. Játékai összetörése.Bezárás minden ok nélkül.Kis állatának az elpusztítása a gyermek szeme láttára.Az anya bántalmazása a gyermek szeme láttára.
63. ha ugy megüti a gyermeket hogy meglátszik sokáig.
62. Ha a szülő a szeretetével és gondoskodásával zsarolja a gyermekét.
61. mikor bezárják a gyerekeket napokra.ijjesztegetik valmivel,valakivel.
60. Lelki terrornak számít az is ha romboljuk akár szóval is a gyermek önbecsülését ill. ha mindenért kritizálva van!!Ehhez elég az is ha nem kapja meg azt a szeretetet amire egy gyermeknek szüksége lenne!
59. Egy gyermeket bármilyen modon valo bántalmazása büntetendö.
58. Minden,ami a gyermek,korától ill. nemétől függő olyan szóban való bántalmazás,ami sértő a gyermekre nézve.Tehát értem ez alatt,durva,megalázó beszéd a gyermekkel,mert ez lelkileg sérti a gyermeket és ezen belül fejlődését is.Tehát, Én már innen büntetnék,mert sajnos ezek családon belül maradnak,szinte mindig és a gyermek egy életen át hordozza magában,ennek a nyomát,ami kihat felnőtt életére is.Ezért,lehet,hogy felnőtt korában Ő is ezt fogja helyesnek tartani,sajnos.
57. szexuális zaklatás, rendszeres verés
56. Véleményem szerint én már akkor is büntetést javasolnék, ha már fizikailag bántalmazzák a gyereket. Gyűlölöm azokat az embereket akik nem tudják, felfogni mit is jelent egy gyerek. A gyerekek csak áldozatok. Sajnos.
55. A lelkiterrornak számos fajtája létezik. Pl a gyermeket rávenni különböző munkákra, különben utcára dobják. Étel és egyéb alapvető dolgok megvonása mint pl a fürdés, az öltöztetés. A gyermeket idegileg tönkre lehet tenni a lelkiterroral. Később depresszió, szorongás, és pánikbetegség alakulhat ki. Sajnos ezeket nehéz bebizonyítani. Ezért időben észre kel venni. A pedagógusoknak, óvónéniknek, oda kell figyelni a furcsán viselkedő gyermekekre. Alaposan ki kell kérdezni őket. És meg kell tenni a gyámügy felé a lépéseket. Amíg még nem késő. Lelkiterrornak elég kideríteni hogy a gyermek mitől fél a legjobban, és azzal sakkban lehet tartani. Idősebb fiatalok, 18 évesek általában a k
54. Rendszeres verés,fajtalankodás.
53. folyamatos agresszív környezet pl tányértörés, szexaktus véignézése, alkoholizáló szülök,
52. Lelki terrorba tartás,sokszor rosszabb mint a fizikai erőszak!!
51. Lelki terrorba tartás,sokszor rosszabb mint a fizikai erőszak!!
50. Ez jó kérdés, mert a szigorú nevelés is egyesek számára már lelki terrornak számít, de ez megítélés kérdése!
49. A lelki sanyargatás egy különleges kategória, hiszen nem mérhető objektív, empirikus eszközökkel. Nem használható hozzá szögmérő vagy vonalzó, nem lehet lefényképezni, nem rakható mérlegre. Mindennek a tetejébe még külsérelmi nyomok sincsenek, egy csepp vér sem folyik, egyetlen kék-zöld folt sem csúfítja ábrázatát. Sokkal álnokabb, képmutatóbb fenevad ez.
48. 8 napon túli gyógyulás, lelki terror
47. pl. gyermek elmondása szerint esetleg büntetésből nem kap enni... ez is... és még elég sok minden! Nem szabad bántani a gyermeket, se lelkileg, se testileg, a minimum határa az, hogy ne bántsák őket. Ha már megteszi valaki az már nem fog tudni megállni. Legalábbis szerintem.Na de itt pl. nem a kézre csapásra gondolok... hanem a komolyabb dolgokra.
46. Egy gyereket egyáltalán ne tartson senki lelki terrorban, a lelki vagy a pszichikai bántalmazás is bántalmazás, ami egy életre nyomot hagy a gyerekben, függetlenül attól, hogy külsőleg nem látszik rajta!
45. Én már azt büntetném amikor egy pofon elcsattan mert legtöbbször oktalanul bántalmazzák a gyerekekt....ÉLetfogytiglant adnék nekik
44. rendszeres verés, eltiltás a barátaitól, molesztálás
43. Ez nagyon széles skálán mozoghat.Nem csak a fizikai bántás súlyos , a verést meg lehet szokni.Alelki megalázás fájdalmasabb.Úgy gondolon erre nem lehet mércét szabni ,elgondlom az ilyen gyereket hogyan lehetne idejében meg menteni....?
42. Mindenféle terrort büntetni kellene, mert ezekből a terrorizált gyermekekből lesznek azok a szülők, akik a saját gyerekeiket is így "nevelik" majd.
41. Mirol beszelunk ????A tanar is lelki terrorba tarja a gyereket,ha buta ha nem keszult masnapra,ha szegenyek a szulei stb...
