A gyermekvédelmi kérdőív kérdéseire érkezett válaszok 2.rész




Életfogytiglan börtönbüntetést a gyermeküket brutálisan bántalmazó szülőkre - kérdőív általános adatai
Ha ide kattintasz, akkor megnézheted az 1.rész válaszait!

3-as kérdés:
Önt/Téged bántalmaznak/bántalmaztak a szüleid?

a kérdésre érkezett válaszok száma 2615

1. igen 687 szavazat
2. nem 1933 szavazat

Ha itt jártál, kérlek nyomj egy TETSZIKET Te is!Ha a fotód ott van legelöl, akkor ezt már megtetted egy korábbi cikkemnél! -->


4-es kérdés:
Ön szerint mi lehetne hatékony módszer a fizikailag vagy lelkileg bántalmazott gyermekek kiszűrésére?

a kérdésre érkezett válaszok száma 1434


1434. mikor én szültem a gyerekeimet annó még a80-as években ráadásul Romániában,a védőnők nagyon sűrűn jártak ki látogatni,és 2hetente az orvosi rendelőbe kellett vinni a gyereket kontrollra.most is ezt kellenne tenni.sok mindent ki lehetne szürni így.
1433. Pedagógusok sokszoros figyelme!A gyermekek egymáson észreveszik.Ha lenne rá mód,hogy tanáraiknak jelezve segítséget kapnának a megfelelő intézetnél,biztosan segítőkészek lennének.
1432. Ha az emberek oda figyelnének egymásra!Továbbá ha nem vadulna el ez a társadalom,mert most szerintem afelé halad! Ha nem lenne ciki szeretni és a gyermekeink is ezt látnák tőlünk, nem a gyűlölködést!
1431. Az óvodában és az iskolában, ha a nevelők olyan szeretetteljes légkört tudnának kialakítani, melyben a gyermekek megnyílnának, őszintén elmondanák azokat a dolgokat, melyek történnek velük.Az én gyermekeimnek ilyen óvónénijük és tanárnőjük volt.Nem voltak problémás gyerekek, de sok mindent megbeszéltek.
1430. Védelmi jelzőrendszer kiépítése az intézmények(ovi, iskola), a védőnői hálozat és a gyermekvédelmi központ között, az érintett családok költözés után is nyomon követése!, kortársak és pedagógusok észrevételeinek meghallgatása, Rendszeres és alapos házi gyermekorvosi vizsgálat.
1429. Sajnos ötletem sincs, mert a saját gyerekem se merte elmondani nekem, hogy az apja hogyan terrorizálta, amikor nem láttam, csak most egy ideje, de már akkor amikor már testi tüneteket is produkált (rosszullét, majdnem epilepsziás roham). Talán, ha egy gyerek nagyon visszahúzódó, magába forduló, nem tud a társaival tartós kapcsolatot teremteni, ez ami esetleg felkeltheti a figyelmet.
1428. rendszeres, személyes családfelügyelet.
1427. már pici kortól indulva a gyermekjóléti szolgálatnak van erre jogosultsága. 1. védőnői hálózattal való kapcsolattartás, majd, bölcsőde, óvoda ( magán is) iskola stb... és persze orvosok megkeresése, lakossági bejelentés és még a pletykáknak is sokszor kell utánanézni
1426. Tartós elbeszélgetések a gyermek belső világát érintően.
1425. Talán az is javítana rajta ha az iskolai, óvodai szakemberek, védőnők többen lennének és határozottabban mernének fellépni.
1424. Törvényekhez,munkahelyhez biztos otthonhoz és akár rendszeres felügyelethez kötném.A villany- és gázórát minden hónapban leellenőrzik , az adókat behajtsák rajtunk stb...,miért nem jár ki a gyám- hivattal 2-3 havonta és nézi meg , hogy jól van a gyerek , nem éhezik vagy bántsák-e.
1423. a családsgítök gyakrabban látogassák a családokat amelyik veszélyeztetettek. Ne a szülőt hallgassák hanem a gyereket és ne úgy mint a pszihologus , hanem mint egy barátot. és ne a szülő előtt hanem csak négy szemközt.És a legfontosabb nem kel azt a régi rendszert követni, hogy az anyuka az első és csak utána a gyerek.Sokszor az anya veri a gyereket és a Bíróság amikor oda kerül akkor nem hisznek a gyereknek , mert ö még csak gyerek és biztos fantáziál. A gyámügyet meg eleve megszüntetném mert ott csak hozzá nem értő emberek vannak. Vagy olyan embert raknék oda aki benne élt ezekben a dolgokban, és nem az iskolapadban tanulta.
1422. Pszichológiai tesztekkel biztosan ki lehetne szűrni
1421. Itt elsősorban a szűkebb illetve tágabb családon belüli nagyobb odafigyelés,a barátok, szomszédok, pedagógusok,gyerekorvosok nyitott szemmel, illetve gyanakvással való élése sok gyereket megmenthetne
1420. Az alaposabb védőnői orvosi odafigyelés iskola óvoda állandó kapcsolata a védőnőkkel iskolai pszihiátriai beszélgetés személyesen e gyerekekkel és azonnali elvétel a szülöktől ha bebizonyosodik a baj
1419. Gyakori család látogatás már születéstől kezdve.Váratlanul,nem előre jelezve a szülőnek.DE szerintem korai szakaszban amikor még nem sérült lelkileg a gyermek nem igen lehet.Mert ha a szüleiben nem bízhat miért bízna másban.?
1418. Sok oda figyelésre.
1417. Nem biztos, hogy az életfogytiglani börtönbüntetés, de azonnal elvenni tőle a gyereket és szerető családnál elhelyezni, hisz rengetegen várnak gyermekre, és megakadályozni, hogy valaha is gyermeke legyen!
1416. rokonok(elsősorban)tanárok,szomszédok és sokszor maga a bíróság.
1415. A gyermekek viselkedésének megfigyelése, sok esetben a családi háttér vizsgálata. A szülők egymáshoz való kapcsolata általában ezek egytől egyig jelzik
1414. aA család segitő és a rokonság szomszédok bejelentése
1413. Igazán jó választ nehéz lenne adni, hiszen ha egy gyermeket bántalmaznak ráadásul a saját szülője (akire a legjobban kellene hogy számíthasson és megvédje bármilyen lelki vagy fizikai sérülés éri), az talán meg sem mer szólalni olyan "terrorba" él. Amikor látható nyoma van az már teljesen más, de ott is csak ha orvos látja, akkor lehet következménye!
1412. Ha a gyermek vedelmisek tobbet foglalkoznanak ovodaba iskolaba a gyerekekkel.Ne csak a pedagogus figyelmeztetese utan lepjenek akcioba
1411. Rendszeres családlátogatás és a magánbeszélgetések a gyermekkel ha ezt észreveszik rajtuk.Pl(tanárok vagy óvónők)
1410. Állandó ellenőrzés pszichológus és orvos segítségével az óvodától kezdve.Szerintem évente 1x ha találkozna minden gyermek ilyen szakemberekkel akkor sok minden kiderülne olyan családoknál is ahol nem is sejtették addig a pedagógusok,hogy baj van.
1409. Maximális és szeretetteljes odafigyelés a tanárok, óvónők, és szülők részéről. (Szülők részéről, ha a bántalmazás pl. az iskolában történik...)
1408. Rendszeres elenőrzés az iskola jobban odafigyelne a gyermekekre.
1407. Rendszeres elenőrzés az iskola jobban odafigyelne a gyermekekre.
1406. orvosi vizsgálat az iskolában,ovodában
1405. Jobban figyelni egymásra,másokra azoknak főleg akik fogékonyak ezekre a dolgokra és gyermekek között járnak,kelnek.Az iskolákban is fokozottabban kéne figyelni a jelekre.
1404. Nagyon nagy szerepe lenne az általános iskolálban a tanító nénik, bácsik szerepe, ha az iskola olyan volna, amilyennek lennie kell. Hisz az alsós tanulókkal nekik kellene olyan vizonyuknak lenni, hogy ki tudják szűrni a bántalmazott gyerekeket. Ha ismer egy gyerereket, akkor az a napi 5-10 perc elég lenne, hogy lássa, ha valami nincs rendben. ÉS még ott van a tornaórára való levetkőzés is. Bár a gyerek ált. nem vallja be a bántalmazást, de a rendszeres nyomok árulkodóak.
1403. Ovoda Iskola
1402. Család látogatás.
1401. pl:heti 1 osztályfönöki órán pszichológus jelenléte
1400. szak pszichológusok rendszeres látogatása családban, óvodában stb..
1399. Egyetlen valódi, érett ember rendszerint kiérdemli és meg is kapja bármelyik gyermek feltétlen bizalmát. Neki elmondják. Bizonyítani már más tészta persze, jó lenne, ha a "demokrata démosz megszavazná" a régi, falusias felállást: ismerjük egymást, mint a rossz pénzt, ráadásul egymás szemébe nézve látjuk is, mi miatt aggódhat a vallomását taglaló "gyanúsított". Szerintem ennek kisebb volt a tévedési aránya, mint a mai, személytelen vogontörvényeknek (ld. Galaxis utikalauz stopposoknak, Douglas Adams). A "bár ilyen egyszerű lenne" is értelmes reakció, ha a "bár" hiányzik belőle :)
1398. A rendszeres védőnői szolgálat feladatául szolgálna, hogy mindig képben legyenek a gyermek lelki és fizikai állapotával kapcsolatban. Én jelenleg két pici gyerekkel vagyok itthon, de nem jön túl sűrűn a védőnő. Én úgy gondolom, hogy ez az ő feladatuk volna, és ha olyan esetet találnak, akkor szólni kellene a gyámhivatalnak.
1397. a pedagógusok képzése errevonatkozóan de sokkal gondosabban mint most
1396. Ez egy nehéz kérdés!Az a baj,hogy ezek a gyermekek nem merik elmondani senkinek,mert egyrészröl félnek a bántalmazoktol,másrészröl nem hisznek nekik!
1395. a pedagógusok( tanárok, óvónők) felvilágosiitsa illetve megtaniitása a bántalmazott gyermekek felismerésére.
1394. az érzékenységük sokkal figyelem felkeltöbb jel lehet mint bármi más
1393. Jobb odafigyelés olyan felnőttek részéről, akik hivatásukból gyerekekkel vannak: óvónők, tanítok, tanárok, trénerek, stb. Ezek a szakembereket be kell tanítani a terrorban élő gyerekek felismerésére
1392. Jobb odafigyelés olyan felnőttek részéről, akik hivatásukból gyerekekkel vannak: óvónők, tanítok, tanárok, trénerek, stb. Ezek a szakembereket be kell tanítani a terrorban élő gyerekek felismerésére
1391. Figyelem, szeretett! Minden helyen ahol a gyermek megfordul azaz rövidebb hosszabb időt eltölt, észre lehet venni, ha valami nincs rendben. Fizikai esetben egyértelműen az érintésnél kiderül, például:egy felnőtt felemeli a kezét a gyerek pedig rögtön védekezik , a lelkinél a gyerek viselkedésén szintén, általában a szülőt próbálják utánozni! Rossz gyerek nincs csak kell tudni kezelni.
1390. szerintem ovodában már kiszürhető, kellő odafigyeléssel beszélgetéssel, rajzolással
1389. Pszichológus
1388. Mindenképpen a szomszédság, az önkormányzat ha tudomást szerez róla, és főképpen az iskola mert a gyermek ott tölti a nap felét.
1387. Elméletileg az összes ellátórendszer.(bölcsőde,óvoda,iskola,védőnői hálózat) És persze a környezetben élők kötelezettsége is lenne. A rendszernek törvény szerint működőképesnek kellene lennie, hiszen egy gyerek bárhol ahol, és ahogy játszik egy szakirányban ebben a rendszerben dolgozó embernek egyértelmű, hogy otthon hogyan bánnak egy gyermekkel. Ezt köteles lenne jelenteni. Valamiért mégsem működik. A lelki terrort nem lehet bizonyítani./legalábbis ezt állítják,ellentétben a veréssel ami látszik/ Mégis inkább nekem úgy tűnik jobb ezekből nekik kimaradni,így inkább szemet hunynak.Nincs vele plussz munka.
1386. családlátogatás
1385. Talán több szociális gondozói háttér illetve a gyermekorvosi-védőnői feladatok rendszeresebb,egyben mélyülő figyelmének erőssítése.Az iskolás koruaknál alsó tagozattól egy olyan lehetőség akár óra keretén belül ahol természetessé válhat az,legyen egy hely ahol megnyilhat és "segítőkre"lelhet.Tantervi segítség hiányában is kellene rendszeres pszichológiai szűrés szerintem!!!!
1384. rendszeresebb orvosi vizsgálatok,amikor le kell vetkőzni orvos elött!Megbízhatóbb oktatók, iskola pszihológussal heti legalább 1szer találkozzanak a gyerekek kötelezően,akinél szükséges 6gyanu merül fel, vagy lelki problémái vannak a gyrmeknek/ akár többször is!
1383. Vannak erre kimondottan használható pszichológiai tesztek, azt gondolom, hogy jelentős %-ban kiszűrhetőek lennének ezek a gyermekek, de ahol nagy a probléma, az biztosan.
1382. Bölcsődében,óvodában,iskolában szakképzett pedagógusok vannak.Már másnap észre lehet venni egy gyereken,ha bántották,lelki állapota is utalhat rá.Testén lévő sérüléseket orvosnak megmutatják rögtön és az orvos meg tudja állapítani,hogy bántalmazás történt-e,vagy tényleg elesett a kisgyerek.
1381. Első sorban a tanároknak nevelőknek kellene odafigyelni,hogy a gyerekek szoronganak, nem úgy vesznek részt a társasági életben, nem játszanak visszahúzódnak. Erre a szakembereknek oda kell figyelni
1380. Első sorban a tanároknak nevelőknek kellene odafigyelni,hogy a gyerekek szoronganak, nem úgy vesznek részt a társasági életben, nem játszanak visszahúzódnak. Erre a szakembereknek oda kell figyelni
1379. Ha egy gyerek túlságosan visszahúzódó, akkor jobban kell rá figyelni, mert szerintem LEHET hogy bántalmazzák.
1378. nem értem én itt magyarországon ezeket a törvényeket ha vér nem folyik addig nem tesznek semmit akkor meg már lehet hogy késő sajnos erre nem tudok megfelelő választ adni neked mi lenne a hatékony módszer,itt nem foglakozik senki a másik emberrel gyerekkel sajnos
1377. Ha a Védőnő az Óvónők Tanárok jobban odafigyelnének a gyermekekre . Sajnos sok esetben még Ők is bántják ezeket a gyerkőcöket .
1376. A védőnők,az óvoda,iskola és a környezet összetartásával és segítségével lehet kiszűrni.
1375. nagy szerepe lehet a védőnőknek, gyermekvédelmiseknek, hogy egy gyerek, ne csak egy adat legyen, hanem személy Valamint szerintem a környezetbeli odafigyelés.
1374. a megváltozott viselkedésü gyermekre ,ill.a túlzottan zárkozottra odafigyelni a vele foglalkozó nevelőknek.megfelő helyen jelezni és a segitségére lenni.
1373. A gyermekeket napközben ellátó bölcsődében,óvodában, iskolában a pedagógusok ill. más szakemberek hatékonyabb képzése, felkészítése a veszélyhelyzet felismerésére, ill. a megfelelő jelzőrendszer használata. A bántalmazó szülő, vagy nevelő, ha segítséget kér, legyen hová fordulnia.
1372. Párszor elbeszélgetni a gyerekekkel külön-külön, elég szerintem pár kérdés, nem konkrétan arra kérdezni, de egy gyerek játék közben több mindent árulhat el.
1371. Talán az iskolában,ha fogalmazást irnának a gyerekek a mindennapjaikról,és a tanár ki tudná szürni....nem tudom ,nagyon nehéz ez még tapasztalt szakembernek is...
1370. Rendszeresen látoma gyermektorna foglalkozásona nyomokat.A gyermekvédelmis azt mondta ,tegyek névtelen feljelentést!?
1369. Egy olyan játékos feladatsor kidolgozása, majd alkalmzása (pl. óvodákban, általános iskolákban) amellyel a gyermek öntudatán kívül jelezné, felfedné ha ilyen élethelyzetben van.
1368. ODAFIGYELÉS! Pedagógus,szomszéd,barát/ha van olyan embernek, aki bántalmazza gyerekét/
1367. A közösség nagyobb odafigyelése.
1366. Több odafigyelés védőnő, ovóvő, tanárok részéről
1365. PSZIHOLÓGIAI RAJZ TESZT,OPTIMÁLIS MEGFIGYELÉS
1364. Fogalmam sincs, de valamit kellene kitalálni.
1363. már óvodáskorban pszhichológus beszélgessen a gyerekekkel hiszen rengeteg orvosunk van aki tudna beszélgetni velük, mert az óvónőnek sokszor 25 gyerekre kell figyelnie és nem tudja kiszűrni kinek van problémája
1362. A lelkileg bántalmazott gyerekek kiszűrése véleményem szerint nem lehetséges, mivel kis korban még nem tudják megfogalmazni, nagy korban szégyellik elmondani. Kizárólag a pszichés problémákból következtethetünk rá, vagy ha a család bizalmába tudunk férkőzni, de ezt csak szakemberek tudnák kezelni. A fizikai bántalmazás jelei egyértelműbbek, mám vannak nagy szakértők, akik nyom nélkül is tudnak bántalmazni. Mindkét esetben az lenne a leg célszerűbb, ha olyan bizalmas viszony alakulhatna ki a pedagógus és a gyermek közt, hogy bátran fordulhasson hozzá ha sérelem éri. Ezt sajnos nem lehet tanítani.
1361. Fogalmam sincs. Oda kell figyelni rájuk.
1360. Megfelelő személy megtalálása, akinek a kicsik meg tudnak nyílni. Beszélgetés, rajzolás játék közben.
1359. Jobban oda kéne figyelni a gyerekekre az iskolákban, és az óvodákban is, mert ezt a pedagógusnak is észre kellene venni.Csak jobban oda kellene figyelnünk ha egymásra nem is, LEGALÁBB A GYEREKEKRE!
1358. Jogokat kéne adni a bíráknak,hogy legyen visszatartó erő. Rendőröknek,intézkedési kötelezettségük terjedhessen ki az eltiltásra is,gyermekek elvitele és kiszakítása a családsegítővel együtt az eldurvult helyzet alól.
1357. Általában a tanárok kiszűrik olyan 70% ban . Ha mégsem, akkor a környezete. Persze ez nem azt jelenti hogy tesznek is valamit.
1356. 0-7éves korig:félévente családlátogatás(váratlanul,bejelentés nélkül)-családgondozó 7-10éves korig-iskolában elérhető pedagogusi vagy pszichologusi segitség 10- felett segélyvonal
1355. pszihiater,pszihologus minden oktatasi intezetben
1354. Nagyobb odafigyelés a pedagógusok családtagok,ismerősök részéről.
1353. Környezete észtrevenné és ott jelentené, ahol nem tudná meg az elnyomó, illetve megtenné az a szerv , amit kell. Eltávolitná vagy biztonságba tudná helyezni,menteni a brutalitástról.
1352. Környezete észtrevenné és ott jelentené, ahol nem tudná meg az elnyomó, illetve megtenné az a szerv , amit kell. Eltávolitná vagy biztonságba tudná helyezni,menteni a brutalitástról.
1351. Családsegítő szolgálat,gyermekvédelemmel foglalkozóknak gyakrabban látogatni és bátorítani az anyát kérjen segítséget,esetleg segíteni neki a gyermek védelmét,vagy ami rosszabb kivenni a gyermeket abból a környezetből.
1350. ovis és iskolai foglalkozások.
1349. Normális családi kapcsolat!!
1348. A gyámügyesek,vagy késöbb a tanárok folyamatos családellenörzése.ezek az emberek kapjanak olyan képzést,h feltudják ismerni a gondokkal küszködő gyerekeket,s alalkítsanak ki a gyerekekkel olyan kapcsolatot,hogy merjenek feléjük nyitni a gondokkal.Más esetben merjen a szomszéd szolni a gyámügyeseknek,hogy ha ilyenen esetet lát.
1347. Ha bárki ilyen jelzést tapasztal azonnal jelentse, nem feltétlenül a gyámhatóságnak, mert ott nem mindig törődnek a gyerekekkel - sajnos.
1346. Ha az emberek egymásra odafigyelnének szomszédok rokonok és jelentenék minden esetben az illetékes hatóságnak és persze ők lépnének is valamit nem csak elrendeznék egy ejnye bejnyével.
1345. Fokozott odafigyelés, iskolai pszichológus... Ha látom a gyereken hogy valami bántja és szüksége lenne segítsége, nem hagyom magára
1344. megfelelően szakképzett óvónők, pedagógusok, családsegítő és gyermekjólti munkatársak, a közintézményekben pszichológusok alkalmazása
1343. Iskolai előadások, vizsgálatok. - talán. de konkrétan nem tudom.
1342. pszichológusok rendszeres látogatása az intézményekbe: óvoda,iskola stb...
1341. Elvenni a szülőktől,
1340. A jelzőrendszer tagjainak ( védőnő, óvónő, tanítónő, orvos, szomszéd, családtag, ismerős )felhívni a figyelmét és kötelezettségét, hogy szólni kell a szakembereknek a gyermek érdekében, védelmében!!!
1339. jobban oda kellene rájuk figyelni
1338. Szerintem a környezete sokat tudna segíteni az ilyen gyerekeken,mert nem létezik,hogy senki nem veszi észre ha a szomszéd gyereket bántalmazzák.Csak sajnos ilyenkor sokan homokba dugják a fejüket,és úgy tesznek,mintha semmit nem látnának,hallanának.Az olyan gyermekeknek akiket rettegésben tartanak,minden fájdalmuk ki van írva az arcukra,csak rájuk kell nézni.
1337. védőnői vizsgálat óvodában, iskolában; felvilágosító órák; óvónő,osztályfőnök, tanár megfigyelései, gyermekvédelem szélesebb körű elterjedése
1336. Észre kell vennünk a gyerekek által közvetitett jeleket
1335. Például hogy az ovódában,és iskolában sokkal jobban oda kellene,hogy figyeljenek a gyerekekre,és beszélgetni azokkal,akiknek sajnos részük van otthoni bántalmazásban.Iskolában pedig bevezetni a pszhiológia órát!
1334. Magyarországon jelenleg nem látok megoldást erre!
1333. Sajnos nagyon nehéz sokesetben kiszürni! Szerintem egy jó megoldás lenne ha több figyelmet forditanánk nemcsak a saját de mások gyermekeireis és ha konkrét jeleket látunk akkor szólni valakinek!!!
1332. Elbeszélgetés minden kiskorúval,hogy mi történik otthon,főleg az ovodában mikor ott vannak ,több figyelem feléjük szerintem!
1331. Iskolai pszichológusok mindenhol!!!
1330. Iskolai pszichológusok mindenhol!!!
1329. Iskolai pszichológusok mindenhol!!!
1328. Az odafigyelés. Észre lehet venni, egy tanár is segíthet, de a mai felfogásban nem foglalkozik vele, mivel nem az ő dolga.
1327. Ha az iskolákban pszihológos beszélgetne a gyerekekkel.
1326. társadalom összefogása a leg hajványabb gyanu esetén azonnal kiemelni a környezetéböl és csak ezután vizsgálodni sajnos ez Magyarországon forditva van és azalatt az idöalatt már tudatosan haggyák a gyermeket szenvedni több gyermek krizis otthonra van szükség mi is laktunk ijenben
1325. igen
1324. Szerintem az iskola. Itt toltik el a legtobb idot. A tanàr/no naponta làtja ès èszleli a magatartàsban, egyènisègben bekovetkezett vàltozàst. Tobb lehetosèget kellene adni a tanàroknak, hogy kifejezèsre juttassàk azt, amit tapasztalnak.
1323. beszélgetés már az Oviban elkezdve (ez az óvónők feladata "lenne) és persze folytatva az iskolában...stb ha fizikai bántalmazás is van,tehát fizikai jelek is láthatóak,akkor "elővenni" a szülőket
1322. Ha valaki úgy dönt igen vállalok gyermeket, akkor a társadalom is segítse azt a szülőt mindenben, hogy a legjobbat tudja nyújtani a gyermekének. A lehetőségek feltárásával, megismerésével is lehetne elérni megoldást a gyermekek közös érdekében szerintem. Talán ezt hívnám szociális hálózatnak! A legelső a születés utáni védőnői hálózat megléte, rendszeres családlátogatás például javíthatná talán ezen helyzetet. Bölcsőde, óvodák, iskolák bevonásával szintén., de első sorban a környezetünkben élő emberek jelzéseire, illetve a rendőri szervek megfelelő intézkedése sem mindegy, mert a rendőr csak akkor megy ki, ha vér folyik sokszor már.
1321. Én pl. meghatároznám az általános iskolai tanároknak, hogy kötelező jellegűen menniük kellene olyan pszichológiai oktatásra, ahol azokat a dolgokat sajátíthatnák el, ami alapján ki tudnák szűrni a bármelyik módon is bántalmazott gyerekeket. Bár lehet van ilyen, én nem tudom.
1320. Minden képpen az iskola felelőssége lenne és én azt is büntetném, mert igy sajnos nem foglalkoznak vele.
1319. ha a pedagógusok nem hülye statisztikákkal, illetve az időnként hatalomra kerülő balfasz, nem hozzáértő, de politikailag viszont megbízható szakértők által kitalált új módszerek elsajátításával, kényszerű bevezetésébe ölnék az idejüket, hanem tényleg a gyermekkel foglalkozhatnának. (A feleségem gyakorló tanárember)
1318. Talán, a túl zárkózott gyermekekre jobban oda kéne figyelni, óvodákban, iskolákban! Szerintem a védőnőknek is nagyobb odaadással kellene végezniük a feladatukat.
1317. Az iskolákban többet kellene beszélgetnie a diákokkal a tanároknak
1316. Az egymásra való odafigyelés.A környezetünkbenn élő gyermekek szemmeltartása.Holott elég rohanó világbann élünk,és itt mondaná a töbség,hogy nekem erre nincs időm.Pedig sok múlik rajta,egy egészséges nemzedék felnevelése!!!
1315. Jobban figyeljünk oda egymásra.Intézményekben {ovi,suli}kötelező pszihológusi vizsgálat.
1314. Beszélgetés és oda figyelés.
1313. A legelsö teendö hogy a szülöket kell "nevelni", mielött bántalmazzák gyerekeiket.Sok szülö nincs felnöve a feladathoz, egy gyermeket felnevelni.Ezeknek kell segitseget nyujtani,hogy ilyesmi meg se törtenjek.Allando tanacsadásokat kell megszervezni kezdö szülöknek.
1312. Egészségtan tanárok alakalmazásával a gyerekekkel napi kapcsolat kialakítása az oktatási intézményekben, mivel a mentális megnyíláshoz szükség van a bizalomra.
1311. Figyeljünk környezetünkre és egymásra.
1310. Figyeljünk környezetünkre és egymásra.
1309. fizikailag bántalmazott gyermek: - véraláfutások árulkodnak róla. lelkileg bántott gyermek: - lehetetlen. nincs hatékony módszer. Látott már valaki valamirevaló pszichológust? Nem. Van aki annyira be van ijesztve, hogy nem is mer beszélni otthoni tapasztalatairól.
1308. védőnők általi alaposabb vizsgálat, óvónők és tanárnők gyakoribb családlátogatása, gyanús jelek kivizsgálása
1307. Sajnos nem tudom, pedagógusok sok mindent meg tudnának oldani, odafigyeléssel, érdeklődéssel. Nálunk volt akit bántott az apja, el is mesélte a tanároknak is, de tehetetlenek voltak. A törvény hatalmazzon fel embereket,hogy kicsit bele lássanak, "belenyúljanak" ezekbe a dolgokba. És az oktatás is tudna érte tenni. Tréningek, önismereti órák, specialistákkal, nem lusta osztályfőnökökkel, akik ezen az órán is csak a saját tantárgyukat szajkózzák.Valamint a tanárokat is fel kellene készíteni az ilyen helyzetekre,nem csak a száraz anyag betanulására és továbbadására, hanem pszichológiai készség, tudás fejlesztés is szükséges. Nekik kell meglátniuk a gyerekkel mi van, hiszen iskolában tölti a gyerek a legtöbb idejét
1306. A pedagógusok nagyobb odafigyelése, valamint az, hogy aki ilyet tapasztal az jelezze azt a megfelelő hatóságnál, ne "dugja homokba a fejét". Az oktatási intézményekbe pszichológus jelenléte, aki felméri a gyerekek "lelki állapotát".
1305. Iskolai pszichológus alkalmazásának kötelezővé tétele. HAVI beszélgetés a gyerekekkel.
1304. A környezet, a háziorvos, a védőnő, a szomszédok, a tanárok odafigyelése és jelzése a megfelelő intézkedésért. De, hogy pontosak legyünk, az agresszív gyerekeket is ki kellene szűrni, akik a társukat bántják, terrorizálják. Napjaink nagy problémája!
1303. Elsősorban mindenképp a szülői odafigyelés,az iskolában a pedagógus odafigyelése,óvodában az óvónők odafigyelése,de szerintem nagyon jó lenne,ha lenne lehetőség,hogy az óvodákban,iskolában lenne egy gyermekpszichológus aki legalább kéthetente vagy havonta egyszer elbeszélgetne a gyerekekkel és esetleg havonta játékos jellegű kérdőíveket is kitöltenének velük,Akkor talán ki lehetne szűrni a "problémás gyermekeket"
1302. Szerintem ebben az óvodai és iskolai nevelőknek van nagy szerepe. Hiszen egyértelműen látszik egy bántalmazott gyereken pl. torna óra alatt, ha megsérült, illetve a pedagógusok családlátogatás ... stb során találkozik a szülővel. Azt gondolom ők elég jó képesítést kapnak és felismerik azokat a jeleket, amikből ez felismerhető. De sajnos hiába ismerik fel és akarnak segíteni meg van fogva a kezük. Ezen kellene változtatni illetve olyan helyeket létesíteni, ahol a bántalmazott szülők és gyermekek el tudnak bújni a bántalmazó elől, míg az eljárás lezajlik.
1301. szomszédok ne féljenek beavatkozni, RENDŐRT HÍVNI!
1300. pszhiologiai vizsgálat
1299. szerintem a bántalmazott gyerekek nagy részét viselkedésük szerint két csoportba lehet sorolni: vagy nagyon félénk és visszahúzódó, vagy ő maga is agresszív és másokon vezeti le azokat a sérelmeket, amiket ő is elszenvedett. Biztos, hogy legjobban az iskolákban, ovikban lehetne kiszűrni ezeket a gyerekeket
1298. Az iskola.Természetesen jó tanárokkal.
1297. Ha a védőnők védőnők lennének, az ovónők ovónők a tanítók és tanárok pedig pedagógusok, nem pedig munkahelyüket féltő tanítgató szakmunkások. Tudniillik az ő szakmályuk nem szakma hanem hívatás!!!!! Természetesen a család segítők a "rendőrei" szóval csak akkor lenne ez megoldható, ha mindenki azzal foglalkozna amire felesküdött. Állítom ez a társaság akinek ilyen dolgokkal kellene foglalkozni nem mkevesen vannak csak két dolog akadályozza őket a "munkájukba" hívatásuk ellátásában. A bürokrácia és saját maguk.
1296. megfigyelés,illetve egy jó szakember
1295. pszichológiai vizsgálat kérdőíves módszerrel
1294. Az folyamatos őszinte beszélgetés!
1293. az a baj a mai társadalommal,hogy nem figyelünk egymásra. tisztelet a kivételnek. tudja a szomszéd, hogy a keritésen túl verik a gyereket,de nem szól bele,mert nem az ő dolga. ha erre a nemtörödömségre valahogy fel lehetne hívni az emberek figyelmét,és arra hogy igen is tegyenek ellene,akkor talán több gyereken lehetne segíteni
1292. pszichológus
1291. kérdő ívek, tesztek
1290. rendszeres családlátogatás a gyámügyesektöl
1289. Rendszeres - már az óvodától kezdve - pszichológiai beszélgetések, rajzok, tesztek kitöltése.
1288. Óvodában,iskolában pszichológus alkalmazása,aki a gyerekek szintjén beszélget velük barátilag,kedvesen,nem mint orvos lép fel és kikérdezi a gyerekeket.
1287. Sajnos ezt nagyon nehéz megoldani.
1286. Szerintem csak is odafigyeléssel lehetne ezt kiszűrni,hogy az emberek ne fordítsanak hátat,ha esetleg a környezetükben ilyet tapasztalnak,azonnal lépjenek közbe akár ugy is,hogy a megfelelő szerveket értesítik az esetről.
1285. a sok-sok beszélgetés a bölcsödék, óvodák pedagógusainak. Nekik látni kellenne, hogy probléma merült fel, mert zárkózottabb a gyerek, mint azelőtt. pl.: nye nyúlj hozzá, mert .. fáj.
1284. Az iskolákba, óvodákba pszichológusok kellenének. Ők vagy a tanárok óvónők észrevennék, hogy bántalmazzák a gyereket és ők kötelesek lennének bejelenteni az ilyen szülőket a hatóságnál. Ha meg lenne az az oldal is, hogy megbüntetik őket biztosan visszatartó erő lenne. Az is segítene ha kötelezően járni kellene agressziókezelő tanfolyamra az ilyen embereknek.
1283. szorosabb betekintés a családok életébe védőnők,ovónők, tanárok által
1282. Óvodától a középiskoláig szakmailag felkészült kis csoport (pszichológus, szakpedagógus)készítene a gyermekek óvodába, iskolába kerülésekor egy személyiségtesztet, amellyel kiszűrhetnénk a lelkileg vagy testileg bántalmazott gyermekeket.
1281. Óvodától a középiskoláig szakmailag felkészült kis csoport (pszichológus, szakpedagógus)készítene a gyermekek óvodába, iskolába kerülésekor egy személyiségtesztet, amellyel kiszűrhetnénk a lelkileg vagy testileg bántalmazott gyermekeket.
1280. A kisgyerekek bizalommal vannak az óvónőkhöz, beszélgetések, szituációs játékok során feltárulnak jelenségek, amik alapul szolgálnak a gyanúra. Ugyanez az iskolában már nehezebb, ott már megjelenik a szégyenérzet, a társak reakcióitól való félelem. Itt is lehet látni/sejteni, ha a gyerekkel valami baj van, itt az iskolapsichológus, a tanító, vagy az iskolaorvos tárhatja fel a családi v. egyéb bántalmazást.