40. Mirol beszelunk ????A tanar is lelki terrorba tarja a gyereket,ha buta ha nem keszult masnapra,ha szegenyek a szulei stb...
39. éheztetés
38. A gyermekek jogait az 1989. november 20-án kihirdetett ENSZ- egyezmény alapozta meg, a gyermekeknek jogai vannak és aki ezt megsérti már innen büntetném. Én büntetném: a veszélyeztetetséget,maga a veszélyeztetést, az elhanyagolást, a fizikai, érzelmi elhanyagolást, és ide tartozik a gyermekbántalmazás vagy abúzus is de nem évekkel hanem halálal.
37. A gyerekeket szeretni kell és rengeteget beszélgetni Velük sajnos néha kénytelenek vagyunk büntetni de verni semmi képen nem szabad! Sajnos nekem is eljárt a kezem de semmit nem értem vele akkor 16 éves fiam csak csinálta a dolgait és 18 évesen elköltözött otthagyta az iskolát nem fejezte be a jogsiját! Most 21 évesen azt mondja be kellet volna zárnom és még nagyobb pofont adnom mert nem tud szabadulni a múltjától! Én csak jó anya akartam lenni!! Ki tudja mi lett volna jó? Határok nem lehet így megszabni!
36. Nem félelem keltéssel kell nevelni, hanem szeretettel! Ha a gyerekünk érzi, és tudja hogy bármit elmondhat nekünk, még akkor is ha valami nagyon rossz dolgot is csinált, mert tudattuk vele hogy akkor is szeretjük és akkor is csak ránk számíthat mert csak a szülő tud segíteni neki. Erre kell törekedni! A tisztelet és a fegyelem az nem egyenlő a lelki terrorral! Viszont korlátokat szabni kell, megfelelő és normális módon.
35. A súlyos testi bántalmazás már igen és itt szögezzük le hogy nem az atyai pofon mert kell a gyereknek határokat húzni hogy különbséget tudjon tenni a csínytevés és a rossz között.Amikor már a gyermek szorong és már retteg mindentől magába zárkózik és szakember szerint is lelki terrorban él
34. Ahol a gyermeket már lelkileg is bántalmazzák
33. állando üvöltözés,indulatos bántalmazás,tudatosan éheztetés,....
32. megalázás,félelemben tartás,éheztetés,fenyegetés
31. Minden erőszakos cselekedettet ,büntetni kellene .
30. Büntetésből nem kap enni,én már ezt is durvának találom! Főképpen,hogy ennyi éhező gyerek van! Ha van mit enni ne büntessék már evvel a gyereket! A táplálkozás alap,ami minden élőlény fejlődéséhez szükséges!
29. Erőfölénnyel való visszaélés, már bűntett. Fenyegetés: zsarolás az életben maradáshoz. Mentális erőszak:lopásra, csalásra, koldulásra való kényszerítés, életminőség korlátozása. Büntethetőségi határ kizárása.
28. az "agyonütlek, nem kapsz enni, ha nem teszed....lesz" kezdetű kifejezések, lealacsonyító, lelket sértő kifejezések használata.
27. Szeretetmegvonás, fenyegetőzés(odaadlak a zsákos embernek), zsarolás (ha így teszel, majd nem szeretlek), verés (nemcsak a rendszeres), hajtépés, megszégyenítés, összehasonlítás más gyerekkel, akár a saját testvérével is.
26. Verés, A lelki terror szerintem, a megalázás,szóbeli állandó lehülyézés,a mértéktelen korlátozás a gyerek szabad akaratában.
25. Minden ami miatt a gyermek rettegésben él illetve életét egészségét veszélyezteti! verés,szexuális zaklatás, súlyos elhanyagolás, éheztetés, orvosi kezelések elhanyagolása
24. Mindenek előtt el kell hogy mondjam, négy gyönyörű gyermekem van, és mi is átéltük már a poklok poklát.... Minden gyermekem más- más lelkivilággal rendelkezik, így amíg a kamasz fiamnak illetve lányomnak az a büntetés a lelki világának, hogy csak napi egy órát netezhet, a pici lányomnak ha hangosabban szólok már rosszul esik neki! Mellékesen megjegyezném, hogy nincs rosszabb, ha egy gyerek a lelkében őrlődik, mint ha a "seggére" csapnak.
23. Ha valaki folyamatosan fenyegeti a gyermekét (pl. ha ezt nem csinálod meg megöllek, fejbe rúglak és hasonló egyéb kifejezések). Én már azokat is megbüntetném,akik csak ilyen szavakkal illetik gyermeküket!
22. Már a legkisebb formájánál is kemény szankciókat alkalmaznék, illetve a szülőket kötelező ellenőrzésnek vetném alá.
21. lelki terrornál és az első pofonnál
20. Szerintem, itt nincs,és nem lehet HATÁRT húzni!!! Egy gyermek testi-lelki bántalmazása, akár a legcsekélyebb mértékben is MEGENGEDHETETLEN!!!!!