1279. pszihiáter
1278. Sajnos szinte lehetetlenség hatékony módszert találni. Talán több odafigyelés az óvodákban, iskolákban és bejelenteni a megfelelő helyen, nem csak egyszerűen elmenekülni a problémák elöl.
1277. rendszeres - én nem csak papíron végrehajtott - családlátogatások, melyek nem csak a lakásra koncentrálódnának, hanem a gyermekek életterére (pl iskola is, akár tanóra szerinti foglalkozásokban is, így kiépítve a felnőtt-gyerek közötti bizalmi viszonyt).
1276. A felnőtteket kéne megtanítani a SZERETETRE!!!!!!!!!!!
1275. Szerintem valamilyen formában minden gyereket bántalmaznak. Tanítani kellene az iskolákban erről. Intelligenciát is kellene tanítani, és aki végképp nem bír az idegeivel szedjen nyugtatót ahelyett, hogy üt-ver.
1274. pszichológiai segítség
1273. A környezet odafigyelése. Gondolok a szomszédokra, a családtagokra, a pedagógusokra!
1272. a kiszűrés egyszerű,mert a gyerekeken könnyen észrevehető.csak sajnos a felnőtt társadalom nem akarja meglátni ezt,ha látja is nem tesz ellene semmit.
1271. a kiszűrés egyszerű,mert a gyerekeken könnyen észrevehető.csak sajnos a felnőtt társadalom nem akarja meglátni ezt,ha látja is nem tesz ellene semmit.
1270. az egészségügyben, az iskolákban, ovodákban hozzáértő szakemberek alkalmazása, (pszichológus)
1269. kivűlálló intézmény,óvoda,iskola...stb dolgozói.rendszeres szervezett ellenörzés szakemberek bevonásával .
1268. rendszeres pszihológiai vizsgálat, ehhez az kéne, hogy minden sulinak legyen egy pszichológusa, és a gyerekeket az osztályfőnökök minden hónapban küldjék el hozzájuk
1267. felkészített pedagógusok, másokra is figyelő szomszédok...
1266. Beszélgetés és zenehallgatás utáni rajzolás, ami eszébe jut a zenéről.
1265. Beszélgetés és zenehallgatás utáni rajzolás, ami eszébe jut a zenéről.
1264. Beszélgetés és zenehallgatás utáni rajzolás, ami eszébe jut a zenéről.
1263. több odafigyelés folytonos kapcsolat a gyerekkel kiváncsiság az életére és barátságos sok beszélgetés nem csak szidalmazás formályában barátai megismerése bizalom a gyerek felé közös érdeklődési kör kialakítása
1262. Folyamatos családlátogatás, gyermekkel történő beszélgetés a legelső jelt követően - mindenre kiterjedően de azért diszkréten.
1261. agreszivabak.viszahuzodoak.ez a két véglet.senkivel nem talál normáris hangnemü beszélgetést.
1260. -az ovodában és iskolában a gyerekekkel időnként pszichológusok kérdőivet készítenének, -a környezet ha jelenti a gyanus eseteket,azt komolyan kéne vennie az illetékes szerveknek!
1259. Minden óvodában és iskolában legyen pszhiológus.
1258. szerintem látszik a viselkedésükön mert sokkal visszahúzódóbbak
1257. Csak rájuk kell nézni, mélyen a szemükbe...
1256. védőnői szolgálat, iskolaorvosok, pedagógusok sokat látnak...
1255. Az óvoda és iskola bizonyára sokat segíthet, de azt gondolom, hogy erre kifejezetten csak ezzel foglalkozó szakemberekre lenne szükség, akik valóban! segíthetnek a bántalmazott gyermekeken
1254. Szeretni őket őszintén, bízni bennük úgy, hogy ezt konkrétan érezzék, így ők is megnyílnak.
1253. Szerintem sűrűn kéne családokat ellenőrizni védőnőnek vagy családsegítőknek vagy önkénteseknek!
1252. Óvónők/tanárok családlátogatása, illetve pszichológusok beszélgessenek a gyerekekkel.
1251. Az iskolákban a rendszeres phszichológiai (szakértők által végzett) felmérés bevezetése, legalább havi 1 alkalommal!! Talán segítene!
1250. több orvosi, illetve védőnői látogatás
1249. Pedagógusok odafigyelése. Gyermekvédelmi hatóság felállítása. Kötelező pszihológiai vizsgálatok évente. Gyakori családlátogatás a pedagógusok részéről.
1248. A szüleikkel ua csinálni,csak felnőtként,azaz durvábban.
1247. Szerintem a pedagógusokat kellene felkészíteni jobban a témával kapcsolatban, mert a gyermekek bántalmazása sajnos a mai mindennapok része lett. Az óvónők és a tanárok minden nap találkoznak a gyerekekkel és jobban kiszűrik a megváltozott viselkedésű gyerekeket.
1246. Iskolában,osztályfőnöki órán erre vonatkozó speciális teszt írása.
1245. Erre sajnos nemtudok ötletett adni.
1244. erre nem hiszem hogy létezik jó módszer hiszen a bántalmazásokat minden gyerek másként dolgozza fel.
1243. gyerek megnyitása,beszéltetése
1242. tesztek: rajzosak,szituációsak,tesztesek,konkrét kérdésesek.
1241. Az iskolában osztály főnöki óra keretein belül kérdő ívek kitöltése,majd a tesztek eredménye alapján felvenni a kapcsolatot az ifjúság védelem munkatársaival.
1240. Sokkal több "igazi" pedagógus kellene az iskolákba,akiknek az ilyen diákok megnyílnának.Sokszor ezek a bántalmazott gyerekek szégyellik magukat,és segítség kellene nekik az első lépésekhez
1239. Ez elég nehéz nem lehet belátni az emberek életébe.De,vannak a nagyobb gyerekek akik tudnának szólni de, nem nagyon mernek mert félnek a szüleiktől hogy kitudidik. Vannak a kicsik akkik ártatlanok ha még föleg beszélni se tudnak azokhoz többet kimeni, azoknak a megfelelő embereknek akik ere szakosotak.De föleg a szülöknek kellene egy elbeszélgetés vagy más modszerek terápia.Elég streszes az élet de ha ideges egy szülő próbálja másképpen levezetni a feszültséget ne a gyermekeken.
1238. Ez nehéz kérdés, mert a gyerekek titkolják ha bántalmazzák őket. Addig, amíg nincs látható, maradandó nyoma, nehéz észrevenni. Talán azok akik régóta ismerik a gyereket, vehetik észre, hogy megváltozott a viselkedése, visszahúzódóbb lett, vagy épp ellenkezőleg, verekedős lett, de biztos, hogy másképp viselkedik, mint előtte. Ő kérhetné szakember vizsgálatát, aki meg tudná állapítani a bántalmazás tényét.
1237. Iskolai kérdő ív.
1236. sokkal több odafigyelés
1235. külső jelekből talán ha nem tudja elégé elrejteni az ismerősök, barátok elöl
1234. Életfogytiglan börtön, halálra ítélés, éheztetés, esetleg kikergetés az országból.
1233. Kompetens szakemberi háttérre lenne szükség, pl. pedagógus, aki nem csak tanít, hanem nevel és foglalkozik a gyermek magánéletével is.
1232. A pedagógusok, szomszédok illetve barátok által tapasztalt lelki vagy fizikai sérülések jelentése a rendőrség felé illetve a gyámhivatal felé.
1231. Szerintem az lenne a legjobb módszer,ha a tanároknak és óvónőknek több idejük jutna egy-egy gyermekre és beszélgetnének.Szerintem nagyon sok gyerek el merné mondani,hogy mi zajlik otthon,ha tudná,hogy számíthat valakire.
1230. Akik bántják a gyerekeket azok miért csinálják? Nekik lesz rossz ők mennek börtönbe nem mi.
1229. Pedagógusok felkészítése a jelek észrevételére
1228. Merem állítani,hogy egy jó óvónő,bármikor megmondja,hogy egy gyereket bántanak,vagy sem. A mai,rohanó világban,már az is nagy szónak számít,ha a gyerek nem lesz kábítószer fogyasztó,vagy börtön viselt 18 éves korára. Egy, gyerekes szülő,mindig az őszinteségre nevelje a gyerekét (ezt,én is vallom),de hogyan,mikor még a csapból is csak a hazugság folyik! Lásd: parlamenti választások!!!
1227. nagyobb figyelem és hozzáértés a tanároktól, nevelőktől.
1226. Fokozottabb figyelem óvodában,iskolában, rendszeres orvosi-pszichológusi ellenőrzés. Nagy szerepe van a pedagógusoknak,óvónőknek.
1225. Szakemberek iskolákban óvodákban többször jelenjenek meg figyeljék a gyerekeket.
1224. Addig amíg tabu ez a téma, nem beszélünk róla, nincs hatékony módszer, sajnos!
1223. gyermekekre való odafigyelés.személyiségzavar,és félelem,furcsa viselkedés a környezete,és a nagyszülők,tesvérek,rokonok megkérdezése.sok esetben sajnos tudnak a dologrol,de nemtudják mitcsináljanak,vagy megsemhalgatják őket,mert esetleg nem feltételezik a szülőröl.ot következik be a tragédia.sajnos a mi környezetünkbe is laknak olyan emberek,és nemtudunk mittenni.
1222. iskolai ovodai pedagógusok több odafigyelést szentelnének a gyerekekre és ha észre is vesznek valamit nem kellene eltitkolni nekik sem mert igy olyan mintha nem is érdekelnék őket sem.
1221. Szociológus rendszeresen látogassa a családokat,és a gyerekekkel való kötetlen beszélgetés.
1220. Szakemberekkel az oktatási intézményekben, de erre sajnos a mai pedagógusoknak talán a 10 %-a alkalmas.
1219. Pszchiológiai tesz és a gyermekek rajzainak elemzése.
1218. Szakember segítségével ki lehetne szűrni az ilyen gyerekeket.Mert sajnos sokan nem mernek beszélni,ha ilyen baj éri őket.
1217. EGYÉNI ÉS CSOPORTOS BESZÉLGETÉSEK A GYERMEKEKKEL ÉS AZOK CSALÁDJAIVAL ÉS ÉLETKÖZÖSSÉGEIVEL./ BÖLCSÖDE, ÓVODA, ISKOLA, KOLLÉGIUM, MUNKAHELY , BARÁTI KÖRÖK / KÜLÖNBÖZŐ ÉLETTEREKEN KERESZTÜL- RAJZOLÁSRA KÉSZTETJÜK A GYERMEKEKET, MELYBŐL MÁR KI LEHET KÖVETKEZTETNI AZ ILYEN JELLEGŰ BÁNTALMAZOTTAKAT / pl.milyen színeket használ- fekete,ill. sötét, vagy különböző tónusú színeket- milyen a vonalvezetése, csakádrajzot kérünk tőlük /, gyermekközösségben ill. felnőttek részvételével- akár családtagok, nevelők stb. társas kapcsolatok eljátszása különböző helyzetekben.Szituációs játékok, szerepcserék eljátszása.
1216. Az Óvodákba,iskolákba járhatna alkalmanként olyan szakember aki a csoportos beszélgetések során ki tudná szűrni ha egy családba v.milyen modon bántalmaznak egy gyereket.
1215. még nem tudom de jo lenne valami megoldást találni
1214. A családlátogatás,mindenképpen hasznos!Beszélgetni kell,mert az meglátszik ha valaki titkol valamit.Sajnos a félelem miatt,sok gyerek titkolja hogy bántalmazzák,megfenyegetik őket stb...én is tudom sajnos.
1213. Hatékony módszer ,ha hetente,de legalább havonta orvosi ,és pszhichológiai vizsgálatnak vetnének alá minden közösségbe járó gyermeket.Aki nem jár közösségbe ott a védőnő sűrűbben látogassa a veszélyeztetett családokat,és kapjon olyan engedélyt,hogy a gyermek testét megnézhesse.
1212. A nagyob oda figyeles akár az iskolákban- ovodákban.
1211. Óvodába,iskolába a nevelőknek tanároknak kellene komolyabban venni a hivatásukat.Egy hivatását komolyan gyakorló nevelő a gyermek magatartása alapján egyből észreveszi ha valami probléma van.
1210. A fizikai bántalmazás jelei egyértelműek,tehát nem szükséges semmiféle szűrés.Viszont a pszichésen bántalmazott gyermekek kiszűrése már nem olyan egyszerű.Ehhez ismerni kell a családi hátteret,körülményeket.Egy jól összeállított teszttel szerintem kiszűrhető.
1209. Nagyobb odafigyelés.A védőnő,a gyermekorvos,a dadus,az óvónő,a tanár,a szomszédok.
1208. őszínte beszélgetés a gyerekkel!
1207. Hang-vagy videofelvétel, látlelet készítése
1206. egy olyan hely vagy otthon ahol megkaphatják azt a szeretetett amit otthon nem kaphatnak meg
1205. Nem tudom, de ha valaki tud ilyet ossza meg velem.
1204. család többi tagja, óvónők, pedagógusok odafigyelése
1203. Halál.............
1202. Ezt csak alapos beszélgetéssel lehetne kiszűrni,bár látszik az a gyereken ránézésre. Egy gyerek sem születik rossznak, csak a környezet rontja el és túlságosan visszahúzódónak sem.
1201. Ovodákban vagy iskolákban először névtelen kérdőívek kitőltése a gyerekek részéről, esetleg játékos formában előhozni ezeket a problémákat, majd bevonni őket ezekről a tényekről és valójában ők mit tennének? Ebből szerintem kiszűrödnének az ilyen problémás gyermekek. Nagy szülőket is bevonnám, hiszen általában ők mindig tudnak az ilyen bajokrol, csak nem tudják hogyan lépjenek tovább.
1200. puszta megfigyelés!!!minden gyermek szeme elmondja az igazságot!!!!!
1199. igen
1198. A sírós gyerek az iskolában,óvodában.A hirtelen felé nyúlsz és megijed.A hallgatag ,aki szeret egyedül lenni.
1197. Sajnos sokszor a szülők még egymással szemben sem védik meg a gyerekeket.Bátran kellene vállalnia véleményét annak aki tudja,hogy a környezetében bántalmaznak gyermeket.Szülőnek,testvérnek,rokonnak,szomszédnak,tanárnak nem szabad szemet húnynia ilyen esetekben!
1196. Nagyobb odafigyelés és a bizalom kiépítése a szülő és a gyermek között.
1195. Osztályfőnöki órákon, legalább havi szinten ilyen típusú pszihológiai tesztek kitöltetése.
1194. Szerintem az iskola és az óvoda pedagógusai tudnak a legtöbbet segíteni, illetve a családtagok.
1193. Véleményem szerint ha óvodai és iskolai szociális munkások dolgoznának a közoktatási intézményekben, sokkal hatékonyabban ki lehetne szűrni mint a jelenlegi állapotban, amikor a pedagógus azt mondja nekem, hogy ő ha bántalmazott gyermeket lát, inkább elfordítja a fejét.
1192. Rendszeres szociális gondozó felügyelné a gyermekek a saját környezetébe tartózó gyerekeket.De csak olyan gondozó aki valóban szeretetből csinálja és nem azért,hogy munkahely van!Elnézést kérek az őszínte véleményemért de ez a személyes tapasztalatom.Sok szülö alig várja,hogy más vigyázzon a beteg gyerekére.
1191. az ismerősök meg hallgatása.
1190. oda figyelés
1189. Rendszeresebb védőnői látogatás!!!!
1188. egy gyereknél elég a megjelenése vagy a kulonbozo reakcioi vagy elég par mondatot beszelni vele es lehet látni.orvosi segitseg vagy gyamhatosag gyakoribb fellépése kene.ha en kiszurnék egy ilyet en jelenteném ahol kell.tehat az embereknek jobban odakéne figyelni a másikra.
1187. Ha tényleg odafigyelnének a tanintézetekben gyerekekkel foglalkozó személyek, és ha a gyerek közvetlen közelében élő családtagoknak, rokonoknak, szomszédoknak lenne merszük és megfelelő lehetőségük az esetek bejelentésére. Mit várunk bárkitől, ha védőnő és gyerekorvos sem tesz semmit a bántalmazott kisgyermek esetében!!!???? Ezeket is bezáratnám a bántalmazókkal együtt. Jól működő gyermekvédelemmel nagyon sok bántalmazást ki lehetne küszöbölni.
1186. Sürübben kéne védőőnő álltal látogatni a kisebb gyermekes családokat,illetve ha nagyobb gyermekről van szó nem kéne felnőőttnek szó nélkül hagyni hogy ilyen meg történjen!
1185. rendszeres, jól megszervezett óvodai/ iskolai pszichológiai beszélgetések, tesztek. Évente többször
1184. Minden ki aki gyermekek közelében él figyelje a gyermek viselkedését. Családtag, szomszéd, tanár, ismerős, mindenki felel a környezetében élő gyermekért. Vannak jelek, amit észre kell venni!! Csak az odafigyelés segít! Az ilyen gyerek sokszor durva ,rosszindulatú, vagy visszafogott, szomorú, önbizalom hiányos, túlságosan ragaszkodó, egy jó szóért is borzasztó hálás.
1183. Hogy a pedagógusok végre pedagógusok legyenek.
1182. Négyszemközti beszélgrtés
1181. Ilyenkor a családnak(nagyszülő,nagynénik stb...)szomszéd,tanár kellene tenni vmit.Bár a törvény rossz oldalon áll.
1180. Szerintem egy ezzel foglalkozó orvos,elmehetne az óvodákba,bölcsödékbe beszélgetni a gyerekekkel. Akár a védőnő is kérhetné.
1179. Iskolai kiscsoportos foglalkozások,órarendbe építve
1178. sűrübben látogatná védönö a családokat!jobban oda kéne figyelni a házi orvosoknak is és nem lenne hátrány ha ő is látogatná a családokat rendszeresen! Nekem 2 kiskorú gyermekem van az egyik 7 a másik 2 éves és egyáltalán nem látogat a védőnő!Ha valami problémám van elég nehéz eléri!!
1177. sűrübben látogatná védönö a családokat!jobban oda kéne figyelni a házi orvosoknak is és nem lenne hátrány ha ő is látogatná a családokat rendszeresen! Nekem 2 kiskorú gyermekem van az egyik 7 a másik 2 éves és egyáltalán nem látogat a védőnő!Ha valami problémám van elég nehéz eléri!!
1176. gyermekpszichológus
1175. Ugyanazt tenni a szülőverl, felnőttel, gondviselővel amit a gyerek átélt.
1174. Már az óvodában ki lehetne szűrni,ha erre odafigyelne az óvónő.Sajnos személyes tapasztalatom nem túl jó.Én a gyermekemet ki kellett hogy vegyem az oviból,mert olyan hangnemben beszéltek vele az óvónők,amit még én sem engedek meg magamnak vele szemben.
1173. Az iskolában,ovodákban szerintem odafigyeléssel kilehetne szürni,hiszen biztosan más a viselkedése egy bármilyen formában bántalmazott gyereké.
1172. Célzott rajz elemzése, speciális pszichológiai (játéknak tűnő) tesztek, a régen bevált családlátogatás(védőnő, pedagógus) szerepének visszaállítása,iskolában elérhető tanácsadók, segítők,akik valóban értenek is hozzá, pl. minden gyerekkel tudjon beszélgetni négyszemközt, ehhez viszont nagy bizalom kell, egy ilyen viszonyhoz nagyon jó szakemberek kellenének, nem gyorstalpalók.
1171. Rendszeres családsegítő szolgálat által végzett vizsgálatok
1170. Hozzá értő szakember rajzokból, megfelelő foglalkozásokkal ki tudná szűrni.
1169. Tanarok,iskola pszichologus es lakokornyezet felrazasa. Meg kell szuntetni azt a negativ hozzaallast,hogy ez nem az en dolgom,mert igenis felelosseg mindenki szamara.
1168. Szituációs, szerepjátékos játékok.
1167. Ha komolyan vennék a bejelentéseket!! És ha a szomszédok, tanárok is észrevennék, ha valami nincs rendben a gyerekkel.
1166. megfelelő jelzőrendszerpl: háziorvos, védőnő, gyámügy, gyermekvédelm stb.
1165. Sűrűbb pszichológiai és fizikai vizsgálat.
1164. A fizikai bántalmazást szerintem úgy lehetne kiszűrni hogy sűrűbben járna védőnő az óvodákba illetve iskolákba. A lelki bántalmazást pedig ha pszichológus is látná a piciket legalább évente egyszer ovi illetve suli szinten!
1163. Szerintem az a viselkedésén látszik egy gyermeken. Nagyon visszahúzódó, nem nagyon barátkozik, vagy az ellenkezője, ami durvaságban, és verekedésben nyilvánul meg.
1162. A pedagogusoknak jobban kéne figyelni a gyerekekre,mert lehet,hogy a gyerek azért verekszik,mert otthon azt látja az apjától.Személyes tapasztalat!
1161. a gyerek jelez a külvilág felé!!!pl.elmondja az óvodában mi történt otthon,bepisil rágja a körmét,de ezt jelezni kellene,az én példámban arra hivatkozott az ovónő félnek az apukától,szégyeljék magukat ott kellene már intézkedni
1160. Iskolai pszichológus Heti 1 óra kötelezően minden gyereknél
1159. Pedagógus , védőnő, odafigyelése!Ők találkoznak a gyerekekkel a legtöbbet.És erre vannak jelek!Vagy,pszihológiai teszteket lehetne csináltatni minden gyerekkel,amit kielemeznek.Mondjuk az iskolában.
1158. Beszélgetés, személyes kapcsolat, név nélküli kérdőív, anonim telefonvonal.
1157. A több család látogatás
1156. A környezet jelzése és kiemelés a családból.
1155. Gondolom pszichológus lehetne az egyik ilyen módszer, de ez megvalósíthatatlan mert feltételezhetően a szülő beleegyezésére lenne szükség ilyen vizsgálathoz. Úgy gondolom, hogy a nevelőket, óvónőket, tanárokat lehetne jobban felkészíteni arra, hogy észrevegyék az árulkodó jeleket a gyermekek viselkedésében, hiszen a szülőkön kívül ők töltik a legtöbb időt a gyermekekkel.
1154. Ez pszichológia. Épp ezért az iskolába szükséges lenne egy, vagy adott esetben több pszichológus, aki a gyerekek lelki fejlődését figyelemmel kíséri, mind közvetve a tanárokon keresztül, mind közvetlenül, órákon vagy akár magánbeszélgetések alkalmával.
1153. Ha "igazi" óvónőhöz,pedagógushoz kerül a gyerek, neki észre kell, kellene vennie, hogy valami nem stimmel a gyerek viselkedésével, magatartásával. Egy gyerek nem tudja még megjátszani magát, elárulja a testtartása, nézése, játéka, ha valami gond van otthon.Legalábbis én így gondolom! Aztán talán a gyámügynek kellene lépnie, vagy családgondozónak látogatni a családot. Vagy nem tudom...
1152. phszihologus
1151. Sokkal nagyobb társadalmi odafigyelés!!!! Védőnői hálózat bővítése!!! Ők vannak legközelebb.
1150. Az ha sokat van velük foglalkozva,nem akaratossan vannak faggatva,ezekről a dolgokról,hanem megpróbálni éreztetni velük,hogy bármit elmondhatnak,következmények nélkül.
1149. Egy megfelelően felkészült kineziológus sokat segíthetne!
1148. Beszélgetés, illetve speciális film vetítése, és közben a gyermek megfigyelése, hogyan reagál bizonyos szituációkra.
1147. Az értelmes, odafigyelő óvoda és iskola pedagógusnak ezt észre kellene vennie. Sokszor a szülőtársak is jobban figyelhetnének. Szeretettel és odafigyeléssel minden gyerek nyitottá tehető és ha kiderül a bántalmazás ténye, nem kell félni a közbelépéstől.
1146. Nagyon nehéz erre válaszolni,minden eset egyedi,mind más módszert igényel.A bántalmazott gyermek szerető közösségben hamar megnyílik és adja a feladatot.Játékai során is sokat elárul.(Gyermekvédelemben dolgoztam 38 évet)
1145. Én az óvodákat és az iskolákat tartom alkalmasnak ennek szűrésére.Persze a megfelelő szakemberrel ellátva!
1144. Hatékony iskola pszichologusi rendszer, vagy a tanárok okítása arra, hogy észrevegyék, ha egy gyerekkel, családjával gond van. /mondjuk nehezen tudom elképzelni, hogy gyermekem néhány osztálytán nem veszik észre, hogy gond van.. hiszen ált isk. 8.os kislány nyíltan vállalja, hogy nemi életet él, fiúk dohányoznak aktívan.. ütik meg a társaikat, a tanárokat.. ezek a gyerekek bántalmazottak.. elhanyagoltak.
1143. Az orvosok,védőnők,ovónők,tanárok fokozott odafigyelése,a szülő kérdezése,a gyámhivatal értesítése.Külön tanfolyamon kellene részt venniük,ahol megtanítják őket hogy vehető észre a gyereken hogy baj van,és a szülőn hogyan látszik hogy hazudik.(mert szerintem látszik a viselkedésükön).Sokszor elhiszik amit a szülő mond és azzal le van zárva a dolog.
1142. Az iskolákban pszihológus foglalkoztatása, nem pont ezzel a megnevezéssel pl.
1141. Odafigyelni a körülöttünk élő emberekre,de nem eltúlozni.Ha egy anya ráüt a gyermeke fenekére az még nem bántalmazás.
1140. Több olyan könyvet figyelmükbe ajánlani, hogy a gyerekek már nem olyanok, mint ezelőtt. Lásd: Indigó, kristály és a legújabb új gyerekek....
1139. állandó pszichológiai szűrés
1138. Sajnos ezek a gyerekek sosem vagy csak nagyon ritkán utólag ,merik csak elmondani amit velük tettek. Akkor ez már rendszerint nem segít rajtuk!!!!
1137. A nagyszülők,szomszédok,iskolatársak hamar észreveszik,velük kell felvenni a kapcsolatot.
1136. Közösségekben lévő gyermekek játékos pszichológiai tesztelése. Közömbösség megszüntetése és nagyobb odafigyelés a gyermekek jelzéseire.
1135. RENDSZERES LÁTOGATÁS A CSALÁDOKON BELLŰL.
1134. ...hatékony...erre csak annyit tudok mondani,hogy ha az óvodában,és az iskolában a megfelelő,a szakmályát szerető,és természetileg segítőkész emberek dolgoznának,talán nagyobb esélyekkel indulhatnánk...
1133. Véleményem szerint a bántalmazott gyerekek nagy százalékánál észrevehető a bántalmazás valamilyen formája . Lelki állapotukról minden ki olvasható . Remélem valaki egyszer erre ( Ha ez még nem történt meg.) valaki kitalálja a megfelelő módszert.
1132. Nagyobb odafigyelés az óvodában.iskolában!
1131. A védőnői és a gyermekjóléti szolgálat rendszeres folyamatos látogatása, és a köztük ill. a szakemberek közti léevő jelzőrendszer megfelelő működése!!!!
1130. Mivel a gyerek nem mer beszélni a legtöbb esetben,szerintem a tanároknak(óvónőknek)kellene határozottabban segíteni,nem csak említeni 1-2 kollégának,hogy "jaj szegény,hát ott bajok vannak,pedig milyen okos gyerek.."
1129. Több olyan beszélgetés akár az iskolában ahol jobban ki tud a gyermek bontakozni!
1128. Ha a gyerek jár blcsődébe,óvodába,iskolába,az ott dolgozóknak kevesebb gyermekkel kellene foglalkozniu és olyan képzéseken kellene résztvenneiük,eminek a segítségével ki tudnák szürni,a bántalmazott,lelki terroban tartott gyermekeket.pl.
1127. A közintézményekbe(óvódák iskolák)erre megfellelő személyek rendszeres látogatása.Valamint védőnői felügyelet!
1126. látszik a viselkedésükön, könnyen ki lehet szűrni. nem mindegyik meri elmondani, hogy bántják, mert fél beszéltetni kell őket és egész más témában is kiderül, hogy bántják
1125. Jó család politika
1124. ??? Van egyáltalán erre lehetőség???
1123. Az óvodák,iskolák feladata lenne,hogy jelezzék a hatóság felé,ha látnak testi-lelki bántalmazásra utaló jeleket.
1122. Pedagógusok továbbfejlesztése (ebben a témában igen keveset tudnak -nem is ismerik fel az intőjeleket- pl (nem) beilleszkedés a csoportba, önbizalom hiány, önmagukkal szembeni alulértékelés....
1121. Mint ahogy bölcsődében szokás: családlátogatással nagyon sok információt lehetne gyűjteni a családokról. Ezt egész iskoláskorig kellene gyakorolni.
1120. Ez nagyon nehéz, mert ha egy Gyereket fenyítenek az sokkal nehezebben nyílik meg.
1119. rendszeres elbeszélgetés szakemberek segítségével, valamint a környezetük jobb odafigyelése.
1118. rendszeres elbeszélgetés szakemberek segítségével, valamint a környezetük jobb odafigyelése.
1117. Minden gyermekes családhoz elmenni többször is családlátogatásra véletlen szerűen.Persze gyerekpszhológussal!!!!!!!
1116. A befordultság, a hamar feltörő sírás bármilyen kiabálásra,vagy fenyegetőzésre. Vagy,ha gyermekkel keveset van foglalkozva, és fizikailag sokat van bántalmazva, a túlzott agresszív viselkedés is jelzés lehet.
1115. BESZÉLGETÉS,DE HOSSZU ,HOGY MEGTUDJON NYILNI,TÖBBSZÖRI CSALÁD LÁTOGATÁS ,,VÁRATLANUL,,SAJNOS EBBEN A ROHANÓ VILÁGBAN MÉG ANNYIRA SEM TUDNAK ATÁNÁROK ODAFIGYELNI MINT RÉG,,GONDOLKODOM ÉN AKI ÁTÉLTEM ÉN SEM TUDOM .
1114. A környezet nagyobb figyelme
1113. Az óvoda,iskola tudna ebben leginkább részt venni. Nem mehet be egy szerv az otthonokba hogy ezt felmérje.De az óvoda/iskola pszichológusa ezt megtehetné azoknál is akiknél még csak fel sem merül.Mert ez általános mondat szerintem: "Jajj Istenem!Kigondolta volna!Olyan rendes embereknek tűntek!" Szóval szerintem nem csak a gyanús eseteket kellene vizsgálni!Mint mindennél itt is a megelőzés lenne a legfontosabb!
1112. Sokkal több odafigyelés az intézményekben (óvoda, iskola). Ne csak a tanulmányi eredmény és a szorgalom számítson. A gyermek is, mint ember.
1111. Iskolákban,óvodákban játékos kérdőív,célirányos kérdésekkel,szerepjátékok ahol megnyilvánul ki milyen környezetben él otthon,milyen viselkedés mintákkal találkozik
1110. Ezt sajnos csak a pszihiáterek tudják kiszürni,de egy jó megfigyelö talán észrevenné ha a gyerek szorong társaságban és érintésre,hangosabb szóra összerezzen.
1109. pszichológiai kérdőívek illetve hazugságvizsgáló,hogy megtudjuk az igazat mert ha nem tudjuk meg mert a szülő/k fenyegetik a gyereket ha ezt álárulja akk még jobban bántalmazni fogja/ják és ha ezt megtudjuk akkor a világon könnyebb lenne ezen felnőttek kiszűrése, kikérdezése és börtönbe helyezése
1108. Nagyobb odafigyelés pedagógusok, óvónők részéről és mi is jobban odafigyelhetnénk a környezetünkben élőkre.
1107. Talán több védőnöi látogatás a családban vagy más erre szakosodott emberek több odafigyelése látogatása,beszélgetése akár a gyerekkel is.
1106. Nem bonyolult! Egy képzett, tapasztalt szociális munkás, vagy asszisztens észreveszi, ha egy gyermek viselkedése megváltozik és az eszközei is megvannak arra, hogy megnyíljon a bántalmazott. Ott kellene lennünk az óvodákban, iskolákban!
1105. A pedagógusoknak kellene észrevenniük, és szakember véleményét kikérni.
1104. A védőnők,pedagógusok képzése az esetek felismerésére.
1103. minden szülőnél kezdeném sok árulkodó jele van gyermek jól tud titkolni nem csak azért mert fél mert igen is szereti őket bele szólna a híres törvény a gyermeknek még nagyobb a kelkisérülése nem érti meg hogy csak védeni akartak
1102. Pszihológus.Agyerekek rajzai nagyon sok mindent elárulnak,csak oda kell figyelni a rajzokra és minden kiolvasható belőle,még a gyerek lelki állapota is.
1101. nem tudom
1100. óvodában iskolában időnként foglalkozzon pszichiáter a gyermekekkel.ő bizonyára kiszűrné a bántalmazott gyermekeket.(hasonlóra gondolok,mint hogy védőnők tartanak felvilágosítást)
1099. Ha jobban odafigyelnénk a mellettünk élő gyerekekre és mernénk szólni ha valamit észreveszünk. De sajnos mindenki el van foglalva a saját bajával problémáival.
1098. Iskola ,óvoda, környezet oda figyelése segítség nyújtása!!
1097. az odafigyelés pedagógus, szülőtárs, barátok stb. részéről. És bevállalni, amit tudnak, láttak, tapasztaltak. Nem a félelem moiatt nem szólni.
1096. Ha több segély szervezet lenne a védőnő mellett akik folyamatosan ellenőrzik a veszélyeztetettnek gondolt családokat és biztosítanák a bántalmazottakat, hogy nem esik bajuk. és a szomszédok a legjobb szemtanuk, tehát vállalhatnák a felelősséget!!!
1095. Rokon, szomszéd, nagyobb testvér ne féljen jelezni a gyámhatóságon,családsegítőben ahol van ilyen.
1094. A sokkal több odafigyelés a gyerekekre. Egy gyereken látszik, ha bántják, akár testileg, akár lelkileg. Vannak jelei, úgy viselkedésben, mint fizikailag.
1093. csak az ha a gyermek valakiben megbizik elmondja a problémáját és segitséget kap
1092. Védőnő illetve a pedagógusok hatáskörének bővítése nagyon fontos szerepet játszik.Persze a tiszteletük és megbecsülésük visszaállításával megy csak együtt.
1091. A gyermek megfigyelése, beszélgetés(pl.ha torna óra alól rendszeresen felmentést kér, kifogást talál közös programoknál.. )Több közös közösségi program(bölcsőde, óvoda, iskola)
1090. fogalmam sincs
1089. Teszt kitöltése,az otthoni környezetröl.
1088. Az őszinte beszélgetés.....
1087. A gyermek környezetében élő emberek jobban figyelhetnének. Nekem az osztálytársam édesanyja segített!
1086. Óvodákban és az iskolákban min. havi egyszeri rendszerességgel egy szakértővel való beszélgetős délután szülők nélkül.
1085. Óvodákban és az iskolákban min. havi egyszeri rendszerességgel egy szakértővel való beszélgetős délután szülők nélkül.
1084. Viselkedésüket, reakcióikat kellene nagyon figyelni
1083. Azt gondolom, ez elsősorban a pedagógus dolga kell hogy legyen, hiszen ő tölti a legtöbb időt a gyermekkel. Mikor még dolgoztam, voltak gyermekvédelmisek. Most is vannak? Nagy a felelősségük!
1082. Több lehetőség van: az ilyen gyermekek környezetében élőknek ( pl. szomszédok ) tájékoztatni kellene a hatóságokat, tudatosítani kell az emberekben, hogy az ilyen eseteknél nem szabad szemet hunyni, mert sajnos esetenként életet menthetnek! Illetve a pedagógusok segítségét kérni. Kell, hogy a diák megbízzon a tanárában, hogy ilyen esetben segítséget kérjen egy felnőttől, akivel mellesleg napiszinten találkozik. A tanárok érdektelenségét kicsit csiszolni, mert sajnos a mai pedagógusok hajlamosak a skatulyázásra, ahelyett, hogy megkeresnék az esetleges probléma okát ( egyszerűbb ráfogni a gyerekre, hogy hiperaktív, azért rossz a magatartása, azért dekoncentrált órán....). Előadásokat szervezni az iskolákban úgy a gyerekekn
1081. Ha pl nekem is mint gyermek és ifjúságvédő nem 1 cukrászdában kellene dolgoznom hanem találnék helyet pl az iskolába vagy óvodában ahol hamar kiderülhet a dolog és lehetne segíteni sok gyermek menthető lenne
1080. A közvetlen környezetünkben odafigyeléssel feltűnik, ha egy gyermek nem "átlagosan" viselkedik. Ha már közösségbe jár, a dadusoknak, óvónőknek, tanároknak fel kell, hogy tűnjön a viselkedésén, illetve árulkodó jelek a kék-zöld foltok, amiket a pici nem tud, vagy nem akar megmagyarázni.
1079. Alkalmankénti ingyenes és kötelező iskola pszichológus látogatása, rendszeres iskolai orvosi vizsgálat.
1078. Pl. nagyobb odafigyelés az iskolában /a tanárok részéről/, létrehoznék mondjuk osztályfőnöki óra keretében egy ilyen bensőséges 'beszélgetős' órát.
1077. csecsemő kortól tanácsadás a védőnők többszöri látogatása
1076. Rendszeres vizsgálat iskolában, bevonva pszichológust, gyermekvételmiseket és egyéb szakembereket. Persze kötetlen foglalkozás keretében. Óvodában is.
1075. kijárni ma családokhoz!
1074. Az iskolában ,óvodában havi szinten pszichológus beszélgetne a gyermekekkel,ha bármi olyat észlelne ami a gyermek lelki sérültségére utal,azonnal a gyámügyhöz fordulna. Szerintem így lehetne a legjobban kiszűrni az ilyet.
1073. Sajnos ezt nem lehet kiszűrni!!Rendszeres ellenőrzést nem lehet bíztosítani!!
1072. Iskolában , ovodában észre lehet venni , ha a gyermeknek nincs rendben az élete. Rendórség , családsegitő értesitáse,Szigoru kivizsgálás.
1071. Ezt szerintem egy gyermek pszichologikus tudja csak igazából kiszűrni mert ők meg érzik mi van az elejtett szavak mögött mindi csak a szeretet utján kell meg közelíteni ahhoz, hogy eredményes legyen.
1070. a pedagógusok segítségére lehetne számítani, ha olyanok lennének, mint régen volt az én tanítónénim.ő nemcsk tanított, hanem figyelt is ránk.
1069. Ha az emberek nem lennének ilyen közönyösek egymással, és jobban figyelnének.sajnos hajlamosak vagyunk mi felnőttek "nem látni".Én könyvtárosként amúgy is hamar észreveszem hogy valami nincs rendben.
1068. Gyermekpszichológus rendszeres szűrése ovodában, iskolában. Sokszor nem úgy verik meg, hogy látható nyoma legyen, ezért a pedagógus talán nem is veszi észre. A lelki terror, ami kívülről nem látszik, néha nagyobb fájdalmat okoz, mint egy-egy pofon. A pszichológus ezt ki tudja szürni.
1067. Nehéz eset, általában ezek a gyermekek zárkózottak, de hozzáértő megfigyeléssel ki lehet szűrni Őket.
1066. Nehéz eset, általában ezek a gyermekek zárkózottak, de hozzáértő megfigyeléssel ki lehet szűrni Őket.
1065. Nehéz eset, általában ezek a gyermekek zárkózottak, de hozzáértő megfigyeléssel ki lehet szűrni Őket.
1064. Sok odafigyelés a felnőttektől, első helyen a pedagógusoktól.
1063. A fokozottabb egymásra figyelés. Mind a pedagógusok, mind a gyermekek, mind a környezet részéről. Tanítani kellene az iskolákban, a toleranciát és az egymásra való odafigyelést, egymás segítését, az összetartozás érzését, erejét.
1062. Óvodákban, iskolákban ill. más közösségi helyeken az ott dolgozó szakemberek erre vonatkozó képzése. Pl.: óvónnők, gondozók, tanárok képzése ilyen esetek felismerésére olyan szinten, hogy kérelmezhessék a megfelelő hatóságnál a szakirányú vizsgálatok, ill. nyomozás megkezdését.
1061. Rendszeres pszihológiai vizsgálat ,mondjuk az óvodás és iskolás gyermekek körében,havi szintű szakorvosi vizsgálat.
1060. A körülöttük lévő felnőttek odafigyelése, bizalom kialakítása, több idő biztosítása arra, hogy a gyermek és a pedagógus csak beszélgessen és akkor amikor a gyermek ezt kívánja.Ez fontosabb, mint esetenként bármely tantárgy.
1059. Szakemberek bevonása, iskola, ovóda odafigyelése: hangos szóra rezzen a gyerek, esetleg bepisil, bekakil.
1058. Valamikor régebben erre volt megfelelő megoldás, meg kellene kérdezni akkor hogyan csinélták éa ők elmondanák.....
1057. Meg kellene előzni, hogy ne legyenek bántalmazott gyerekek. Az iskolákban kötelezővé tenném a hit- és erkölcstant. Létrehoznák egy tantárgyat, ami azzal foglalkozik, hogy a gyerekek megismerjék a különböző személyiség jegyeket, megtudják, hogy hogyan kell a különböző emberekkel kommunikálni, megértsék az eltérő típusokat. Mindent megtanítanék az emberi kapcsolatokról, családról, szeretetről. Első osztálytól az első diplomáig, mindenhol kötelező lenne. Az iskolának hatalmas felelőssége van ezen a téren. Megtanulnák kezelni a konfliktusokat, önfegyelemre és higgadt gondolkodásra tanítanám őket.
1056. Pszichológus, pedagógus, más szülő észrevétele, ezen állítások valósságának kiderítése.
1055. Ha felkészített és gyermekközpontú pedagógusok foglalkoznának gyermekeinkkel már egészen óvodai időszaktól kezdve.
1054. sajnos nem tudom
1053. figyelő hálózst iskolában ovódában, bölcsiben orvosnál stb
1052. Általános iskolában bizonyos időközönként (pl. hetente 2-szer)pszichológus beszélgethetne az osztályokkal. Szakember valószínűleg ki tudná emelni azokat a gyerekeket, akiknél felmerülhet és akkor kisebb csoportban, velük folytathatná a "megfejtést".
1051. A visszahúzódó, valamilyen viselkedési problémával küzködő gyerekek, vagy általában a gyerekekkel való rendszeres beszélgetések, ha a családi körben nem megoldott, akkor az iskolában, az arra kiképzett pedagógusokkal.
1050. vissza kellene hozni a halálbüntetést, az talán vissza riasztaná ezeket az elvetemült bűnözőket
1049. A pedagógusok nagyobb figyelmet fordítsanak a gyerekekre és a gyámügy ne vegye félváról a bejelentéseket
1048. A tanárok és felnőtt ismerősök nagyobb odafigyelésével.
1047. Szerintem,mielőtt gyermeket vállalnak a szülők,egy pszichiátriai beszélgetésre kellene menniük,és nem szabadna az ilyeneknek engedni,hogy gyermekük legyen!Tehát megelőzni kellene!Beteg idegzetű embereknek nem szabadna gyermeket engedni szülni,nevelni!Kiszűrni?Ez már kicsit nehezebb dolog!Egy kisgyereken,ha figyel rá még egy idegen is kiszűri,hogy valami nincs rendben vele!De persze ebben az önző világban a más gyerekére nem nagyon figyelnek,mert nagyon sokan,még a sajátjukra sem figyelnek,úgy ahogy illene,ha már egyszer vállalták!Ez nagyon szomorú tény!Évente legalább egyszer minden gyermeket kellene beszélgetésre hívni egy pszichológusnak!Ő kiszűrné,hogy valami nincs rendben a gyermekkel!
1046. Óvoda/iskola jobban figyeljen, pl. a csoport/osztálytárs vagy annak szülei elmondására is. A szomszédok is sajnos legtöbbször nem mernek szólni, félnek a megtorlástól.
1045. bölcsödei/óvodai/iskolai szűrő és jelzőrendszer kiépítése az intézményekben dolgozók képzése mellett
1044. Óvodában és iskolában egyaránt félévente pszichológus tartana előadást a témával kapcsolatban.
1043. Iskolákban Óvodákban figyelni a gyerekeket melyik agresszív és melyik vissza húzódó.Az agresszív otthon ezt látja a vissza húzódó pedig ezt kapja és fél.
1042. Olyan közösségi házakat kellene létrehozni esetleg iskolán belüli délutáni-kora esti programok ahol szakemberek is részt vesznek a programokban és ők talán hatékonyabban tudnák szűrni a problémás gyerekeket.
1041. sajnés nem tudom
1040. Több odafigyelés az iskolában, óvodában a pedagógusok által. Hisz ennek hiánya vezet az iskolából történő "lógáshoz" is.
1039. Minden egyes gyereket orvosok segitségéves kikérdeznék,hogy hogy érzi magát otthon,és milyenek vele a szülei!
1038. iskolai pszihológus,vagy már óvodai ill. bőlcsödei!
1037. a pedagógusok, gyermekorvosok, védőnők odafigyelése. napi kapcsolatban vannak a gyerekekkel, mégsem tesznek semmit még akkor sem, ha tudva tudják, mi zajlik otthon a 4 fal között. én őket is büntetném, mert nem akadályozzák meg.
1036. Ha mindenki jobban odafigyelne.
1035. ISKOLAI PSZIÓLÓGIAI SZŰRÉSEK
1034. Elsősorban a pedagógusoknak kellene ebben főbb szerepet vállalni, hiszen a szülők után velük töltik a gyermekek legtöbb időt!
1033. Szerintem,sajnos a mai rohanó világban senki sem figyel ezekre a gyerekekre mert mindenki a saját gondjával törődik!
1032. Odafigyelés a környezettől, rendszeres beszélgetéssel talán észre lehetne venni.
1031. Gyanú esetén szakember (pszichológus) segítségével "játszatni" a gyermeket.
1030. A viselkedésük figyelése közösségben, illetve beszélgetések de játékosan. Ezek a gyerekek nehezen nyílnak meg és ösztönösen védik a szüleiket, bántalmazóikat. És itt megint jön a lelki terror.
1029. iskolai,óvodai szűrés,felmérés,beszélgetés,rajzolás.Nagyon sok gyerek lerajzolja és eljátsza csak figyelni kellene rájuk!
1028. Pszichológiai tesztek.
1027. Szerintem egy óvónéni, tanárnéni, szomszéd sokat segíthetne, csak sokan nem merik jelezni a bajt, a következményektől.
1026. Óvoda,,iskóla,,védönő,,szomszédok,,jobban odafigyelnének..Több szociális munkás aproblémás családokhoz..
1025. Odafigyelés mindenki részéről, de ez a mai közömbös világban lehetetlen.
1024. Ezt nem lehet meghatározni, ha nem akarja elmondani senkinek úgy sem fogja!! De lehetőség nyílna esetleg ha az iskolában puhatolóznának a tanárok!!
1023. Szerintem egy gyermek szeme mindent elárul. Az örömet és a fájdalmat egyaránt. Én biztos, hogy a szemkontaktusból indulné el.
1022. Kisgyerek esetében a rajzolás, bábozás lehet egy ilyen módszer. A gyerekek könnyebben megnyílnak egy személytelenebb közegben, könnyebben kifejezik a fájdalmaikat egy nem felnőtt személynek. Főként, ah felnőttől éri a terror. Tinik esetében talán az ítélkezésmentes viszonyulás és a higgadt, megértő magatartás. Sajnos, nem vagyok pszichológus, így elég korlátozott az ismeretetem és tapasztalatom ebben a témában.
1021. A felnőtt emberek jobban figyeljenek oda a környezetükben élő gyermekekre,ha pedig ilyen gyermekről tudnak ne féljenek a hatóságokat értesíteni.
1020. Iskolai felmérés, pl. kérdőív vagy egyenként elbeszélgetni a gyerekkel. Sajnos a mai oktatási rendszerben nem fontos a gyerek lelki állapota, ha rossz tanuló, akkor a tanárok nem nézik a lelki okát, csak azt hogy a gyerek nem tanul. De hogy miért, az őket egyáltalán nem érdekli. Mivel iskolában is "gyakorlatoztam" így ezt ezért merem ilyen nyersen megfogalmazni.
1019. KELLENE OLYAN EMBER AKIBE MEGBÍZHATNAK AZOK A GYEREKEK AKIKET BÁNTALMAZNAK AKÁR AZ ISKOLÁBA VAGY VALAMILYEN SZOCIÁLIS MUNKÁS AHOVA A GYEREK ELTUD JUTNI.
1018. az iskolában vagy az ovódában több oda figyelés lehetöség legyen arra,hogy intézkedhessenek ilyen esetben az óvónök tanárok védönők!
1017. pedagógusok, családgondozó
1016. A rendszeres beszélgetés a gyermekekkel, mind a tanároknak, mind az iskolák pszichológusainak
1015. szerintem a nevelőknek kellene odafigyelni az ovodában és az iskolába,hogy a gyereknek milyen a hangulata az étkezése nincs e valami dolog ami bántja,barátkozik e a többi gyerekkel ahelyett,hogy behúzódik a sarokba. Ui:de a szomszédok is sokat tudnak tenni az ügyben ha egy kicsit figyelnek a másikra,ez vonatkozik embertársainkra is!
1014. pszichológiai tesztek
1013. Jobban oda figyelnének az emberek egymásra,nem csak közömbösen el fordítani a fejüket,ha az utcán látható h valaki veri a gyereket,v a szomszédból át hallani a sísás.Szerintem lehetne több családsegítőt,gyermekvédelmi szakembert (a lányom is az,mégsem kell a szakmájában)munkába helyezni,és intézményekbe járnának ki a gyerekekkel beszélgetni,akinél bajt vélnek fel fedezni,oda gyakoribb családlátogatásokat lehetne tenni.
1012. Allandó pszichologus jelenlét minden oktatási intézményben vagy egy olyan központ ahová a gyermekek bármikor fordulhatank
1011. Gyermekpszichológussal vagy egyéb képzett személyekkel történő, rendszeres beszélgetés.
1010. A bántalmazott gyermek szerintem félénk.
1009. BESZÉLGETÉS ÉS BESZÉLGETÉS,MÉGHOZZÁ ŐSZINTE,BÁRMILYEN NAPSZAKBAN.
1008. Megfelelően szakképzett szakemberek.
1007. igen ,jó gyermek védelmi szervek,ahová a gyerekek is nyugot azivel fordulhatnak,és még segitséget is kaphatnak.
1006. Félénkség, magabiztosság hiányának vizsgálata.
1005. az odafigyelés
1004. az iskolában kellene rájuk odafigyelni emellett a lakosság figyelmét fel kellene hívni a témára, hogy ha valaki a környezetében ilyet tapasztal, felismerje és tudja hová kell fordulnia
1003. Egy telefonszám,amin a szomszédok,iskolák óvodák, vagy bárki aki lát, vagy hall valamit tud szólni. Vagy legalább egyszer egy évben az óvodákba, vagy iskolákban ellátogatna a pszichológus. Sajnos a pedagógusok nem sokat foglalkoznak ezzel. Tisztelet a kivételnek.
1002. Egy telefonszám,amin a szomszédok,iskolák óvodák, vagy bárki aki lát, vagy hall valamit tud szólni. Vagy legalább egyszer egy évben az óvodákba, vagy iskolákban ellátogatna a pszichológus. Sajnos a pedagógusok nem sokat foglalkoznak ezzel. Tisztelet a kivételnek.
1001. fokozott figyelem a környezet részéről
1000. minden évben pszichológusi vizsgálat családi háttér +vizsgálása (persze ehhez független,nem le fizethető szakemberek kellenek akik szeretik-értik a szakmát)
999. Ha már a gyanúja is felmerül, akkor szükséges a szakember bevonása, környezettanulmány rendszeressége, ha súlyos az eset a gyermek kiemelése és biztosítani a nyugodt, kiegyensúlyozott hátteret.
998. A fizikai bántalmazás a testen hagy nyomott, a lelki pedig a szemben.
997. Szigorubb törvények és fellépes, a megfelelő számu, szakképzet személy alkalmazása akik akkár pártfogóként is felügyelnék a szociálisan rászorult gyermek életét.
996. A csöndesebb, vagy erőszakosabb gyermekeknél nagyobb esély van, hogy bántalmazták a szülők őket
995. pszhiologusok az iskolában.az emberek "nem akarok beleszólni"hozzáállás változtatása.
994. azt szokták mondani,hogy a gyerekszáj őszinte. a viselkedését kell figyelni,és szakembernek kellene vele elbeszélgetni,és ha ezek alapján megállapítják a bántalmazást,akkor a szülőkkel kéne elbeszélgetni,természetesen szakembernek.
993. Azok a gyerekek akiket otthon bántalmaznak, visszahuzódóak,nemigen beszélgetnek,félnek mindenkitől. Ezért egy osztályban a tanároknak észre kell venni azt ha a gyermek szomorú,rákérdezni mi a baj.Sajnos az ilyen gyerekek nem mernek beszélni az otthon történtekről, ekkoe a tanár már felismerheti a családi problémákat.A gyermek fél elmon dani,mert retteg a szüleitől,hogy kikap megint,inkább nem beszél. Én az ilyen szülöktől elvenném a gyermekét,és olyan családnál helyezném el ahol nagyon szeretnének babát,gyereket de nem lehet. Legfőképpen tehát a tanároknak kellene figyelni a gyermekek magatartására.
992. Akik arra a feladatra vállalkoztak, hogy óvják a kiszolgáltatott kisgyermekeket, azok rendkívül odaadóan, felelősségteljesen, lelkiismeretesen, és igen jó szívvel végezzék ezt a munkát. Másként nem lehet ezt a hivatást végezni.
991. Iskolai pszichológus
990. Az ovódákban és iskolákban fél évente egy psziholgus ,vagy a pedagogus jelzésére elbeszélgetnének a gyermekkel.Majd ha indokolt kötelezném a szülőt az erre szakosodott emberrel való kapcsolat felvételét.
989. IGAZI pedagógusok
988. Pszichológiai kivizsgálás,szülőknek hazugság vizsgálat
987. Minden gyermekre a legnagyobb odafigyelés, és észrevenni, ha szokatlanul eltér a viselkedésük a társaiktól.
986. Minden gyermekre a legnagyobb odafigyelés, és észrevenni, ha szokatlanul eltér a viselkedésük a társaiktól.
985. 1:Mivel sajnos az ilyen gyermekek viselkedése alapvetően megváltozik talán a környezetnek, az oktatási intézmény dolgozóinak lehetne egy kicsit jobban odafigyelni és ha a gyanú akkor pedig jelenteni az illetékeseknek! 2:Sokkal gyorsabb és hatékonyabb reagálás az illetékes szervektől!!!!!! 3:Nagyon nagyon szigorú büntetés a bántalmazóknak!!!!(Erre lenne néhány tippem!)
984. igen
983. beszélgetések, szimulációs és dráma játékok, rajzok
982. Több figyelem az egész társadalomtól! Borzalmas világot élünk!
981. Az őszinteség, gyengédség.
980. A család védelmi rendszer át szervezése
979. meg kell őket kérdezni,nem hazudnak soha
978. Nagyon sok beszélgetés!! Egy gyermek, vagy nagyon visszafogott, vagy nagyon vad és a társain próbálja a feszültséget kiadni!
977. Játékos módszerekkel lehetne mérni, sokféle olyan pedagógiai módszer van (pl. a drámamódszer), amely során megnyilatkoznak a gyerekek önkéntelenül.
976. Sokat kell beszélgetni a gyerekekel.De akit bántalmaznak,első beszélgetés után ki derül.Akit lelki terorban is tartják,harmadik negyedik beszélgetés után ki nyilnak.Az óvonők,és tanárnőknek többet kellene beszélgetni négyszem közt a gyerekekel.Havonta egyszer minden gyerekel kelene beszélgetni az iskolákban,óvodákban.
975. Több figyelmesség kellene a felnőttek részéről,feltétlenül jelenteni kellene ha valaki a környezetében ilyet tapasztal.
974. Sok beszélgetés,türelem,pszichológus.Ugyanis nagyon nehezen nyilnak meg a gyerekek a szülőkkel szemben is.
973. a gyermekek környezetében élők sok segítséget tudnának nyújtani ha nem lenne ez a buta berögződés{más dolgába nem szólunk bele} 13évig bántalmazott a saját anyám a lelki és testi terror minden formájában a bíroság mégis 13 évet várt.aztán jött a fekete leves a mostohám közölte csak a családi pótlék miatt maradhatok.a saját apám hosszú ideig nem is vette észre mi zajlik körülötte.ez már lelki terror,mert mai napig bizonytalan ember vagyok azt érzem nincs rám szüksége senkinek.
972. Az iskolai pszichológusok,és tanárok felkészítésével és a tanult kérdések alkalmazásával!Csak sajnos a tapasztalat azt mutatja,hogy az ilyen dolgok láttán,hallatán az emberek struccpolitikát folytatnak!
971. Iskolapszichológus. Kérdőívek a neten.
970. Egy új környezet
969. Váratlanul meg kell simogatni a buksijukat. Akit bántanak, az elhúzza a fejét a simogatás elől, mert azt gondolja, most is ütni fogják.
968. Nem tudom
967. Folyamatos odafigyelés a közösségekben, esetleg kötelező orvosi (fizikai és mentális) ellenőrzések az oviban, suliban.
966. Jobban működő Gyermekjóléti szolgálat.
965. Mivel a család takargat, iskolában, ovódában a pedagógusoknak, kellene odafigyelni és minden óvodában, iskolában iskola pszichológust alkalmazni, akinek joga lenne feljelentést is tenni a megfelelő hatóság felé.
964. Iskolai foglalkozás közbeni megfigyelés szakember által.
963. iskolapszichológus ezt hamar felismeri, hálisten már majdnem minden általános iskolában van. az ő, és családsegítő szolgálat közreműködése. (szülők feljelentése)
962. sok beszélgetés,odafigyelés
961. Iskolai pszihológus, aki tiszta szívből szereti a gyermekeket, és ismeri a lelki világukat.
960. Ngyon nehéz, mert a gyerek fél idegen felnőttől segítséget kérni, nem bízik a felnőttekben, és ha a szülő megtudja, hogy ellene vallott súlyos következményei lehetnek. Egy alapos pszichológiai vzsgálat során tesztekkel kiszűrhetőek a bántalmazott gyerekek. Vagy olyan személy közreműködése szükséges, aki előtt megnyílik.
959. Őszinte beszélgetés
958. gyermek reakciójából kitűnik,hogy bántják.
957. hát ha eddig nem jöt rá senki akkor ezután is nehéz lesz,ha lesz rá módszer szóljatok:)
956. A fizikai bántalmazásnak látható jelei vannak. Sajnos a lelkinek nem mindig. A kiszűrés is nehéz, mivel a bántlmazott gyerekeket úgyis megfenyegetik valamivel, ezért nehezen mondják el bárkinek is ha bántották őket. Főleg ha ez családon belül történik. Talán jobban oda kellene figyelnünk egymásra és a gyerekeinket szeretetre kellene nevelni, nem pedig agresszióra. Én megpróbálom az enyémet a szeretet útján elindítani.
955. A nagyobb odafigyelés a védőnők, óvónők, stb részéről. Ők napi kapcsolatban vannak a gyerekekkel, és észreveszik a jeleket. Viszont félnek is a szülők bosszújától. Sajnos az agresszív szülők a nevelőket sem kímélik.
954. állandó pszichiáter alkalmazása minden oktatási intézményben
953. Egy gyermeken látszik,ha bántalmazzák a viselkedésén,csak nem figyelnek rájuk kellőképpen,nem veszik észre sem az iskolában,sem a közvetlen környezetben,/szomszéd/.A gyerek vagy szégyenli, vagy nem meri elmondani,így marad befelé fordulva,és azt mondják "Ő ilyen"
952. Az ilyen gyermekek kezdetben visszahúzódóak, kis figyelemmel kiszűrhetőek.
951. Szerintem ahol legalább egyszer jelentenek hasonló esetet vagy valaki tudomására jut,abban a családban nem szabad gyermeket hagyni,és a szülőnek sem elegendő 1-2 év fel függesztett börtön büntetés. Rendszeres család látogatással,környeztet tanulmányozással csökkenteni lehetne a bántalmazott gyermekek számát.
950. Beszelni veluk. Kerdezni hogy bantjak e. Figyelni hogy vannak e serulesek rajta.
949. Kötetlen, rendszeres beszélgetések, ahol a szakember közel kerülhetne a gyerekekhez és lenne lehetőség 4 szem közötti beszélgetésre is. Ezenkívűl fontosnak tartom a szűkebb- tágabb környezetünkben élő gyermekekre való odafigyelést.
948. Óvódában,illetve iskolában kellene a gyerekeknek egy-egy olyan személy,akinek mindent elmondhatnak tabuk nélkül.És ez a személy ne tanár legyen,mert a tanároktól tartanak a gyerekek,mert meg kell felelniük nekik.Egy olyan személyben nem bíznak!
947. Őszintén szólva nemtudom de mindenesetre észre kellene vennünk a problémát és odakell figyelnünk a másikra.
946. Tanári látogatások, osztályfőnöki órán beszélgetések, tornaórán figyelni a gyerek szabadon lévő végtagjain a foltokat. Én is pedagógus vagyok. Tudom, hogy az a gyerek, amelyikkel beszélni szeretnék, mert valami rosszat tett, és odahívom (nem akarom az osztály előtt megalázni nyilvános szidalmazással), de ő nem jön, sem elsőre, sem másodikra, az a gyerek attól fél, hogy megütöm, mert otthon őt verik. Ahogy a gyerek a saját kortársaival, a kisebbekkel, gyengébbel bánik, ahogy az állatokhoz viszonyul, az sokmindent elárul.
945. A tanároknak részt kéne venniük olyan képzéseken, ahol megtanulják, hogy milyen jelei vannak annak, ha egy gyereket bántalmaznak, mivel elsősorban ők azok a felelőségteljes felnőttek akik a legtöbb időt töltik a gyerekekkel.
944. GONDOLKODNOM KELL RAJTA,NEHÉZ KÉRDÉS.
943. Szerintem,ha a tanárok jobban odafigyelnének vagy a szomszédok akkor nem lenne ilyen tragikus a helyzet.Illetve,ha a gyerek elszólja magát.
942. Pl. oviban,iskolában a pedagógusoknak jobban kellene figyelni a gyerekek lelkére,változásaikra ill. a testi tünetekre,amik verésre utalnak és jelenteniük kellene,nem pedig szemet hunyni pl. nemtörődömségből vagy félelemből. Többet kell beszélni az oktatás keretein belül ilyesmiről és meghallgatni a véleményüket,mert ez is utalhat valami családi problémára (burkoltan),amikor felszólalnak. Esetleg buzdítani kell őket arra,hogy figyeljenek társaikra és nem hallgassák el,ha tudna ilyen esetről.
941. Hipnózisban elmondaná hogy bántották-e vagy hogy lelki terrorban tartják-e?
940. A szeretet és még nagyobb odafigyelés.
939. Minden képen az oda figyelés, szomszédok, orvos, védő nő,dadus, óvónő, tanár,ha a gyermeken mindig láthatunk erőszakra utaló nyomokat,(ilyenkor pszichológus véleménye is számít).ODAFIGYELÉS A GYERMEKRE!!!
938. Az esetleges gyanús jeleknél gyermekpszichológus beszélgetése a gyermekkel, az óvodában az óvónők rajzoltassák, beszéltessék többet a gyermekeket, figyeljék a viselkedésüket, hogy egyáltalán kiderüljenek ezek a dolgok...stb.
937. VÉDŐNŐ, HÁZI ORVOS.
936. Szerintem az óvodákban,iskolákban dolgozóknak van annyi tapasztalata, hogy felismerjék az ilyen problémákkal küzdő gyerekeket, de sok esetben nem mernek cselekedni, tartva szülők megtorlásától. Az évek során a "nagy demokrácia" azt hozta, hogy az iskolákban óvodákban dolgozóktól elvették azokat a jogokat mellyekkel kordában lehetett tartani a gyerekek megfelelő nevelését és problémák esetén a szülőkkel szemben is szigorubban léphettek fel. Ma már ott tartunk hogy a cigánygyerek az óvodában elküldi a óvónénit melegebb éghajlatra, de ha az óvónéni próbálja helyretenni a gyereket a szülők rögtön az ombudsmann-hoz szaladnak, hogy az óvónéni rasszista.
935. nem tudom pontosan mert én nem is értem azokat a szülőket akik bántalmazással próbálnak elmagyarázni a gyereknek akármit is
934. pszichológus, családsegítő folyamatos jelenléte már az óvodáskortól az intézményekben
933. Fizikailag gondolom egyszerű mert valoszinűleg látható nyoma van. A lelkileg terrorizált gyereket egy-két alkalommal való találkozásból még nem tudja mindenki kiszürni csak szakemberek. Egyszóval a bölcsöde,ovoda,iskola nagyobb hatásköre sokat segíthetne.
932. Nagyon érzékeny és kényes de következtetéssel oda figyelni minden olyen szervezet vagy gyermek intézmények stb dólgozoi szakemberek által azonnali példa értékű fel lépést pici apró árulkodó jel illetve a családok látogathatósága mint valamikor régen óvoda iskola részéről.
931. a közösségben jobban vizsgálni(ovoda,iskola)
930. Óvodában, iskolában rendszeres orvosi illetve pszichológiai vizsgálat.
929. ha az állami szervezetek ( rendőrség, gyámhatóság,stb...) több figyelmet fordítanának a bejelentésekre és ezekre megtennék minél hamarabb a megfelelő intézkedéseket gondozásba vétel, a bántalmazó szülő bíróság elé állítása, szóval hathatósabb és szigorúbb jogszabály megalkotása!)
928. ha az állami szervezetek ( rendőrség, gyámhatóság,stb...) több figyelmet fordítanának a bejelentésekre és ezekre megtennék minél hamarabb a megfelelő intézkedéseket gondozásba vétel, a bántalmazó szülő bíróság elé állítása, szóval hathatósabb és szigorúbb jogszabály megalkotása!)
927. Hatékonyabb odafigyelés embertársainkra.
926. Sokkal nagyobb odafigyelés az iskolában és az ismerősök körében.
925. Több szociális munkás alkalmazása, főleg az általános- és középiskolákban.
924. Az oktatási intézményekben dolgozók megfelelő képzése vagy egy személy alkalmazása, aki felfigyelhet a gyermekek viselkedésére. Úgy gondolom, hogy a bántalmazott gyermekek jeleket küldenek a külvilág felé. Vagy visszahúzódók, vagy társaikat bántalmazók lesznek. Ezt a viselkedést egy pedagógus nem mindig tudja megfelelően kezelni. Ez nem biztos, hogy az Ő hibája. Nincs felkészítve rá, vagy talán nem is az ő feladata, hogy analizálja a felügyeletére bízott gyermekek viselkedését. De ha van olyan személy aki felé jelezheti, hogy egyik-másik gyermek viselkedése kirívó, vagy megváltozott, akkor az a szakképzett személy már könnyebben kiszűrhetné a háttérben megbúvó bántalmazásokat.
923. Szerintem többet kéne ellenőrizni a családokat.Mondjuk pszihológust az iskolába és ki kérdezni .Igazából nem értek egyet azzal sem hogy ki adják a gyerekeket az othonokból,és azok a lelkibeteg gyerekek még jobban azok lesznek mivel ugy bánnak velük hogy ne tudja meg.Amikor mennek ellenőrizni akkor ki....,utána meg.A pénzért csinálják nem a gyerekek neveléséért,inkább utálják őket.A sajat gyerekeikre forditják a penz a kocsikat abbó fizetik stb.a gyerekek mégjobban lelki betegek lesznek.Az ellenőrzés is olyan hogy semmien.Én nagyon megszürném ki kapjon gyereket pl,anyagi hátere legyen ne a pénzért csinálja hanem a szeretetért.Nagyon meg változtatnám ha rajtam mulna de sajnos nem rajtam mullik.Erre érdemes oda figyelni szerintem.
922. pedagógusok ez irányú képzése
921. Családi háttér megfigyelése.
920. mentál higiénés órák beiktatása heti 1x az órarendbe
919. Közvetlen bizalmas beszélgetés.
918. anonim kérdőív és különböző kérdező emberek.
917. Rendszeres pszihológiai órák az iskolákba.
916. Szerintem az iskolákban a Tanítóknak/Tanároknak is oda kellene figyelnie a gyerekekre,mert általában meglátszik az ilyen gyerekek viselkedésén is az,hogy bántalmazzák!
915. A szakszeru segitok (ovonok, dajkak)folyamatos felkeszitese, hiszen egz kis gyermekkel ok toltik a legtobb idot, es vegre nem lenne szabad azt gondolni, hogy ez a csalad sajat maga baja. EZ NEM IGAZ!!!!!!!! Ja, es ha ilyet letnek, akkor nem szabad tovabb menni, jelezni kell, es a csaladsegitonek RENDSZERESEN (havi 2szer) ki kene menni ellenorizni.
914. Kiszakítani őket abból a közegből ahol sérültek. Segíteni földolgozni a rossz élményeket és új esélyt adni nekik más környezetben. Sok szeretettel és kedvességgel.