19. amikor a gyermek lelki-testi-szellemi fejlődése már veszélyben van,amikor szorong és gátlások alakulnak ki benne,mert folyamatos nyomás alatt él
18. Én kötelező pszichológiai tréningre küldeném a gyermekét lelki terror alatt tartó szülőt. A lelki terror: a gyermek önbecsülését, önértékelését földbe tipró magatartás, beszéd, a gyermek személyét semmibe vevő, rendszerese öncélúan bűntudatot keltő viselkedés. (Itt nem a "szégyelld magad"-ra gondolok.)
17. A lelki terror egy maximum 6 éves gyerek számára már az is lehet, ha a játékait megvonják tőle, vagy nem találkozhat a többi gyerekkel behatárolt ideig, de egy ennél idősebb gyerek számára ez talán már nem is olyan komoly fenyegetés, számukra már az étel megvonásának fenyegetése, a veréssel való fenyegetőzés, a bezárással való ijesztgetés jelenthet lelki terrort. És szerintem a lelki terrornak van egy kortól független, de mégis talán gyakori megnyilvánulása, mégpedig az, amikor a szülő maga mondja a gyereknek, hogy nem szereti valamint, hogy őt senki sem szereti.
16. Bármilyen súlyos legyen is az,büntetném.... Minnél komolyabb,annál komolyabban büntetném...
15. Szerintem ha rendszeresen bántalmazzák testilek illetve ha fajtalankodnak vele.
14. Az amikor például az apa szexuálisan bántalmazza a gyermekét és azt mondja a gyereknek,hogy ez csak játék.
13. Szeretet megvonás.Visszaélni a gyermek tiszta önzetlen szeretetével.
12. A LELKI TERROR
11. Nehéz kérdés, de úgy gondolom bármiféle megfélemlítés/pl. ha nem tanulsz jól, ha nem csinálod meg/,ezek "kicsi" dolgok, de talán a lelki terrorhoz ezek teszik meg a kezdő lépéseket.Hogy hová fajul? Családtól függ.Talán még építő jellege is lehet.Ha folyamatos veréssel,bántalmazással jár,számomra mindenképpen büntetendő dolog.Hogy hol a határ? Sajnos nem mi szabjuk, hanem a törvények, míg vér nem folyik, mossák kezüket....sajnos!!!!!!
10. Nehéz kérdés, de úgy gondolom bármiféle megfélemlítés/pl. ha nem tanulsz jól, ha nem csinálod meg/,ezek "kicsi" dolgok, de talán a lelki terrorhoz ezek teszik meg a kezdő lépéseket.Hogy hová fajul? Családtól függ.Talán még építő jellege is lehet.Ha folyamatos veréssel,bántalmazással jár,számomra mindenképpen büntetendő dolog.Hogy hol a határ? Sajnos nem mi szabjuk, hanem a törvények, míg vér nem folyik, mossák kezüket....sajnos!!!!!!
9. Eleve ha megkeseríti mindennap az életét,A lelki terrort is büntetném.
8. ha nagyon durván elverik.vagy mindig stresz alatt tartják én azt már terornak nevezném.Igaz nekem is van egy rossz csont 6 éves fia és néha a fenekére kel csapnom ha rossz ,de ez a neveléssel jár,de más egy gyerekek fenyiteni vagy súlyosan bántalmazni
7. nevelés céljából még egy tasli belefér. a többit már bűntetném.
6. Az ha például rendszeresen megerőszakolja a gyermeket. Vagy ha folyamatosan zsarolja hogy csináljon ezt meg azt vagy ha nem teszi akkor esetleg meg is ölheti és nem szólhat szüleinek!
5. Ha pl. állandóan azzal fenyegetik a gyereket,hogy ha nem tanul jól akkor heti havi iskolába küldik.
4. Egy-egy cselekmény még nem számít annak, de a cselekmények összessége vagy sorozata már az lehet. A gyermekek fejlődésére káros hatással bíró összes módozat.
3. A mindennapos kiabálások, érzelmi bántalmazások, az önbizalom elvevése,egyszóval amikor mindennapos a megalázás!
2. Szerintem bármilyen cselekedet lelki terrornak számít, ami meggátolja a gyermek egészséges lelkületének kialakulását. Már azt is vehetjük annak, ha a gyermek kénytelen hallgatni a szülei állandó veszekedését!
1. A legkisebb lelki terrort is büntetném., legyen az bármilyen forma,.

Ha itt jártál, kérlek nyomj egy TETSZIKET Te is!Ha a fotód ott van legelöl, akkor ezt már megtetted egy korábbi cikkemnél! -->

1 megjegyzés:

Névtelen írta...

Ezt hallottam ma:
http://www.origo.hu/itthon/20110117-birosag-ele-allitottak-a-gyermeke-halalra-eheztetesevel-vadolt-erki-not.html

Ez egy hír, ma a Kékfényben volt. Nem láttam, csak halottam, mi lett a vége.
Az anyuka felfüggesztettet kapott, a házi orvos 200.000 bírságot és a védőnőt felmentették. A nő mehetett haza a többi gyerekéhez.
Mi ez, ha nem igazságtalanság?
Ez is egy fajta bántalmazás!
Üdv:
Szárisz Zsófi