913. Egy bántalmazót fél mindentől vagy agresziv.
912. Sokkal hatékonyabb pedagógiai módszer, spiritualizmus oktatása, melyet értek itt lélekgyógyászati, szellemfejlesztési szinten és nem holmi hókusz-pókuszokat. Több szellemileg és szakmailag felkészült önkénteseket, akik joggal lennének felhatalmazva, hogy családlátogatásokat eszközöljenek. Természetesen nagyon nehéz a határt meglátni egy konkrétan bántalmazott (lelkileg) gyermeknél, vagy egy hisztis gyermeknél.
911. Tesztek, amelyekkel ki lehet szűrni a bántalmazást (ismételni), pedagógusok, orvosok, védőnők, családgondozók nagyobb figyelme,
910. Nagyon sok beszélgetés, odafigyelés nem csak alkalmanként...
909. szerintem látható
908. nem tudom
907. A környezete figyeljen oda, jelezze! Család, rokonság, szomszédok, iskola, óvoda, bármilyen közösség,amivel kapcsolatban van.
906. iskolákban,és óvodákban folyamatos ellenőrzés.védőnői,esetleg pszihológus bevonásával.
905. Egyértelmű,hogy leghamarabb az oktatási intézmények,orvosok,védőnők kellene,hogy észre vegyék a bántalmazást. Esetleg akár a szomszédok kikérdezése is szóba jöhet,hogy bizonyítást nyerjen a dolog.
904. Sok beszélgetés...
903. nem tudom
902. Iskolán belüli foglalkozások.
901. A gyermek pszihológiában,ill. pszichiátriában nagyon sok módszer(tesztek,játékok,rajzok)van,ámde a jó magyar törvénykezés megkérdőjelezi minden gyermek szavahihetőségét.Véleményem szerint a jogot kéne formálni:Miszerint minden gyermeknek igaza van mindaddig,mig az ellenkezője be nem bizonyosul! Egy példát had emlitsek erre!Kolléganőm unokáját valaki(felnőtt)hátba verte a bölcsie,úgy hogy egy lila kézlenyomat maradt a hátán.A látlelet,és a pszihiátriai orvosszakrtő őket igazolta,de mivel a gyermek(akkor 1,5 éves) mind három nevelőt azonos néven szólította a vádat elejtették!! Én ebben az esetben az egész intézményt elmarasztaltam volna!
900. Örökbeadás Családsegítő Családból való kiemelés
899. a somszédok, az óvónők, a tanárok észrevételei
898. Pszichológus által gyermekek kikérdezése már óvodától, rendszeresen!
897. időszakos Pszichológia vizsgálat
896. Már kisgyermek korban rendszeres pszichológiai "vizsgálat". Szerintem nem elég kisiskolás (alsó tagozatos) korban elkezdeni, hanem már az óvodásoknál is bevezetném ezt a szűrővizsgálatot. Úgymond beszélgetés formájában egy szakemberrel a délelőtti foglalkozások idejében akár az egyik óvónéni jelenlétében, mert egy ismerős mellett talán könnyebben meg is nyílnak a kisgyerekek.
895. Ha elég lenne a gyámhatóságot, a rendőrséget felhivni és nem kerülne az elkövető tudtára. A gyámhatóságnak és a hivatali rendszernek gyorsitott eljárásra lenne alkalma, s nem kellene esélyt adni újabb tettek elkövetésére azzal, hogy megbánja az elkövető. Az ilyen embereknek a további szülésekre sem adnék esélyt mert ugyanúgy bánnak a következő gyerekeikkel is akiknek a vérükben van az ilyen fajta agresszió.
894. Egy ovodai illetve egy iskolai pszihológussal,egyfajta elbeszélgetés!!Sztem
893. A védőnői hálózat aktivizálása, a gyermekintézményekben a gondozók részéről minél közvetlenebb kapcsolat kialakítása gyerekekkel.
892. Programot kellene indítani (a hozzá értő emberek,pl.pszichológusok bevonásával)és már a bölcsődékben meg kellene kezdeni a szűrést.Egészen a középiskola végéig.
891. oda figyelnének a tisztelt hatóságok...arra amit a gyerekek elmondanak,már elég lenne,de amíg ez nem számít ugyan mi módon lehetne kiszűrni..
890. Sok-sok beszélgetés és szituációs játékok,melyek rákényszerítik a szereplőket,hogy igazi "énjüket" megmutassák.
889. Gyerekekkel a lehető legtöbbet beszélgetni akár pszihologusnak illetve olyan embereknek akik éppen aktuálisan foglalkoznak a gyerekekkel.(óvónő,tanár stb)Az ismerősök is segíthetnének!!!Mert ha tapasztalnak valamit akkor forduljanak segítséghez,mert Sajnos a másik szülő (aki nem bántalmaz)Nem mindig a helyesen ítél meg dolgokat.
888. Jobban kellene figyelni a rossz környezetben született gyereket . Üllőn is a legutobbi esetnél hol volt a háziorvos , a védőnő , a nagyszülő vagy esetleg a szomszéd ?
887. Csak az iskolában, az erre szakosodott emberek tudnák kiszűrni, aviselkedésük alapján. Ezt beszélgetéssel folytatva pontosíthatnák.
886. Iskolában,óvodában pshihológus beszélgessen alkalmanként az olyan gyerekekkel akiknél sejteni lehet a bántalmazást.
885. Legyen lehetőségük akár egy diák szövetség...keretein belül elmondani az otthoni problémákat
884. Sok beszélgetés.
883. A környezet figyelme !Óvodákban-iskolákban odafigyelni azokra a bizonyos eltakarhatatlan foltokra,vagy a hangosabb szónál már kezét védekezően maga elé rántó kezecskékre.
882. folyamatos pedagogiai szociális ellenörzés szorosabb kapcsolattartás a családokkal
881. a környezet, az emberek egymásra jobban odafigyelnének.nemcsak akkor az mondani, hogy én láttam, hallottam hogy baj van,amikor már túl késő.
880. Nagyon nehéz dolog, a gyermekeim sokszor mesélnek olyan büntetéseket az osztálytársaikkal kapcsolatban, ami bár nem fizikai bántalmazás, de megalázónak és elfogadhtatlannak tartok. Sajnos az ilyen szülőkkel még beszélgetni sem lehet, mert saját magukat tökéletesnek tartják, a másikat és a pedagógusokat pedig idiótának.
879. A struccpolitika megszünése! Óvónők,tanárok,szomszédok,akik látják és tudják,de felvállalni nem merik és nem akarják!
878. Beszélgetéssel, rávezetéssel, bizalommal nyitottá válik.
877. A korabban jol bevalt modszerek kozul nehany visszaallitasa. Pl: Rendszeres es kotelezo orvosi vizsgalatok az iskolaskoru gyermekeknel. Ezzel egyidejuleg pontositani, illetve szigorubba tenni az orvos, illetve az oktatasi intezmeny nevelotestuleti tagjainak jelentesi kotelezettseget. Persze az ezt koveto vizsgalati eljarast is hatrozottan kellene alkalmazni es pontosan szabalyozni az esetleges visszaelesek elkerulese vegett.
876. AZ OVIBA IS KI LEHET SZŰRNI JÁTÉKKAL KÉRDÉSEKKEL MEG LEHET FIGYELNI A VISELKEDÉSÜKET ÉS A REAKCIÓJUKAT DOLGOKRA AKKOR JOBBAN MEGNYÍLNAK A GYEREKEK AKARATLANUL IS.
875. Ha egy gyermek szellemileg nem fejlődik úgy mint kortársai, ezt legtöbb esetbe az óvónők illetve tanítónők vehetik észre. Pszihológiai vizsgálat már az óvodában hozzáértő szakemberrel.
874. állandó pszichológiai szűrés, tanácsadás és kezelés már egészen az óvodától kezdve - általános és középfokú oktatási intézményekben és lehetőséget adva rá a felsőfokú oktatási intézményekben is
873. Az iskolában osztályfőnöki órákon.A tanároknak jobban odakellene figyelni a gyermekekere,mivel ők nagyjábol tudják,hogy kik az ilyen szempontból veszélyeztetett gyermekek.
872. Kiszűrésére? Módszer? Szerintem ilyen nincs. Ha csak a gyermek viselkedését vennénk alapul sem lenne alapos ok arra, hogy feltételezzük az azért van, mert bántalmazták. Nem minden gyermek egyforma viselkedési magatartásformával bír. Nem kell messzire mennem, mert az én fiam is kilóg a sorból. Az Ő viselkedésének okait már 2 éves korára lehetne visszavezetni amikor a huga megszületett. Neki akkora trauma volt, hogy reggel felkelt és nem voltam mellette, sőt egy hétig nem voltam itthon, hogy megszólalni alig tudott. Az a gyermek aki 15 hónaposan már tőmondatokban beszélt.. kétévesen olyan szinten dadogott, hogy az már kétségbeejtő. Egyéni érzékenységen múlik minden.
871. Iskolákban tesztlapokat töltetnék ki a gyerekekkel, a problémásokat gyermekpszichológussal vizsgáltatnék meg.
870. pedagógusok jelzései - ők még napjainkban is eléggé biztosan ki tudják szűrni az ilyen módon sérült gyerekeket
869. Nagyobb odafigyelés
868. gyerekeknek készített kérdőív
867. -Elsősorban a védőnők , orvosok szerepe,-ők érintkeznek előszór a gyermekkel. -Nagyobb odafigyelés az iskolákban a tanárok részéről! -A gyermekvédelmi hálózat tagjai rendszeresen vegyenek részt az óvodai , iskolai gyermekközösségek életében(rendezvények,különféle programok).Így észrevétlenül kiszűrhető lenne a bántalmazott gyermekek kiszűrése.
866. Az iskolai orvosi vizsgálatok.Az édesanya/apa bejelentése a rendőrségen,bíróságon,vagy a gyámügyön.
865. Az oktatási intézeteknek kellene kiszürni pl.speciális órák keretében.
864. Szegénykék mivel félnek, magukban tartják általában és szerintem sokszor nehéz kideríteni.
863. A közösségben dolgozóknak (óvó néni, tanító néni)kellene rejtett módon (beszélgetések,játékok közben) odafigyelni minden apró jelre!Illetve a baráti társaságban lévő szülőknek (már ha van olyan ember aki barátkozik olyanokkal akik bántják a gyermekeiket).
862. Szerintem gyermekek bevonása a kiderítéshez. Pl. Hasonló korú kisgyermek akivel hamarabb hangolódik, tudatos felkészítés.
861. Szerintem gyermekek bevonása a kiderítéshez. Pl. Hasonló korú kisgyermek akivel hamarabb hangolódik, tudatos felkészítés.
860. Szerintem gyermekek bevonása a kiderítéshez. Pl. Hasonló korú kisgyermek akivel hamarabb hangolódik, tudatos felkészítés.
859. Miután ezek a gyerekek általában nagyon félnek nehéz ezt észrevenni. Jobban kellene figyelni a pedagógusoknak az iskolában. A szomszédok ismerősök is sokat segíthetnek.De minden hiába ha a rendőrségnél(nem avatkoznak családi ügyekbe csak ha már vér folyik) és a gyermekvédelmi szakembereknél süket fülekre találnak a panaszok,vagy későn (elkésetten sokszor)intézkednek . .(Sajnos ez társadalmi probléma)Nem figyelünk egymásra eléggé.Mindeki a létfentartására összpontosít és nem figyel kellőképpen a környezetére.
858. Különböző intézményekben (óvóda, iskola) észre kellene venniük az óvónőknek, tanároknak, hogy valami nincs rendben. És ha bármit észre is vennének a gyermeken további lépéseket kellene tenniük.
857. Odafigyelés a gyermekekre. Meglepő olyan reakciók észrevétele amely nem a korosztályára, vagy nemére jellemző. Koraérettség látszata. A beilleszkedéshiánya, vagy az állandó túlzott behódolás konstatálása.
856. szereto csaladba helyezni oket,s azilen szulot elkuloniteni,kikozositeni
855. A közösségben (iskola, óvoda, esetleg védőnőnek) észre kell vennie, mert az ilyen gyerekek "mások" ,mint a többiek.
854. Oda figyelés az iskolákban Stb
853. Iskolai ,óvodai gyermekpszichológus ,aki rendszeresen eljár az intézményekbe ,és a gyerekek megbíznak benne.
852. Sok beszélgetés és odafigyelés a környezetébe(óvoda,iskola,stb.)
851. Először is az ovonőknek, pedagógusoknak kellene észrevenni,ha egy gyermek ki van téve a bántalmazásnak,hisz a nap nagy részében ők vannak velük. Esetleg tarthatnának továbbképzést számukra,hogy ezeket gond nélkül ki tudják szűrni a nevelők. Illetve a helyi önkormányzatok gyámügyesei is tehetnének rutin látogatást a családoknál, főként azoknál akiknél nagyobb százalékban van esély arra,hogy képesek a szülők bántani a gyermekeiket.
850. Az egymásra való odafigyelés.
849. Figyelem a család,intézménye részéről.
848. rajzoltatás ,ennek elemzése rendszeresen, .együtt játszáskor a gyerekek óhatatlanul eljátszják az otthon látottakat,átélt.
847. Figyelem,beszélgetés a gyermekkel.
846. Az a baj h nehezen lehet kiszűrni.a gyerekek sokszor félnek elmondani mi az ami bántja őket és az ilyen gyerekeken nehéz is segiteni.a pszichológus se tud mindig rajtuk segiteni,a hatóságok nem tesznek semmit amig vér nem folyik és ez undoritó.Ha a tanárok jobban odafigyelnének a gyerekekre és egyből jelentenék az eseteket amiket észrevesznek pl.kék zöld foltok visszahúzódó viselkedés.és persze a szomszédok is tudnának tenni ha foglalkoznánk egymással.de a mai társadalom már nem nézi a másik problémáját,mert sajna mindenki a sajátjával törődik.
845. Rendszeres szakorvosi ellenőrzés az óvodában,iskolában.
844. Megfeleloen kepzett szakemberek veletlenszeru latogatasai ovodakban,iskolak- ban.Kotetlen beszelgetes a "Gyerekekkel".
843. Az előző kérdéshez: igen kaptam néha makarenkói pofont apámtól. Háááát. Általában meg is érdemeltem. S nemúgy emlékszem vissza, hogy rettegésben teltek volna a napjaim. Tehát a kérdés árnyalt.
842. Óvodákban, iskolában jobban kellene figyelni a gyermekekre a nevelőknek, ott már ki lehetne szűrni, hogy melyek azok a gyermekek akiket bántalmaznak.
841. Több odafigyelés az iskolákban/óvodákban.
840. iskolákban ill. ovikban a nevelőknek észre kellene venni a gyermek viselkedésén
839. A gyerek "szülőpárti" , így szégyenérzete sem engedi meg , hogy beszéljen a bántalmazásról. Talán a szituációs játék célravezető!!!
838. óvoda, iskola , psychológus beszélgetése a gyerekekkel
837. Az ovodákban és az iskolákban a nevelő testület Nagyobb oda figyelése!
836. Talán egy iskolapszihologus
835. A bántalmazott gyerekek máshol(iskola,óvoda)próbálnak agresszíven,durván kivívni azt,hogy észrevegyék.Ezek a gyerekek lelkileg sérültek,ha az ember odafigyel, és ért a gyerekekhez elérheti,hogy a gyerek maga fogja elmondani.
834. Fél mindenkitöl.
833. Sajnos 2-3 éves korig csak a védőnők, illetve a háziorvosok azok akik észrevehetik az esetlegesen fennálló problémát, vagy jobb eset van egy olyan szomszéd aki felfigyel ezekre a dolgokra (gondolok pl.a folyamatosan ordítozó szülőre, vagy egyéb furcsa jelre, ami nem normális egy 0-3 éves gyereknél) és értesíti a gyermekvédelmi hatóságot. Miután a gyerekek közösségbe kerülnek a gondozónők, óvónők feladatai közé kellene tartozni ezeknek a problémáknak a felismerése (de nem gondolom, hogy a szülővel kellene ezt megbeszélniük, mert egy ilyen szülő feltételezem rögtön kivenné gyermekét az intézményből), és azt gondolom, időnként (pl. havi rendszerességgel, vagy negyedévente) egy pszichólógus
832. nem tudom,mert nem merik elmondani
831. Jó lenne, ha minden iskolában lenne egy minimum szociális gondozó, akihez bármikor fordulhatna a gyermek, s ha ő úgy gondolja, hogy egy gyermek testi vagy lelki bántalmazásnak van kitéve, megtehesse a szükséges lépéseket a családból való kiemelésre.
830. Csak oda kell figyelni a környezetünkben élő gyermekekre, és észrevehető, ha valami, vagy valaki bántja Őket. Mivel nekem a hivatásom a gyermekek nevelése, ezzel együtt jár, hogy odafigyeljek rájuk.
829. Iskolai óvodai bölcsődei odafigyeléssel
828. Csak ezekkel a problémákkal foglalkozó iroda, szervezet, ahol rendőrök, pszichológusok, gyermekpedagógusok stb. foglalkoznának a gyermekekkel. Iskolákban, hivatalokban működne, esetleg először névtelenül lehetne odatelefonálni. De a cél a gyermekek biztonságba helyezése, megvédése lenne minden törvényes eszközzel.
827. Sajnos erre nincs ötletem, mert nem vagyok pszichológus!!! A megkérdezés kevés, mert nem minden gyerek vallja be pont azért, mert fél, hogy ezért is kikap!!!
826. Rendszeres pszichológiai szűrővizsgálat az intézményekben.
825. Odafigyelés.
824. Csakis a Gyámhivatalok és a Gyermekvédelem szabályozásának megváltoztatásával. Illetve sok esetben befolyásoló tényező az alkohol. Én ezt szabályoznám jobban, mert ma már nem lehet kényszeríteni senkit sem elvonóra. Na ezen változtatni kellene, mert ennek bizony a gyerekek az elszenvedői.És sajnos a statisztika azt mutatja, hogy a gyermekből olyan felnőtt lesz, mint amilyen példát otthon lát. Akaratán kívül.
823. Szerintem van olyan gyerek aki elmodja ha megkérdezik,én nem kérdezek és mégis tudok mindent,mert van akiben a gyerekek ösztönösen bíznak.
822. az óvódában és iskolában rendszeresen fel kellene hívni a gyerekek figyelmét ezekre a dolgokra hogy nem normális ha ebben élnek és merjenek szólni róla akár a tanárnőnek akár egy gyermekvédelmisnek
821. Több odafigyelés a gyerekekkel kapcsolatot tartóknak(óvónő, tanárnő, szomszéd rokon,)! Bejelentési kötelezettség, és neki is valami büntetés ha szemet hunyt felette! Mert tudjuk, hogy ők sem jelentenek semmit. Tisztelet a kivételnek, de a mai nevelők, tanítók, hááát, nem ragozom mennyit érnek a munkájuk ellátása alapján! Fizu megvan a többi nem érdekes, vannak tapasztalataim ezen a téren!
820. Mindenképpen kiszűrhető a viselkedéséből. Ezért a védőnők, óvonők, pedagógusok mindenképpen kellene, hogy jelezzék a megfelelő helyre és ami a legfontosabb, azonnali elzárást kellene kieszközölni a bántalmazónak, így talán többen mernék elmondani, hogy otthon bántják őket, ha tudják, hogy megbüntetik (nem is kicsit) a bántalmazót!
819. Ovodai illetve iskolai rendszeres phszihológiai elbeszélgetések
818. A fizikailag bántalmázás előbb-utóbb kiderül.Valaki akinek szive is van hozzá ,meg bátorsága is , valahol szóvá fogja tenni . De a lelkileg bántalmazott gyermek szerintem már eleve sérülten fog felnőni és azután két lehetőség van: vagy ő is olyan terrorban fogja nevelni a gyermekét ,amiben ő részesült , vagy fogadalmat tesz , hogy az ő gyermeke soha nem fogja érezni az ő bánatát , sérelmét ami őt érte. Ez lenne a jobbik eset , de szerintem erre 50-50 % esély van
817. beszélgetések. rajz készítés élmények elmesélése történetek olvasása, elemzése, gyerekek általi vélemények meghallgatása
816. Ha azok kik ezeket látják-szomszéd, idegen-merjen szólni a hatóságnak, rendszeres gyermek látogatás, illetve gyakoribb család látogatás.
815. SOK OLYAN GYERMEKKEL TALÁLKOZOM OVIBAN -SULIBAN AKI MÁR A KIABÁLÁSRA IS ÖSSZEREZZEN,ÉS SZERINTEM A KÉZEMELÉSRE IS MINIMUM NYAKBEHÚZÁSSAL REAGÁLNA,ÉS EZT EGY ISKOLA VÉDŐNŐ IS ÉSZRE KÉNE VEGYE EGY RUTIN VIZSGÁLAT SORÁN.HA EZT ÉSZLELI EGY ISKOLA PSZIHOLÓGUSSAL EL LEHET BESZÉLGETNI ÉS Ő MÁR KOMOLY DIAGNÓZIST TUD FELÁLLÍTANI.
814. Ha az iskolában lenne rendszeres pszichológiai vizsgálat. Egy szakember minden valószínűséggel ki tudná szűrni ezeket a gyermekeket!
813. Alkalmanként gyermmekpszihiáter látogatása az iskolákban, elbeszélgetés keretében.
812. Beszélgetés, nagyobb odafigyelés a környezetünkre.
811. Beszélgetés, nagyobb odafigyelés a környezetünkre.
810. Szerintem a családlátogatás a pedagógusok részéről jó módszer,de többször kellene megejteniük,h. lássák,mi folyik otthon.talán váratlanul kellene,mint ahogy a védőnők tették régen.valamint meg kellene tanítaniuk h. mondják el rögtön ha vki bántja őket,mert az helytelen dolog.Érezniük kell h. van aki megvédje őket és nem kell félniük.a környezetben élőknek is oda kell figyelniük az ilyesmire.
809. Nehéz kiszűrni, mert legtöbbször meg van félemlítve a gyermek és nem meri elmondani, hogy bántják. Sokszor arról hallani, hogy a megerőszakolt lánygyermek édesanyja sem hiszi amit mond mert védi a mama a papát. Vagy ami még rosszabb, hogy a mama tud isaz erőszakról mégsem tesz semmit! Felháborító !!!!!!!
808. Véletlen szerű védőnői ill. pszihológiai látogatás iskolákban és óvodákban. Véleményem szerint így valamennyire a szülők,pedagógusok is ellenőrzés alá kerülhetnének.
807. jobban figyelni egymásra,amelyik gyermek hirtelen változáson megy végbe biztos van valami a háttérben
806. Igazából erre csak akkor van lehetőség vagyis csak akkor tudjuk kiszűrni ezeket a gyermekeket ha nagyon jól ismerjük őket akkor amikor minden rendben van velük és akkor azonnal feltűnik ha bántalmazzál őket! Hozzáteszem volt már rá példa hogy mégsem tűnt fel senkiek ha egy gyermekkel történt valami! A másik az hogy az lenne a legjobb megoldás ha ezek a gyermekek mernének beszélni ezekről a dolgokról, ami persze nagyon nem könnyű! Elnézést ha kissé hosszúra sikerült a válaszom de én ezt csak így tudtam leírni!
805. Több odafigyelés a környezetében lévő felnőttek részéről.Iskolai szoc.munkások alkalmazása,akikhez bizalommal fordulhatnak a gyerekek.Talán ők ki tudják szűrni azokat a gyerekeket,akiknek a viselkedése eltér a társaitól.
804. Játékos módszerek, rajzoltatás.
803. pszichológiai vizsgálat alkalmanként az iskolákban, óvodákban
802. Szerintem már a kórházban ki lehet szűrni, én találkoztam olyan anyával aki már ott a kórházban inkább kávézot, cigizet és felügyelet nélkül hagyta az újszülötett, még jó hogy többen voltunk a kórteremben és mindig valaki tudta dajkálni pluszban a babát, amikor az anya visszatért a baba sírni kezdett mert éhes volt csak üvöltött vele és ledobta az ágyba. (Ilyennek miért van gyereke)
801. viszont bántalmazás
800. Elvenni a szülőtől vagy csak a másik szülő nevelje vagy más szülőkhöz adni a gyermeket!
799. bábozás
798. Már bölcsödében/óvodában megfigyelhetők a gyerekek viselkedésén, ki az aki harmonikus családba nő fel, és ki az aki nem. De ha ezt nem látják meg az adott oktatási/nevelési intézetben, akkor az iskolában, isolatársak sgítségével minden apró részletre fény derülhet. Sajnos ez számomra tapasztalat...
797. pedagógusok beszélgetése a gyermekekkel.védőnőknek is juthatna szerep bőven.
796. Szerintem ez könnyen ki lehet szűrni legalább is én észre veszem azokon a gyerekeken akiket bántalmaznak vagy bántalmaztak mivel kórházi gyakorlatokon szoktam lenni
795. Szerintem, ha egyedül van a gyerek nincs befolyásoló ember vagy tényező körülötte akkor egy vele együttérző kedves, aranyos embernek, nőnek kiöntené a szívét, mert én is így voltam vele ezért gondolom így.
794. bölcsödei-óvodai- iskolai pedagógus-egészségügyi kooperácio
793. ezt sajnos nem tudom , de jó lenne ha lenne ilyen
792. pszichológus
791. több figyelem
790. Az emberek agyát kellene átprogramozni!
789. Az emberek agyát kellene átprogramozni!
788. Sajnos ezt nehéz kiszűrni.
787. Nagyobb odafigyelés a környezetünkben élőkre.
786. A környezet odafigyelne a gyermekekre . A védőnő, óvoda, iskola a közvetlen környezet !!! A jelző rendszer hatékony működése.
785. Oktató-nevelő intézményben nagyobb felelősségtudattal figyelni a gyermekekre
784. pszichológus
783. beszélgetés
782. Nem tudom ehhez szakemberek kellenek!
781. Tanórán a családról készítetett rajz, melyet szakemberek értékelnek ki.
780. A bántalmazott gyereken észrevenni,hogy baj van,mert viselkedése megváltozik.Akin nem lehet észrevenni,ehhez heti 1x "családi napot" tartanék,ugy hogy csak mindg 1-1 gyerekkel beszélnék.
779. Szerintem a veszélyeztetett családban élő gyerekekre jobban kéne figyelni a gyámhatóságnak a szomszédoknak.A bölcsödében,óvodában és iskolaban ha van a gyereken olyan sérülés ami arra utal,hogy bántották azonnal jelezni kéne az illetékeseknek.
778. Nagyobb odafigyelés a környezet, a jelzőrendszer részéről. Azokat a jeleket amik erre utalhatnak közzé tenni!
777. Ingyenesen hívható telefonszám,ahol elpanaszolhatja a gyermek milyen sérelmeken megy keresztül.KOMOLYAN venni a problémáját és ha kell "titkos megfigyelések után" rajtaütés szerűen szerelni le a szülőt.Ezt a telefonszámot pedig mindenki által jól látható helyeken /plakáton , orvosi rendelőben,postán stb./ kitenni. Ezenfelül ahol a gyermek a legtöbbet tartózkodik napközben,ott is nagyon figyeljenek rá/különösen ha egy kicsit furcsább a viselkedése a megszokottnál/a tanárnőnek és óvónőnek nem csak az oktatás a feladata,egy kicsit megfigyelőnek kell lennie.Ha ütésnyomokat lát vagy túl visszahúzódó valaki azonnal legyen neki gyanús, és férkőzzön a gyerek bizalmába ,legyen a barátja/barátnő
776. Jobban oda kéne figyelni a gyerekekre! Mindenhol! Az iskolában is!Nem csak azt nézni, hogy mit csinál a gyerek és büntetni, hanem azt is miért csinálja!
775. Jóbban oda kéne figyelni az óvodában meg az iskolában a gyerekekre mert azok másképpen viselkednek mint a többi gyermek.
774. családrajz, kötelezővé tett gyermekpszichológusi családlátogatások
773. Jobban oda kéne figyelni a gyerekekre
772. Több odafigyelés a körülötünk élő gyerekekre és nem attól tartani,hogy beleszolunk-e más családi problémájába.
771. Több odafigyelés a körülötünk élő gyerekekre és nem attól tartani,hogy beleszolunk-e más családi problémájába.
770. NEM TUDOM. EZEK A GYEREKEK FÉLVE MINDENKITŐL BORZASZTÓAN NEHEZEN NYÍLNAK MEG LELKILEG!
769. Iskolai pszihológus alkalmazása...akár rendszeres időközönként ( az iskolai tanévben), aki felmérheti ill. kiszűrheti a veszélyeztetett gyereket.
768. Közösségben, mint például óvoda, iskola, a visszahúzódó, csöndes gyermekekkel, vagy pedig a túl agresszív gyermekekkel (nem tudom kiből mit vált ki a bántalmazás) való közvetlen, négyszemközti beszélgetések alkalmával talán mód lenne a probléma kiszűrésére.
767. Nagyon nehéz! Főleg a mai rohanó és kissé elemberteledett, csak " Te vagy a fő és az első",anyagi szemléleletű világban!
766. Az iskola és a gyermekvédelem szoros összhangja.Ezt viszont nehezíti a személyiségi jogok védelme.
765. Az óvodákban,iskolákban beszélgetések,melyek kapcsán a gyerek manipulálása nélkül elárulja,ha bántalmazzák.
764. Sok beszélgetés a Visszahúzódó gyerekkel az oviba is.
763. Jobban odafigyelni a közvetlen környezetünkben élő gyermekekre,a pedagogusok,ovónők,védőnők komoly odafigyelésére is szükség van.
762. Talán a pedagógusokat tanárokat , ovónőket kellenne megtanitani egy kis adag pszihologiára hogy ki tudják szürni.
761. sajnos ezt nem tudom azok a gyereket akiket bántalmaznak a szülők lehet rajtuk látni mivel máshogy viselkednek félnek........
760. Mivel ezek a gyerekek félnek, visszahúzódóak, nem beszélnek az őket ért bántalmazásokról. Csak figyelni és észre venni lehet. Jelek vannak bőven láthatóak és láthatatlanok egyaránt.
759. Ha nyitottabbak lennénk a külvilág felé,embertársaim felé. Szivesen lennék gyerekek közelébe, hogy felismerjem azt a gyereket aki "sérült" lelkileg. Tudom,hogy melyik gyereknek van problémája.
758. Nagyobb védelmet kéne biztosítani számukra törvényileg, szigorúbb szankciókkal! (Pl. bántalmazó apa örökös "eltiltása", rendőri felügyelet alá helyezése, hetenként őrsön jelentkezési kötelezettség, nő/gyermek áttelepítése, hatékonyabb intézményvédelem, stb.)
757. óvoda iskola szomszédok
756. óvoda iskola szomszédok
755. már az óvodában kellene kezdeni, s a gondozónőkre hárulna ez a nehéz, de nemes feladat. Életet menthet!
754. igen
753. Pedagógusok, szomszédok nyitottabb szemmel és füllel mászkáljanak.
752. A gyermek még ha nem is akarja kimutatni mert fél, de én úgy gondolom, hogy akaratlanul is el tudja árulni "magát" a viselkedésével, pl. ha visszahúzódó, kevésbé keresi a barátai társaságát és ha esetleg történik egy hirtelen szituáció ami őt emlékezteti a számára rossz emlékre akkor esetleg össze rezzen, vagy elhúzódik
751. A gyerekek "vizsgálata" erre szakosodott emberek segítségével! Illetve a szociálisan rászoruló emberek heti látogatása / mert a mai világban rengeteg embernek vannak anyagi gondjai/ és ez sajnos rend szerint a gyerekeken csattan! Erre van sajnos példa is az utcánkba a Bank fűtési szezon után viszik a család házát, és sajnos a szülők feszültek mert nem tudnak menekülni a helyzetből, és a gyerekeken csattan! pedig előtte soha nem bántották Őket!
750. Erre jó alkalom lenne az óvónők és a tanárok bevonása mert a szülők után ők foglalkoznak legtöbbet a gyerekekkel vagy egy szakember kihelyezése az ovikba és iskolákba akinek a megfigyelés lenne a szerepe.
749. Csak az őszinte beszélgetés.
748. Megadott korban, pszichológiai szűrővizsgálat kötelezővé tétele, mint a fogászati szűrés.
747. Nagyon nehéz kiszürni de szerintem észre lehet venni mert ők érzelmileg sérültek és nem úgy viselkednek mint az átlag gyerekek.
746. Óvodákban, iskolákban a nevelők gyerekek ha észrevesznek bármilyen eltérő zavart , vagy eddig nem észlelt viselkedést , esetleg külső jeleket, akkor ne lépjenek át rajta, hanem jelezzék a védőnőnek vagy családsegítőnek akik biztosan tudnak feltűnés nélkül a család közelébe férkőzni és esetleg idejében segíteni a kiszolgáltatott kikorúnak.
745. Sajnos nem tudom,mert akiket bántalmaznak ,ők sajnos félnek és nem mernek beszélni róla!
744. Lehet,hogy ha nagyon félénk, az már jel,vagy ha agresszív.Engem nem úgy bantottak,csak az öcsém miatt vesszővel alábunra,hogy lássuk másnap ,ne rosszalkodjunk.
743. A lelkileg bántalmazott!
742. Több oda figyelést a kívül álló felnőttektől! Nyitottság-empátia mások problémáira.
741. Az iskolában a pszichológiai foglalkozásokat kellene tartani. Kérdőív, elbeszélgetések.
740. Hatékonyabb iskolaorvosi, védőnői, családsegítői hálózat, valamint ezek egybehangolása. Mert azt nem hiszem el, hogy a néhány hete a médiában szereplő összeharapdált, koponyatörött újszülött ügyében csak a "szülőket" kell felelősségre vonni. Védőnő? Gyerekorvos? Nekem 3 gyerekem van 2 hetente járt a védőnő, havonta a gyerekorvos és minden alkalommal le kellett őket vetkőztetnem. Itt ilyen miért nem volt?
739. Ha valakinek félelem nélkül beszélhetnének róla,kövezkezmények nélkül.
738. A jelzőrendszer tagok vállalják fel a látott és hallott dolgokat!
737. Több olyan személy foglalkoztatása az ovodákban és iskolákban akik játékos de lényegretörő módszerekkel kiszürik ha baj vam.
736. a gyermekismeret,észrevenni azokat a nem szokványos jeleket a gyermeken/szomorúság,kialvatlan szemek,remegő kezek,félelem,kék foltok észrevétele/amikor pl.iskolába érkezik,meg kell nyerni a gyermek bizalmát,akkor meg fog nyílni velünk szembe és ránk fogja bízni titkát s beavat bennünket.
735. A közöny megszüntetése.A gyermekintézmények dolgozóinak büntetése amennyiben bántalmazott félelemben tartott gyermekről nem informálják a megfelelő hatóságot és az a hatóság is felelőségre vonható legyen aki bár tud mindenről semmit nem tesz ez ellen./Sok az ilyen jellegű eset/
734. Ha felemelem a kezem, hogy megsimogassak egy gyermek fejét és Ő behúzza a nyakát, akkor őt biztosan bántották már.
733. Pszichológiai tesztek (családrajz, kötetlen- irányított beszélgetés, szituációs játékok)
732. Szerintem pszichológus könnyen ki bírja szűrni ezeket a dolgokat, de szerintem sok esetben mi is észrevehetjük egy gyermeken, ha jól megfigyeljük. Nem ugyan olyan a lelki egyensúlya, mint azoknak a gyerekeknek, akiket nem bántalmaznak.
731. Na ezt nem tudom. :(
730. iskolai pszihológus
729. A óvodában, bölcsödében kéne erről óvatosan tudomást szerezni. Hiszen ott vannak a gyerekek olyan helyzetben mikor a szülő nélkül őszintén mesélhetnek, úgy, hogy ők ezt észre sem veszik, hogy elárulták.
728. Ez nagyon nehéz, hiszen az ilyen gyermekek zárkózottak. Ha jobban figyelnénk a környezetünkben élő gyermekekre talán észrevennénk. Még a pedagógusok szerepét emelném ki.Ők napi kapcsolatban állnak velük, Nekik kellene nagyon-nagyon felfigyelni az ilyen gyermekekre.
727. Az iskolába tesztlap kitöltetése,és beszélgetés.
726. A védőnőnek nagyobb hatáskört kellene adni,és őket is fokozottabban ellenőrizni!
725. iskola, rokonok odafigyelése
724. iskola, rokonok odafigyelése
723. iskola, rokonok odafigyelése
722. Rendszeres beszélgetés a gyermekekkel, szakértő lélekgyógyászok bevonásával.
721. Pszichológiai tesztekkel, iskolai pszichológus alkalmazásával, már korán felismerhető a lelki terror, mely sokszor rosszabb a fizikai bántalmazásnál.
720. A környezeti odafigyelés, akár az iskolában akár máshol
719. Szakértői szűrés
718. családsegítő munkásokat ne lehessen megvenni. A pedagógus jobban figyeljen főként a tört családban élő gyerekekre.Az egyszer elhagyottt/szülő által/ gyermek, ha vissza kerül valamelyik szülőhöz ellenőrizni kellene.
717. Beszélgetni, ismerni kell a gyerekeket, észrevenni az irreális változásokat rajtuk, főleg a fizikai nyomokat.
716. Rendszeres pszichológiai ellenőrzés.Már óvodáskorban a folyamatos pszichológus által végzett ellenőrzések nagyon fontosak.
715. nehéz kérdés szerintem nincs olyan ok amiért bántani kell egyereke.
714. a környezetében élöknek észre kell vegyék ha egy gyermeknek valami nyomja a szivét
713. Sajnos az óvodákban, iskolákban látják a tanárok, ha egy gyerek rendszeresen tele van kék-zöld foltokkal, és nem lehet a elevenségének a számlájára írni ezeket a sérüléseket, itt kéne a gyermekvédelemnek érdemben közbelépni, de az is gyanús lehet, ha kisgyermekhez nem engedik be a védőnőt vagy az orvost, aki látogatásra érkezik.Az ilyen gyerekek ált. nagyon csendesek /megfélemlítettek/ vagy épp kiemelkedően rosszak, pimaszak, lázadók.Őket kellene pszichológia útján kiszűrni.
712. 0-2 éves korig teljes test átvizsgálás (rendszeresen, 6 hetes korig, hetente védőnő által) 2- test átvizsgálás,játékos pszichiátriai vizsgálat közösségbe kerülés után, pedig rendszeres pszichiáteri jelenlét, a gyermekekkel foglalkozó nevelők fokozott figyelme,-amihez kellő felkészítést,oktatást kapjanak , a legkisebb jelek felismeréséhez,-probléma észlelésénél, AZONNALI INTÉZKEDÉS!!!
711. Rajzoltatás, beszélgetés, meséltetés, dramatizálás, ...közös játék során.
710. ovodában ill. iskolában többet kellenne foglalkozni és jobban kellenne figyelni a gyerekekre
709. Vedonok, orvosok, ovonok, tanaroknak kellene eszre venniuk, akik latjak oket. Es persze a rokonoknak, ismerosoknek, szomszedoknak. Ha nyitott szemmel es fullel jarnanak!
708. Szerintem ha maar egy 10 eeves gyerek depresszios, vagy neagyisten azon gondolkodik hogy kaar volt megszületnie, akkor ott a szülök valamit nagyon elcsesztek. Ezt pedig könnyü kiszürni, mert a gyerek magatartaasaan eeszrevehetöö, ha tulsaagosan visszahuzodoo, vagy eeppen tulsaagosan agressziv. (sajnos nekem ilyen gyerekkorom volt de senki sem figyelt oda ennek a nyomait ma is viselem) Egyszerüen oda kell figyelni az abnormaalis magatartaasra, mert nem születik senki "rossznak" "agresszivnak" vagy eeppen "tul visszahuzodonak" Ezt a magatartaast a szülök formaaljaak a gyerekre. Ezen kellene vaaltoztatni.
707. A gyermekek viselkedése mindíg árulkodó, csak a rohanó világban a tágabb környezetnek nincs ideje észrevenni a jeleket, ill. az észrevettekkel foglalkozni. Önző, csak az egyéni érdekeket szem előtt tartó világban élünk. Jobban kellene figyelnünk egymásra, főképp a gyermekekre, hiszen nem mindegy milyen nemzedék nő fel, ugyanis ők fogják felnevelni az unokáinkat, dédunokáinkat stb...
706. Azt gondolom, hogy a környezetemben nincs ilyen gyerek, de kell, hogy legyenek jelei (mit játszik a gyerek, hogyan és kivel, stb.). Az időt nem sajnáló, igen alapos megfigyelés és kommunikáció a gyerekkel.
705. Szerintem ez egy kis idő múlva kiszűrődik,mert zárkózott lesz,önbizalom hiányban fog szenvedni-amit mellesleg felnőtt korában is hurcol magával.-vagy éppen ennek az ellenkezője,hogy fel akarja magára hívni a figyelmet,randalírozik,nem figyel az órán,zavarja azt,esetleg nem is jár iskolába csak mellé.Nem biztos,hogy a testén nyomok vannak mert lehet a haját cibálják,nehogy meglátszon a testén az ütlegelések nyomai.Az ilyenek erre nagyon vigyáznak.Kifelé minden nagyon szép boldog család látszatát kelti,igazából egy idegbeteg,állandó stresszel teli életet élő gyerekről van szó aki belemenekül még a kényszeresség betegségébe is.
704. 1. Az, hogyha a hatóságoknak megfelelő eszközök lennének a kezükben!!!! Sajnos a valóságban ha egyik szomszéd tudja a másikról,hogy az rendszeresen bántalmazza a gyermekét, nem mer szólni senki, hisz félnie kell a megtorlástól, mivel a hatósági személyeknek nincs már "hatalmuk" ... 2. Egy olyan szerv, ahová anonímként bemehet bárki bejelentést tenni, és persze látványosan történik is valami. Mint pl. a Gyámhivatal... de sajnos csak a neve ez ... :(
703. óvodában,iskolában a pedagógusok beszélgetéssel és egy kis odafigyeléssel kiszűrhetnék.
702. Sok és szeretet teljes beszélgetéssel rá lehet jönni melyik gyermek sérült a bántalmazás során.
701. pszihiátriai vizsgálat
700. Mindkettő.
699. Legaláb 1/2 évente az ovodákban, iskolákban gyermekpszichológusok "szűrővizsgálatot" végeznének, ahol észrevennék az árulkodó jeleket.
698. A pedagógusoknak ezt látniuk kéne, és nem szemet hunyni felette
697. A pedagógusoknak ezt látniuk kéne, és nem szemet hunyni felette
696. sok bizalmas beszélgetés, amit a bántalmazó nem tud meg a beszélgetés után 10 perccel.Titok tartás
695. Beszélgetés a gyerekkel, de úgy, hogy őszintén mondjon el mindent, de ennek otthon ne legyen még rosszabb következménye!Az ilyen szülőt /ha lenne Magyarországon/ gályarabságra ítélném. Nagyon gyűlölöm az ilyen embereket, még a halálbüntetést is helyeselném, mert az ilyen ember NEM EMBER. Az állat nem tesz ilyet!!
694. Pszichológiai vizsgálatok, tesztek időszakosan. Pl., rajzelemzés...
693. Minden fizikai és lelki terror hagy valamilyen fajta nyomot az ember viselkedésében, csak nem mindenki veszi azt észre. Óvodákban és iskolákban ésszerű lenne a dolgozó személyzet egy részét némi gyermek-pszichológiai képzésben részesíteni, akik majd tudnák analizálni a gyerekek viselkedését. De aki ezen a képzésen átesik, kellene, hogy tegyen alkalmassági vizsgát is, ugyanis vannak emberek, akik egyszerűen nem élnének tudásukkal, mert a gyereket a szülő tulajdonának tekintik, nempedig önálló emberi lénynek.
692. honlapok- ahol elmondhatja és segítséget kap telefonos segély szolgálat- ingyenes sms-sel, visszahívással- hisz sokszor telefonra sincs pénzük
691. A gyerekrajzokból sok mindent le lehet szűrni, ha hozzáértő szakember csinálja. És ugye minden gyerek rajzol az óvodában, iskolában...
690. FOLYAMATOS FIGYELÉS,NAGYON SOK BESZÉLGETÉS A VISSZA HÚZÓDÓ FÉLÉNK GYEREKEKKEL,A DEPRESSZIÓ JELEI,HANGOSABB SZÓ HALÁN A GYERMEK ÖSSZEREZDÜLÉSE,ÉS A MÁSIK CSOPORT AZ AMIKOR A GYERMEK TÁMADÓ,LÁZADÓ,IDEGILEG INSTABIL.HA ÓVIBAN ÉS ISKOLÁBAN A FELÜGYELŐK MEGFELELŐ SZOCIÁLIS KÉPZÉST KAPNÁNAK NAGY VALÓSZÍNŰLEG MÁR OTT KISZŰRHETŐ LENNE A LELKI BETEG GYERMEKEK.
689. Egy erősebb szociális háló, a gyermek segítők tényleg segítsenek, ne síklódjon el senki a bejelentések felett!
688. beszélgetni kéne velük...
687. az adott környezetben lakok pl:a lakó környezet ,iskola , óvoda,ha jobban oda figyelnének az apro jelekre talán kilehetne szürni az ilyen gyerekeket.
686. Környezet nagyobb odafigyelése
685. Egy Olyan személy akit nagyon szeretnek a gyerekek és megnyílnak neki. Sok gyerek nem mer beszélni, mert van akinek nem hisz senki.
684. Nem tudom. Szerintem csak csellel lehetne kiszedni egy gyerekből, hogy bántalmazzák,mert a gyerek jobban szereti a szüleit, mintsem elárulná őket, vagy szégyelli bevallani.
683. Kötelezővé tenném legalább évente egyszer,hogy szakértőhöz kelljen vinni a gyerekeket aki leül és elbeszélget velük.Ezt nagyon értékelném.
682. Nem tudom
681. Ez egy nagyon nehéz kérdés mert a fizikailag bántalmazott gyereken esetleg marad külsérelmi nyom,de a lelki terror alatt élő gyereken nem.És az ilyen gyerekek nem merik elmondani sem,hogy mi zajlik a családban.Itt a szomszédok,barátok ,óvónők,tanárok vehetik észre esetleg a gyerek hangulat változásait,félre húzódását,esetleg egy hangosabb szóra össze retten a gyerek stb.Ezt csak azok tudják kiszűrni akikkel sokat van a gyerek.Nekem ez a véleményem.
680. szociális dolgozók, minden intézményben
679. jól FELKÉSZÍTETT óvoda/iskolapszichológus RENDSZERES kötelező alkalmazás minden iskolában. iskolákba nem beengedni a mai divatos, anyagias, műkörmös, kurvás tanárnéniket. de ennek számos oka van h miért ilyenek a mai tanárok amilyenek. lehet a kormányra fogni, lehetne sok felelőst keresni. de az emberiségben van a legnagyobb hiba!
678. iskolában vagy óvódában lenne pszichológus aki beszélget a gyerekekkel ott talán feltűnne ha valakit bántalmaznak otthon rendszeresen
677. igen
676. Szerintem az iskolában vagy már az óvodában észre lehet venni,hogy melyik az a gyermek akit lelki terrorban tartanak otthon!!!!!!
675. nagyobb odafigyelés
674. Mindenki odafigyelne mindenkire :) azaz TAT TUAM ASI, vagyis ugyanazt kívánva a felebarátodnak, mint önnönmagadnak ÉLNI, mert akkor látod ezeket.
673. Nem tudom mert még az oviban és az iskolában is elüfordul
672. Szerintem a pedagógusoknak többet/jobban kellene foglalkozniuk a gyerekekkel. Jobban meg kellene ismerni őket, ha úgy ítélnék meg a helyzetet családlátogatást kellene tenniük, hogy felmérjék a gyerekek életkörülményeit.
671. Szeretettel közeledni,hozzájuk,pl.ha egy simogatást ijjedten hárítanak az a verés jele lehet,stb...
670. Az óvodai és iskolai pedagógusok, bölcsődei gondozók részére külön képzéseket tartani ebben a témakörben, illetve hasznos lenne ha az óvodákban és az iskolákban legalább havi rendszerességgel megfordulna egy-egy jól képzett szakember (pszichológus,pszichiáter), aki beszélgetne a gyerekekkel(esetleg a szülőkkel is, megfigyelné őket játék közben, megnézné a rajzaikat.
669. Az óvodai és iskolai pedagógusok, bölcsődei gondozók részére külön képzéseket tartani ebben a témakörben, illetve hasznos lenne ha az óvodákban és az iskolákban legalább havi rendszerességgel megfordulna egy-egy jól képzett szakember (pszichológus,pszichiáter), aki beszélgetne a gyerekekkel(esetleg a szülőkkel is, megfigyelné őket játék közben, megnézné a rajzaikat.
668. Ha az emberek végre figyelnének egymásra,és fel mernék vállalni,hogy látják,tudják,mi folyik körülöttük.És még szólni is mernének.De addig míg mindenki STRUCCOT játszik,nem fog semmi történni.Sajna!!!!!!!!!!
667. Óvodákban, iskolákban a pedagógusok és a védőnők segítségével legalább hetente 1x olyan órát tartani ahol, a gyermekekkel úgy foglalkoznának, hogy ki lehessen szűrni az ilyen problémákat (persze képzett szakember segítségével).
666. a társadalom figyelme nem elnézni ha tudunk vagy látunk valamit,ami később esetleg komoly baj lehet
665. Hatékonyabb magatartás részemről,részünkről,ha ilyet tapasztalunk. Rokonok,nagyszülők,szomszédok,pedagógusok aktiv magatartása.
664. ha egy gyereket bántalmaznak akár fizikailag akár lelkileg azt észre lehet venni a gyerek viselkedésén!Az ilyen gyerekekkel le kell ülni beszélgetni és a beszélgetésből le lehet szürni hogy mi van a gyerek életében!
663. A tanárok ,óvónők,védőnők,szomszédok nagyon sokat segíthetnének a bántalmazott gyermekek kiszűrésében.Csak 1 kicsit kéne jobban odafigyelni rájuk.Aki pedig a segítségükre siet,Őt viszont inkognitóban kéne tartani,mert sokan ezért nem avatkoznak bele,félnek az agresszív szülőtől!
662. szupervíziók, beszélgetések már az óvodától kezdve szakemberekkel és a nevelőkkel együtt a szülők jelenléte nélkül az első alkalommal, majd ha valami gyanús, akkor a szülőt is be kell vonni, ugyanis a viselkedésből sok minden leszűrhető
661. elbeszélgetni velük oviban iskolában
660. sajnos nem tudom mert velem is elö fordult már és én se tudtam mai napig fel dolgozni
659. A környezet, a szomszédok, a tanárok,esetleg az orvosok, vagy az iskolában az ifjúságfelelős odafigyelése.
658. Egy kicsit több időt kellene fordítani a gyerekekre az óvodában és iskolában is, egy kicsit közvetlenebb kapcsolatot kellene kiépíteni a szülőkkel és a gyermekekkel is.
657. Vas szigor. Megbélyegzés egy életre
656. A Nagykorúság betöltéséig rendszeres családi látogatások körzetenként!
655. A szülö akaratát feltételhez kötni!
654. Környezetük is figyelje,ha valami ilyesmit tapasztalnak és időben szóljanak,de ne csak a szülőknek!
653. minden apró jelre figyeljen rokon,szomszéd, pedagógus és azonnal jelezze a hatóságok felé!
652. Családi szinten a gyermekjóléti szolgálat és a védőnők feladata kéne, hogy legyen. Intézményi szinten az óvoda és iskola pedagógusok,valamint az intézményekben dolgozó gyermekpszichológusok, nevelési tanácsadók feladata.
651. minden apró jelre figyeljen rokon,szomszéd, pedagógus és azonnal jelezze a hatóságok felé!
650. Védőnő
649. Több törődés egymás iránt.
648. környezet figyelme
647. Iskolai psychológiai teszt.
646. Az meglátszik a gyereken , ha otthon nincs valami rendben! Nem kiegyensúlyozott és ,összerezzen mindentől, meg ütik akkor úgy is azt mondják, hogy elesett! Őket kell támogatni , azért vannak az iskolai közösségek??
645. Nem todom, de szerintem remek szakemberek vannak, és ezek segítségét kellene kérni. Bár szerintem az a gyerek aki inkább húzodik egy idegen mellé, mint a saját anyja vagy apja mellé, már bántalmazott.
644. Az iskolában, a tanárok, kapjanak valamilyen pszihologiai felkészítést hogy felismerhessék a bántalmazott gyereket, mert mindíg van valamilyen tünete, persze a tanártól nem várható el hogy mindenkit kiszűrjön, ezért feltétlenül fontos lenne hogy az iskolákban legyen ügyeletes lélekgyógyász aki elbeszélgetne a problémás gyerekekkel, hiszen a szokatlan viselkedés mögött nem feltétlenül bántalmazás vagy lelki terror áll.
643. Beszélgetés, beszélgetés, beszélgetés és még több bezélgetés, odafigyelés
642. többet kell beszélgetni velük, és legyen az óvodában, iskolábam erre szakosodot személy.
641. a környezet odafigyelése a gyermekekre, minden iskolában szociál pedagógusok alkalmazása, akik rendszeresen elbeszélgetnek a gyerekekkel
640. békesség, megbeszélés
639. Szerintem a Rendszeres Családlátogatás + az előre be nem jelentet családlátogatás.
638. Iskolákban végzett pszichológiai vizsgálat/elbeszélgetés/.
637. A sok beszélgetés és odafigyelés.
636. Kötelező iskolaorvosi vizsgálatok bevezetése,orvosok jelentési kötelezettsége. A pedagógus társadalom felkészítése a lelkileg terrorizált gyermekek kiszűrésére.
635. Már az oviba és a korai iskola korban figyelni kellene ezt.
634. óvodában, iskolában pszichológiai szűrés.
633. Munkam reven a megfigyeleseim alapjan kitudom szurni ki az akit rendszeresen bantalmaznak, mert amikor megakarom simogatni a fejet elkapja.
632. Orvosi vizsgálatok,és a pedagógusok figyelme.
631. hogyha többet beszélgetnének a gyerekekkel az óvodába és az iskolába az ilyen témákról.
630. iskola, óvoda pszichológussal való elbeszélgetés
629. Figyelni a viselkedésüket,mire hogy reagálnak.
628. Figyelni a viselkedésüket,mire hogy reagálnak.
627. -
626. A fizikainak lehetnek látható tünetei.Ezt minden esetben észre lehet venni például az iskolában a testnevelési órákon.A tanárok több időt töltenek a gyermekekkel sajnos már,mint maga a szülő,ezért a napi változásokat jobban látják.a tanulmányi eredmények romlása illetve ingadozása.A gyermek érzékenységének foka jól mérhető,hogyan kezeli a konfliktusokat,kudarcokat az iskolában
625. Bölcsödében ,óvodában és az iskolában is alkalmankénti pszichológussal való beszélgetés.Vagy egy mentál higiénés szakemberrel.
624. Környezete több odafigyelésével ha túl hallgatag vagy netán verés nyomai láthatóak a kisgyermeken.
623. elbeszélgetés, rajz teszt
622. sok beszélgetés,ovodákban,és iskolákban.
621. rendszeresebb család látogatás és csak a gyerekkel való kötetlen beszélgetés
620. TANÁROKNAK ÉSZRE KELLENNE VENNIE HOGY A GYEREK NEM VIDÁM ÉS ZAVARTAN VISELKEDI!
619. ha a pedagógusok, védőnők, orvosok, szociális munkások nagyobb hatáskörrel bírnának, valamint a környezet odafigyelne és jelentené az eseteket
618. Megfelelő védőnői és gyermekjóléti szolgálat kialakítása, mert jelen szolgálat nem sokat ér. Óvónők tovább képzése. Az idősebb korosztályú óvónők nem megfelelően látják el munkájukat, nem igazán a gyerekekre figyelnek. Rendőrségen több oktatás szükséges a családon belüli erőszakkal kapcsolatos ügyekkel kapcsolatban. Gyerekek lelki fejlődését nem csak az gátolja, ha őket bántalmazzák, hanem ha szüleik családi vitájuk/ főleg ha tettlegességig fajul/ Törvényben van szabályozva, hogy miket kell jelezni a gyermekjóléti szolgálat felé. Sajnos nagyon kevés esetben élnek a rendőrök ezzel a jelzéssel, valamint ha jelzésre kerül sor,akkor sem valósul meg megnyugtató
617. Szerintem a bántalmazás minden formája látható a gyermek viselkedésén, tehát a legnagyobb gondot nem a kiszűrés jelenti, hanem a passzív, elkerülő magatartás a gyermekbántalmazást észlelő személyek (pl. pedagógusok, szomszédok, védőnők) részéről. Szerintem inkább a bántalmazások elkerülésének kellene nagyobb jelentőséget tulajdonítani, pl. olyan gazdasági és szociális intézkedésekkel, amelyek a gyermekes családokat támogatják.
616. Az emberek közötti több odafigyelésre.
615. A pedagógusoknak jobban kéne figyelni,ha a gyerek viselkedése változik.Egyébként már az oviban eljátszák mi történt otthon.Ezt tapasztalatból tudom.
614. Sajnos erre nincs hatékony módszer én azt gondolom. Talán az oviba ill. az iskolával kellene együtt működni.
613. Rendszeres felügyelet az óvodába ,iskolába. ( Beszélgetés a gyerekekel az arra kompetens személynek).
612. ezen még gondolkoznom kell.
611. Minden bölcsődébe, óvodába, iskolába olyan szakember vagy pszichológus kellene, aki könnyen észreveszi a gyerekeken, ha terrorban tartják vagy bántalmazzák és sürgősen értesíti az illetékeseket, amit úgy tudok, hogy a gyámügy.
610. Szerintem csak rá kell nézni egy gyermekre,arcocskája,szeme mindent elárult!Ők azok akik játék közben agrasszívan viselkednek.Nem őszinték,mert önkéntelenül is félnekattól,hogy az igazság kiderül,mert érzik,hogy ami velük történik az nem természetes,de a következményektől félnek.
609. Azok a gyermekvédelmi felelősök amelyek iskolákban,óvodákban kivannak rendelve jobban figyeljenek végezzék a dolguk úgy,hogy igen is vegyék észre azt a gyermeket mely bántalmazott vagy rossz körülmények közt él,mert ennek biztos van olyan jele amit az észre vesz aki ezt tanulta.Mert ők az a szerv akinek joga,kötelessége intézkedni.
608. Szerintem ezt elég nehéz megmondani,mert lehet hogy az utcán nem bántja a gyereket csak a lakásban és azt meg nem mindenki hallja,látja.
607. Iskolákban ,óvodákban több gyermek pszichológus!Nagyobb figyelem a gyermekekre,És ami fontos még ,hogy a gyerekek érezhessék azt,hogy támaszkodhatnak valakire!
606. Oviban és Iskolában sűrűbb orvosi vizsgálat!
605. Erre nincs hatékony módszer,mert ha a gyerek elmondja valahol,és intézkedés történik,annak bafejezése után ismét a gyereken csattan az ostor.
604. Legyünk feléjük nyitottak,pl,iskolában oviban,újra járjanak havonta a védőnők a családokhoz,és nem csak a csecsemőkhöz.
603. a hatoságoknak jobban kéne oda figyelni,és a rendőrőknek is jelenteni kéne,ha például családi perpatvarra hivják ki öket és ott gyermekekk is találhatoak!
602. Odafigyelés az óvodában és iskolában a pedagógusok részéről.
601. A közösségek jobban figyeljenek oda a gyermekek viselkedésbeli változásaira,mert ezek általában az otthoni gondok miatt alakulnak ki. Ha a hatóságok keménnyebben lépnének fel,ha bejelentés érkezik feléjük.
600. csak szakember!
599. Ha egy gyereket bántalmaznak a környezetében akkor az hamar észrevehető, mivel vannak olyan gyerekek akik emiatt nagyon vissza húzódóak vagy túlságosan is elevenek!
598. Egy szakember által készített teszt kitöltetése a diákok körében, mely elemzése után nagyobb eséllyel kiszűrhető a szenvedő Gyermek.
597. Több odafigyelés a családsegítők és az óvónők tanárok részéről!!!
596. Teljesen új formában egymást segítő lépcsők kellenének.A családokkal valóban személyes(!) kapcsolatot tartó intézmény.A családsegítő jelenlegi formájában nem alkalmas erre a feladatra.Fontos lenne, hogy az iskolából elinduljanak a jelzések és célba is érjenek!
595. Ebben nagy szerepük van a pedagógusoknak és nevelőknek,a szomszédoknak és családtagoknak.
594. Viselkedés megfigyelése szűkebb társasági körben
593. A beszéd.
592. Az emberek összetartása és szeretete, figyeljün egymásra!!!
591. Rendszeres környezettanulmány, szomszédoknál,iskolában - nehéz elhinni, hogy senkinek nem tűnik fel, ha egy gyereket rendszeresen bántanak!
590. szeretőcsaládhoz hejezés
589. nehéz lehet kiszürni,de fontosnak tartanám,hogy már az óvónők is rendszeresen családlátogatást tegyenek agyerekek otthonában.
588. A közösségbe járó gyerekeken észre kellene venni hogyha verik de sem az óvónők sem a tanárok nem foglalkoznak ezzel.Még mindig azt tartják sokan, hogy ez a család magánügye. Minden iskolába kellene gyermekpszichológus aki heti-havi gyakorisággal foglalkozik a gyerekekkel neki biztos feltűnne ha valakit terrorban tartanak vagy vernek.
587. Az óvodai ill. iskolai orvosi vizsgálat kiterjesztése erre a területre.
586. Mindenképpen a körülöttük levő emberek (szomszédok)lelkiismeretes hozzá állása jelenthet némi segítséget vagy esetleg normális életet élő nagyszülő.
585. HA MINDEN GYERMEKKEL BESZÉLGETNE A PSZIHOLÓGUS AZ ISKOLÁBA
584. ODAFIGYELÉS!!!!! apró jelek,félelem a tekintetében,zavartság,külsérelmi nyomok stb
583. Minden eldugott faluba kéne egy jól képzet pszichológus aki nem fedi fel a kilétét és ez által figyel a környezetében élő emberekre és gyerekekre. Mindeközben dokumentálja az észrevételeit és ha úgy gondolja akkor lép.
582. iskolában kikérdezni, rávezetni, hogy mondja el
581. védőnői hálózat és a családsegítő hálózat hatékony müködése
580. Jobban kéne erre a pedagógusoknak, védőnőknek figyelniük, és persze a többi családtagnak.
579. Pszichiátriai tesztek, odafigyelőbb pedagógusok
578. iskolai phciohologus
577. Pszihiátriai tesztek által ki lehet szűrni az érzelmekben zavart gyermeket.
576. Többszöri családlátogatás és hogy a szakemberek, védőnők ne dugják homokba a fejüket.
575. hát ezt nehéz lenne megmondani sajnos mert nagyon kevés gyerek meri beismerni hogy szülei bántalmazták e már sajnos. De sztem az lenne a legjobb ha ellenőrzés alatt tartanák az ien szülőket és legalább havonta 1-szer kimennének (családsegítősök,gyámügyesek stb...) és megnéznék hogy az adott család kiskorú tagjaival minden rendben van-e
574. több odafigyelés az intézmények részéről (óvoda,iskola)
573. iskolai ovodai orvos, tanárok nevelők odafigyelése szükség esetén pszihológus
572. Nem vagyok Pszichológus erre a szakemberek véleményét kéne kérdezni.
571. SZERINTEM KLUBBOK TERÁPIÁK HA KELL HATÓSÁG
570. SZERINTEM KLUBBOK TERÁPIÁK HA KELL HATÓSÁG
569. Ez csak az iskolában lehetséges. A gyerek szégyelli, ami történik vele, azt hiszi ő a rossz. A furán viselkedő gyerekekkel egy szakembernek négyszemközt kellene beszélgetnie.
568. hogy a környezete akiki tudnak róla merjék jelezni hivatalos helyen is.
567. Nem tudom, van-e hatékony módszer!? Bár működik védőnői szolgálat, de most a munkám során látom, hogy nem ér semmit (talán máshol jobban működik) De esetleg iskolai, óvodai szinten érdemes lenne pszicho dokik bevonása, mondjuk nevelő nélküli elbeszélgetés olyan gyerekeknél, akik bármilyen szinten akár csak gyanúsak is! Ez a legrosszabb, hiszen tönkre lehet ezzel tenni a gyerek életét és a legtöbben nincsenek is tudatában azzal, hogy milyen károkat okoznak ezzel:(
566. Ovodákban ,iskolákban lenni kell egy olyan szociális gondozónak ,tanárnak? pszichológusnak? aki rendszeresen tart fogadó órákat,ahova és akihez bátran odamennének. Ezt mindenféleképp terjeszteni kellene. Tornaórákon amelyik gyereken látnak gyanús nyomokat hozzá irányítani. Mindezt nagyon emberségesen,tapintatosan.
565. Odafigyelés a társadalom részéről. Pszichológus az iskolákban, óvodákban, rendszeres beszélgetések a közösségben levő gyerekekkel. Védőnők rendszeres családlátogatása (nem igazán valósul meg mostanában).
564. A fizikai sérüléseket nehéz nem észrevenni csak ma már nem törődnek vele, mert az emberek nagy többsége úgy gondolja: "nem az ő dolga" A lelkileg bántalmazott gyerekek kiszürésére talán azt javasolhatnám, hogy beszélgessenek a gyerekekkel, mert bennük még megvan a közlési vágy. A megfelelő személy, megfelelő kérdése sokat segíthet
563. Óvodában,iskolában nagyobb odafigyelés,akár szakember bevonásával!!
562. Óvodában,iskolában nagyobb odafigyelés,akár szakember bevonásával!!
561. Rendszeres ellenőrzés.
560. A mai magyar jogi és szociális rendszer még alkalmatlan az összes eset kiszűrésére.A szociális háló hiányos, hiányzik az egységek közti kommunikáció. A szociális szférában működő egységek összehangolása, intézmények szoros együttműködése, családok tanítása, felügyelete.
559. A pszichológia már rég ismert gyógymód!Kötelezővé tenném egy pszichiáter jelenlétét bölcsődékben,óvodákban és általános iskolában is.Ha nem jár a gyerek sehova, mert előfordul ez is(bár én ezt is büntetném, szigorúbban mint hogy elveszem a családi pótlékot),akkor házhoz kellene menniük hetente minimum egyszer.Akkor talán megbízik a gyermek benne annyira, hogy beavassa ezekbe a borzalmakba!
558. Rendszeres bizalmas beszélgetések az óvodában iskolában.Nem csak szimplán óraadás hanem nevelő támogató magatartás a tanárok és a nevelők részéről.
557. Minden iskolában és óvodában rendszeres pszihológusi vizsgálat kellene.
556. Iskolai pszihologus és tanár együtt működése.Esetleg a szomszédok észrevételei.
555. Az odafigyelés!A nevelők az iskolákban és az óvodákban nem igaz, hogy nem vesznek észre semmit!Egy gyereken látszik, ha bántották, mind fizikailag, mind lelkileg!
554. Már az óvodában kellene kezdeni, hiszen az óvodás korú gyermekek már beszélnek, és egy kedves, hozzáértően kérdező néninek biztosan őszintén válaszolnának. Néhány éve hasonló módszerrel kérdezték meg az óvodákban a gyermekeket az otthoni étkezési szokásaikról, amikor is kiderült, hogy hétvégén otthon nagyon sok gyerek főtt ételt nem is kap, csak zsíros kenyeret, ill. volt aki azt válaszolta, hogy üres tésztát evett, mert az édesapja megette az összes túrót! Ahol az apa egy antiszociális lény, az anya mindezt tűri és elviseli, ott a gyermek sem fog szocializálódni és nem fog tudni beilleszkedni a közösségbe sem, állandó konfliktusba keveredik a társaival - és mindezt az apjának k&#
553. a család segítőknek oda kell figyelniük ha ilyen bejentés érkezik hozzájuk,és ha kell drasztikusabb módszert kell alkalmazniuk azokkal szemben akik nem megfelelő körülmények között nevelik a gyermekeiket.
552. ovodai pszihológiai ellenőrzés
551. A hatóságnak nemkéne megvárni amig a gyermeket agyonverik hanem azonnal lépni kellene!!!!!! Akörnyezetnek is jobban kellene a gyerekekre figyelni!!!!!
550. Az általános iskolába,óvodába negyed évente pszichológus beszélgessen el a gyerekekkel(persze egyenként).
549. Rendszeres látogatás a szociális munkások által váratlanul
548. óvodai-iskolai nagyobb oda figyelés a nevelő részéről és nem közömbősségel elmenni a gyermek szorongó,félénk viselkedése esetén.
547. Pszichológiai és fizikális vizsgálatok az iskolákban és az óvodákban. Nem vagyok Istenkáromló, de már kötelező tantárgy a hittan, rengeteg a tölteléktantárgy, csak arra nem fordítanak időt, amire igazán kellene.
546. ovódában iskolában: vagy nagyon agresszív és a szeretet csak úgy tudja kifejezni hogy harap csíp és verekszik, vagy nagyon vissza húzodó és nem mer még koumikálni sem
545. Az embereknek vannak bizonyos mozdulataik, amitől egy gyerek láthatóan megretten. A nevelt fiam például elkapta a fejét, amikor meg akartam simogatni. Ma már, hála a kialakult családi helyzetnek, nem húzódik el.
544. Nem tudom.Apám már nem él,9 éves koromban öngyilkos lett,de addig rettegésben tartott mindenkit.Én voltam a kedvence,minden nap részegen jött haza és LILÁRA vert.Látták a tanárok,az iskolaigazgató,az orvos és senki nem tett semmit.Arendőrök akkor is azt mondták,mint most .,hogy amíg vér nem folyik nem tehetnek semmit.Más dolgába meg senki nem akar (mer)beleszólni.Ki is akarná kiszűrni ezeket az eseteket?
543. 1:Családon belüli erőszak: A Rend Őrei erre a dologra azt mondják,amíg vér nem folyik nem avatkozhatnak közbe.Pedig szerintem a vétlen betelefonáló akit már éppen 125.alkalommal vág nyakon a férje,az nem éppen ezt gondolja 2:A gyermekek bántalmazása ugyan ide vezethető vissza nagy részben.A vétlen szülő nem meri bejelenteni sehol,vagy elmesélni valakinek,hogy mi zajlik a háttérben sajnos,mert fél!!!Ha megváltoztatnák az ezzel kapcsolatos jogszabályt (SÚLYOSBÍTANÁK)akkor lehetne nagy részben visszafogni ezeket az ökröket ezektől a cselekvéseiktől.
542. ovodák iskolák nevelök tanárok nak lenne a feladat család látogatás is kolai szihologusjobban oda figyelni azokra a gyerekekreaki tulcsendes vagy pont az elenkezöje agresziv a társaival szembe
541. Odafigyelés a viselkedésre, kedélyállapotra, sok beszélgetés.
540. a csecsemőknél rendszres védőnői és házi orvosi ellenőrzés testi vizsgálat ha a szülő nem jelentkezik e gerekkel, és a családtagok is ha látták már,hogy hajlomos a szülő a túlzott tetlegességre.
539. A nagy mama elbeszélgetne a gyerekel talán akor a drága megnyilna és elmondanávagy atanár néni Óvónénik
538. Iskolákban, óvodákban rendszeres pszichiátriai szűrővizsgálatok. A gyerekek felvilágosítása arról, hogy mit tehetnek, hova forduljanak segítségért.
537. Családokat kellene látogatni.Pedagógusoknak szólni jobban figyeljenek a gyerekekre.
536. A GYÁMÜGY NE EGY BÜROKRATIKUS INTÉZMÉNY LEGYEN. AHOL AZ EMBERREL NE PARAGRAFUSKÉNT FOGLALKOZZANAK .FENYEGETŐ TISZTELETLEN AZ EMBERI JOGOT SEMMIBE VEVŐ LEVELEZÉST FOLYTATNAK.A FELADATUK ELLÁTÁSÁT MESSZE NEM ÉRTŐ EMBEREK VÉGZIK NAGYON JÓL MEGFIZETETT ÁLLÁSOKBAN !
535. Ha a környezetükben lévő felnőttek sokkal jobban figyelnének a számtalan kis apró jelre,amit sajnos a felnőttek szeretnek inkább NEM ÉSZREVENNI(tisztelet a kivételnek)én találkoztam olyan védőnővel is aki szerette ezeket nem észrevenni és amikor szóltam neki azt mondta:jobb ezeket nem tudni.
534. Jobban kellene figyelni rájuk és egymásra is! Észre kellene venni a jeleket, mert vannak, és mivel a gyerekek őszinték, ha félnek is, tudat alatt is bocsátanak ki vészjeleket. Csak fogni kellene ezeket a jeleket. A tanároknak pl. (tudom, nem az ő feladatuk a gyermeknevelés, de segíteni tudnának, hiszen az életük nagy részét a gyerekek az iskolában töltik), a gyermek felnőtt ismerőseink, családi barátoknak észre kellene venni, hogy a gyermek furcsán viselkedik, és nem legyintve továbbmenni, hanem ügyesen kideríteni, mi a baj - ehhez elég, hogy a gyermek bizalmát elnyerjék -, majd megtenni a szükséges lépéseket.
533. Ha az óvodában/iskolában időnként figyelné a gyermekek pszichés állapotát egy pszichológus.
532. csak a beszélgetés,közben a gesztusok és a tekintet.
531. biztos,de ez nagyon nehéz
530. Egy új családsegítő szerv létrehozása akik egy feljelentés után ki is mennek az érintet családhoz és nem indokolják azzal hogy egyszeri esett történt.Aztán szőnyeg alá mindent.
529. Rendszeres családlátogatás ami manapság nincs!
528. A közvetlen környezet (szomszéd), ha tapasztal bármi agresszióra utaló jelet, akkor bejelentést kellene azonnal tennie.
527. A gyerekek nem hazudnak, őszinték,mindent elmondanak csak meg kell találni velük a közös hangnemet, és el kell érni, hogy megnyíljanak.
526. Szakemberek a gyerekekkel történő személyes felmérés, gondolok itt rajzos feladatok elvégzése utáni elemzésre ki tudják szűrni.
525. Az ovodákban,iskolákban hetente elküldeném a gyerekeket pszihologushoz és szerintem a többség kiszürhető lenne.
524. sajnos ez egy örök probléma mert sokszor a bántalmazott gyermek is védi azt aki ezt teszi vele hiába van segitség ha nem kéri marad a bántalmazás
523. Szerintem idönként az oviban iskolában vagy akár otthon idönként lehetnének ellenörzések. Gondolok itt arra ,hogy egy szakember idönként elbeszélgetne a gyerekekkel,szülökkel.Talán akkor észre lehetne venni.
522. Végülis már most ki kellene tudni szűrni- óvoda, iskola, gyermekvédelem, orvos, jegyző...stb hatékony, "össznépi" közreműködésére van szükség.
521. Hatékony modszer mai világban ha lenne is nem alkalmaznák ,mert senki(tiszt.a kivétel)nem foglakozik a másikkal.Erre nem nagyon tudok amugy válaszolni mert engem is bántalmaztak és soha nem verekedtem gyerekkoromban,és a gyermekemet meg nem tudnám ütni,van olyan ismerősöm akit ugyszintén,bántalmaztak és ő agreszívebb emberke lett sajnos...
520. teszt: hirtelen felemelt kéz. ha megretten, akkor bántják! lelkileg bántalmazott gyerekben óriási a megfelelni akarás: figyelni kell, beszélgetni vele
519. Egy gyermeken mindig meglátszik, ha terrorban tartják, és sajnos sz egész későbbi életére is kihatással lesz. Arra hogy Mo.-on ezt megelőzzék, ill. ellenőrizzék nics lehetőség. Egy sokkal hatékonyabb szociális hálót kellene kiépíteni, akik ilyen esetekben mondjuk azonnal kiemelhetnék a gyermeket a családból.
518. iskolákban megfelelő segitők és orvosok alkalmazása
517. Nagyobb odafigyelés a szomszédoktól,pedagógusoktól,háziorvosoktól,és minden olyan embertől,aki a szóban forgó gyermekkel bármi nemű kapcsolatot tart fenn.
516. Iskolákban ,óvodákban szakember bevonásával.
515. nem kell félni a szűlők és kőrnyezet haragjátol.megtorlástol. bátran kiállni a gyerek mellett még idenként is. nem hogy másik szűlőként eltusolni és szemet huny főlőtte
514. a gyerek viselkedése,és több beszélgetés velük az oviba iskolába. bizalmat adni nekik,hogy merjenek beszélni.
513. Ha nem tartanák terorban a gyerekeket.
512. erőteljesebb gyámügyi intézkedés
511. Nagyon sok beszélgetés velük. Egymásra való odafigyelés gyerek és gyerek között is. Ha kicsit is meghallgatjuk őket kiderül mi zajlik körülöttük, elmondják ha valakit veszélyben éreznek. Ők nem tudnak hazudni és titkolni is csak próbálják, de előbb utóbb elmondják annak akit közel engednek magukhoz. Nekik kell venni ezeket a jeleket!Rajzuk nagyon sok mindent elárul, azt is amit nem mernek elmondani.
510. Oktatási intézményekben nagyobb odafigyelés,valamint az emberekbe egy kicsit több bátorság,hogy szembe merjenek szállni a bántalmazó szülővel!!
509. iskolai kiscsoportos foglalkozások: pszichológósok , mentálhigiénés szakemberek, terepeuták vezetésével
508. elbeszélgetések pl.az iskolákban
507. szihologus
506. sztem ez a pedagógusokon és a nevelőkön múlik, menyire figyelnek a gyermekekre
505. A gyermekek lelkiállapota, viselkedésmódja a legjobb szűrő.
504. ?
503. Bizalma megszerzése mert egy gyereknél aki bántalmazott annál nagyon nehéz megszerezni.
502. iskolai beszelgetesek,csalad latogatasok!szomszedok meghalgatasa!
501. rá termett családgondozo
500. Az óvodákban és az iskolákban pszichiáterek, gyermekvédelmisek alkalmazása!
499. Az odafigyelés.
498. Rendszeres pszichológiai vizsgálat iskolában, óvodában.
497. ovódába és iskolába pszihológus legyen és beszélgessen el a gyerekekkel!
496. Jobban oda kéne figyelni környezetünkre!!Jelenteni ha ilyenről tudunk!!Bár sokan éppen az előző válaszomban említett dolog miatt nem mer szólni,mert nem akar kicseszni a gyermek áldozatként élő szülőjével,de főleg a gyermekkel! A pedagógusoknak,nevelőknek észre kéne venni az iskolában óvodában és jelenteni,vagy akár kimenni családlátogatásra,és ha meggyőződött akkor jelenteni.
495. Az óvodákba és az iskolákba rendszeresen járnának phsziologusok úgy mond a háttérből megfigyelni a gyerekeket.
494. A pedagógusoknak észre kellene venniük, ha egy gyermekkel nincs minden rendben.
493. amikor játék közben figyeljük őket.
492. Jobban oda kell figyelni a jelekre amiket kilehet szürni!
491. ha mindenki jobban odafigyelne a gyerekekre,szomszéd,óvónő,tanárnő,ismerős
490. olyan személyeket kell találni, akik ösztönösen megértik a gyerekeket és a gyerekek is megérzik k az aki előtt megnyílhatnak.egyszerűen beszélgetni kell velük, de nem mindegy, hogy ki!
489. Nehéz kérdés!A bölcsődében, óvodában, általános iskolában szakemberek megjelenése havonta, negyed évente akik különböző tesztekkel felmérnék a gyerek lelki állapotát!Egyik legjobb módszer a rajzoltatás! A teszteket nem ajánlom mert azt nem tud 100%-os valós dolgokat vissza adni! Ugyan is átverhető!!!!
488. A környezet odafigyelése !
487. HAT SZERINTEM A ROKONSAGBAN ELO FELNOTTEK ES A KOZELI BARATOK , SZOMSZEDOK KICSIT JOBBAN FIGYELHETNENEK A KORULOTTUK ELO GYERMEKEKRE [FELNOTTEKRE]. EGY GYERMEK ARCAROL SOK MINDENT LE LEHET OLVASNI. A MASIK AZ ISKOLAKBAN NEM ARTANA EGY OJAN TANART ,VAGY EGY ORAT BETENNI AMI DIREKT IJENEKKEL FOGLALKOZIK ES AKI KITUDNA SZURNI HOGY A GYERMEK MIJEN LELKIALLAPOTBAN JAR ISKOLABA.
486. Kötelezővé tenni az évenkénti szakemberes szakszűrést.
485. Már az óvodában kiderül. Szerepjáték közben /két autó v. két baba beszélget/ a gyerekek könnyen megnyílnak, mert az autó vagy a baba elmesélheti, mi történik otthon, még azt is, amit nekik nem szabad elmondani.
484. Csak alaposan meg kell figyelni a gyereket és viselkedéséből egyből kiderül, valami baj van.
483. Ezt nagyon nehéz így eldönteni.Talán az óvoda ,iskola lehetne egy pont,de mivel látom,hogy az intézményekbe is vannak dolgok a tanárok már nem olyanok mint régen.A 4 gyermekem iskoláztatása alatt sok mindent láttam.
482. Folyamatos orvosi vizsgálatok, beszélgetések a gyermekekkel. A szülőkkel való kapcsolattartás.
481. Egy jól kiépített szociális háló, ahol az alkalmazottak szívük ügyének tartják a munkájukat És ha valakivel valami ilyesmi szörnyűség megtörténik, akkor tudja gyerek fejjel is, hogy kihez fordulhat bizalommal, kitől várhat segítséget, mielőtt esetleg magában tesz kárt vagy követ el öngyilkosságot, mert már úgy érzi, hogy nem tudja ezt a nagy terhet cipelni. De ehhez általában idő kell, mert az első reakció az elhallgatás, saját magukban örlik a történteket, mert szégyenlik, pedig nem nekik van szégyelnivalójuk. Azt eljön az idő, amikor belátják, hogy nem tudnak egyedül megbírkózni a szituval. Mert sajnos sok olyat lehetett hallani, hogy a gyerek szólt az anyjának, hogy az élettársa, azaz a nevelőapuka egyedi do
480. ISKOLÁBAN KELLENE EGY OLYAN TANÁRT VÁLASZTANIUK A DIÁKOKNAK AKIBEN MEG TUDNÁNAK BIZNI ÉS ÖSZINTÉN TUDNÁNAK HOZZÁ FORDULNI ANÉLKÜL, HOGY A SZÜLÖK ÉRTESITÉST KAPNÁNAK ERRÖL. AZUTÁN ELLENÖRIZNI SPONTÁN LÁTOGATÁSSAL ÉS IGY EGY REÁLIS KÉPET KAPNI. PERSZE EZ IS IDÖ ÉS PÉNZ KÉRDÉSE HACSAK NEM FIZETÉS NÉLKÜL TENNÉ EGY IGAZI PEDAGOGUS.
479. kérdőív
478. Környezettanulmány, a gyerekkel játékos rajzolgatás, beszélgetés. Gyerek miről álmodik.
477. A tanárok felelőssége egyértelműen nagy, észre kell hogy vegyék ha a gyerek viselkedése megváltozik, vagy az ismeretség kezdete óta "furcsán" viselkedik. Ahhoz hogy észrevegyék a bántalmazás jeleit a viselkedésben pszichológiai ismeretek is hasznosak. Fontos az is hogy a gyerekek tudják hogy az iskola gyermek és ifjúságvédelmi felelőséhez fordulhatnak a problémáikkal. Persze valószínűleg nem mindeni fog segítéget kérni -sokan titkolják a bántalmazást- de én pl. nem is tudtam hogy van ilyen az iskolánkban (se álalánosban, se gimiben), pedig elvileg a törvény szerint kellett hogy legyen. Hasznos lehetne egy iskolapszichológus is, akihez a gyerekek bátran fordulhatnak, nem csak a bántalmazás okán. De ha már van kapcsolatuk egy ilyen szak
476. A gyerekek kiszürésére nincs mód az iskolás korig,ami sok esetben késő,inkább a szülőket kellene szűrni!
475. Minden olyan közösség vezetőit (bölcsőde, óvoda, iskola), gondozóit tanárait fel kell készíteni arra hogy a jeleket kiszűrje. El kell továbbá érni, hogy a gyanús eseteket azonnal jelentsék pld. a gyermekvédelemnek. A különösen veszélyeztetett gyermekekhez pedig rendszeresen védőnőt kellene kiküldeni, aki mer is persze cselekedni.
474. Minden olyan közösség vezetőit (bölcsőde, óvoda, iskola), gondozóit tanárait fel kell készíteni arra hogy a jeleket kiszűrje. El kell továbbá érni, hogy a gyanús eseteket azonnal jelentsék pld. a gyermekvédelemnek. A különösen veszélyeztetett gyermekekhez pedig rendszeresen védőnőt kellene kiküldeni, aki mer is persze cselekedni.
473. Az odafigyelés egymásra!
472. Igazán nem igen tudnék rá hatékony módszert, mivel az ilyen gyermek a következmények ismerete miatt nagyon nehezen nyílik meg.
471. Óvoda, iskola, védőnő, gyermekorvos,
470. Speciális, családi szociometriai tesztfeladatok kitöltésével.
469. Sok-sok bezélgetés
468. Elsősorban, csak olyan nő/férfi akarjon gyermeket, aki türelmes,és felfogja,hogy a gyerek egy szeretetre méltó kis emberke,akit szeretni kell, akivel türelmesnek kell lenni, sokat beszélgetni vele, és a jó, és rossz fogalmat is el kell mondani,hogy mit-miért-és mit hogyan szabad, illetve miért nem szabad csinálni, mi a következménye az egyiknek,és a másiknak. Az ovodába játékosan felmérni a gyerekek otthoni és iskolai helyzetét. Pl: az iskola is nagyon oda figyelhetne ezekre és azt a gyereket ki hivná az ovonő, vyga a tanárnő és csak kettesben elbeszélgetne a gyerekkel./ csak egy kis szemmel tartás egy kis jobban odafigyelésre lenne szükség/természetesen vannak fantázia dús gyermekek is, de ezt is ki lehetne szűrni/miért olyan félős, vagy visszahúzódó, cs
467. a közvetítő csatornák jó és hatékony működése,együttműködése. gondolok itt az óvónőre,a tanítónőre,a társakra,a védőnőre,a társakra,stb...
466. Nagyobb szakértelemmel rendelkező családsegitőket, védőnőket kéne foglalkoztatni. Nem igazán veszik komolyan a rájuk bizott feladatot. Az iskolákban valódi pedagógusokat kéne foglalkoztatni, mert sajnos a legtöbb pedagógus ma már csak óraadó tanár. Egy igazi pedagógus ki tudja szűrni az iskolában /beszélgetésekkel/ ha ilyen lójellegű gond van a gyermekkel. Az óvodákban szintén.
465. Ezek a gyerekek korán megtanulják "takarni" azt, amit otthon történik. Ez egy igen érdekes kérdés, hogy hogyan lehet ezeket kiszűrni. Hát a közvetlen környezetnek/családtagoknak nagy felelőssége van e téren. Amennyiben tudják, hogy a gyermeket bántalmazzák, akkor jelentsék azt az illetékes hatóságnál. De sokszor nem lehet kiszűrni ezeket a dolgokat, mivel, mind a fizikai, mind a lelki bántalmazások zárt ajtók mögött történnek, s vannak olyan gyerekek, akik ezt a külvilág elől takarják, mivel szégyenlik, hogy ez történik Velük. Két arcuk van ezeknek a gyerekeknek. A külvilág felé egy mosolygó, de visszahúzódó gyermek, otthon pedig egy megriadt kis emberke, aki ha tehetné elmenekülne, de érdekes módon valamiért ragas
464. Az iskolai pszihologóiai vizsgálat.Mert a bántalmazott gyerekek az iskolában is vagy mindenkivel negativan vagy pedig tulzott visszahuzódóan viselkedik.
463. Több pszichológus a gyermekintézményekben
462. Az odafigyelés más gyermekekre,kedvesen ,de nem tolakodóan beszélgetni velük.Megfigyelni a reakciójukat, az akaratlan testbeszédüket.
461. Sajnos lehetetlen.
460. A félénk,visszahúzódó gyermekek pszichológiai vizsgálata.
459. reklám hogy mennyi büntetés jár érte!
458. ha verés nyomot látnak a gyereken ,egy család látogatást kéne tenni és számon kérni a szülőket hogy miért vannak foltok a gyerek !!!!!!!
457. Több odafigyelés és gyermekekkel való beszélgetés, esetleg iskolák részére valami videó készítése amit a gyerekek megnézhetnének, abban benne kéne lennie mi számít bántalmazásnak és kihez fordulhat a gyerek. Akit kicsi kora óta bántalmaznak, abban nem fejlődik ki mi a normális bánásmód és a bántalmazás a normális neki. Sokszor az ilyen gyerekek azt hiszik ők a hibásak. Szerintem érdemes lenne megkeresned egy vezetőt aki mondjuk Tegyeszest aki segítene neked ebben. Tisztában vannak azzal hogy nem működik a jelzőrendszer, de a családok titkolják és a gyerekek félelemben élnek. Mire kiderül olyan súlyos a helyzet, hogy lehet már nagyon késő. Segítenék neked szívesen ebben. Email címem tothm5@freemail.hu Kérlek &#
456. Ovodai iskolai felmérések,elbeszélgetések!!
455. Igen. a pedagógusok a szomszédok barátok jobban figyelhetnének a jelekre mert vannak.
454. Család ellenőrzése minden gyereknél(családlátogatás) gyakrabban, oviban-suliban a gyerekek figyelemmel kísérése,
453. ez nehéz dolog,mert ezek a gyerekek nem beszélnek az őket sérelmekről ,úgy érzik ha hallgatnak eltünnik vagy elmúllik magától a próbléma és reménykednek ha kell egy életen át.... minden esetre ha nagyon figyel az ember a GYERMEKI szem (sőt mindenkié) roppant árulkodó ,sok SZERET, türelem ,tolerancia és megértés ,s ami a legfontossabb szerintem,GYEREK FEJJEL GONDOLKODNI akkor szép lassan megnyilnak.
452. nem tudom
451. Mindenesetben az iskolában tünik fel, hogy a gyerek visszahuzódó félénk.
450. Több játékos beszélgetés. Arra gondolok pl.: szituációs játékokkal szerintem valamelyest rá lehet vezetni a gyermeket, arra hogy őszintén, bátran, és következmények nélkül merjen, és tudjon beszélni, és kibontakozni problémáiról.
449. Normális családdi meglátások. Gyermek iskolai és ovodai pontos oda figyelése hogy a gyermek milyen helyzetben és körülményben jelenik meg.
448. Több, mint 30 évig háziorvosi rendelőben dolgoztam, egy kis faluban- a férjem mellett. Mondhatom: az idők során nagyon jól meg tudtuk ismerni a lakosokat. Elég megfigyelni: milyen szóval "indít" a szülő, ha beteg gyermekét hozza, és mindent világosan átláthat az ember...meg aztán, hogyan változik a gyermek viselkedése, ha alkalomadtán az orvos kiküldi a szülőt a rendelőből, kis időre...Tehát:a háziorvosok, de a pedagógusok is sokat tehetnek ez ügyben.
447. Oda kell az iskolákban figyelni a gyerekek magatartására.Nem elsiklani a felett ha valaki visszahúzódó vagy éppen túl feltűnő.Az a gyerek aki bántalmazva van az egyértelmű jeleket fog mutatni, amit a környezetének fel kell tudni ismerni.És erre az iskola tanárai a legmegfelelőbbek.És ha úgy ítélik akkor szociális szakembert kell hívni és kivizsgáltatni a dolgot.
446. Egy normális,igazán óvónéninek vagy pedagógusnak készülő pedagógustársadalom,gyermekpszichológusok rendszeres látogatása óvodába, iskolába
445. Értelmezhetőbb és keményebb törvény ide bele értve azt a római kori mondást, hogy "SZEMET SZEMÉRT FOGAT FOGÉRT".
444. Beszélgetés!
443. Óvónő és a Tanárnő hamar észre veheti
442. a tanárok, napközisek, megfigyelők, őrzők viselkedéspsziiátria, pszihológiai képzése, a feltűnő esetekben pszichiáter látogatása, akár szűrés szerüen az iskolákban beszélgetésre.. rengeteg minden kiszűrhető lenne, akár komplekszusok és egyéb lelki törések ,időben történő kezelésére, mielőtt egyújabb bántalmazó vagy gyilkos, vagy más jellegű bünöző válna a gyermekből..
441. Sokkal sűrübb pszhiológiai vizsgálat, beszélgetés a gyermekekkel. Legalább havonta egyszer.
440. pszichologusok, az óvodákban.... gyermekrajzelemzés...alsó és felső tagozatban grafológiai elemzés
439. Szakember vizsgálata,bár ez csak a kiszűrés lenne,maga a probléma nem szűnne meg sajnos.
438. Elsőként valamiféle statisztika, majd később egy lelkisegély szolgálat alapítása ezen gyermekek részére.
437. Ezt csak azok tudnák, akik gyakran találkoznak a gyerekekkel. Tanár, orvos, védődő, szomszédok. Ha már amúgy is problémás a család, akkor belép a családsegítő szolgálat is.
436. csak a közvetlen szomszédság aki nap mint nap látja esetleg hallja és jelenti a hatóságoknak.
435. szihológiai és lelki el beszélgetés többet törődni a szülőknek a gyerekekkel és kicsit visszább fogni amég fel nem nő mondjuk 18 éves koráig egyedül ne menjen sehova sem:D...
434. Odafigyeléssel egymásra.Nyitott szemmel járni embertársaink közt.
433. nem tudom sajnos ez egy eleg bonyolult de fontos kerdes
432. O vodakra iskolakra nagy feledat harul,mert ott jobban kitarulkoznak a gyermekek.-De az egesz tarsadalom feledata erre odafigyelni,hiszen rengeteg lathato jele van meg a lelki terrornak is.
431. Ha a védőháló nem lenne lyukas, nem lenne ennyi hatósági szerv, ha a védőnők szerepe olyan lenne, mint régen volt.
430. Szerintem az iskolában Of. órán beszélhetnének a témáról.talán megnyílnának,ha kikérnék a véleményüket .pl:milyen büntetést adnának ŐK .
429. A szülő, az óvoda, az iskola nagyon sokat tudna ebben segíteni, és tenni ellene. Sajnos a szomszédomban is lakik olyan akit bántalmaz az édesanya élettársa, de a mai napig nem tiltották el véglegesen a családtól, sőt nap mint nap megy a terror, szidalmazás, az anya bántalmazása. Ilyenkor kellene a hatóságnak nagy szigorral fellépni, és a család közelébe sem engedni.
428. Asok megértő beszélgetés, hogy ne féljenek segítséget kérni.
427. Gyermekorvos,óvónő,tanár,nevelő,családsegítő odafigyelése.Majd ha felmerül a gyanú valamelyik szakember részéről,pszihológust kérnék,hogy beszélgessen el a gyermekkel.Mindezt úgy szervezném meg valamelyik intézményben,hogy a szülő ne tudjon róla.Legalábbis a legelső beszélgetésről semmiképpen,ha nagyobb a baj,akkor mindenféleképpen figyelni kell a gyerekre utána.Mert ezek a gyerekek úgy megvannak félemlítve,hogy maguktól nem fognak beszélni róla,de lelkileg viszont annyira sérültek,hogy egy örök életen keresztül hordozzák magukban.Ebben nagyon sok segítsége lehet a szakembernek,minél hamarabb annál jobb.
426. Közvetlen környezet fel kérése a (névtelen) bejelentésre!
425. A pedagógusoknak lenne nagy szerepe. Beszélgetni a visszahúzódó, nagyon gátlásos gyerekekkel
424. Nagyobb odafigyelés a környezetükben,az embereknek jobban kellene törődni egymással.
423. ingyenes telefonbeszélgetés,iskolákban felhívni a figyelmüket pszihologusoknak mit is jelent a lelki bántalmazás.Hogy tudják felismerni.
422. EGy hosszú beszélgetés. Sokszor segít felszínre hozni a problémákat.
421. Beszélgetés( a korának megfelelöen).
420. Sajnos nincs.
419. Teljes odafigyelés.
418. Ez nagyon nehéz dolog. Csak a tágabb család egyik tagja, vagy a pedagógus lehet annyira bizalmi pozícióban, hogy ezt a gyerek elmondja neki. Sajnos azonban sem előbbinek, sem utóbbinak nincs túl sok ideje erre. Talán néhány beszélgetős tanóra vagy iskolán kívüli kötetlen program jó lenne, ahol véletlenszerűen kibukhat egy-egy dolog.
417. Több odafigyelés szeretet megértés és egy teljesen más környezetben lenne jó a gyerekeknek,mert az nem szülő aki ilyet tesz a gyerekével!! Minden rosszat jóra fordítani!
416. folyamatos odafigyelés, hangos szóra, hirtelen mozdulatra való reakciók megfigyelése,
415. Figyelni milyen a viselkedése az egyik nap és milyen a másik nap.Sajnos az ilyen gyerekeknek gyakran van hangulatingadozásuk.
414. Sajnálom de erre nem tgazán tudok válaszolni!
413. a gyermek biztos vissza húzódó,nem szeret verekedni...így biztos kilóg a "sorból" és ez nem kevésbé feltűnő...a maguknak való gyerekek biztos szenvednek valamitől
412. Szülői,gyereknevelési terápia.Hozzá tenném,aki szereti a gyerekét,az sohasem bántaná!
411. kötelező pszichológiai vizsgálat
410. A szűk környezet (barátok, szomszédok) közreműködésével, és az oktatási intézmények, orvosok alaposabb odafigyelésével elérhető bizonyos fejlődés.
409. bátran feljelenteni a bántalmazót,es ha egyszer bántott egy gyermeket soha nekapjon "új lehetőséget"mert újból megteszi,nincs mentség!!!!!!!!!!!!!!!
408. Nem lehet kiszűrni, mert a gyerek próbálja leplezni.
407. bátran feljelenteni a bántalmazót,es ha egyszer bántott egy gyermeket soha nekapjon "új lehetőséget"mert újból megteszi,nincs mentség!!!!!!!!!!!!!!!
406. jobb szülöji oda figyelés
405. a lelkire semmi a testi egyértelmű csak nem tesznek semmit senki mert a volt osztályfőnököm sem szólt senkinek pedig az osztálytársamat szíjjal verték rendszeresen olyan hurkákkal a hátán , hogy át sem tudott öltözni és senki nem tett semmit
404. Csak az általánosokat tudom,pd.a hirtelen felemelt kézre védekeznek,visszahúzódóak,félénkek megriadnak a hangosabb beszédtől.stb.
403. Mint pedagógia mint védőnői szűréssel
402. mind a kettő
401. A nyitott szem!!! Sokan sajnos behunyják a szemüket akkor is, ha egyértelmű jelei vannak a bántalmazásnak. Ahogy a BKV járatokon ki van plakátolva a hajléktalanokat segítő intézet neve, telefonszáma, úgy egy könnyen megjegyezhető telefonszámot kellene minél több helyen hirdetni, amit felhívhatunk, ha tudjuk, hogy egy gyermeknek segítségre van szüksége.
400. Csak jól oda kell figyelni a környezetünkben élő gyermekekre!
399. Az oktatási intézményekben erre specialiázodott szakember, akinek csak ez lenne a dolga. Illetve ha névtelenül lehetne ilyen észrevételeket bejelenteni egy adott szervezethez, amely ezzel foglalkozik.
398. Több figyelem
397. Nagyobb odafigyelés az óvónők és a tanárok részéről, illetve védőnői látogatás.
396. nem tudom. szerintem ők zárkózottabbak.
395. Nagyon nehéz mert ezt szégyellik a gyerekek!
394. Jobban kellene figyelnünk a környezetünkben élő embertársainkra. Orvosok , ovónők,tanárok, családsegítők feladata, hogy kiszürjék a bántalmazott vagy rossz sorban élő gyermekeket. Ilyen esetben nem szabad szemet hunyni, és haladékot adni a szülőmek, mert a rossz szülőből soha nem lesz jó.
393. Egy családi körben tett megfigyelés mindenképpen hatékony, csak valahogy úgy kellene, hogy a szülők ne tudjanak róla... Sajnos az ilyen gyerekek nagyon nehezen nyílnak meg...
392. A kiszűrés elég nehéz lehet, hiszen a bántalmazott gyerekek többnyire nem mernek beszélni róla, hiszen félnek. Ha külső nyomai vannak akkor talán a pedagógusok segíthetnek.
391. A "más" viselkedés árulkodik,így intő jel lehet minden olyan ember számára,akik egy kicsit is figyelnek a környezetükben élő gyermekekre....esetlegesen családon belül is.A túlzott zárkózottság,adott témán belüli passzivítás......ezek mind olyan jelek,amikre figyelnünk kell!!!
390. Nagyobb odafigyelés a környezettől, és az ha jelentenék, ha valami jelét is látni vélik, hogy minél előbb fel lehessen lépni a bántalmazó ellen.
389. családlátogatás,iskolai-óvodai foglalkozások,pszihológia
388. ovi, iskola, szomszédok odafigyelése (leginkább a pedagógusok veszik észre a bántalmazást)
387. óvodai, iskolai pszichológiai tesztek évente legalább egyszer
386. Jobban oda kéne figyelni a szülökre
385. Segítőszféra kiépítése.. orvos, védőnő, pedagógus..
384. Az esetek nagy részében a bántalmazott gyermek igyekszik eltitkolni szomorú helyzetét. Felismerni szerintem abból lehet, hogy félrevonul, hogy nagyon ijedős,vagy éppen vadul reagál a közeledésekre lehet leginkább.
383. Ha minden gyerekkel rendszeresen foglalkozni pszichológus az oviban és az általános iskolákban,aki éveken keresztül kísérné a gyerek lelki fejlődését. Szükség esetén pedig lenne,aki közbelépne,és megelőzné,hogy nagyobb baj történjen.
382. Szúrópróba szerű családlátogatás az illetékesek részéről
381. A környezetnek jobban kellene figyelni a gyerekekre
380. Pedagógusok (bölcsödei nevelők, óvodai pedagógusok, tanárok) felvilágosítása, arról, hogy a bántalmazott gyerekek viselkedésére mik a legjellemzőbb dolgok.
379. a szülők kezelése
378. környezet figyelme, szomszédok, barátok, pedagógusok figyelme
377. Szerintem nem megvalósítható, hacsak nincs szemmel látható jele.
376. Több erre képzett felnőtnek kellene lennie például az iskolákban.
375. Lelki segély nyújtás aki ismeri a körülményeket.
374. hatékonyabb felügyelet, ill. kommunikáció
373. A személyes beszélgetés a gyerekkel.
372. pszichológus,védőnő
371. az hogy ha oda figyelnének rá. és az illetöt börtönbe jutatni azonal.
370. az ha bevallaná az akit bántalmaznak és segitséget kérne bárkitől tanártól, vagy barátjától
369. Nem lehet kiszürni mert a lelkileg bántalmazott gyerek titkolja a bántalmazást mivel szégyenli.Tapasztalatból tudom!!!
368. Sűrű családi látogatás.
367. Pszichológussal történő gyakori találkozások alkalmával.
366. Öszintén nem tudom!
365. szerintem nincs nagy titok. tényleg figyelnünk kell a gyerekre, és nem csak néznünk rá. ha erre képesek vagyunk, akkor látjuk a lelki sérüléseit is.
364. Viselkedésére oda kell figyelni, számtalan jel utalhat rá:pl dadogás, bevizelés, túlzott szótlanság, külsérelmi nyomok, ha a gyermek elhúzódik társaitól.....FIGYELNI KELL RÁJUK!!!
363. Sok beszélgetés az óvodákba,iskolákba valami felkészítés VAGY SZAKKÖR NEM TUDOM EZ EGY ÖTLET!
362. Minden óvodában alkalmazni kellene pszichológust. Egyszerűbb, és gyorsabb módszer lenne azon gyerekek kiszűrése, akiket már ért valamilyen atrocitás. Azt hiszem, hogy ezzel nagyon sok, későbbi problémát meg lehetne előzni.
361. MÁS A VISELKEDÉSE.
360. Több odafigyelés,szomszédok,barátnők,pedagogusok gyermekorvosok és védőnők részéről.Csak a baj az ,hogy nem szívesen szólnak bele mert félnek és az is lehet,hogy megfélemlitik őket.Sajnos:(
359. egy pszihológiai vizsgálat
358. Védőnő, gyerekorvos, óvónő, tanár- akik naponta találkoznak velük, mindenképpen fel KELL hogy tűnjön a probléma. És a szomszédnak, barátoknak és azok szüleinek is, amennyiben azok "normálisak".
357. pszihológus
356. Lehetőség szerint szakembereket kellene az iskolákban, illetve a gyámügyi hivatalnál alkalmazni.
355. Egy mélyreható elbeszélgetés persze nem konkrétan rá kellene kérdezni erre biztosan van valamilyen okos módszer amikor a gyerek észere sem veszi ,hogy mit akar kiszedni belőle az ember.
354. Sokat beszélgetni a gyerekkel olyan embernek, aki érti a lelki problémák kezelését.
353. sok sok beszélgetés és az hogy érezze a gyerek hogy öt szeretik is nem csak bántják
352. Iskola pszichológus minden iskolába heti egy órában
351. Nagyobb egymásra figyelés ,működő jelzőszolgálat pl:ovónő,tanárok,szomszédok,ismerősök
350. sok sok beszélgetés és az hogy érezze a gyerek hogy öt szeretik is nem csak bántják
349. Ezt csak a szakemberek tudják megmondani pontosan,de talán a sok torodés,odafigyelés meghozná a gyumolcsét.Az óvónok,tanárok hozzáállása változhatna.
348. Normális gyermek pszichológus,minden iskolában.Olyan tanárok,akik a gyerekekért vannak,nem csak fizetésért.
347. ha kezet emelnek felé már abbol is lehet látni,sajnos:(
346. Beszélgetés és szeretet!!!!!!
345. Óvoda és Iskola pedagógus-pszihológus képzése és alkalmazásuk.
344. Sajnos nem tudom mert valószinüleg nagyon befelé forduló gyerekekről van szó, akik nem szivesen nyilnak meg senki előtt, nehéz felfedezni a zárkozottság okát.
343. rendszeres óvodai és iskolai ellenőrzés, szakemberekkel történő beszélgetés
342. Az iskola!
341. rendszeres pszichológiai szűrés bevezetése a gyermekeknek.
340. rendszeres pszichológusi vizsgálat.névtelen tesztek kitöltetése a gyerekekkel pl.
339. Csak iskolai, ill. óvodai szakpszichológus, amennyiben nem félvállról veszi a munkáját, mert én még "igazival" aki a gyerekeket komolyan vizsgálja sajnos nem találkoztam!
338. gyermekvédelem
337. A gyámhatóság, oda figyelése. Az óvoda ,iskola figyelme ha veszélyeztetett családdal találkozik. STB....
336. Rendszeresen beszélgessen velük pszichológus az iskolában, óvodában.
335. Minden iskolába,óvodába kelene egy szakember aki felismerné a gyerek problémáit és foglalkozna vele.Jó beszélgetés segít.
334. Nagyobb odafigyelés az iskolákban, óvodákban.
333. Az őszinte szavak a gyerekhez, vagyis egy őszinte beszélgetés amit a gyerek nem tart tolakodonak. Asaját kis világuk szerint kell megközelitenia kérdéseket.szerintem
332. Szakmailag és emberileg megfelelő pedagógusok és nevelők alkalmazása!
331. Az iskolai pszichológiai vizsgálatok!
330. Szerintem, a gyerek ki kérdezése, hogy ,hogy élnek otthon a szüleivel.
329. több figyelem a gyerekek jelzés értékű megnyilvánulásaira,mély,mindenre kiterjedő beszélgetések
328. rendszeres pszihológiai vizsgálat elbeszélgetések!
327. csak is az ő kitárulkozása adhat támpontot, csak is hozzá közel álló személy lehet, aki megnyitja a lelkét, viszont talán épp azok a személyek, akik bezárkózásba taszítják lennének annyira közel, hogy ezt elérjék
326. Több figyelem a gyerekek körül élő felnőttektől nem félelem,közöny és hallgatás!
325. A tanárok jobban odafigyelnének rájuk, a szülők és persze aki a környezetében van.
324. jobban utána járás nem csak felűletesen
323. most nincs ötletem
322. Sajnos, ezt még nem nőtte ki Magyarország, itt nem felügyelik a gyerekbántalmazókat, Saját szülők is titkolják. Tudom nem ez volt a kérdés, de arra lehetetlen válaszolni
321. Őszinte beszélgetés
320. Őszinte beszélgetés
319. Iskola Óvoda Pedagogusok védönök odafigyelése és törödése!!!!!!!!!
318. Erre csak olyan ember képes,aki elnyerheti a gyerek bizalmát és megnyílik előtte,ezért lehet,hogy inkább teljesen idegen ember kell ehhez,mert valószínűleg a gyerek a rokonaiban már nem bízik,ill.nem tudja,kiben bízhat közülük,mert valószínűleg már sokszor,sokan becsapták Őt.
317. Olyan tanárok képzése akik valamelyest pszihológiát is tanultak,és egyből rájönnek ha valami gond van.
316. odafigyelés a pedagógusok és ismerősök részéről
315. passz!
314. Szerintem igazábol ez nehéz kérdés mert van hiába tudunk olyanrol akit bántanak de sajnos a gyerek annyira meg van fenyegetve hogy semmi áron nem mond el semmit és ilyenkor tehetetlen az ember!
313. Ez nagyon nehéz helyzet mert nem mindig az van a hátérben ami látszik a gyermeken.Ha esetleg valaki észre veszi,hogy a gyermek nem úgy viselkedik ami normális,megkénne tudni az okát.Szülökkel fölvenni a kapcsolatot és megbeszélni megfigyelni kéne a dolgokat.
312. vissza húzódóan viselkednek,
311. sok beszélgetés
310. A rendőrséget ha esetleg valamelyik szomszéd kihívná és tán ki is jönnek ne azt mondják csak akkor intézkednek ha már vér folyt!!Volt rá példa!!!
309. pszichológus óvodában,iskolában.
308. Az oviban és az iskolában ellenőrizní legalább havonta a gyermekek testét...
307. rendszeresen látogasák a gyerekeket a családsegítők az ovodákban, iskolában ,otthonukbana gyerekeket hisz ki tudja hogy milyen környezetben vannak azok a gyerekek.
306. több csalad latogatas a vedönöknek
305. Odafigyelés
304. Egy alapos beszélgetés
303. Iskola kérdőívek
302. Oda figyelés szeretet.
301. Az óvodák és iskolák nevelőinek nagyobb odafigyelése és lehetne családikör nevezetű foglalkozás is ahol talán jobban megnyíllik a bántalmazott gyermek.
300. iskolai pszichiáter
299. phszihológia
298. Óda figyelés! Minden hol!
297. rengeteg odafigyelés
296. rengeteg odafigyelés
295. rengeteg odafigyelés
294. Sok odafigyelés,beszélgetések az otthoni eseményekről.
293. Fontosnak tartanám, az óvodákban, iskolákban, a pszihológus munkáját, közreműködését.
292. Sok odafigyelés,beszélgetések az otthoni eseményekről.
291. Nagyon sok beszélgetés olyan gyerekkel akinél felmerül a bántalmazás valamelyik formája. Elnyerni a bizalmát,hogy nyíltan tudjon beszélni a dologról.
290. A közösségben jobban oda kéne figyelni a gyerekekre ,mert azok a gyerekek akiket bántalmaznak, pszihikailag meglátszik rajta.
289. Sajnos kikapok a tanároktól, ovónőktől. De szerintem akkor is elsősorban náluk van a megoldás kulcsa, mert a család többi tagja pont a terror miatt bénított
288. Hatékonyabb család jogi törvény!
287. A közeli hozzátartozóknak,családtagoknak kellene jobban törődniük a gyerekekkel!
286. Szinte minden önbizalomhiányos gyermek ilyen. Jellemző még, hogy nagyon ragaszkodnak az olyan emberekhez, akik egy jó szót szólnak hozzájuk.
285. gyermekorvos rendszeres egyedül vizsgálata bizalmas beszélgetéssel szülö nélkül
284. Ha minnél többet foglalkoznánk a gyerekekkel minden oldaláról nézve.Ezzel a feszültség félelem bezárkózottság feloldódik bennük.És így a bízalmukba férkőzhetnénk.Akkor el mernék mondani a legmélyebben fájó dolgokat.Csak ez egy kicsit hosszadalmas.Az elején a barátjának kéne lennünk.A kedves szavak odafigyelés megkapaja amit el akarunk érni.Majd a családi gondokról lehet beszélgetni velük.De finoman kell velük bánni.Az első időszakba csak közelíteni kéne a szavakkal.Nem kell már az első alkalomkor a gyerekektől várni hogy mindent elmondjanak.Lécsőzetesen mindent megtudhatunk.Szerintem egy ilyen módszerrel többet el lehet érni mint ha csak leülnénk és azt mondanánk neki:-Mond el bátran ami bánt.Ha nem is ily
283. A viselkedési formák ,agresszió,visszahúzódotság.Óvodákban,iskolákban pszichológússal eltöltött ídő.(tanórák)
282. Baráti beszélgetések
281. mindenkit megkellene mozgatni a gyerekek védelmében ! ILL!
280. Ha a pszichológusok és egyéb erre specializálódott szakemberek többet foglalkoznának /több idejük lenne/ a gyerekekkel, talán több gyermek nyílna meg nekik, és mondaná el a problémáit!
279. Szerintem a tanárokat, illetve akik a gyerekekkel foglalkoznak ebben a témában tovább kellene képezni. Vissza kellene állítani a tanárok,rendőrök, hatásköreit! Azt hiszem nem minden területen jó ez a "nagy demokrácia".
278. életfogytiglani büntetés
277. folyamatos kapcsolat tartása pedagógussal, nevelőkkel, óvónőkkel, családi kapcsolattartás egy összekötővel
276. Több figyelem és kevesebb közöny..
275. A társadalom szemléletének megváltoztatása, hogy nem törődünk másokkal, például, ha egy szomszéd látja, hogy sokszor megverik a gyereket és nem kap élelmet,tisztaruhát. Ezenkivül védőnők, önkormányzat.
274. Pszihológiai tesztek, nagyobb odafigyelés az óvónő, tanár, környezet részéről.
273. eztsajnos nem tudom
272. Óvodákban,iskolákban lehetne olyan foglalkozásokat tartani ami fényt derítt a gyermek lelki állapotára.
271. Nagyobb figyelmet kellene a családok életére fordítani,különösen a pedagógusok segíthetnének sok esetben
270. Az iskolákban Óvodákban folyamatosan figyelemmel kísérni az ilyen gyermekeket.mert biztos jelei vannak az ilyen eseteknek!Az oktatáson túl szerintem a nevelőknek ezeket a dolgokat lelkiismeretesen nyomon kellene követni.Nem csak átsiklani a problémán!
269. A gyermekorvosokat, a védőnőket és a pedagógusokat is meg kell tanítani, hogy ismerhetik fel és hova fordulhatnak segítségért.
268. A gyermek rajzaibol, mozdulataibol sokmindent meg lehet tudni. Ha a gyerek szetszort, es egy hangos szora felve osszerezzen, vagy a hirtelen lendulo kezre, akkor az mar lehet egy jel arra, hogy a gyermeket otthon bantalmazas eri a szulo reszerol.
267. szerintem nagyon nehéz.sok esetbe fenyegetve van a gyermek nem szólhatsz stb,hivatalosan nem lehetne az ilyen embereket leleplezni.egy kis trükköt kellene alkalmazni velük szembe.szóbeszéd alapján lehet ilyet hallani,erre kéne az alapokat helyezni.
266. szerintem már az óvódában el kéne kezdeni az ilyen beszélgetéseket-foglalkozásokat hogy később merjen szólni-tudjon kihez fordulni
265. Komoly elbeszélgetés baráti hozzáállással****
264. Elsősorban a pedagógusoknak lenne itt nagy szerepe. Nagyon sok tanár van manapság, de nagyon kevés pedagógus. Aki nevel, szeret, oktat, együtt "él a gyerekkel. Egy jó tanár biztos vagyok benn észre kell hogy vegye ha egy gyerek meg van félemlitve.Nem kell ahhoz pszichologusnak lenni hogy apró jelekből a félelmet lássuk egy gyermek szemében. Talán nekik kellene továbbképzéseket tartani ez ügyben.
263. szerintem ezt nagyon könnyen észre lehet venni, a fizikai bántalomnak egyértelmü jelei vannak,de a lelkire is fel lehet figyelni,szorong a gyerek,bátortalan,szeretet hiányos,stb...,észre lehet venni!Csak oda kell figyelni rájuk!
262. Az összefogás. Bárki kiszűrheti, szomszéd barát, ismerős. Óvónő, tanár főleg hisz ez is a munkája része. HA összefog a nép és ha ilyent tapasztal és tesz is érte az emberiség, akkor csökkenni fog az ilyen estek száma. A léneg hogy merjenek segíteni az emberek
261. Hatalmas változás kell, először is az egész világban, mert egyre több az alkoholista, és a bűnöző. Mert, ha nem lenne pl: válság, akkor nem lenne akkora feszültség és gond a világban.És akkor a családok közt sem lenne ennyi gond.
260. oda figyelés, kommunikáció..
259. Szerintem nagyon nehéz kiszűrni az ilyet, főleg akkor ha a gyermek még olyan fiatal korba van. De az idősebb gyerekeknél mért könnyebben kilehet szűrni mikor elmesélik bárhol és olyan ember is megtudja aki ellene van és jelenti is. Persze joga van a gyereknek is eldönteni hogy, jelenteni akarja vagy nem. Nem könnyű döntés mert a szüleit veszítheti el vele, de viszont a saját életén javíthat ha jelenti és akkor meglehet előzni az ilyet a későbbi időkbe.
258. ovodákban iskolákban belsőgondozok figyeljenek a gyerekekre
257. Alapos mindenre kiterjedő körültekintő vizsgálatok akár a családben is
256. Nagyobb odafigyelés a felnőtt emberek részéről/Főleg ismerősök, pedagógusok,óvónők/
255. A fizikai bántalmazás gyakran látszik - csak meg kell látni. A lelkileg bántalmazott gyerek viselkedése, félelmei vagy ép másokkal (szinte mindig a nála gyengébbekkel)szembeni agresszivitása kellene, hogy felhívja a figyelmet.
254. Egy pszichológia vizsgálattal sok minden kiderülne az lenne a legjobb ha minden intézményben bevezetnék ezt a vizsgálatot! És így aszerint nagyon sok gyermeknek könnyebb lenne!
253. Kizárólag a társai, barátai felé történő megnyilvánulások mutatják meg, mit hoz otthonról a gyermek! "Ép testben, ép lélek" szokták mondani! Akit otthon bármiféle terror alatt tartanak, az kivetíti azt a körülöttük lévő, nála gyengébb jellemű társaira! Erre pedig a nevelőknek," Óvónőknek, tanárnőknek", kellene jobb képzést nyújtani, hiszen velük töltik a napjaik java részét!
252. Egyetlen hatékony módja lenne, ha a gyerekek mernének beszélni róla és segítséget kérni. Nem így van, mert jobban félnek az intézettől, inkább tűrnek. Ehhez társulnia kellene egy hathatós állami apparátusnak. A mostani elég siralmas és olyan átfutási időkkel, amit a gyermek sokszor már nem él meg.
251. Nyitott szemmel és fülekkel kell járnunk és ilyen észrevételeinket azonnal az illetékesekkel közölni, nem pedig szemet hunyni az ilyen esetek láttán. Már a közömbösség is bün.
250. rendszeres oda figyelés,gyerekekkel valo foglalkozás
249. Ha az iskolában a tanár bizalmasa lenne a diáknak,akkor az jelezné az igazgatónak,ő pedig megtenné a további lépéseket.
248. Nagyobb odafigyelés óvodában iskolában környezetünkben a gyerekekre és tenni valamit haladéktalanul
247. A sok beszégetés az ovis körtól fogva,törödés és minden ami egy gyermeknek jár
246. odafigyelés közvetlen környezet, az iskolai tanárok és néha a gyerek legjobb barátainak kikérdezése, mert sokszor a gyerek elpanaszkodják magukat nekik
245. A fizikai bántalmazásnak látható külsérelmi nyomai vannak. A lekileg bántalmazott gyerek vagy túl agresszív, vagy a túl félénk lesz egy idő után, mert mindenkitől félni fog. Ha ennek a gyanúja felmerül, kötelezően pszihológusi vizsgálatot kellene, hogy kérhessen a védőnő, óvónő, tanító.
244. Ha a felnőttek jobban oda figyelnének a gyerekekre,ha valakit bántanak főleg rendszeresen akkor azt észre lehet venni a gyereken,szótlanabb,nem barátkozik,nem mer a másik emberre nézni,főleg ha az illető felnőtt,nem szeretik ha egy felnőtt túl közel megy hozzájuk,vagy ha hozzájuk érnek.
243. Pszichologus
242. A gyermek igen is merjen szólni ha valami fáj illetve bántalmazzák ne kelljen rettegésben élnie és igen is meg kell büntetni az ilyen embereket akkor kellett volna elgondolkoznia amikor családot akart alapítani és nem utána.
241. Minek vannak a tanárok és gyermekorvosok /iskolaorvosok/? Sőt a gyemekpszichológusok?
240. Sok szükőt ha ezeket egyáltalán annak lehet nevezni a gyerekvállalás előtt külön ki kellene oktatni vagyis ujra megnevelni,hogy mit jelent egy gyerek és milyen gondokkal ját felnevelni mert nemcsak megszülni kell ez nem ennyiből áll, de sokan azt hiszik.
239. Rendszeres pszihológiai ellenőrzés az iskolában.
238. Megnyerni a bizalmukat pl.hittan óra keretein belül , vagy osztályfőnöki órán.
237. Ha rendszeresen járnának ki olyan személyek pl,gyerekvédelmi felügyelö az olyan családokhoz akiknek a szülei rendszeresen isznak.
236. Olyan gyerekeknek, akik zárkózottak, vagy nem átlagos a viselkedésük, szeretettel a bizalmukba férkőzni, hogy megnyíljanak előttünk, és elmondják, mi történt velük.
235. Szerintem azt észrelehett venni.
234. Erre nem lehet néhány mondatban válaszolni. A környezet (iskola, óvoda, napközi, szomszédok, rokonok, ismerösök) sokat segithet.
233. Azoknál a gyermekeknél, akiknél felmerül a gyanúja a bántalmazásnak, rendszeres családlátogatás is megfelelő lehetőség lenne ennek kiszűrésére.
232. Gyermekorvos, védőnő bejelenthetné a megfelelő helyen (ha beteg a gyerek csak odakerül egyszer, és a bántalmazás nyomai látszanak mindenképp). Vagy nekünk kell feljelentést tenni, ha ilyet látunk a környezetünkben.
231. megfigyelni az iskolai, közösségi viselkedésüket, iskolai orvosi vizsgálat során az esetleges foltokat észrevenni.
230. Iskolákban lehetne olyan dolgokat bevezetni,mint pl. az éves pszichologiai vizsgálat,tesztek kitöltése.Mint pl.az éves iskolai fogászatra járás.Szerintem az ilyen ellenőrzésen sok ilyen eset kiszűrhető lenne.Nem kell az ilyentől az időt sajnálni,arra fogni hogy az éves tanítás alatt nem lenne ilyenre alkalom. Csak mindent akarni kell és megvalósítható is lenne.A gyerekekért mindent
229. Egy gyermek viselkedése lelki állapota de nehéz,mert nem beszélnek róla.
228. nem tudják kiszürni
227. Főként a környezetben élő emberek jelzése. Valamint óvónő, tanár részéről a visszajelzés.
226. Iskolákban,óvodákban egy pszichológiai felmérés és elbeszélgetések a gyerekekkel legalább évente kétszer hátha játékosan meg nyílnak egy szakembernek akikben megbíznak és nem félnek tőle.
225. Ezzel foglalkozó intézmény , de olyan orvos segítségére is lenne szükség , aki nem dolgozna össze úgy más orvosokkal , hogy ezt a problémát elferdítsék ! !! ! !! !
224. családlátogatás
223. bármi apró jelre hatalma legyen beavatkozni az illetékes gyermekvédelmi hatóságnak,ne kelljen valami nagyobb bajnak történnie ahhoz,hogy foglalkozzanak az üggyel.
222. bármi apró jelre hatalma legyen beavatkozni az illetékes gyermekvédelmi hatóságnak,ne kelljen valami nagyobb bajnak történnie ahhoz,hogy foglalkozzanak az üggyel.
221. Azt hiszem a kornyezet jobban kellene figyeljen(ovodak,iskolak,egyhaz stb)
220. Igen, lehetne... negyedévente pszichiáter, aki rendesen végzi a dolgát
219. nem nagyon létezik ilyen.. SAJNOS!!!!! az ilyen gyerekek meg vannak félemlítve, így nem merik elmondani sem senkinek!!!
218. A szocializálódottságuk megfigyelése.
217. Hatékonyabb gyermekvédelem! Visszaállítani a pedagógus presztízsét,megszüntetni az iskolában, hogy demokráciára hivatkozva beleszóljanak külső emberek az oktatásba, nevelésbe. Persze ehhez képzett tanárokra lenne szükség, és nem azokat kellene elküldeni a pályáról akiknek ez volt az élete, és maradt a az alja. Sok az oda nem illő tanár is , akik tovább rombolják a jók értékét is.
216. többet beszélgetni a gyerekekkel
215. Ha már az óvodában illetve az iskolában a pedagógus felismerné a bajt, illetve merné felvállalni, hogy a megfelelő helyre ezt jelenteni kellene. Valamint a hatóságok felmernének lépni a családdal szemben.
214. Pszichiáter az iskolában a tanárok ajánlásával.
213. Óvodákban, iskolákban szakképzett pszichológusoknak kellene figyelni a gyermekek viselkedését. A tanároknak pedig jelenteni kellene ha a gyerekek bármelyike, agresszívabb, rosszabb a kelleténél.
212. nagyon nehéz
211. Ez nagyon nehéz ,mert a gyerekek nagyon zárkózottak
210. Ez azonnal meglátszik már egy beszélgetés alapján is!Ha a gyermek feszült rosszkedvű lehangolt félrevonuló akkor ott lelki probléma van!!!!
209. rendszeres pszihológusi vizsgálat a bőlcsödékben, óvodákban, iskolákban!
208. Szúrópróbaszerű látogatások. Gyermekekkel való beszélgetések(akár pszichológus segítségének kérése).
207. Ha az ovodában, illetve iskolában jobban figyelnének a pedagógusok azokra a gyerekekre, akik feltűnően csendben vannak, és visszahúzódóak. Szerintem ott gond van, és lehet, hogy nem véletlenül ilyenek.
206. Pedagógusoknak is ki kellene tudni szűrni, hogy melyik gyerek van terrorba tartva.
205. el veni és eg normális családnak adni akiknek nem lehet gyermekűk
204. Az iskolakban nagyobb odafigyeles a tanitok meg a pszihologus reszerol.Sajnos ebben a rohano vilagban,nem igazan lehet barati meg rokoni kozelkapcsolatokrol beszelni,kevesebb a szuloi kiterjedt figyelem is,a rovid, gyerekkel egyutt toltott ido miatt,es ez mind magaval hordozza a gyerek felrelepeseit,titkolozasait meg a szuloi kirobbanast es turelmetlenseget.Velemenyem szerint ez a draga es rohano,altalam modern rabszolgakornak nevezett mostani vilag a legfobb oka a gyakori bantalmazasoknak.Persze,azt is el szeretnem mondani,hogy azert jo lenne egy kisse 'csoportositani' ezeket a bantalmazasokat,mert olvastam hogy egyesek nagyon felreertelmezik,ugyanis nem lehet egy gyerek altal kimondott csunya szoert adott nyaklevest egy napon emlegetni az esetleges kekre zoldre verest,talan szexualisan es lelkileg bantalmazott gyerek helyzetevel.
203. Már az óvodában, ill bölcsiben elkezdeni a megfigyelésüket, társaikkal és a felnőttekkel való kapcsolatukat, ill, a szüleikkel való kapcsolatunkat. Egyéb nem szokásos viselkedési dolgaikat pl bepisilés, bekakilás, durvaság a társaikkal, stb
202. Becsempésznék egy pszichológust az óvónők és tanárok közé, hogy beszélgessenek ők a gyerekekkel, mert ők hamarabb észreveszik szerintem!!
201. Családsegítő szolgálat. Sokkal nagyobb odafigyelésre lenne szükség. Persze törvényileg biztosítani kellene, hogy pl. ezekhez a családokhoz gyakrabban ellátogassanak, javaslatot tehessenek a büntethetőségre.
200. Az iskolában már a tanároknak és az ovodában az ovónéniknek is figyelni kell erre. ha bármi jelét látnák azonnal szolni kell.
199. pszichológiai vizsgálat,pszichológussal történő elbeszélgetés,családsegítő szolgálat rendszeres látogatásai
198. Több családlátogatás és a hátrányos helyzetú gyermekek szorosabb figyelemmel kisérése szakember felügyeletével!!!!
197. sajnos nem tudom de jó lenne kitalálni valamit
196. Iskolában való foglalkozás,kérdések,hogy például miért nem mer átöltözni a tesióra előtt az öltözőben a többi társával együtt?Miért zárkózott annyira a kisgyerek,miért nem megy a többiekkel játszani az udvaron vagy a szünetekben?Hasonlók.
195. A VÉDŐNŐK BEVONÁSA JOBBAN AZ ISKOLAI ÉLETBE,KÖTELEZŐ ÉVENKÉNTI SZŰRÉS PSZICHIÁTEREK KÖZREMŰKÖDÉSÉVEL.
194. A gyereken látszik,ha bármilyen bántás érte.Szerintem az iskolai pszichológusi hálozat kiépítése lenne nagyon fontos.
193. az iskolában havonta egy rajzot egy hozzáértő pszichológusnak meg kellene nézni. ezt szivesen támogatnám. (inkább, mint az augusztusi tüzijátékot.)
192. a szülői háttér vizsgálata.
191. intézményben gyermekpszichológus,védőnők,gyermekekkel foglalkozó szakemberek tanítása,hogy milyen módon ismerheti,szűrheti ki a bántalmazott gyermeket..
190. Odafigyelés
189. az ovodäban,iskoläban Pszihiätriai vizsgälatok illetve szürese
188. pszichologus,környezettanulmány
187. beszelgetni kellene tobbet a gyerekekkel... Eheznek arra, hogy valaki meghallgassa oket, figyeljen rajuk.
186. Olyan szakemberek (gyermek pszichológusok) alkalmazása az iskolákban, akik nem akkor segítenek csak, ha megkeresik őket, hanem tanárként, vagy tanítóként állandó kapcsolatban vannak a gyerekekkel és felismerik a problémát. Nem szabad elfelejteni, hogy a gyermek magától nem fog segítséget kérni, nekünk kell hozzá a kapcsolatot megtalálni.
185. Ez jó kérdés!Nem tudom.
184. Pszichológus mellett kellene megvizsgálni az adott szülő és gyermek kapcsolatát, így láthatóvá válna, hogy ki a bántalmazó és a bántalmazott. Figyelni kellene ezen kívül a testbeszédet, az arc mimikáját, amikor egymás közelében vannak. Szószerint minden érzelmünk kiül az arcunkra, ezt nem lehet kontrollálni, így is észre lehet venni, hogy ki a bántalmazó és a bántalmazott.
183. Ővoda,iskola,védőnő,szomszédok.
182. Beszélgetés
181. Iskolákban ovodákban jobban oda figyelnének a gyerekekre a gondozók és gyakrabban mennének ki családlátogatásra!
180. Figyelás. Egyértelmű,hogy esetleg a szomszédok,vagy a család ismerősei. Óvónő, vagy egyes hozzátartozók ha figyelnek megláthatják,hogy a gyermek visszahúzódó,esetleg félénk, és máshogy viszonyul dolgokhoz mint régen. A fizikai bántalmazásnál pedig a sebhelyek. Vagy a gyermek viselkedése érintésre.
179. Több odafigyelés egymásra és jóban lenni a szomszédokkal is de ez bizalmon alapul szerintem ami nem megy egyik napról a másikra sajnos de a türelem ugyebár tudjuk jelen esetben nem rózsát hanem bizalmat eredményez. Tehát figyeljünk jobban egymásra is és családtagjainkra is ha kell lépjünk közbe éppen én is ebben a cipőben járok remélem a törvény is mellém áll....
178. Kötelező iskolai pszichológusnál való részvétel
177. Az ilyen családok nem tudják a legszűkebb környezetükben titokban tartani.Akik tudják, hogy a környezetükben él olyan gyermek akit rendszeresen bántalmaznak, azoknak kéne szólniuk a megfelelő szerveknek.
176. Akár ovis vagy sulis az a gyermek,de kellene megfelelő szakember legalább heti egyszeri elbeszélgetésre!!!!!!!!!!
175. Nem tudom! Hosszú folyamat mire egy gyerek képes megnyílni!Főleg egy idegen elött!
174. Ebben csak a környezet és a család tud segiteni, mert a hatóságokat különösebben ne foglalkoztatja a dolog.
173. Az iskolákban, óvodákban és egyéb nevelőintézetekben rendszeres pszichológiai vizsgálatoknak kellene alávetni a gyermekeket. A lelkiismeretes szakember az oktatás minden szintjén haékonyan tudná kiszűrni a segítségre szoruló gyermekeket.
172. Mivel iskolába és óvodába vannak a legtöbbet a gyerekek, ott kellene a pedagógusoknak többet beszélgetni a gyerekekkel erről, és megkérdezni a véleményüket. Nem kell személyeskedni, a gyerekek nagyon okosak, ha általánosságban beszélnek velük erről, akkor is elmondják a véleményüket, abból pedig igen sok minden kiderülhet. Többet kéne látogatni a családokat is. Ott ahol tudatában van a környezet azzal, hogy a gyermekkel valami történik csak nem tudják bizonyítani, létre kellene hozni egy segélyvonalat arra az esetre amikor éppen bántalmazzák őt, hogy tudjon kihez forduln a gyerek. Tudniuk kellene ezeknek a gyerekeknek, hogy hova, kihez fordulhatnak. Sok gyermek azért nem is szól senkinek erről, mert azt hiszi hogy ez így normális hogy a szül
171. Mivel a gyerekek arra az esetre is be vannak terrorizálva, hogy mit reagáljanak ha egy külső személy erre irányuló kérdéseket tesz fel, nehéz hétköznapi módszerekkel ezt köszűrni. Gondolom pszihológus, grafológus megtalálná a módját, azonban sok szülő ellenzi az ilyen jellegű beleavatkozásokat.
170. Több és nagyobb odafigyelés a gyerekek közelében élőktől. (szomszéd,ovodai dolg.,stb.)
169. odafigyelés , !!!
168. A Szülő nevelje meg a gyereket de ne bántsa csak ordibáljon rá és fegyelmezze meg!
167. A bölcsödékben,ovodákban és az iskolákban rendzseres kontrolálása,félévenként tesztek kitöltése az iskolákban,szülök megismerése.
166. Az óvodákban, iskolákban a hozzáértő pedagógusok észrevételei alapján a szakértő pszichológusok közreműködésével.
165. Odafigyelés és törődés,nem a hátatfordítás!
164. Több odafigyelés a társadalom részéről!
163. ha ezt a gyerek időbe tudná valakinek jelezni,és nem tartana a fenötektöl
162. eziterikus - spirituális tanítás
161. E témában képzettebb pedagógusok v. olyan, gyermekek bizalmát élvező -akár pszichológus- emberek foglalkoztatása az iskolákban, aki képes ezeket az eseteket kiszűrni, tüneteit felismerni.
160. Nem kérdőív szerű kérdés. Nem ide való.
159. Iskolai pszichologiai szürés
158. Renszeres beszelgetes odafigyeles az ovodaban iskolaban.
157. Viselkedesukben meglatszik hogy a gyerekek kozul kik ilyenek. De az sem lenne rossz otlet hogy altalanos iskola vegeig felevente maximum kotelezove tenni egy pszihologust.
156. Zonal kiszakinani a környezetéből ha kiderül a bántalmazás, mert ha a szülő megtudja akkor mégtöbbet kap a gyerek az árulkodásért.
155. Az óvodának,iskolának ebben óriási szerepe van,de sajnos az ő kezükben sincsen sok lehetőség ezért nagyon nehéz kiszűrni az ilyen eseteket. Három csodálatos gyermekem van és összeszorult szívvel,elborzadva nézem és hallgatom szinte nap mint nap az ehhez hasonló eseteket. Hozzá teszem hogy én is egy bántalmazó anyával éltem 17 éves koromig....legyen elég egy momentum ami mindent elárul:a nővérem fejét egy magassarkú cipővel törte be az anyám. Ami a lelki dolgokat illeti,most, 30 éves koromban jutottam el odáig hogy már nem félek tőle,nem szeretem és nem tisztelem,csak megvetem és sajnálom,de ami a legfontosabb hogy a lelkemet már nem tudja uralni.Hosszú ideig tudnám taglalni neked,hogy milyen keserves út vezet amíg igazán magára tud tal
154. Védőnők,alaposabb munkája "nem csak megbeszélt időre menni látogatni,hanem szúró próba szerint is" az óvodákban iskolákban többet beszélgetni a gyerekekkel, főleg ha viselkedés változást látnak, még csak rövid ideig is, mert utána leplezheti "bánatát"
153. A sűrűbb ellenőrzes a családvedelmi felügyelőktől!!
152. a gyermekem iskolájában van egy gyűjtő doboz,melybe egy lapra ráírják a problémáikat név nélkül természetesen így nem tudják pontossan kiről van szó,osztályfőnőki órán kinyissák s átbeszélik a problémákat, s nagyon jót tesz a gyerekeknek,ajánlom ezt a megoldást.nem mindig a kiszürést kell választani
151. Az "Ön szerint a gyermekek lelki terrorban tartásának melyek azok a formái, amelyeket már büntetni kellene (mi számít lelki terrorban tartásnak, hol húzódik a büntethetőség határa)?" kérdésre adott válaszomban már megfogalmaztam.
150. Pedagógusok és pedagógusok, meg pedagógusok is, ha lenne kedvük odafigyelni. és most senki se magyarázkodjon a fizetésükről..!Persze a közvetlen környezet is éppilyen fontos (lenne)!!! Sőt! Talán még fontosabb is, csak éppen nem kéne "sehova" sem figyelni.
149. pedagógusok,gyerekorvosok feladata lenne!
148. Az orvosi rendelőkben, védőnői tanács adókban több figyelmet szentelni a gyermek "lelki" viselkedésére, nem csak a szülő által elmondottakra hagyatkozni.Játékos tesztek segítségével.
147. Nem értek hozzá, de szorosabb szociális háló kellene, ahol a családból esetlegesen kiemelt gyermekek ne rosszabb helyre kerüljenek és valódi védelmet és figyelmet kapjanak.
146. Nagyon nehéz
145. Családsegitök sűrűn látogatása. És a gyámügy.
144. Családsegitök sűrűn látogatása. És a gyámügy.
143. Pedagógusok,(legalább egy,akiben megbízhatnak a gyerekek,rokonok,védőnő és sokszor a szomszédok is segíthet(né)nek.
142. Ezt már az óvodában észre lehet venni!
141. Szerintem,nagyon nehezen lehet kiszűrni.Én, magamból és pár sorstársamból ki indulva,rettenetesen szégyelltem ha apám megütött.Kérdezték az iskolában,hogy mi történt mindig azt mondtam,hogy elestem.A legjobb barátnőim sem tudták,hogy mi történik a négy fal között.Nincs sajnos ötletem,hogy lehetne kiszűrni!
140. Hmm ez nehéz..Mert aki fél az nem beszél...De aki élt át hasonlót az megérzi illetve láthatja másokon,más gyerekeken..
139. ha az intézmények mernének jelezni, a védőnők kijárnának MINDEN családhoz, és a bíróságon nagyon komolyan vennék ezeket a jelentéseket(sajnos, tapasztaltam a gyerekem bőrén, hogy hiába bántalmazták a nagyszülei-akik NEM az én szüleim-semmibe vették, mert két felnőtt szava állt az övével szemben. akkor 14 éves volt, most lassan nagykorú, és ha úgy gondolja, újra elővesszük ezt a bántalmazás ügyet-talán, ha már nagykorú lesz, hinni fognak neki). gyermekvédelem ne csak egy üres frázis legyen. nem azt mondom, hogy kék foltokért állítsák elő a szülőt, de a többszörös kék folt, és a "lépcsőről leesés" már gyanús. no meg a tenyérnyom a háton.
138. Nagy oda figyelés. Sok beszélgetés.
137. ?
136. külön kellene egy ember minden iskolába vagy ovodába de még azon belül is külön egy ember az osztályokra vagy csoportokra és igy több idö jutna a gyerekekre!
135. Fizikailag bántalmazott gyerekek, az óvoda az iskola időnként védőnő segítségét kérje a gyerekek vizsgálatához. A lelkileg bántalmazott gyereket ha a pedagógus észrevesz a magatartás változását akkor pszihológus segítségét kérje.
134. Ha többet beszélgetnének,és fel figyelnének ara ha a gyerek vissza huzodó és nemigazán beszélget.
133. Jól felépített és hatékony jelzőrendszer. Minden gyerek ingyenes pszichológiai vizsgálata
132. Kevesebb óvodai, bölcsődei, iskolai csoport. Pszichológus, mentálhigiénés szakember jelenléte. Merjük felvállalni, ha a gyermekünk elmond nekünk valamit, ami egy másik gyermekkel kapcsolatos, ne dugjuk homokba a fejünket, hanem jelezzünk az illetékesek felé.
131. A lelkileg sérült gyermek minimum havonta egyszeri beszélgetésből.Az óvodában,iskolában !
130. Egy gyereken látszik! amenyiben a szokottnál csendesebb, nem akar hazamenni az oviból, és ha látni lehet hogy fél aputól anyutól! Minden épeszü embernek leszűrhető ez!
129. óvoda iskola pszihologus alkalmáza,rendszeresen.kevesebb gyerek jusson egy óvónőre tanárra tanítóra
128. az óvodában és iskolában hozzáértő szakember beszélgetése a gyerekekkel
127. Tanárok odafigyelése a kék foltokra,és utána járni,honnan származik.Szomszédi bejelentések ha panaszkodna neki egy gyermek.
126. Ha a pedagógusok nem lennének túlterhelve,jobban oda tudnának figyelni a jelekre,melyeket a gyermek nem tudatosan ugyan,de mutat feléjük.Esetleg idöszakonként meg lehetne ejteni egy-egy beszélgetést gyermekphszihológussal...
125. Ha a környezet-iskola-óvoda, szomszédok jobban odafigyelnének a jelekre- és végre lenne valami szankció, nem kellene hónapokat-akár éveket várni még történik valami...Sajnos, szerintem ezért nem lépnek emberek- mert félnek, hogy a hatóság nem foglalkozik majd a dologgal, ők viszont a jelzés miatt bajba kerülhetnek.
124. Szerintem az általános iskolába mindenkinek kellene bizonyos időközönként el beszélgetnie egy pszichológussal és középiskolában is.A tanárok is sűrűbben beszélhetnének egyenként a gyerekekkel a családról és csoportosan is.
123. Mint már említettem ehhez pszichiátereknek kell összeülnie, és megcsinálni egy olyan teszt rendszert, ami kiszűri a maradandű sérülést "szerző" gyermekekeket. Ezek felett meg kell szigorítani a gyermek tartási rendeletet jobban kell vizsgálni a családoknak nem csak anyagi, hanem pszichikai helyzetét. És meg kell erősíteni, az anyák védelmét is. Az utóbbi indoklása nagyon egyszerű, hiszen a gyermek a szüleitől tanul első sorban: tehát ha pl az édesanyja csendben tűri, akkor a gyermek is ezt teszi... Plusz az iskola rendszerekben a sok töltelék tantárgy helyett személyiség fejlesztő órákat kell tartani, ezzel biztosítva, hogya következő generáció egy stabil, magabiztos és erős réteg legyen.
122. Nagyobb jogokat a tanároknak,óvónőknek és mindenkinek aki gyerekekkel foglalkozik.
121. Kék zóld foltok! A kolega nőim szerint,ha jót akaroknem veszem észre! 30 éve tanítok az utóbi években megnőtt a számuk! A lelkiterorban tatott gyerek vállalkozó apja , tavaly szét petárdázta a házunkat Tatabányán!
120. Talán nem is a kiszüréssel van a legnagyobb baj, hanem azzal, hogy hiába tudnak róla nem tesznek,illetve nem tudnak tenni ellene semmit. A fizikai bántalmazást könnyebb kiszürni, mert az látható, a lelki ennél bonyolultabb, főleg hogy aki megvan félemlitve az nem mer erről beszélni, sőt szégyelli is a dolgot. Talán a gyerkeknek is lehetne egy kérdőivet késziteni, hogy névtelenül válaszoljanak néhány kérdésre. Pl hogy verik-e a szülei, féle a szüleitől stb.
119. Odafigyelés tanárok nevelők részéről.
118. Szerintem ezt nagyon nehéz kiszűrni, mert engem is gyakran vertek a szüleim de én folyton tagadtam,mert féltem ha elárulom őket akkor sokkal jobban megvernek! Folyton az öcsémre fogtam , hogy vele szoktunk bírkozni, így az ő kék-zöld foltjai is meglettek magyarázva!
117. elég egy rajz és hogy milyen színeket használ a gyermek
116. Folyamatos beszélgetés családgondozóval.
115. A szülő gyógykezelése, ill. aki nem tud szeretettel egy vagy több gyermeket nevelni, attól el kell venni, hiszen nagyon sok gyermek vár szerető családra, és lehet,hogy durva lerszek, de ezeknek az "aanyáknak" nem engednék gyereket szülni!
114. Több lelkigondozó - szociális munkás alkalmazása
113. Úgy gondolom ez nehéz dolog mert pontosan ezek a gyerekek akik nem beszélnek a problémájukról,hiszen "szégyellik"....ha még észre is vesszük mi felnőttek,hát igyekeznek kimagyarázni,tagadni.Figyelni kell a jelekre,és ha a gyanúja felmerül rögtön közbe kellene lépni,viszont ehhez törvényekre lenne szükség,mert ahogy jelenleg állnak a dolgok szegény gyerekeknek nem sok esélyük van a jobb jövőre,sajnos.......
112. óvodákban, iskolákban phsyhológus által vezetett elbeszélgetés
111. Fokozott odafigyelés az életük minden területén, minden pillanatban! Figyelni kell az intézményekben (bölcsi, ovi, iskola), figyelni az utcán, a szomszédban. Nem paranoiáról van itt szó, csak figyelni kellene minden kis életre!
110. Szerintem iskolai pszichológus. Meg persze olyan tanárok akik erre figyelnek és valamelyest értenek is hozzá.
109. Nem tudom!
108. Azt gondolom, hogy ez azonnal meglátszik, hiszen viselkedésében mindenképpen más: vagy agresszív és uralkodni akar és így vesz elégtételt az otthon elfojtott haragért, vagy rettenetesen visszahúzódó és nem mer Önmaga lenni, egyszerűen nem érzi magát méltónak a szeretetre és sokszor egy kedves gesztus vagy közeledés folyamán is védekezik.
107. Rendszeres védőnői és pszichológiai ellenőrzés az óvodákban, iskolákban. A véletlenszerű ellenőrzés a pedagógusokra is terjedjen ki. Legyen mód a névtelen bejelentésre, a bántalmazó felnőtt ne tudja megfenyegetni, bántalmazni a bejelentő felnőttet és annak családját.
106. Az óvónőknek,tanároknak legyen nagyobb hatáskörük,kisebb létszámú osztályok,ovis csoportok,ahol elég idő jut minden gyerekre és így meg tud a gyerek nyílni,el tudja mondani ha otthon bántják.
105. Sajnos, jobb megoldást én sem tudok, mint amiket eddig is hallottam már különböző felhívásokban, hogy akár a szomszédok, akár az orvosok szóljanak az illetékes felügyeleti szerveknek. A családban az a szülő, amelyik nem bántalmazza gyermekét, legtöbb esetben nem mer szólni senkinek, mert fél az otthoni következményektől. Hiszen ha egy gyermeket bántalmaznak, és a másik szülő nem meri megvédeni, akkor valószínűleg a felnőttek közt is előfordúl bántalmazás.
104. Szerintem azok a gyerekek akiket bántalmaznak jelleznek.Félnek minden félekonktaktustol.Mindig szomoruak félre huzodnak.Ha valakinek a körelébe van olyan emberke akinek megváltozik a viselkedése ezzek intö jellek.Ezzekre a pedagogusok családsegitök akár a szomszédok "jo barátok" Volt olyan ismerös kisfiu aki a játékának, vagy elméselte mesébe mondta el hogy mi történt vele.
103. Gyermekpszichologus latogatasa a csaladokban, szocialis munkasok latogatasa meg nem beszelt idopontban a csaladokhoz. A gyermek egyes testreszein egyertelmu nyomok kutatasa ertem ezalatt a kart, a combot, ezeken a feluleteken nem szoktak beutni magukat, ha ezeken a helyeken latunk foltokat, gyanus lehet. A legtobbet viszont a gyermek szeme arulja el, hogy lelkileg bantalmazva van otthon.
102. óvodában folytonos pszihológus által tartott felmérés, beszélgetés
101. Az iskola,ovoda jobban figyelne a gyerekekre.
100. Pl. Ha a tanítókat, tanárokat nevelni is tanítanák nem csak a tudás elmélyítését. Sőt minden iskolában alkalmaznék olyan pszichológust, aki nem csak akkor foglalkozna a gyerekekkel amikor a szülő kéri hanem pl. órákat látogatna. Mondjuk plusz évente minden gyereket legalább kétszer vizsgálna pszichológus kötelezően!
99. Az óvodai és iskolai szűrések. Egy pedagógusnak észre kell venni, ha egy gyermek bántalmazott akár testileg, akár lelkileg.A gyermek fél, nem mer panaszkodni senkinek a pedagógusnak ezt észre kellene vennie és azért van a pszichiáter meg a gyermekvédő, hogy lépjen. Sajnos én közelről ismerek ilyen gyerekeket, testvérek is.
98. Az óvónőknek, pedagógusoknak jobban figyelnie kellene a gyermekekre, illetve több időt kellene szánniuk az egyéi beszélgetésekre. Mint szakemberek kaptak pszichológiai képzést, így észre kell venniük, ha valamelyik gyerek túlzottan visszahúzodó, vagy esetleg túlzottan agresszív stb... a jeleket látniuk kell.(testit-lelkit egyaránt) Óvodás korban sokat elárulnak a gyermek rajzai, ezeket időnként nem ártana megmutatni egy-egy gyermekpszichológusnak főleg, ha nagyon kirí a társai rajzai közül. Magyarországon csupá az agod, hogy mindez pénz kérdése :-(
97. Ha figyelnének ránk
96. Több odafigyelés,ha a szülő tudtára hozzák, hogy tudják hogy lelkileg bántalmazza gyereket akkor biztosítani kell a gyermek számára, hogy többet nem kell visszamennie a bántalmazó szülőhöz, ugyanis sok gyermek azért nem mer megnyílni mert fél hogy a szülei azért is bántani fogják mert elmondat hogy mik történnek otthon.
95. szerintem minden óvodába és iskolába kellene pszichológus a gyermekek közelébe,és ők biztos észrevennék rajtuk
94. Jobban figyeljenek az emberek egymásra és merjenek lépni,ha valami gyanusat észlelnek.Óvodában,iskolában a gyerekek lelkével is törődni kellene.
93. a gyermek viselkedése megváltozik,,rossz irányba...félrehuzodik..stb
92. szakemberek jelenléte óvodákban,iskolákban,nem csak heti 1-2 alkalommal,hanem folyamatosan.
91. Fokozottabb odafigyelés a gyermekre.Kiszűrni ha szorong ,ha félrehúzódik és minden olyan viselkedésforma ami szokatlan az ,egészséges, gyermekkel szemben.
90. minden óvodába-iskolába hozzáértő szociális szakember, pszichológus, bölcsődében a dajkák-gondozók hetente nézzék meg a gyerekek testét,
89. Gyermekorvosnál, óvodában, iskolában pszichológiai vizsgálat.
88. Mindenkinek a felelőssége. Mindenkinek figyelnie kelle a környezetét.
87. Az hogy ha jobban odafigyelnének a Gyermekvédelmisek és nem minden esetben az anyát védenék hanem a gyerek szempontjai lennének az elsők..Mert biztos forrásból tudom hogy csak az anyákat nézik és nem a gyereket....
86. A viselkedése árulkodó.Nem minősíteni kellene,az okot feltárni,amíg nem késő.
85. hát szerintem mindenképpen szakértők bevonása.
84. A gyermek orvos, védőnők, bölcsőde, óvoda, iskola, családsegítők figyeljenek oda, a már eleve valami miatt veszélyeztetett (ezt talán már ezeknek a szerveknek tudniuk kellene, hogy kik azok) családokra és megfelelő odafigyelést, figyelmet és segítséget kapjanak.
83. Jobban oda kellene figyelni az Önkormányzatoknak,több embert kellene alkalmazni és olyan embereket akik szeretik a gyerekeket,szívükön viselik a sorsukat.Nem olyan felnőttek kellenek ilyen helyzetben akik nem szeretik a gyerekeket,mert sajnos van ilyen.
82. A közvetlen környezet odafigyelése(nagyszülő,védőnő,gyermekorvos,egyéb rokonok,akár barátok is),olyan pszichológus állandó jelenléte az iskolában,aki akkor is észreveszi a bajt,ha a gyermek nem mer beszélni róla.Nem ártana már az óvodában meglátogatni mondjuk havi rendszerességgel a kicsiket.
81. Ha a szomszédok végre megszólalnának vagy a védőnők, családsegítők jobban odafigyelnének. A védőnői látogatások során megnézhessék a gyerekeket kicsit tüzetesebben is / nem piros-e a kis popója/ ezzel a kis félrevezetéssel már észre lehetne is venni a gyereken a bántalmazást.
80. Állandó beszélgetés
79. lelkileg én ugy tudom rajzolással lehet kiszűrni.egy hozzáértő ha megkéri a fyermeket, hogy rajzolja le magát meg a szüleit.a képen látszik, hogy milyenek az arckifejezések, a szereplok nagysága. ilyesmi.fizikailag, ha látszik, de sokszor kivédik azzal hogy elesett a gyerek.(bocsánat a hibákért, a babám az ölemben alszik cicin, igy egy kézzel irok:)
78. Nagyobb odafigyelés az ovodákban,iskolákban,és a gyerekek szükebb környezetében. Sokat kell játékosan beszélgetni velük,hogy bízalommal merjenek hozzánk fordulni.
77. iskolapszichológus,szociális munkások segítése
76. Iskolában egy pszihológus alkalmazott aki havi szinten beszélget a gyerekekkel
75. gyermek phszihológus szerintem
74. A rendszeres család látogatás,óvoda,iskola.
73. Több odafigyelés az iskola ovoda illetve a környezet részéröl
72. Egy szakképzett ember minden iskolában,aki elbeszélgetne a félrehúzódó,vagy nagyon agresszív gyermekkel. Biztos vagyok benne,hogy járható út lenne.
71. Nem lehet kiszűrni. Mert fél hogy megtudják a szülei és rosszab lesz.:(
70. A nevelők több odafigyelése,mert ugye a gyermek reggel 8-tól délután 4-ig az iskolában van.
69. Nagyon sok beszélgetés a gyerekkel saját magáról és környezetéről,Pl.szülőkről,nevelő szülőről,szülök kapcsolatáról észrevételekről,viszont teljesen a gyerek bizalmába kel férkőzni hogy megbízzon bennünk de nem szabad cserbe vagy becsapva hagyni segíteni kel neki viszont utána mert akkor,mindenkibe csak csalódik és ugyan azt látja a bántást és becsapást. :(:(:(
68. A környezetünkben élő gyermekekre figyelnünk kellene és nem homokba dugni a fejünket, ha észreveszünk jeleket erre vonatkozóan, hanem azonnal jelezni azt elsősorban magának a szülőnek, valamint a helyzet súlyosságának függvényében, és/vagy ismétlődés esetén hatóságokhoz fordulni.
67. Több odafigyelés
66. Beszélgetéssel, illetve viselkedés felismerésével lehetni kiszürni az ilyen módon sérült gyerekeket, amit esetleg az ovodában, iskolában már egy szakember segítségével tudnának kiszürni.
65. a gyermek viselkedése
64. Az ha a gyermek legalább egy emberhez őszinte,mint pl:tanár,óvónő,esetleg akár a szomszéd,akik sokat tudnak mégsem beszélnek!!!!!!!!!!!!!!!!
63. A pedagógusok (óvónők,tanárok) odafigyelése a gyermekek külsérelmi nyomaira.A szomszédok odafigyelése(sokan félnek az iszákos családfőktől),anonimitás lehetősége alatt jelenthessék a bántalmazás.
62. Rendszeres pszichologiai vizsgalat az ovodakban es az iskolakban.
61. leülni és megbeszéli a gyermek, és a szülő.
60. Iskolákban rendszeresen pszihológus foglalkozzon a gyerekekkel. Pl:hetente 2-nap egy órát, mint mondjuk az osztályfönöki óra.
59. Az óvodák,iskolák pedagógusainak nagyobb odafigyelése.Ha az utcán üt-ver egy anya vagy apa a gyermekét,lehessen rászólni hogy mit csinál.Ma ha történik ilyen a szülő elküld a büdös francba és azt mondja ővé a gyerek és azt csinál amit akar.
58. eletfogytiglani börtön böntetés
57. Ha az iskolákban havi szinten átesnének a gyerekek pszichológiai vizsgálatokon! Abból biztos ki lehetne szűrni!
56. mindenki a gyermek környezetébe merjen fellépni .
55. Az óvodában ill. iskolában rendszeres beszélgetés a gyermekekkel,természetesen pszichiáter foglalkozna velük.Így ki lehetne szerintem hamar szűrni,melyik gyermek van bántalmazva,valamilyen módon.
54. Szerintem családsegítő szolgálatokon keresztül, akik folyamatosan családlátogatást tennének az ilyen családokban legalább is akik szemmel láthatólag nem élnek biztonságban.
53. Az intézményekben a pedagógusok, óvónők, jobban oda kell hogy figyeljenek a gyerekekre. A viselkedésükre. És ha egy gyermek gyanúsan gyakran szomorú, vagy esetleg fizikai bántalmazás nyomai vannak rajta( monokli, sebek, eltört kéz stb). Alaposan ki kell kérdezni. Véleményem szerint, a gyermeket előszőr meg kell nyugtatni hogy otthon nem tudják meg hogy mit mondott. Így kevésbé fél elmesélni részleteket is.
52. személyes kontaktus a pedagógussal
51. Óvodákba,iskolákban terápia jellegű beszélgetések,ahol a gyerekek olyan környezetbe és megfelelő szakemberrel elbeszélgethet a problémáiról,hogy megtudjanak nyílni őszintén.
50. Óvodákba,iskolákban terápia jellegű beszélgetések,ahol a gyerekek olyan környezetbe és megfelelő szakemberrel elbeszélgethet a problémáiról,hogy megtudjanak nyílni őszintén.
49. Rendszeres pszichológiai szűrés, tanár vagy pedagógus jelentése
48. Pszichiáter bevonásával véleményem szerint ki lehet szűrni ezeket a gyermekeket.
47. A fizikailag bántalmazott gyerekeket talán egyszerűbb lenne kiszűrni, gyakoribb orvosi vizsgálatokkal, pl: iskolaorvos.
46. tanárok oda figyelése
45. Pszihológushoz kellene vinni őket...
44. nemtudom
43. Egy lelki nevelő táborban gyűjteném ezeket aszívtelen embereket,ezek lelki sötétségbeb,szeretet hiányában nőtek fel.
42. Nagyon nehéz kiszűrni az ilyen gyerekeket, mert szerintem sokam ezt látják normálisnak és a többiek nem veszik észre a viselkedés megváltozását.
41. Ha a gyereket bantalmazza a szulo,azonnal eszreveheto a gyereken . Ha a tanarok nem lennenek annyira elfoglalva onmagukka,akkor azonnal eszrevennek a gyereken a fizikai vagy a lelki terrort.A tanar maga intezkedne hivja a megfelelo szerveket.csak erre nincs megfelelo torveny.
40. Ha a gyereket bantalmazza a szulo,azonnal eszreveheto a gyereken . Ha a tanarok nem lennenek annyira elfoglalva onmagukka,akkor azonnal eszrevennek a gyereken a fizikai vagy a lelki terrort.A tanar maga intezkedne hivja a megfelelo szerveket.csak erre nincs megfelelo torveny.
39. ezek a gyerekek még jobban ragaszkodnak a szüleikhez mint hogy sem elárulják őket, annak ellenére ,hogy keményen éheztetik, verik őket (mert a gyerekeik tehetnek róla Már Megint két nap alatt elfogyott a gyerekekre kapott segélyek)
38. Folyamat ellenörzésekkel, családlátogatásokkal, rendszeres orvosi vizsgálatokkal jelentésekbe és naplókba való vezetéssel.
37. Több odafigyelés /ovi, suli/ és a gyámügynek több hatalmat jogot és igenis jelentse az a pedagógus ha valamit észlel! Ez a minimum!!!!!
36. Szerintem, általános,és/ vagy középiskolai tanárok (osztályfőnökök)sokat segíthetnek, hiszen egy gyerek szinte több időt tölt az iskolában mint otthon. Ha megfelelő kapcsolat épülne ki tanár és diák között már a leg apróbb jelek is árulkodhatok lehetnek.pl: ( Ha egy gyerek túl csendes, vagy épp az ellenkezője túl eleven és neveletlen az nem feltétlenül jelenti azt hogy szorgalmatlan és bajkeverő hanem pont azt jelenti hogy így szeretné magára felhívni a figyelmet hogy neki segítségre van szüksége.) Az iskolákba nem ártana felvenni, családsegítőket vagy pont erre szakosodott tanárokat akiknek csak ez volna a feladatuk hogy a kezelhetetlen rossz tanulókkal,és a túl zárkózott diákokkal foglalkozzon és valósz&
35. Az óvodákban és az iskolákban igen is szükség lenne pszichológusra mert ha ez be volna iktatva a mindennapi életben akkor talán és a tanároknak és az óvónéniknek kellene tanítani hogy milyen jelei vannak
34. Figyelni a részletekre:viselkedése,gondolkodása,közösségbe való beilleszkedése...stb.!Ezek lehetnek a legszembetűnőbbek!
33. Ovodás kortol évente,ha kell félévente pszichologiai teszt
32. pszihológus
31. A szomszédok jobban oda figyelése, a gyermek jóléti szolgálat,ne csak akkor intézkedjenek ha már megtörtént a tragédia. És utána intézkednek az othon maradott gyerekekről.
30. A pedagógusok oda figyelése mindenképpen! Ők vannak a gyerekekkel a legtöbbet a szülőkön kívül! A viselkedésükön pedig mindenképpen észre kell venniük,hogy valami nincs rendben,hiszen ezt tanulták valamilyen szinten!
29. Születések szabályozása. Heti rendszerességgel történő családlátogatás. Rendszeres környezettanulmány lefolytatása, nem csak papíron, hanem valóságosan. Ha mindennek ellenére történik bűncselekmény, illetékes felügyelő személy felelősségre vonása. Pl. Védőnő. Szakterülete.
28. A működő védőnői hálózat kiszélesítése, a pedagógusok hatáskörének javítása, a rendőrség beleavatkozása a családi életbe, oly fokon, ami azért nem sértené a családok emberi jogait. Tehát pl. részeges apát fel lehessen a rendőrnek jelenteni, és az kiszálljon a helyszínre, hogy beavatkozzon akkor is, amikor még nem folyik vér, "csak" tettlegesség.
27. Sajnos nem tudom.De ha a gyerek szemébe néznek az sok mindent elárul.S az is,hogy hogyan viselkedik a szülei társaságában.
26. Közvélemény figyelmének felhívása! a legjobb törvény sem ér semmit ha a hatóságok nem tudnak az esetekről. Egyes helyeken a hatóságok sem intézkedne törvény szerint, ilyen esetekben eljárni a mulasztókat megbüntetni helyettük alkalmas, elhivatott emberek alkalmazása! Pedagógusok képzése, hogy ismerjék fel a bántalmazásra utaló jeleket! Iskolapszichológusok alkalmazása!Gyerekeket fel kell világosítani, hogy megértsék mi az ami már nem normális nevelési eszköz és ilyen esetben kihez fordulhatnak! (sok gyerek azt hiszi ők a rosszak és a brutális bántalmazás természetes!)
25. Meg kell tanulni a felnőtteknek nem félni egymástól, és bejelenteni nyugodtan azt az illetékes hatóságnál. Egy felnőtt igazán akkor kezd el gondolkozni, mit is cselekszik, ha fent áll a valószínűsége annak, hogy a gyermeket bármikor elvehetik tőle. Természetesen ez csak azokra igaz, akik szeretik a gyermeküket. Az óvodapedagógus, és a gyámügyi szakértők sokat tudnak ebben segíteni, de egy jó szomszéd..., aki odafigyel a másikra, vagy egy szülő még többet ér!
24. Rendszeresen kéne minden gyermekkel pszichológusnak foglalkoznia az oviban és a suliban is! (kb. két hetente minden gyermeket meg kéne hallgatni egyesével).
23. A lelki terrort a legnehezebb észre venni, mert a gyerek is szégyeli legalább is én szégyeltem. És a szülő a külvilág felé a tökéletességet mutatja. 43 éves vagyok és a mai napig nyomon követ a párkapcsolataimba is hogy szüleim folyamatosan éreztették velem hogy a halott bátyám után CSAK pótlék vagyok!
22. iskolai vagy már ovódai gyerek és szakember játékos beszélgetések
21. Mindenképp a helyi gyámügyek,illetve,családsegítő-központok,gyermekorvosok,(iskola,óvodai dolgozók,nevelők)fokozott odafigyelése , mindenképp fontos,mivel ők személyesen ismerik a családokat. Valamint az utcabeli (környékbeli)emberek odafigyelése,és aktivitása az , ami elengedhetetlenül szükséges az ilyen esetek kiszűrésére.
20. A pedagógusok bevonásával,jobban odafigyelni a gyerekekre.
19. a szociális háló szélesítese,szakemberek szélesebb körű hatásköre,és több fórum,helysiín,ahol jelen lehetnek
18. Felkészült, érdeklődő pszichológusokat (akiknek nem csak munka a lélek, hanem hivatás) foglalkoztatni az oktatási intézményekben, akik rendszeresen beszélgetnek a gyermekekkel.
17. Véleményem szerint ennek legegyszerűbb módja egy komoly beszélgetés a gyanús gyermekekkel. Egy bántalmazott gyermek elmondja, hogy mi történt, ha biztosítják őt arról, hogy a szülei nem bántják tovább, nem tudják meg, hogy ő mondta el, biztonságban van.
16. Ovodában,iskolában kellene tartani ( a nagykoruságig ) olyan foglalkozásokat amikből a gyerekek nem de a képzett pedagógusok,vagy szakemberek rájönnének,hogy valami nem stimmel.Értem ez alatt a külömböző foglalkozásokat,csoportos beszélgetéseket stb.
15. Szerintem a rajzoltatás mert én hiszek abban hogy amit egy gyerek le rajzol az nem mindig a képzelet szüleménye.
14. kötelező szűrővizsgálat erre.
13. gyermek pszichológus alkalmazása már oviban is.Szülők pszichológiai vizsgálata gyermek vállalás idején.
12. HA ÉSZREVENNÉK MÁR AZ ÓVODÁBAN (SAJÁT)PÉLDÁM MEERT EZEK A GYEREKEK JELEZNEK A VILÁG FELÉ,TRÜKKÖSEN SZAKEMBEREK KI TUDJÁK SZÜRNI AKÁR EGY RAJZBÓL BESZÉLGETÉSBŐL IS!
11. Mindig is arról papolnak, már az oviban is, hogy a lelki dolgok a rajzokban nagyon is meglátszanak. Visszatűnik belőle a családi összetartás, a valamitől való félelem...stb.A kiszűrés egyik alapja, amiről a pedagógusok annyit beszélnek és gyakorolják.És? Akkor miért van ennyi bántalmazott,lelki sérült gyerek? Mert nincs törvény adta lehetőség.../a kis dolgokra/
10. Mindig is arról papolnak, már az oviban is, hogy a lelki dolgok a rajzokban nagyon is meglátszanak. Visszatűnik belőle a családi összetartás, a valamitől való félelem...stb.A kiszűrés egyik alapja, amiről a pedagógusok annyit beszélnek és gyakorolják.És? Akkor miért van ennyi bántalmazott,lelki sérült gyerek? Mert nincs törvény adta lehetőség.../a kis dolgokra/
9. Pszichológiai felmérés,a gyerekek rajza a használt színek sokmindent elárul.Alkalmazni kéne
8. Az hogy több programot az iskolában meg az oviban és nagyobb teret bisztositani nekik
7. felvilágositás a médiában,a tanároknak felvilágosítást tartani azokből a jelekből melyek bántalmazásra utalhatnak.
6. hát... .Mondjuk az ha például az olyan gyermeket aki nagyon sőt egyre visszahúzódóbb pedig soha nem volt ilyen akkor pszichológusnál kell jelentkezni.
5. Ha többet figyelnénk egymásra,a szomszédokkal való jó kapcsolattal segítésével. Ha nem megfelelő dolgot látunk jelezzük a családvédelemnél.
4. Sajnos a jelenlegi rendszer alapvetően rossz, elsősorban a végrehajtók, alkalmazók miatt. A gyámosok, családsegítők, pszichológusok, rendőrök, bírák, pedagógusok, orvosok hozzáállásán múlik. Lehet jó egy szabályozó, ha azt obstruálják, akkor ott a bibi. A szabályzók rendkívüli szigorításával és a végrehajtás, ellenőrzés egyértelmű tételével és szigorú ellenőrzéssel lehet változtatni a jelenlegi helyzeten.
3. Gyermekpszichológus tudja kiszűrni, ha egy gyermekkel lelkileg probléma van.Ha egy gyermek csendesebb, visszahúzódóbb mint a társai.
2. Ez beszélgetésből kiszokott derülni mert általában ha az ilyen gyerekeknél szóba hozzák a szülőket akkor eléggé zaklatottá vállnak
1. Ezen most elgondolkodom! Óvoda, iskola, bármilyen más közösségnek van ebben a legnagyobb szerepe. Szakképzett, csupa lélek emberekre kell bízni a felismerést.

Ha itt jártál, kérlek nyomj egy TETSZIKET Te is!Ha a fotód ott van legelöl, akkor ezt már megtetted egy korábbi cikkemnél! -->

1 megjegyzés:

Névtelen írta...

Látod Balázs, épp ez amiről beszéltem... legtöbben a pedagógusokat hozzák fel példaként, hogy nekik kéne a gyerekekre odafigyelni. Ugyanakkor nem tudják, hogy a pedagógusok 50%-a is veri a saját gyerekét. Könyörgöm akkor mit várunk tőlük? A védőnő és doktornő tehetetlen, ezt tapasztalatból tudom, amikor felhivtam a figyelmüket egy kisfiura. Engem kérdezgettek, hogy mit tudok róluk, amikor nekik kellett volna odafigyelniük.
És igen, a legfőbb gond, hogy a gyereknek nincs kihez fordulnia, mert nem bizhat meg senkiben és ezt komolyan mondom! Szerintetek kiben bizhat meg? Ki fog neki hinni, ha mások szemében a szülők példamutató "rendes" emberek, akik esetleg még ráadásul minden vasárnap templomba is mennek, és tanárok és müveltek stb. Senki nem fog hinni nekik! És ki az aki szembe fog szállni azokkal a családokkal, akik már nyitott bicskával várják a védőnőt????
Én azt gondolom, hogy ebben az országban egyszerüen nincs segitség, nincs menekvés, mindenki magára van utalva.